ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάρτη 2024
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ «ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ»
Δεν θα περάσουν οι καταχρηστικές πρακτικές της εργοδοσίας, επιστροφή στη δουλειά!

Κινητοποίηση στον Aρειο Πάγο, με στήριξη και αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ και εργατικά σωματεία

Κινητοποίηση στον Αρειο Πάγο πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι από τα «Λιπάσματα Καβάλας» και το Σωματείο τους, έχοντας στο πλευρό τους εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων. «Χαμένος αγώνας είναι εκείνος που δεν δόθηκε ποτέ»: Με το πανό και τα συνθήματά τους οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από το ανώτατο δικαστήριο, όπου κρινόταν για άλλη μια φορά ο οκτάχρονος αγώνας τους απέναντι στις παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές της εργοδοσίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι και το Σωματείο έχουν δικαιωθεί για τον αγώνα που δίνουν ενάντια στις απολύσεις και σε άλλες πρακτικές εργοδοτικής ασυδοσίας, με αποφάσεις δικαστηρίων, τόσο πρωτόδικα όσο και στο Εφετείο.

Ομως, μετά την απόφαση του Εφετείου που τους δικαίωσε, η εταιρεία προσέφυγε στον Αρειο Πάγο. Ετσι, παρά τις επανειλημμένες δικαστικές αποφάσεις υπέρ του δίκαιου αγώνα τους, εξακολουθούν να βρίσκονται απολυμένοι, εκτός χώρου δουλειάς και διωκόμενοι.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και του κλαδικού Σωματείου Ενέργειας.«Αυτός ο αγώνας στηρίζεται στην ενότητα, στην αλληλεγγύη», είπε χαιρετίζοντας τους συγκεντρωμένους ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. «Εχετε ήδη κερδίσει, είστε ήδη νικητές», υπογράμμισε, εξηγώντας ότι για το δίκιο των εργαζομένων έχουν αποφανθεί όχι μόνο τα δικαστήρια, αλλά κυρίως η εργατική τάξη και ο λαός της Καβάλας και όλης της χώρας.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν επίσης η Ομοσπονδία Χημικής Βιομηχανίας, η Ομοσπονδία Ενέργειας και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Τη μάχη που δίνουν οι εργαζόμενοι χαιρέτισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής.«Το ΚΚΕ ζει και αναπνέει στον αγώνα των εργατών για το δίκιο τους», τόνισε. «Είστε το παράδειγμα της ενότητας, είστε το παράδειγμα του ανυποχώρητου αγώνα», πρόσθεσε και διαβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό τους, «όπως θα είναι συνεχώς στο πλευρό σας και η εργατική τάξη της χώρας μας».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Δεν δικαιούνται ούτε δωρεάν ... πάρκινγκ στον χώρο δουλειάς

Εντονες αντιδράσεις στους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο Ηρακλείου Κρήτης έχει προκαλέσει η πρόθεση της δημοτικής επιχείρησης που διαχειρίζεται το πάρκινγκ στον χώρο να προχωρήσει τη φετινή σεζόν σε περικοπή των θέσεων για τα αυτοκίνητά τους κατά το ήμισυ και αύξηση του κόμιστρου από 32 σε 43 ευρώ τον μήνα.

Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, σε ανακοίνωσή της, καλεί το ΔΣ της δημοτικής επιχείρησης να πάρει πίσω την πρόταση για μείωση των θέσεων στάθμευσης και αύξηση του κόμιστρου στον χώρο στάθμευσης στο αεροδρόμιο Ηρακλείου για τους εκεί εργαζόμενους, τονίζοντας ότι πρόκειται για απαράδεκτη κίνηση.

Η Ενωση αναδεικνύει ότι η δημοτική επιχείρηση, «λειτουργώντας αυστηρά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ΑΕ, με τη βούλα του δήμου Ηρακλείου, αξιοποιεί επιχειρηματικά μια δημοτική περιουσία που θα έπρεπε να διατίθεται δωρεάν για τις ανάγκες στάθμευσης των εκατοντάδων εργαζομένων που δουλεύουν στο δεύτερο σε κίνηση αεροδρόμιο της χώρας. Σκοπός είναι να αυξηθεί το μερίδιο στην πίτα των κερδών από τον τουρισμό. Κέρδη που για μια ακόμη φορά επιβαρύνονται οι εργαζόμενοι - δημότες.

Μέσα σε όλη την αρνητική κατάσταση που διαμορφώνει η ακρίβεια, είναι απαράδεκτο μια δημοτική επιχείρηση να κοιτάζει πώς θα βγάλει κέρδος από τον ιδρώτα των εργαζομένων του αεροδρομίου, εκμεταλλευόμενη ένα ζήτημα όπως αυτό της στάθμευσης, που αποτελεί ένα σοβαρό και χρόνιο πρόβλημα των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου, καθώς οι υπάρχοντες χώροι αξιοποιούνται από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί. Την ίδια ώρα μάλιστα που επιτρέπεται κανονικά στις εταιρείες "rent a car" να παρκάρουν εκεί τα διαθέσιμα προς ενοικίαση αυτοκίνητα, αν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις».

Σημειώνεται ότι το σωματείο επανειλημμένα έχει κάνει παρεμβάσεις στο ΔΣ της ΔΕΠΑΝΑΛ και στο Δημοτικό Συμβούλιο με βασικό αίτημα τη δωρεάν στάθμευση για τα αυτοκίνητα των εργαζομένων, και κάτω από αυτήν την πίεση είχε εξασφαλιστεί δωρεάν στάθμευση σε άλλο χώρο, στο πρώην Ικάριο Γήπεδο, ενώ ήταν να δοθεί εξολοκλήρου στα τουριστικά λεωφορεία.

«Δεν μένουμε εδώ! Δυναμώνουμε από τώρα τον αγώνα, έτσι ώστε οι εποχικοί εργαζόμενοι μπροστά και στο ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου να παλέψουν για καμία μείωση των θέσεων στο δημοτικό πάρκινγκ, καμία αύξηση των τιμών, δωρεάν στάθμευση για όλους όσοι εργάζονται στο αεροδρόμιο Ηρακλείου», σημειώνει το σωματείο.

Παλεύουν ενάντια στις απολύσεις και σέρνονται στην Ασφάλεια

Κλήση σε απολογία έλαβε η πρόεδρος του Σωματείου του «Αγίου Σάββα» για την κινητοποίηση των απολυμένων καθαριστριών

Αλλη μια προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης είναι σε εξέλιξη, αυτήν τη φορά σε βάρος της προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», Κατερίνας Πατρικίου, η οποία στις 24 Γενάρη διέπραξε το «έγκλημα» να σταθεί στο πλευρό των απολυμένων εργαζομένων στην καθαριότητα, για το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Μάλιστα έχει λάβει κλήση για κατάθεση στην Ασφάλεια (!) στις 12 Μάρτη, ώστε να «απολογηθεί» για ...«παράνομη βία κατά συρροή και κατά συναυτουργία και διατάραξη υπηρεσίας κατά συναυτουργία»!

Το γεγονός καταδικάζει η Παναττική Επιτροπή Συμβασιούχων στην Υγεία, η οποία την ημέρα της πανεργατικής απεργίας στις 28 Φλεβάρη πραγματοποίησε αγωνιστική παρέμβαση στο κεντρικό κτίριο του Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας» μαζί με το Συνδικάτο Καθαριστριών Αττικής, μέλη από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ, την πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ και μέλη του ΔΣ του Σωματείου του νοσοκομείου, αλλά και δεκάδων άλλων πρωτοβάθμιων σωματείων νοσοκομείων του κέντρου.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου, ο υποδιοικητής του αρνήθηκε να αποσύρει τις καταγγελίες εις βάρος της προέδρου του Σωματείου του Νοσοκομείου «Αγίου Σάββα», υπερασπίστηκε την παράδοση της καθαριότητας στον εργολάβο, ομολογώντας ωστόσο ότι το προσωπικό που έχει φέρει είναι λιγότερο σε σχέση με το προσωπικό που προβλέπεται στη σύμβαση, «αμφισβήτησε τις εξαγγελίες του υπ. Υγείας και μας είπε ότι κακώς έκαναν οι εργαζόμενοι και άκουσαν τον κ. Γεωργιάδη, που δεσμεύτηκε ότι θα παραμείνουν στην εργασία τους».

«Η ξεφτίλα τους δεν έχει όρια, μπροστά στο να βάλουν τον εργολάβο μέσα στο νοσοκομείο δεν υπολογίζουν τίποτα, δεν υπολογίζουν το πρόβλημα επιβίωσης που δημιουργούν στους εργαζόμενους, δεν υπολογίζουν ούτε το πρόβλημα που δημιουργείται στην ίδια τη λειτουργία του νοσοκομείου.

Τους δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι θα μας βρουν μπροστά τους», διαμηνύει η Παναττική Επιτροπή και καλεί σε κινητοποίηση στις 21 Μάρτη στο υπουργείο Υγείας.

ΠΕΜΕΝ
Χαιρετίζει τους μηχανικούς που πήραν μέρος στις αρχαιρεσίες

Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης και αντιπροσώπων πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ). Στις αρχαιρεσίες συμμετείχαν 1.832 εργαζόμενοι (1.794 έγκυρες ψήφοι και 38 άκυρα). Η «Ενωτική Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΕΔΑΣ) έλαβε 1.794 ψήφους και κατέλαβε 33 έδρες στο νέο ΔΣ, ενώ εξέλεξε 18 αντιπροσώπους για τις δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Η διοίκηση της ΠΕΜΕΝ απευθύνει αγωνιστικό χαιρετισμό στους μηχανικούς που συμμετείχαν στις εκλογές. «Κάθε ψήφος στις αρχαιρεσίες αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για τους μηχανικούς, συνολικά για τους ναυτεργάτες, σε συνθήκες διαρκούς υπονόμευσης της ασφάλειας και προστασίας της ζωής στη θάλασσα και για το σύνολο των δικαιωμάτων μας. Με πυξίδα μας την ταξική πάλη, ενάντια στην πολιτική του εφοπλιστικού κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων, συνεχίζουμε τον αγώνα με μεγαλύτερη αισιοδοξία από τη μαζική - μαχητική συμμετοχή των ναυτεργατών, των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των βιοπαλαιστών της αγροτιάς, των φοιτητών στην πανεργατική απεργία στις 28 Φλεβάρη», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Ταυτόχρονα, καλεί σε προετοιμασία των απεργιακών μαχών, για τις 17 Απρίλη, την 1η Μάη. «Ταυτόχρονα αναπτύσσουμε πολύμορφη δράση για την εφαρμογή και ανανέωση των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, για οργανικές συνθέσεις - Κοινωνική Ασφάλιση με βάση τις πραγματικές ανάγκες, για Ναυτική Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, ανώτατη, σύγχρονη, για υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας (ΥΝΜ, ΣΩΣΤΙΚΑ, ΑΝΥΕ), που θα καλύπτουν τις αυξημένες υποχρεώσεις των ναυτεργατών», προσθέτει.

Αποκριάτικη εκδήλωση από σωματεία της Θεσσαλονίκης

Αποκριάτικη εκδήλωση για μικρούς και μεγάλους διοργανώνουν σωματεία της Θεσσαλονίκης αύριο, Τσικνοπέμπτη (7 Μάρτη) στις 7 μ.μ., στην Ανω Λέσχη του ΑΠΘ.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει μουσική, χορό και παιχνίδια για παιδιά, γλέντι και χορό για τους εργαζόμενους με τον Κοζανίτικο Φανό «Κρεβατάκια» και στη συνέχεια ντίσκο πάρτι για όλους.

Την εκδήλωση διοργανώνουν ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και το ΣΕΤΕΠΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ