Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών και μαθητών ενάντια στη μετατροπή του 1ου Γυμνασίου σε Πειραματικό

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΙΔΕ) Πειραιά έκαναν την Τρίτη εκπαιδευτικοί και γονείς ενάντια στην κατάργηση του 1ου Γυμνασίου Πειραιά ως σχολείου της γειτονιάς και στη μετατροπή του σε Πειραματικό (οι μαθητές μπαίνουν με κλήρωση), με παράλληλη διασύνδεσή του με τα Ράλλεια Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία.

Να σημειωθεί ότι τα Ράλλεια Πειραματικά Δημοτικά δεν ήταν μέχρι τώρα συνδεδεμένα με κανένα Πειραματικό Γυμνάσιο, καθώς το Ράλλειο Γυμνάσιο (που δεν είναι Πειραματικό) αποτελεί κληροδότημα και στους όρους του είναι να παραμείνει εσαεί σχολείο θηλέων. Τώρα, μετά τη διασύνδεση με το 1ο Γυμνάσιο, οι απόφοιτοι των Ράλλειων Δημοτικών θα έχουν δυνατότητα εγγραφής χωρίς κλήρωση, ενώ για τις υπόλοιπες θέσεις που απομένουν θα παίρνει τυχαία μαθητές με κλήρωση. Οι περίπου 90 μαθητές από τα Δημοτικά Σχολεία της περιοχής που θα πήγαιναν σε αυτό το Γυμνάσιο στέλνονται σε άλλα Γυμνάσια, που απέχουν πολύ περισσότερο χιλιομετρικά, ενώ θα αναγκαστούν να δημιουργήσουν υπερμεγέθη τμήματα, 26 και 27 μαθητών.

Το θέμα καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, που μεταξύ άλλων σημειώνει ότι με αυτήν την εξέλιξη «θα έχουμε το παράδοξο και ανεπίτρεπτο γεγονός, στο κέντρο του Πειραιά, μια ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη περιοχή, να λειτουργούν 2 Πρότυπα (Γυμνάσια και ΓΕΛ) και 1 Πειραματικό, τα οποία δεν θα έχουν καμία υποχρέωση να εγγράψουν μαθητές της περιοχής». Και προσθέτει ότι «μετά τη μετατροπή του 1ου Γυμνασίου Πειραιά σε Πειραματικό, θα ακολουθήσει η πρόταση για μετατροπή και του 1ου ΓΕΛ Πειραιά σε Πειραματικό. Εδώ τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, καθώς τα υπάρχοντα ΓΕΛ είναι ακόμα πιο λίγα, υπερκορεσμένα και με τεράστια κτιριακά προβλήματα (βλέπε 13ο ΓΕΛ Πειραιά)».

Στην παράσταση διαμαρτυρίας που έγινε την Τρίτη συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από την ΕΛΜΕ Πειραιά και τον ΣΕΠΕ Πειραιά «Η Πρόοδος», καθώς και δεκάδες γονείς από 9 Συλλόγους Γονέων σχολείων του κέντρου του Πειραιά (συγκεκριμένα από τα 1ο Γυμνάσιο Καλλίπολης, 2ο Γυμνάσιο Καλλίπολης, 20ό Δημοτικό, 22ο Δημοτικό, 26ο Δημοτικό, 33ο Δημοτικό, 54ο Δημοτικό, 55ο Δημοτικό, 56ο Δημοτικό).

Στη συνάντηση αντιπροσωπείας των συγκεντρωμένων με τον ΔΙΔΕ Πειραιά, απαιτήθηκε να παρθεί πίσω η απόφαση μετατροπής του 1ου Γυμνασίου Πειραιά σε Πειραματικό και να δοθούν τα στοιχεία από τη νέα χωροταξική κατανομή (δηλαδή πού θα πάνε μαθητές και μαθήτριες που από του χρόνου δεν θα μπορούν να εγγραφούν στο 1ο Γυμνάσιο).

Μετά τη συνάντηση η ΔΙΔΕ Πειραιά ζήτησε τις αποφάσεις των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, προκειμένου να επανεξετάσει την εισήγησή της, η οποία ωστόσο στηρίζεται σε Υπουργική Απόφαση που έχει δημοσιευθεί ήδη σε ΦΕΚ.

Εκπαιδευτικοί και γονείς δηλώνουν ότι συνεχίζουν και κλιμακώνουν τον αγώνα, μέχρι να παρθεί πίσω η απόφαση. Επόμενο αγωνιστικό ραντεβού όρισαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά τη Δευτέρα 26 Φλεβάρη στις 4 μ.μ., όπου μετά από αίτημα της ΕΛΜΕ έχει ενταχθεί το θέμα για να συζητηθεί στην ημερήσια διάταξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ