ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2024
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Στον αγώνα για να μην κατατεθεί το αντιδραστικό νομοσχέδιο

Νέα συλλαλητήρια σήμερα | Στις 12μ. στα Προπύλαια στην Αθήνα, στην Καμάρα στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

Με νέα συλλαλητήρια που διοργανώνουν φοιτητικοί σύλλογοι εκφράζεται σήμερα η δίκαιη απαίτηση των πολλών για δημόσιες δωρεάν σπουδές, για πτυχία με αξία, ενάντια στην εμπορευματοποίηση και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων που προτίθεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση προς όφελος των λίγων.

Στην Αθήνα έχει δοθεί ραντεβού για τις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Την ίδια ώρα συλλαλητήρια προγραμματίζονται στη Θεσσαλονίκη, στην Καμάρα, και στην Πάτρα, στην πλατεία Γεωργίου.

Μέσα από έναν και πλέον μήνα συλλαλητηρίων, καταλήψεων και Γενικών Συνελεύσεων οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν αναδείξει ότι «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε συνέχεια όλων των κυβερνήσεων, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις τις ΕΕ, θέλει να προωθήσει την περαιτέρω διάλυση της δημόσιας δωρεάν Εκπαίδευσης. Τώρα ολοκληρώνεται το έγκλημα. Η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων οδηγεί στην πλήρη διάλυση των πτυχίων μας και στην υποβάθμιση των δημόσιων ΑΕΙ», όπως καταγράφεται από τον συντονισμό φοιτητικών συλλόγων που έγινε την περασμένη βδομάδα. «Η κυβέρνηση βρίσκεται απομονωμένη από την κοινωνία, προχωρώντας προς την ψήφιση, και αυτό το έχουν καταφέρει το φοιτητικό κίνημα και οι μαζικές κινητοποιήσεις», σημειώνουν. Σε αυτό το πλαίσιο, στο σημερινό συλλαλητήριο ήδη δηλώνουν συμμετοχή εργαζόμενοι στα ΑΕΙ, εκπαιδευτικοί και άλλοι εργαζόμενοι.

Η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής καλεί Ενώσεις και Συλλόγους Γονέων να συμμετάσχουν στο νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. «Οσο κι αν συνεχίζει την προσπάθεια ο υπουργός, κατά το "Οταν δεν συμφωνεί η πραγματικότητα με εμάς, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα", η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού απαιτεί το νομοσχέδιο να αποσυρθεί, να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα φοιτητών, εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών για ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας Εκπαίδευσης», αναφέρει στο κάλεσμά της. Οι γονείς, δηλώνοντας για μία ακόμα φορά την παρουσία τους σε αυτόν τον αγώνα, αναφέρονται στην υποχρηματοδότηση, στην εξάρτηση της Εκπαίδευσης από την τσέπη του καθενός, στο Λύκειο - «εξεταστική αρένα» που διαμορφώνεται, στις ανάγκες των σχολείων.

Η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κηρύσσει στάση εργασίας για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο των εργαζομένων στα πανεπιστήμια, οι οποίοι βρίσκονται στους δρόμους μαζί με τους φοιτητές πάνω από έναν μήνα. «Με τους αγώνες μας καταφέραμε να καθυστερήσουμε το σχέδιο της κυβέρνησης και έτσι συνεχίζουμε, για να μην κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο!», δηλώνει η Ομοσπονδία, προσθέτοντας ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών, των εργαζομένων, του λαού έχει απορρίψει το νομοσχέδιο, γι' αυτό και η κυβέρνηση απαντά με τη συκοφάντηση των αγώνων, με εκβιασμούς και ένταση της καταστολής».

Στάσεις εργασίας από της 11 π.μ. έχουν κηρύξει για σήμερα οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στα συλλαλητήρια.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι μέσα από τις συνελεύσεις και τον συντονισμό τους έχουν ήδη χαράξει τα επόμενα βήματα, με επόμενο σταθμό τη συγκέντρωση φοιτητικών συλλόγων στα Τέμπη το Σάββατο 24 Φλεβάρη, δηλώνοντας και με αυτόν τον τρόπο ότι «το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί», ενώ θα βρίσκονται και στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 28 του μήνα μαζί με τα σωματεία και τους φορείς.

ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΚΣ ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΑΠΘ
«Εκδικητική η οριστική ακύρωση της εξεταστικής από την Κοσμητεία»

Εκδικητική και τιμωρητική χαρακτηρίζουν σε ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στον φοιτητικό σύλλογο Νομικής του ΑΠΘ την απόφαση της Συνέλευσης των καθηγητών της Νομικής Σχολής για την οριστική ακύρωση της εξεταστικής.

Σύμφωνα με την απόφαση, η εξεταστική περίοδος έλαβε τέλος για τη σχολή και από τη Δευτέρα 26 Φλεβάρη ξεκινά το εαρινό εξάμηνο, είτε διά ζώσης, είτε με τηλεκπαίδευση.

«Ξεκαθαρίζουμε ότι υπεύθυνοι για αυτό δεν είναι οι φοιτητές που μέσα από τον φοιτητικό τους σύλλογο και με συλλογικές αποφάσεις αγωνίζονται ενάντια στο νομοσχέδιο τομή για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αντίθετα προτρέπουμε όσους ψάχνουν να αποδώσουν ευθύνες, να στραφούν στην ίδια την κυβέρνηση, που επιλέγει να φέρει αυτό το νομοσχέδιο προς ψήφιση μέσα στην περίοδο της εξεταστικής μας», σημειώνει η ανακοίνωση της ΠΚΣ και προσθέτει: «Είναι βέβαιο ότι δεν έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια για την πραγματοποίηση της εξεταστικής, ιδιαίτερα της εμβόλιμης, και πως ακόμα μπορούν να παρθούν μέτρα για την πραγματοποίησή της.

(...) Η Κοσμητεία αντί να πάρει θέση για την υποτίμηση των πτυχίων μας, για τις ελλιπείς υποδομές, για τα επαγγελματικά μας δικαιώματα και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, επιλέγει να πάρει θέση απέναντι στον φοιτητικό μας σύλλογο, φέρνοντας ακόμα και τα ΜΑΤ να καταστείλουν τους αγώνες μας και τις αποφάσεις του Συλλόγου. (...) Κάνουμε ξεκάθαρο πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για πτυχία με αξία, αποκλειστικά δημόσιες πραγματικά δωρεάν σπουδές, δουλειά με δικαιώματα».

Εκδήλωση για την επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

Το ΚΣ της ΚΝΕ πραγματοποιεί εκδήλωση την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, στις 19.00, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό (Λεωφ. Ηρακλείου 145), όπου θα γίνει η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», οι οποίες θα κορυφωθούν τον Σεπτέμβρη στην Αθήνα.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ παρέμβαση θα κάνει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ την περίοδο 1972-1979, όπου έγινε και η αρχή του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν το λογότυπο, η αφίσα και το σύνθημα του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», καθώς και μέρος της προφεστιβαλικής δραστηριότητας που θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες μέχρι και τον Σεπτέμβρη.

Η εκδήλωση θα κλείσει με μουσικό αφιέρωμα στο επαναστατικό - αντάρτικο τραγούδι από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη» και την ορχήστρα της ΚΝΕ, με αφορμή την επέτειο ίδρυσης της ΕΠΟΝ (23/2/1943).

Στον χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί έκθεση με στιγμές από την ιστορία του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
Μαθητική πορεία μέχρι το δημαρχείο

Μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης και κινητοποίηση στο δημαρχείο πραγματοποίησαν μαθητές από το 1ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας.

Οι μαθητές από κοινού με τους γονείς τους φώναξαν τα συνθήματά τους και έκαναν γνωστά τα αιτήματά τους. Κεντρικό αίτημά τους ήταν να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά ΑΕΙ που κάνει την αδικία νόμο. Ταυτόχρονα, διεκδίκησαν την ενίσχυση του σχολείου τους, με αντισεισμικούς ελέγχους και βελτίωση της κατάστασης των υποδομών.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών και μαθητών ενάντια στη μετατροπή του 1ου Γυμνασίου σε Πειραματικό

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΙΔΕ) Πειραιά έκαναν την Τρίτη εκπαιδευτικοί και γονείς ενάντια στην κατάργηση του 1ου Γυμνασίου Πειραιά ως σχολείου της γειτονιάς και στη μετατροπή του σε Πειραματικό (οι μαθητές μπαίνουν με κλήρωση), με παράλληλη διασύνδεσή του με τα Ράλλεια Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία.

Να σημειωθεί ότι τα Ράλλεια Πειραματικά Δημοτικά δεν ήταν μέχρι τώρα συνδεδεμένα με κανένα Πειραματικό Γυμνάσιο, καθώς το Ράλλειο Γυμνάσιο (που δεν είναι Πειραματικό) αποτελεί κληροδότημα και στους όρους του είναι να παραμείνει εσαεί σχολείο θηλέων. Τώρα, μετά τη διασύνδεση με το 1ο Γυμνάσιο, οι απόφοιτοι των Ράλλειων Δημοτικών θα έχουν δυνατότητα εγγραφής χωρίς κλήρωση, ενώ για τις υπόλοιπες θέσεις που απομένουν θα παίρνει τυχαία μαθητές με κλήρωση. Οι περίπου 90 μαθητές από τα Δημοτικά Σχολεία της περιοχής που θα πήγαιναν σε αυτό το Γυμνάσιο στέλνονται σε άλλα Γυμνάσια, που απέχουν πολύ περισσότερο χιλιομετρικά, ενώ θα αναγκαστούν να δημιουργήσουν υπερμεγέθη τμήματα, 26 και 27 μαθητών.

Το θέμα καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, που μεταξύ άλλων σημειώνει ότι με αυτήν την εξέλιξη «θα έχουμε το παράδοξο και ανεπίτρεπτο γεγονός, στο κέντρο του Πειραιά, μια ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη περιοχή, να λειτουργούν 2 Πρότυπα (Γυμνάσια και ΓΕΛ) και 1 Πειραματικό, τα οποία δεν θα έχουν καμία υποχρέωση να εγγράψουν μαθητές της περιοχής». Και προσθέτει ότι «μετά τη μετατροπή του 1ου Γυμνασίου Πειραιά σε Πειραματικό, θα ακολουθήσει η πρόταση για μετατροπή και του 1ου ΓΕΛ Πειραιά σε Πειραματικό. Εδώ τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, καθώς τα υπάρχοντα ΓΕΛ είναι ακόμα πιο λίγα, υπερκορεσμένα και με τεράστια κτιριακά προβλήματα (βλέπε 13ο ΓΕΛ Πειραιά)».

Στην παράσταση διαμαρτυρίας που έγινε την Τρίτη συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από την ΕΛΜΕ Πειραιά και τον ΣΕΠΕ Πειραιά «Η Πρόοδος», καθώς και δεκάδες γονείς από 9 Συλλόγους Γονέων σχολείων του κέντρου του Πειραιά (συγκεκριμένα από τα 1ο Γυμνάσιο Καλλίπολης, 2ο Γυμνάσιο Καλλίπολης, 20ό Δημοτικό, 22ο Δημοτικό, 26ο Δημοτικό, 33ο Δημοτικό, 54ο Δημοτικό, 55ο Δημοτικό, 56ο Δημοτικό).

Στη συνάντηση αντιπροσωπείας των συγκεντρωμένων με τον ΔΙΔΕ Πειραιά, απαιτήθηκε να παρθεί πίσω η απόφαση μετατροπής του 1ου Γυμνασίου Πειραιά σε Πειραματικό και να δοθούν τα στοιχεία από τη νέα χωροταξική κατανομή (δηλαδή πού θα πάνε μαθητές και μαθήτριες που από του χρόνου δεν θα μπορούν να εγγραφούν στο 1ο Γυμνάσιο).

Μετά τη συνάντηση η ΔΙΔΕ Πειραιά ζήτησε τις αποφάσεις των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, προκειμένου να επανεξετάσει την εισήγησή της, η οποία ωστόσο στηρίζεται σε Υπουργική Απόφαση που έχει δημοσιευθεί ήδη σε ΦΕΚ.

Εκπαιδευτικοί και γονείς δηλώνουν ότι συνεχίζουν και κλιμακώνουν τον αγώνα, μέχρι να παρθεί πίσω η απόφαση. Επόμενο αγωνιστικό ραντεβού όρισαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά τη Δευτέρα 26 Φλεβάρη στις 4 μ.μ., όπου μετά από αίτημα της ΕΛΜΕ έχει ενταχθεί το θέμα για να συζητηθεί στην ημερήσια διάταξη.

Εκδήλωση στην Κοζάνη

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Κοζάνη πραγματοποιούν εκδήλωση με θέμα «Με την ΚΝΕ και το ΚΚΕ στον αγώνα για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων», αύριο Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ Κοζάνης. Θα μιλήσει η Αφροδίτη Κτενά, καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και βουλευτής του Κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ