Τετάρτη 13 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Προτείνει έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με Βοσνία - Ερζεγοβίνη

Την άμεση επιτάχυνση των παζαριών για την ένταξη της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης στην ΕΕ ιεραρχεί ψηλά η Ευρωένωση, καθώς μιλώντας χτες στο Ευρωκοινοβούλιο, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε ότι θα προτείνει την επίσημη έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με το Σαράγεβο.

«Από τότε (σ.σ. το 2016) που παραχωρήσαμε το καθεστώς υποψήφιας χώρας, η Βοσνία - Ερζεγοβίνη έχει κάνει εντυπωσιακά βήματα προς τα εμπρός. Περισσότερη πρόοδος έχει επιτευχθεί σε λίγο περισσότερο από έναν χρόνο από ό,τι σε πάνω από μια δεκαετία», ισχυρίστηκε η φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι «φυσικά, απαιτείται περισσότερη πρόοδος για την ένταξη στην Ενωσή μας. Αλλά η χώρα δείχνει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στα κριτήρια ένταξης και στη φιλοδοξία των πολιτών της να είναι μέρος της οικογένειάς μας». Κατέληξε δε ότι «το μέλλον της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης βρίσκεται στην Ενωσή μας».

Από τη μεριά του, ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος, Ολιβερ Βαρχέλι, εκτίμησε ότι η χώρα προχώρησε «ασταμάτητα» στον στόχο της για «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», αποφέροντας «πολύ θετικά αποτελέσματα».

Η σχετική σύσταση της Επιτροπής θα πρέπει να εγκριθεί από τους 27 ηγέτες των κρατών - μελών, που την επόμενη βδομάδα θα αποφασίσουν σε Σύνοδο Κορυφής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ