ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάρτη 2024
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
«ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ» ΜΕ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΤΗΣ «BOEING»
Εντοπίστηκαν «προβλήματα» και «μη συμμόρφωση» με κανόνες ελέγχου

Τον Γενάρη αποκολλήθηκε τμήμα αεροσκάφους της «Boeing» ενώ πετούσε στα 16.000 πόδια!

National Transportation Safety

Τον Γενάρη αποκολλήθηκε τμήμα αεροσκάφους της «Boeing» ενώ πετούσε στα 16.000 πόδια!
Μεγαλώνουν τα ερωτήματα για τους όρους παραγωγής, συντήρησης και πτήσης των αεροσκαφών που παράγουν και χρησιμοποιούν κολοσσοί της αεροναυπηγικής βιομηχανίας και των αερομεταφορών, μετά από στοιχεία για τον όμιλο της «Boeing» τα οποία προέκυψαν από έρευνες τις οποίες πυροδότησαν τα απανωτά «περιστατικά» με αεροπλάνα της εταιρείας.

Την περασμένη βδομάδα η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι διαπίστωσε προβλήματα «μη συμμόρφωσης» της «Boeing» προς τους κανόνες «στον έλεγχο της διαδικασίας παραγωγής», «στον χειρισμό και την αποθήκευση τμημάτων», καθώς και στον έλεγχο ποιότητας του «προϊόντος». Τη Δευτέρα οι «New York Times» ανέφεραν ότι έλεγχοι της FFA στη διαδικασία παραγωγής του επιβατικού αεροσκάφους 737 Max της «Boeing» αποκάλυψαν «δεκάδες» προβλήματα, καθώς υπήρξαν «33 αποτυχίες σε 89 δοκιμές». Η εφημερίδα επικαλείται μεταξύ άλλων πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έκθεση της FAA καταγράφει ότι ο εξωτερικός προμηθευτής της «Boeing», η εταιρεία «Spirit AeroSystems», που κατασκευάζει την άτρακτο των αεροσκαφών της, πέρασε επιτυχώς μόλις 6 από τις 13 δοκιμές της FAA.

Από τη μεριά του πάντως ο Αμερικανός υπουργός Μεταφορών Πιτ Μπούτιτζετζ δήλωσε ότι αναμένει από την «Boeing» να συνεργαστεί πλήρως στις έρευνες του υπουργείου Δικαιοσύνης και της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας των Μεταφορών (NTSB) για το συμβάν της 5ης Γενάρη.

Τα «περιστατικά» είναι πολλά: Την περασμένη Παρασκευή ένα αεροσκάφος 777 της «Boeing» έχασε τον έναν του τροχό λίγο μετά την απογείωσή του από το Σαν Φρανσίσκο, μεταφέροντας 249 επιβαίνοντες στο Τόκιο. Την ίδια μέρα ένα «Boeing» 737 συνέχιζε να τροχιοδρομεί και εκτός διαδρόμου προσγείωσης, σε τμήμα από το γρασίδι του διηπειρωτικού αεροδρομίου «George Bush» στο Χιούστον. Και - θυμίζουμε - στις 5 Γενάρη αποκολλήθηκαν παράθυρο και τμήμα της ατράκτου ενός «Boeing» της «Alaska Airlines» ενώ αυτό βρισκόταν στα 16.000 πόδια, εκτελώντας δρομολόγιο Πόρτλαντ - Οντάριο, με 171 επιβάτες και 6μελές πλήρωμα.

Εδώ και χρόνια καταγγελίες για θέματα ασφαλείας

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, εντοπίστηκε νεκρός ένας 62χρονος (που μέχρι να συνταξιοδοτηθεί το 2017 δούλευε στην «Boeing» για 32 χρόνια) στο φορτηγό που είχε σταθμεύσει σε ξενοδοχείο, λίγα 24ωρα αφού είχε καταθέσει ως μάρτυρας σε μήνυση εναντίον της εταιρείας. Ο Τζον Μπάρνετ, εργαζόμενος από το 2010 ως διευθυντής Ποιότητας στο εργοστάσιο της πόλης North Charleston, είχε καταγγείλει από το 2019 άσκηση πιέσεων στο προσωπικό ώστε να τοποθετούν σε νέα αεροσκάφη εξαρτήματα κάτω των προτύπων, σκοπίμως. Μεταξύ άλλων είχε πει ότι προκειμένου να παραδίδονται νέα αεροσκάφη γρήγορα, η συναρμολόγηση προχωρούσε όχι απλά βιαστικά, αλλά ακόμα και με εξαρτήματα που είχαν αφαιρεθεί από κάδους σκραπ. Ακόμα, είχε υποστηρίξει ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τα συστήματα οξυγόνου σε αεροσκάφη του ομίλου, αυξάνοντας τις πιθανότητες να μη λειτουργούν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μέχρι και μία στις τέσσερις μάσκες αναπνοής.

Η εταιρεία βέβαια είχε αρνηθεί τις καταγγελίες, ωστόσο χτεσινά δημοσιεύματα τόνιζαν ότι έλεγχος που έκανε η FAA το 2017 επιβεβαίωσε ορισμένες από αυτές. Από τη μεριά του ο ιατροδικαστής της Κομητείας Τσάρλεστον, που μιλώντας τη Δευτέρα στο BBC επιβεβαίωσε τον θάνατο του Μπάρνετ, ανέφερε ότι ο 62χρονος πέθανε «από τραύμα που προκάλεσε μόνος του» και η αστυνομία διεξάγει έρευνα.

ΓΑΛΛΙΑ
Οργανώνει κι αυτή Διεθνή Διάσκεψη για την Ασφάλεια

Την προσπάθεια της γαλλικής αστικής τάξης να αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό της ρόλο, μέσα και από τα τραπέζια «διαβουλεύσεων», αναδεικνύει η Διεθνή Διάσκεψη για την Ασφάλεια την οποία οργανώνει σήμερα και αύριο η Γαλλία, με τίτλο «Φόρουμ Αμυνας και Στρατηγικής του Παρισιού» («Paris Defence and Strategy Forum»).

Η Γαλλία συγκαλεί «ένα μοναδικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας», που σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ακαδημίας Αμυνας της Στρατιωτικής Σχολής της χώρας (υπάγεται απευθείας στο υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων) «ανταποκρίνεται σε μια ισχυρή φιλοδοξία: Να επιτρέψει στη γαλλική και ευρωπαϊκή στρατηγική σκέψη να συμβάλει αποτελεσματικά στον ευρύτερο διάλογο για μείζονα ζητήματα ασφάλειας και άμυνας». Σε αυτό το πλαίσιο, σπεύδει να διαπιστώσει ότι «το PDSF αποτελεί μέρος της παράδοσης μεγάλων διεθνών συνεδρίων αφιερωμένων σε θέματα άμυνας και ασφάλειας». Στην πρώτη του συνάντηση το Φόρουμ του Παρισιού «αφιερώνει το πρόγραμμά του σε ένα σημαντικό επίκαιρο θέμα, "Η Ευρώπη στο σταυροδρόμι", δομημένο γύρω από τρία θέματα προβληματισμού» και συγκεκριμένα: «Η Ευρώπη στην καρδιά μιας μεταμόρφωσης», «Η Ευρώπη ως γεωπολιτικό σταυροδρόμι», «Η Ευρώπη στην καμπή μιας νέας εποχής».

Αναμένεται να παρέμβουν αξιωματούχοι 68 εθνικοτήτων, βουλευτές, διπλωμάτες και ακόλουθοι Αμυνας, ερευνητές και ακαδημαϊκοί.

  • Το γραφείο του Γάλλου πρωθυπουργού κατήγγειλε κυβερνοεπιθέσεις «πρωτοφανούς έντασης» σε πολλές κρατικές υπηρεσίες της χώρας από το βράδυ της Κυριακής. Σε σχετική ανακοίνωση έκανε λόγο για «περιορισμένες» συνέπειες και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε μετά τη δημιουργία «ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων, για να αναπτύξει αντίμετρα». Πριν λίγες μέρες ο γενικός γραμματέας Αμυνας και Εθνικής Ασφάλειας (SGDSN), Στεφάν Μπουιγιόν, δήλωσε ότι οι ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη, ακριβώς πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, μπορεί να αποτελέσουν «σημαντική πρόκληση και στόχο» ξένων παρεμβάσεων.
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΕΟΥΛ.-- Η Σεούλ επιβεβαίωσε χτες τη σύλληψη ενός Νοτιοκορεάτη στη Ρωσία με την κατηγορία της κατασκοπείας και πρόσθεσε ότι «μόλις ενημερώθηκε για τη σύλληψη, η τοπική διπλωματική αποστολή προσέφερε την απαραίτητη προξενική στήριξη». Το πρακτορείο TASS μετέδωσε ότι ένας Νοτιοκορεάτης συνελήφθη στις αρχές του έτους στο Βλαδιβοστόκ, στη ρωσική Απω Ανατολή, προτού μεταφερθεί στη Μόσχα τον Φλεβάρη και κρατείται στη φυλακή Λεφόρτοβο στη Μόσχα.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις, δήλωσε χτες ότι θα θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, για την οποία πολλά κράτη - μέλη υποστηρίζουν τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε. «Νομίζω ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να ανανεώσει τις προοπτικές του όσον αφορά την αποστολή του. Η Ανατολική Ευρώπη έχει πολύτιμη συμβολή στις συνομιλίες και τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ», είπε.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Η ταϊλανδική εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο του βασιλείου τη διάλυση του αντιπολιτευόμενου κόμματος Move Forward Party (MFP), το οποίο ήρθε πρώτο στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μάη. Μεταξύ άλλων επικαλείται την προεκλογική δέσμευση του MFP να πάρει μέτρα για τα λεγόμενα εγκλήματα «καθοσιώσεως κατά της μοναρχίας». Τέλη Γενάρη το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε αποφανθεί πως αυτές οι υποσχέσεις του κόμματος ισοδυναμούσαν με απόπειρα ανατροπής της μοναρχίας.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Η σορός ενός παιδιού που πιθανολογείται ότι ανήκει σε 4χρονο κορίτσι που παρέσυραν ορμητικά νερά του ποταμού Γκαρντόν το Σάββατο, εντοπίστηκε χτες, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για να βρεθεί και ο 13χρονος αδελφός της. Ετσι ανέβηκε στους 6 ο τραγικός απολογισμός από την κακοκαιρία που έπληξε τη νοτιοανατολική Γαλλία. Στη δε Ισπανία, τουλάχιστον τρεις είναι οι αγνοούμενοι, που αναζητούνται ακόμα αφού τους παρέσυραν κύματα.

ΑΪΤΗ
Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί

Την παραίτησή του από τη θέση του (δοτού) πρωθυπουργού της Αϊτής ανακοίνωσε χτες από το Πουέρτο Ρίκο ο Αριέλ Ανρί, εν μέσω εντεινόμενης αποσταθεροποίησης της χώρας από τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος, στο φόντο σχεδίων ξένης επέμβασης.

Την παραίτησή του «κατέγραψε» στη συνέχεια και ο προεδρεύων της Κοινότητας Κρατών Καραϊβικής (CARICOM), Μοχάμεντ Ιρφάν Αλί, μετά την έκτακτη σύνοδο του περιφερειακού οργανισμού στην Τζαμάικα με επίκεντρο την κρίση που εξελίσσεται στην Αϊτή από το 2021, όταν δολοφονήθηκε ο Πρόεδρος Τζοβενέλ Μοΐζ. Ο Αλί ανακοίνωσε στη συνέχεια μια «συμφωνία μεταβατικής διακυβέρνησης» της Αϊτής, που «θα ανοίξει τον δρόμο προς ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας», θα εγγυηθεί τη «συνέχεια» της διακυβέρνησης, καθώς και «βραχυπρόθεσμο σχέδιο δράσης για την ασφάλεια» ώστε να μπορέσουν να διεξαχθούν «ελεύθερες και δίκαιες εκλογές».

Η σύνοδος των χωρών της Καραϊβικής συγκλήθηκε εκτάκτως με πρωτοβουλία της CARICOM και με παρόντες αντιπροσώπους του ΟΗΕ και άλλων κρατών, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας και των ΗΠΑ.

Η πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς παραμένει παραδομένη στη βία των συμμοριών, που απαιτούσαν την παραίτηση του Αριέλ Ανρί, ο οποίος υποσχόταν εδώ και τρία χρόνια εκλογές που ποτέ δεν τις έκανε επικαλούμενος τη γενικότερη κατάσταση αποσταθεροποίησης.

Την παραίτηση Ανρί επιβεβαίωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, από την Τζαμάικα, και του διεμήνυσε ότι μπορεί να παραμείνει στο Πουέρτο Ρίκο (που ανήκει στις ΗΠΑ) εάν το επιθυμεί. Επίσης, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα διαθέσουν ακόμη 133 εκατομμύρια δολάρια στην Αϊτή, εκ των οποίων τα 100 εκατ. προορίζονται για τη διεθνή οπλισμένη δύναμη που αναμένεται να αναπτυχθεί στη χώρα και τα 33 εκατ. δολάρια για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Τη Δευτέρα απομακρύνθηκε εσπευσμένα από το Πορτ-ο-Πρενς το σύνολο του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ το Σαββατοκύριακο οι Αμερικανοί απομάκρυναν εσπευσμένα με ελικόπτερα το μη απόλυτα απαραίτητο διπλωματικό προσωπικό τους.

ΒΑΛΕΝΘΙΑ
Εύφλεκτο το μονωτικό υλικό στην πρόσοψη της πολυκατοικίας

Η καταστροφική πυρκαγιά, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 10 άνθρωποι στις 22 Φλεβάρη στη Βαλένθια, όταν οι φλόγες τύλιξαν μέσα σε μερικά λεπτά μια ολόκληρη πολυκατοικία με 138 διαμερίσματα, «προκλήθηκε τυχαία, πιθανότατα από μια ηλεκτρική συσκευή σε ένα από τα διαμερίσματα», ανακοίνωσαν οι αρχές. Η φωτιά, μια από τις χειρότερες των τελευταίων ετών, άφησε άστεγους εκατοντάδες ανθρώπους στη Βαλένθια. Πολλοί ειδικοί υπέδειξαν ως αιτία της ταχύτατης μετάδοσης το μονωτικό υλικό που είχε τοποθετηθεί στην πρόσοψη της πολυκατοικίας. Κάτι παρόμοιο συνέβη τον Ιούνη του 2017 στο Λονδίνο, όταν τυλίχθηκε στις φλόγες ο πύργος Γκρένφελ με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 72 άνθρωποι.

ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Προτείνει έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με Βοσνία - Ερζεγοβίνη

Την άμεση επιτάχυνση των παζαριών για την ένταξη της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης στην ΕΕ ιεραρχεί ψηλά η Ευρωένωση, καθώς μιλώντας χτες στο Ευρωκοινοβούλιο, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε ότι θα προτείνει την επίσημη έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με το Σαράγεβο.

«Από τότε (σ.σ. το 2016) που παραχωρήσαμε το καθεστώς υποψήφιας χώρας, η Βοσνία - Ερζεγοβίνη έχει κάνει εντυπωσιακά βήματα προς τα εμπρός. Περισσότερη πρόοδος έχει επιτευχθεί σε λίγο περισσότερο από έναν χρόνο από ό,τι σε πάνω από μια δεκαετία», ισχυρίστηκε η φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι «φυσικά, απαιτείται περισσότερη πρόοδος για την ένταξη στην Ενωσή μας. Αλλά η χώρα δείχνει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στα κριτήρια ένταξης και στη φιλοδοξία των πολιτών της να είναι μέρος της οικογένειάς μας». Κατέληξε δε ότι «το μέλλον της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης βρίσκεται στην Ενωσή μας».

Από τη μεριά του, ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος, Ολιβερ Βαρχέλι, εκτίμησε ότι η χώρα προχώρησε «ασταμάτητα» στον στόχο της για «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», αποφέροντας «πολύ θετικά αποτελέσματα».

Η σχετική σύσταση της Επιτροπής θα πρέπει να εγκριθεί από τους 27 ηγέτες των κρατών - μελών, που την επόμενη βδομάδα θα αποφασίσουν σε Σύνοδο Κορυφής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ