Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ
Αφετηρία του ΚΚΕ το δικαίωμα του παιδιού να βιώσει τη σχέση πατρότητας - μητρότητας

Οποιος θέλει η συζήτηση για το νομοσχέδιο να έχει ουσιαστικό χαρακτήρα, οφείλει να καταδικάζει απερίφραστα ομοφοβικά και ρατσιστικά παραληρήματα από ακροδεξιούς και κρυπτονεοφασίστες, ξεκαθάρισε στην αρχή της τοποθέτησής του στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

Σημείωσε ότι ουσιαστική συμβολή στη συζήτηση δεν μπορεί να έχει ούτε η Εκκλησία, με τις μεσαιωνικές απόψεις περί ομοφυλοφιλίας και για τον ρόλο της γυναίκας. Τα παραπάνω, πρόσθεσε, αποτελούν το καλύτερο άλλοθι προοδευτικότητας στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Οπως είπε, βασικός σκοπός του νομοσχεδίου είναι η νομική αναγνώριση της κοινής γονικής ευθύνης των ομόφυλων ζευγαριών και αυτή είναι η βάση της διαφωνίας του ΚΚΕ. Γιατί το ΚΚΕ έχει αφετηρία το δικαίωμα του παιδιού, την κοινωνική ανάγκη να βιώσει τη σχέση της μητρότητας και της πατρότητας, όχι μόνο με την έννοια της φροντίδας αλλά με το πιο βαθύ περιεχόμενο αυτής της σχέσης, που είναι μοναδική και ανεπανάληπτη και δεν υποκαθίσταται, ακόμα και από μια σχέση πραγματικής αγάπης.

Είναι άλλο το να ζει ένα παιδί μέσα σε μια οποιαδήποτε σχέση συμβίωσης και άλλο να βιώνει αυτήν την κρίσιμη σχέση μητρότητας και πατρότητας, εξήγησε, προσθέτοντας ότι «για εσάς που στηρίζετε το νομοσχέδιο η γονεϊκότητα δεν είναι παρά ένα ατομικό δικαίωμα ενός ζευγαριού», αλλά για το ΚΚΕ είναι υποχρέωσή τους και πρωταρχικό κοινωνικό δικαίωμα του παιδιού.

Η θέση του στενού ατομικού δικαιωματισμού, στραγγισμένου αυθαίρετα από το κοινωνικό του περιεχόμενο, που υποστηρίζουν «κεντροαριστερά» κόμματα, ενστερνίζεται ακόμα και τις σημερινές μορφές του νέου φιλελευθερισμού, που μιλάνε για ατομικό δικαίωμα, αποκομμένο από κάθε κοινωνική σύνδεση.

Ετσι, υπογράμμισε ο Γ. Δελής, «δικαιώνετε ακόμα και την Θάτσερ, που έλεγε ότι "δεν υπάρχει κοινωνία, παρά μόνο άτομα"». Σε αυτόν τον δρόμο, καταργείται σταδιακά ακόμα και το δικαίωμα των πρόσθετων αναγκών που έχει μια γυναίκα λόγω της θέσης της στην αναπαραγωγική διαδικασία, και υπονομεύονται κατακτήσεις του γυναικείου κινήματος.

Απαντώντας σε αυτούς που διαστρεβλώνουν χοντροκομμένα τις θέσεις του ΚΚΕ, κατηγορώντας το για απόλυτο βιολογισμό, ο Γ. Δελής επεσήμανε ότι είναι αντιεπιστημονικό και αντιδιαλεκτικό να ανάγονται τα κοινωνικά δικαιώματα στη βιολογία, όπως είναι και ανορθολογικό όλα τα ανθρώπινα να θεωρούνται κοινωνική κατασκευή και τίποτα άλλο. Και τόνισε ότι η σχέση μητρότητας - πατρότητας είναι μια πολύ ουσιώδης βιοκοινωνική σχέση, που εξελίσσεται στο διάβα των χρόνων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απέναντι σε κάλπικους διαχωρισμούς το ΚΚΕ προτάσσει την ταξική ενότητα των εργαζομένων (2024-02-15 00:00:00.0)
Αμίμητο (2024-02-15 00:00:00.0)
Νομιμοποιείται η εμπορική παρένθετη μητρότητα, ακραία μορφή εκμετάλλευσης των γυναικών (2024-02-08 00:00:00.0)
Το εμπόριο παιδιών που δεν περιμένει (2024-02-03 00:00:00.0)
Πάει πολύ η κυβέρνηση να εμφανίζεται ως υπερασπιστής των λαϊκών δικαιωμάτων (2024-01-19 00:00:00.0)
«Ισες ευκαιρίες» στην ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση (2019-03-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ