Πέμπτη 12 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ
Απεργούμε γιατί ποινικοποίησαν την απεργία
  • Νόμιμη η 48ωρη απεργία αλληλεγγύης στους γιατρούς του ΙΚΑ, που κήρυξε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος
  • Πρωτοφανής αντεργατική συμπεριφορά, καταγγέλλει η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ

Η απεργία μας είναι νόμιμη. Απεργούμε γιατί ποινικοποίησαν την απεργία των γιατρών του ΙΚΑ» δήλωσε στο «Ρ» ο Μανώλης Καλοκαιρινός, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

«Τα αιτήματα των γιατρών του ΙΚΑ είναι δίκαια, πρόσθεσε ο Μ. Καλοκαιρινός. Οπως δίκαιο είναι και το αίτημα των γιατρών ειδικότητας, που ασκούν το επάγγελμα πάνω από δέκα χρόνια, να μην περιοριστεί η δυνατότητά τους να συνταγογραφούν και οδηγηθούν σε επαγγελματική και ηθική υποβάθμιση. Τέλος, απεργούμε για να μην καταληστευτούν τα αποθεματικά του ΤΣΑΥ και να γίνει αυτοδιαχειριζόμενο, από τη στιγμή που το κράτος δεν αποδίδει στο Ταμείο τον κοινωνικό πόρο».

Η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας των Γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) με χτεσινή ανακοίνωσή της διαμαρτύρεται εντονότατα για την εγκύκλιο του διοικητή του ΙΚΑ και την καταγγέλλει ως πρωτοφανή αντισυνδικαλιστική και αντεργατική συμπεριφορά, που στοχεύει στη δημιουργία κλίματος απεργιακής φοβίας.

Επίσης η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή της για την απεργιακή συμπαράσταση του ΠΙΣ και την Οδοντιατρική Ομοσπονδία.

Γνωμάτευση υπέρ της νομιμότητας

Η απόφαση για τη 48ωρη Πανελλαδική Πανιατρική Απεργία για σήμερα και αύριο πάρθηκε στη συγκέντρωση των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας που συνήλθε υπό την προεδρία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, την Παρασκευή 6/7/2001. Ομόφωνα αποφασίστηκε το ίδιο και στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΙΣ, που ακολούθησε τη συγκέντρωση.

Οι θέσεις που εκφράστηκαν στη συνάντηση των προέδρων ήταν:

-- Συμπαράσταση με κάθε τρόπο στην απεργία των γιατρών του ΙΚΑ.

-- Οξεία καταδίκη των δικαστικών διώξεων που μετατρέπουν ένα συνδικαλιστικό και διεκδικητικό αγώνα σε υπόθεση της Δικαιοσύνης

-- Διακοπή κάθε διαλόγου με τη διοίκηση του ΙΚΑ, καθώς και τις πολιτικές ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων, που είναι υπεύθυνες για την απαράδεκτη κίνησή τους να ποινικοποιήσουν μια απεργιακή κινητοποίηση

Μετά το έγγραφο του διοικητή του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριου ότι η απεργία του ΠΙΣ είναι παράνομη, ο Σύλλογος απευθύνθηκε στο νομικό σύμβουλό του Χάρη Πολίτη. Ο τελευταίος, στη γνωμάτευσή του αναφέρει ότι η απεργία είναι νόμιμη εφόσον έχουν τηρηθεί τα διαδικαστικά που προβλέπουν οι νόμοι:

1. Η απεργία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα (άρθρο 23 Συντάγματος), το οποίο προβλέπει ότι το δικαίωμα προσφυγής σε απεργία των... νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, καθώς και του προσωπικού των κάθε μορφής επιχειρήσεων δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας (σημ. όπως τα νοσοκομεία στη συγκεκριμένη περίπτωση) που η λειτουργία τους έχει ζωτική σημασία για την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου, υπόκειται στους συγκεκριμένους περιορισμούς του νόμου που το ρυθμίζει. Οι περιορισμοί αυτοί δεν μπορεί να φθάνουν έως την κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας ή την παρεμπόδιση της νόμιμης άσκησής του.

2. Υπάρχει η δικαστική απόφαση η οποία κηρύσσει παράνομη - όχι και καταχρηστική - την απεργία των γιατρών του ΙΚΑ. Η απόφαση αυτή δεσμεύει μόνο τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του ΙΚΑ, να απεργήσουν, όχι όμως και άλλα συνδικαλιστικά όργανα, όπως ο ΠΙΣ, που αποτελεί και ΝΠΔΔ και το ανώτατο συνδικαλιστικό ιατρικό όργανο, εφόσον τα συνδικαλιστικά αιτήματα δεν εξαντλούνται μόνο σε εκείνα που είχαν θέσει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του ΙΚΑ (όπως προκύπτει από τα δελτία Τύπου της 6 Ιούλη 2001 και 9 Ιούλη 2001, πέρα από τη συμπαράσταση στους γιατρούς του ΙΚΑ, αντικείμενο της απεργίας αποτελεί και η ποινικοποίηση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, η μονομερής εφαρμογή από το υπουργείο Υγείας του νόμου σε σχέση με τους πανεπιστημιακούς γιατρούς, στήριξη των γιατρών άνευ ειδικότητας που ασκούν το επάγγελμα πάνω από 10 χρόνια, που προτάθηκε να εξαιρεθούν των διατάξεων του ΠΔ 67/2000, καθώς και ότι η ασφάλιση στο ΤΣΑΥ δεν πρέπει να αφορά την εργασία, αλλά και την ασφαλιστική ιδιότητα και ότι το ΤΣΑΥ πρέπει να γίνει αυτοδιαχειριζόμενο). Επομένως εφόσον τα αιτήματα είναι και άλλα, εκτός των κριθέντων από τη δικαστική απόφαση, δεσμεύονται και οι γιατροί του ΙΚΑ να συμμετέχουν στην απεργία.

3. Σύμφωνα με το άρθρο 20 παρ.1 εδ. 2 «η απεργία στις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις ευρύτερης περιφέρειας ή πανελλαδικής έκτασης κηρύσσεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, εκτός αν το καταστατικό τους ορίζει διαφορετικά». Επομένως ο ΠΙΣ έχει δικαίωμα κήρυξης απεργίας μόνο με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

4. Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 3 Ν. 727/1977 «τα Διοικητικά Συμβούλια των Ιατρικών Συλλόγων οφείλουν να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις της Γενικής Συνελεύσεως και του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Και Χ. Πολίτης καταλήγει: «Συμπερασματικά, βάσει των ανωτέρω και εφόσον έχουν τηρηθεί τα διαδικαστικά (προσωπικό ασφαλείας κλπ. βάσει ιδίως των Ν. 1264/1982 και 2224/1994) κρίνουμε ότι η απεργία που κηρύσσει ο ΠΙΣ είναι νόμιμη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ