ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ
Σε ρόλο δικαστή υπουργός και διοικητής

Ο Τ. Γιαννίτσης έβγαλε την απόφανση ότι η απεργία αλληλεγγύης του ΠΙΣ είναι παράνομη και ο διοικητής του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριος, ανέλαβε να την υλοποιήσει με απειλές προς τους γιατρούς

Καθημερινά η κυβέρνηση ολισθαίνει σε αυταρχικές μεθόδους για να αντιμετωπίσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών του ΙΚΑ αλλά και τις απεργίες αλληλεγγύης στους γιατρούς του Ιδρύματος. Οι γιατροί του ΙΚΑ αγωνίζονται για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και να σταματήσει η ομηρία των 5.500 συμβασιούχων γιατρών στο Ιδρυμα.

Ετσι, χτες, τόσο ο υπουργός Εργασίας, Τ. Γιαννίτσης, όσο και ο διοικητής του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριος, αναγορεύτηκαν σε δικαστές και αποφάνθηκαν ότι είναι παράνομη η 48ωρη πανελλαδική πανιατρική απεργία αλληλεγγύης στους γιατρούς του ΙΚΑ, που κήρυξε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Επίσης, απειλούν με κυρώσεις τους γιατρούς που θα πάρουν μέρος στην απεργία.

Ετσι, αυτοί που κλίνουν τη λέξη «διάλογος» σε όλες τις πτώσεις ρίχνουν το προσωπείο του ισότιμου συνομιλητή και χρησιμοποιούν τις απειλές αφού η δικαστική απόφαση κήρυξης της απεργίας ως παράνομης όχι μόνο δεν έκαμψε το φρόνημα των γιατρών, αλλά διεύρυνε τις αντιδράσεις και δημιούργησε ένα κύμα αλληλεγγύης προς τους γιατρούς του ΙΚΑ.

Η «γνωμοδότηση» Γιαννίτση...

Ο υπουργός Εργασίας, Τ. Γιαννίτσης, ταμπουρωμένος πίσω απ' την κοινή πρόσκλησή του με τον Αλ. Παπαδόπουλο προς την Ομοσπονδία των γιατρών του ΙΚΑ για διάλογο στις 20 του Ιούλη 2001, φόρεσε την τήβεννο του δικαστή στο Ζάππειο και αποφάνθηκε: «Οι απεργίες καλό είναι να σταματήσουν. Ετσι κι αλλιώς η απεργία έχει κηρυχτεί παράνομη. Θα ήθελα να πω ότι και ο ΠΙΣ είναι ένας φορέας, ο οποίος δε νομιμοποιείται να προχωρήσει και να κηρύσσει απεργίες και η απεργία των γιατρών του ΙΚΑ δεν καλύπτεται από αυτό που έχει εξαγγείλει ο ΠΙΣ. Επομένως με όλα αυτά τα δεδομένα νομίζω ότι πρέπει να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να κάτσουμε στο τραπέζι των συζητήσεων».

Για την απεργία του ΠΙΣ και εάν η κυβέρνηση πρόκειται να μετέλθει κάποια δικαστικά ή άλλα μέσα ρωτήθηκε χτες και ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος. Η απάντησή του ήταν: «Απευθύνεστε σε λάθος υπουργείο».

...και η εκτέλεση Νεκτάριου

Εκτελεστής της άποψης του υπουργού Εργασίας εμφανίστηκε ο διοικητής του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριος, που χτες έστειλε απειλητικό έγγραφο προς τις υγειονομικές μονάδες: «Η διοίκηση του ΙΚΑ γνωστοποιεί ότι η συμμετοχή των γιατρών του Ιδρύματος στην εξαγγελθείσα από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο 48ωρη απεργία της Πέμπτης 12/7/2001 και Παρασκευής 13/7/2001 είναι παράνομη, επειδή αντιβαίνει ευθέως στην υπ' αριθμ. 1713/2001 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκρινε την απεργία τους σε παράνομη και καταχρηστική», αναφέρει στο έγγραφό του ο Μ. Νεκτάριος. «Εφιστάται, λοιπόν, ιδιαίτερα η προσοχή των γιατρών του Ιδρύματος για τις συνέπειες (πειθαρχικές, ποινικές, αστικές κλπ.) που θα προκύψουν για όσους, τυχόν, θα συμμετάσχουν στην παραπάνω απεργία».

Ο διοικητής του ΙΚΑ δεν μπορεί να ανεχτεί ούτε τη στάση εργασίας των συμβασιούχων γιατρών του ΙΚΑ για να πάρουν μέρος στην προγραμματισμένη για σήμερα Γενική τους Συνέλευση: «Παράνομη και καταχρηστική είναι, επίσης, και η προαναγγελθείσα για την Πέμπτη 12 Ιουλίου 2001 από το Σύλλογο Συμβασιούχων Ιατρών του ΙΚΑ Αττικής στάση εργασίας, η οποία, εάν τυχόν πραγματοποιηθεί, θα επιφέρει τις ίδιες συνέπειες», αναφέρει ο διοικητής του ΙΚΑ.

Και ο διοικητής καταλήγει: «Εξάλλου, στον επικείμενο διάλογο που, ήδη, ανακοινώθηκε από τα συναρμόδια υπουργεία θα συζητηθούν τα αιτήματα των γιατρών του ΙΚΑ. Ευελπιστούμε ότι οι γιατροί του Ιδρύματος θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και εκτιμώντας την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει σήμερα οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ΙΚΑ δε θα απουσιάσουν αυθαίρετα από τις Μονάδες Υγείας του Ιδρύματος, σεβόμενοι απολύτως το νόμο».

Τόσο ο υπουργός Εργασίας όσο και ο υπουργός Υγείας μιλούν για ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Οι δηλώσεις τους δείχνουν κάποιες αποχρώσεις αλλά έχουν τον κοινό παρονομαστή: Οτι και οι δυο δεν ομιλούν για ανάπτυξη της ΠΦΥ με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του λαού, αλλά με το δέος των δαπανών Υγείας - κατά τη χτεσινή έκφραση του Αλ. Παπαδόπουλου - όπως εκδηλώνονται σε διεθνές επίπεδο.

Ετσι προχτές οι δυο υπουργοί έστειλαν πρόσκληση προς την Ομοσπονδία των γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) για συνάντηση στις 20 του Ιούλη 2001 «για να συζητηθούν θέματα εργασιακών σχέσεων των γιατρών στο σχεδιαζόμενο σύστημα ενιαίας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Ο Αλ. Παπαδόπουλος είπε χτες ότι η ημερομηνία αυτή προκύπτει ως προσυμφωνημένη με την ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ μετά τη συνάντηση που έγινε στις 25.6.2001. Η ημερομηνία αυτή - κατά τον Αλ. Παπαδόπουλο - ήταν η καταληκτική για την ενδοκυβερνητική συνεννόηση, ώστε να ακολουθήσει ο λεγόμενος δημόσιος διάλογος για την ΠΦΥ.

Ολομέλεια και πρόσκληση

Σήμερα θα γίνει η έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της διοίκησης της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ στα γραφεία της Ομοσπονδίας, Κάνιγγος 19 και ώρα 12 το μεσημέρι.

Θέμα της Ολομέλειας θα είναι το χρονοδιάγραμμα των νέων απεργιακών κινητοποιήσεων πανελλαδικά, που αποφασίστηκε στις 8.7.2001.

  • Χτες ο Σύλλογος των γιατρών του ΙΚΑ Αθήνας-Πειραιά (ΣΕΥΠΙΚΑ) έστειλε προς το ΙΚΑ πρόσκληση για την έναρξη διαπραγματεύσεων στα γραφεία του Οργανισμού Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) στις 12.7.2001.

Θέμα των διαπραγματεύσεων θα είναι η μετατροπή των συμβάσεων εργασίας των γιατρών σε αορίστου χρόνου, το βαθμολόγιο και μισθολόγιο των γιατρών και η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας.

Σε περίπτωση μη ικανοποίησης των αιτημάτων θα υλοποιηθεί η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΥΠΙΚΑ που πάρθηκε στις 9.7.2001 και προβλέπει στάσεις εργασίας και 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

  • Σήμερα επίσης θα γίνει η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Συμβασιούχων Γιατρών του ΙΚΑ Αττικής στο ξενοδοχείο «Εσπέρια», ώρα 10.30 π.μ.
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ
Απεργούμε γιατί ποινικοποίησαν την απεργία
  • Νόμιμη η 48ωρη απεργία αλληλεγγύης στους γιατρούς του ΙΚΑ, που κήρυξε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος
  • Πρωτοφανής αντεργατική συμπεριφορά, καταγγέλλει η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ

Η απεργία μας είναι νόμιμη. Απεργούμε γιατί ποινικοποίησαν την απεργία των γιατρών του ΙΚΑ» δήλωσε στο «Ρ» ο Μανώλης Καλοκαιρινός, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

«Τα αιτήματα των γιατρών του ΙΚΑ είναι δίκαια, πρόσθεσε ο Μ. Καλοκαιρινός. Οπως δίκαιο είναι και το αίτημα των γιατρών ειδικότητας, που ασκούν το επάγγελμα πάνω από δέκα χρόνια, να μην περιοριστεί η δυνατότητά τους να συνταγογραφούν και οδηγηθούν σε επαγγελματική και ηθική υποβάθμιση. Τέλος, απεργούμε για να μην καταληστευτούν τα αποθεματικά του ΤΣΑΥ και να γίνει αυτοδιαχειριζόμενο, από τη στιγμή που το κράτος δεν αποδίδει στο Ταμείο τον κοινωνικό πόρο».

Η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας των Γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) με χτεσινή ανακοίνωσή της διαμαρτύρεται εντονότατα για την εγκύκλιο του διοικητή του ΙΚΑ και την καταγγέλλει ως πρωτοφανή αντισυνδικαλιστική και αντεργατική συμπεριφορά, που στοχεύει στη δημιουργία κλίματος απεργιακής φοβίας.

Επίσης η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή της για την απεργιακή συμπαράσταση του ΠΙΣ και την Οδοντιατρική Ομοσπονδία.

Γνωμάτευση υπέρ της νομιμότητας

Η απόφαση για τη 48ωρη Πανελλαδική Πανιατρική Απεργία για σήμερα και αύριο πάρθηκε στη συγκέντρωση των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας που συνήλθε υπό την προεδρία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, την Παρασκευή 6/7/2001. Ομόφωνα αποφασίστηκε το ίδιο και στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΙΣ, που ακολούθησε τη συγκέντρωση.

Οι θέσεις που εκφράστηκαν στη συνάντηση των προέδρων ήταν:

-- Συμπαράσταση με κάθε τρόπο στην απεργία των γιατρών του ΙΚΑ.

-- Οξεία καταδίκη των δικαστικών διώξεων που μετατρέπουν ένα συνδικαλιστικό και διεκδικητικό αγώνα σε υπόθεση της Δικαιοσύνης

-- Διακοπή κάθε διαλόγου με τη διοίκηση του ΙΚΑ, καθώς και τις πολιτικές ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων, που είναι υπεύθυνες για την απαράδεκτη κίνησή τους να ποινικοποιήσουν μια απεργιακή κινητοποίηση

Μετά το έγγραφο του διοικητή του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριου ότι η απεργία του ΠΙΣ είναι παράνομη, ο Σύλλογος απευθύνθηκε στο νομικό σύμβουλό του Χάρη Πολίτη. Ο τελευταίος, στη γνωμάτευσή του αναφέρει ότι η απεργία είναι νόμιμη εφόσον έχουν τηρηθεί τα διαδικαστικά που προβλέπουν οι νόμοι:

1. Η απεργία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα (άρθρο 23 Συντάγματος), το οποίο προβλέπει ότι το δικαίωμα προσφυγής σε απεργία των... νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, καθώς και του προσωπικού των κάθε μορφής επιχειρήσεων δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας (σημ. όπως τα νοσοκομεία στη συγκεκριμένη περίπτωση) που η λειτουργία τους έχει ζωτική σημασία για την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου, υπόκειται στους συγκεκριμένους περιορισμούς του νόμου που το ρυθμίζει. Οι περιορισμοί αυτοί δεν μπορεί να φθάνουν έως την κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας ή την παρεμπόδιση της νόμιμης άσκησής του.

2. Υπάρχει η δικαστική απόφαση η οποία κηρύσσει παράνομη - όχι και καταχρηστική - την απεργία των γιατρών του ΙΚΑ. Η απόφαση αυτή δεσμεύει μόνο τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του ΙΚΑ, να απεργήσουν, όχι όμως και άλλα συνδικαλιστικά όργανα, όπως ο ΠΙΣ, που αποτελεί και ΝΠΔΔ και το ανώτατο συνδικαλιστικό ιατρικό όργανο, εφόσον τα συνδικαλιστικά αιτήματα δεν εξαντλούνται μόνο σε εκείνα που είχαν θέσει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του ΙΚΑ (όπως προκύπτει από τα δελτία Τύπου της 6 Ιούλη 2001 και 9 Ιούλη 2001, πέρα από τη συμπαράσταση στους γιατρούς του ΙΚΑ, αντικείμενο της απεργίας αποτελεί και η ποινικοποίηση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, η μονομερής εφαρμογή από το υπουργείο Υγείας του νόμου σε σχέση με τους πανεπιστημιακούς γιατρούς, στήριξη των γιατρών άνευ ειδικότητας που ασκούν το επάγγελμα πάνω από 10 χρόνια, που προτάθηκε να εξαιρεθούν των διατάξεων του ΠΔ 67/2000, καθώς και ότι η ασφάλιση στο ΤΣΑΥ δεν πρέπει να αφορά την εργασία, αλλά και την ασφαλιστική ιδιότητα και ότι το ΤΣΑΥ πρέπει να γίνει αυτοδιαχειριζόμενο). Επομένως εφόσον τα αιτήματα είναι και άλλα, εκτός των κριθέντων από τη δικαστική απόφαση, δεσμεύονται και οι γιατροί του ΙΚΑ να συμμετέχουν στην απεργία.

3. Σύμφωνα με το άρθρο 20 παρ.1 εδ. 2 «η απεργία στις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις ευρύτερης περιφέρειας ή πανελλαδικής έκτασης κηρύσσεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, εκτός αν το καταστατικό τους ορίζει διαφορετικά». Επομένως ο ΠΙΣ έχει δικαίωμα κήρυξης απεργίας μόνο με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

4. Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 3 Ν. 727/1977 «τα Διοικητικά Συμβούλια των Ιατρικών Συλλόγων οφείλουν να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις της Γενικής Συνελεύσεως και του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Και Χ. Πολίτης καταλήγει: «Συμπερασματικά, βάσει των ανωτέρω και εφόσον έχουν τηρηθεί τα διαδικαστικά (προσωπικό ασφαλείας κλπ. βάσει ιδίως των Ν. 1264/1982 και 2224/1994) κρίνουμε ότι η απεργία που κηρύσσει ο ΠΙΣ είναι νόμιμη».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Προμήθειες με έμμεσο δανεισμό

Στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή βρίσκεται το σχετικό νομοσχέδιο

Στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή βρίσκεται το νομοσχέδιο για τις προμήθειες των νοσοκομείων που δημοσιοποίησε ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος, στις 28.3.2001 και χτες δόθηκε δημόσια πλήρως διαμορφωμένο. Οπως δήλωσε ο Αλ. Παπαδόπουλος, ευελπιστεί ότι το σχέδιο αυτό θα γίνει νόμος του κράτους μέσα στον Αύγουστο με την ψήφισή του απ' το θερινό τμήμα της Βουλής.

Το βασικό χαρακτηριστικό και αυτού του νομοσχεδίου είναι η εκχώρηση των προμηθειών και βασικών υπηρεσιών των νοσοκομείων στην επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ τα ίδια τα νοσοκομεία οδηγούνται στον έμμεσο δανεισμό από τις τράπεζες για την κάλυψη των βασικών λειτουργικών τους αναγκών. Η διαφορά είναι ότι το προσχέδιο προέβλεπε ότι η κάλυψη από τη διαμεσολαβούσα τράπεζα θα είναι εξ ολοκλήρου για τις λειτουργικές δαπάνες, ενώ το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι θα είναι το 80% των λειτουργικών δαπανών.

Τις προμήθειες πια θα τις κάνουν οι ανώνυμες εταιρίες που θα δημιουργηθούν στα πλαίσια των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (Πε.Σ.Υ.), όπως προβλέπει ο αντι-ΕΣΥ νόμος 2889/2001. Ο Αλ. Παπαδόπουλος δήλωσε χτες ότι θα δημιουργηθούν 4 ή 5 τέτοιου τύπου ΑΕ.

Η καθιέρωση της «διαμεσολαβούσης τράπεζας» στις πληρωμές των προμηθευτών, σημαίνει ότι τα νοσοκομεία θα πληρώνουν σε αυτές το νόμιμο τόκο, καθώς οι τράπεζες δεν είναι ευαγή ιδρύματα κατά την έκφραση του υπουργού Υγείας. Μ' άλλα λόγια, τα νοσοκομεία θα οδηγούνται σε έναν έμμεσο δανεισμό από τις τράπεζες.

Ο Αλ. Παπαδόπουλος ενέταξε το νομοσχέδιο αυτό στη διαβόητη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, αλλά ομολόγησε ότι δε λύνει αλλά απλώς απαλύνει τα χρέη των νοσοκομείων.

Κατά τ' άλλα, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι εμμένει στις ρυθμίσεις για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς και ότι απ' την 1.1.2002 θα λειτουργήσουν τα απογευματινά ιατρεία στα νοσοκομεία.

Τέλος, ο Αλ. Παπαδόπουλος έκανε την πρόβλεψη για ένα θερμό μεν αλλά δημιουργικό φθινόπωρο...

Αλληλεγγύη των συνταξιούχων

Τη συμπαράστασή τους στους απεργούς γιατρούς του ΙΚΑ και την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους, ζητάνε με ανακοίνωσή τους οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΤΑΕ.

Οι Συνταξιουχικές Ομοσπονδίες καταδικάζουν την αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης, σχετικά με την απεργία των γιατρών του ΙΚΑ, η οποία «τους παραπέμπει από τον έναν υπουργό στον άλλο και προσπαθεί να τους φέρει σε αντιπαράθεση με τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους που ταλαιπωρούνται αυτό το διάστημα».

Επίσης καταδικάζουν το διοικητή του ΙΚΑ κ. Νεκτάριο, ο οποίος «ευθυγραμμίστηκε απόλυτα με την κυβέρνηση και ενεργεί σε προσωπικό επίπεδο, χωρίς την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου, το δε φιρμάνι του διοικητή μας θυμίζει παλιές μαύρες ημέρες».

«Συγκλονίζει την περίοδο αυτή το τεράστιο πρόβλημα υγείας του λαού μας, με το τερατούργημα του κ. Παπαδόπουλου, που ουσιαστικά διαλύει την περίθαλψη των Ασφαλιστικών Ταμείων, με τον Ενιαίο Φορέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και τον ΟΔΙΠΥ. Ετσι χωρίς καμία υλικοτεχνική υποδομή οδηγούνται σε βασανιστικές περιπέτειες εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, τονίζεται ότι «ακέραια την ευθύνη για αυτές τις άθλιες πολιτικές επιλογές έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα προχωρεί στην κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης με τη δημιουργία της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, για να περάσει από την κερκόπορτα αυτό που δήλωσε ότι τάχα τα παίρνει πίσω, χωρίς προαπαιτούμενα. Επίσης μειώνει την κρατική επιχορήγηση στα Ασφαλιστικά Ταμεία για τα 355 δισ. που χρωστάνε τα δημόσια νοσοκομεία. Οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι, για την ταλαιπωρία που δέχονται αυτές τις μέρες, την αγανάκτησή τους να τη στρέψουν στην κυβέρνηση που είναι η μόνη υπεύθυνη, που με την αδιάλλακτη και αλαζονική στάση τους γυρίζει την πλάτη στα σοβαρά και δίκαια αιτήματα εργαζομένων και συνταξιούχων».

  • Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Κέρκυρας καταδικάζει με ψήφισμά του την πολιτική διώξεων της κυβέρνησης και δηλώνει αρωγός σε όποια προσπάθεια έχει σκοπό την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την άριστη υγειονομική κάλυψη των ασφαλισμένων.
Συμπαράσταση της ΕΙΝΑΠ

Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) με ανακοίνωσή της, συμπαρίσταται στον αγώνα των γιατρών του ΙΚΑ και καταγγέλλει στον ελληνικό λαό ότι «για τα όποια κακά υπάρχουν στο χώρο της υγείας και υπάρχουν πολλά, την απόλυτη ευθύνη έχει η κυβέρνηση που κυβερνά τον τόπο 20 χρόνια». Η ΕΙΝΑΠ χαρακτηρίζει απαράδεκτη και απορρίπτει κάθε προσπάθεια μετακύλησης της ευθύνης στους εργαζόμενους «που ούτε σχεδιάζουν, αλλά και ούτε ευθύνονται για την υποχρηματοδότηση του Συστήματος Υγείας. Οι δημόσιες δαπάνες είναι οι χαμηλότερες από όλες τις χώρες της ΕΕ» και επισημαίνει ότι το δικαίωμα της απεργίας είναι για τους εργαζόμενους ιερό και δεν μπορεί να καταργείται δικαστικά. Η ΕΙΝΑΠ υπογραμμίζει ότι «οφείλουμε να αντιδράσουμε όλοι στην τακτική της κυβέρνησης να επιλύει τα αδιέξοδά της με προσφυγές στη Δικαιοσύνη και οφείλει να απαντάει πολιτικά και όχι δικαστικά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ