Πέμπτη 12 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Πρόβα για τη μετατροπή τους και πάλι σε γκέτο

Απολύθηκε συνδικαλιστής που διαμαρτυρήθηκε για τη μαύρη εργασία. Δυναμική αντίδραση από το Συνδικάτο Μετάλλου

Πρόβα τζενεράλε για τη μετατροπή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε «γκέτο», όπου θα οργιάζει η «μαύρη εργασία» και τα μισά μεροκάματα, διενεργεί αυτή την περίοδο η διοίκηση του Ναυπηγείου, προφανώς για λογαριασμό του επίδοξου αγοραστή. «Βοηθοί» στην υλοποίηση των εκτρωματικών σχεδίων αποτελούν οι εργολάβοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης που έχουν αναλάβει ένα κομμάτι των επισκευών και μετασκευών βαγονιών του ΟΣΕ και των ΗΣΑΠ που εκτελούνται στο Ναυπηγείο, αλλά και ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών πλοίων, ενώ τα «πειραματόζωα» είναι οι εργατοτεχνίτες των συνεργείων! Ταυτόχρονα, εδώ και δύο μήνες, από κοινού, διοίκηση και εργολάβοι έχουν κηρύξει «πόλεμο» σε όσους εργατοτεχνίτες «σηκώνουν κεφάλι». Τελευταίο κρούσμα αποτελεί η προχτεσινή τρομοκρατική απόλυση του Σπύρου Σκανιακού, τεχνίτη στο συνεργείο του εργολάβου Δ. Λαγόγιαννη. Το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά από χτες άρχισε να «σημαίνει» αγωνιστικό συναγερμό. Ετσι οι εργατοτεχνίτες των συνεργείων ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα έδωσαν την πρώτη τους απάντηση μένοντας έξω από την πύλη του Ναυπηγείου από τις 7 μέχρι τις 9 το πρωί, ενώ όπως ειπώθηκε από τους ίδιους, η μάχη θα ενταθεί αν δεν ανακληθεί η απόλυση και δεν εφαρμοστούν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας τους.

Από τις 6 το πρωί, η πύλη του Ναυπηγείου είχε περικυκλωθεί από εργατοτεχνίτες και συνδικαλιστές του Συνδικάτου Μετάλλου. Εκεί βρισκόταν και ο Σπύρος Σκανιακός, κρατώντας στο χέρι το εξώδικο που του κοινοποιούσε την απόλυσή του. Οπως μας είπε, οι συνάδελφοί του τον έχουν εκλέξει αντιπρόσωπο στην επιτροπή εργαζομένων που έχει συγκροτήσει το Συνδικάτο στο Ναυπηγείο. «Ο εργολάβος Λαγόγιαννης - είπε - μέσα σε μια μέρα με απέλυσε και με προσέλαβε 5 φορές για να με πιέσει να δεχτώ το χάος που επικρατεί. Μας κολλάει απλά ένσημα και όχι βαριά και ανθυγιεινά. Από τους 130 εργαζόμενους του συνεργείου οι 100 είναι εντελώς ανειδίκευτοι, κάποιοι μάλιστα είναι και άνεργοι από τη ΒΙΟΜΑΓΝ και δουλεύουν με 160 και 170 χιλιάδες μεροκάματο, ενώ ορισμένοι είναι ανασφάλιστοι»! Οπως είπε ο συνδικαλιστής, ίδια εικόνα επικρατεί και στο συνεργείο Τσιρόγιαννη. Το λόγο πήρε και ο εργατοτεχνίτης Βαγγέλης Καραδήμος: «Παίρνω 50 χιλιάρικα το μήνα λιγότερα από αυτά που παίρνω στη Ζώνη. Το ένσημο απλό, οι υπερωρίες δεν πληρώνονται. Δεν πάει άλλο».

Την κουβέντα διέκοψε ο γραμματέας του Συνδικάτου Κώστας Φάκαρος. «Αν τους αφήσουμε - είπε προς τους συναδέλφους του - να διώξουν τους αγωνιστές εργάτες θα μας "ξεδοντιάσουν". Εχουν αμολήσει τους πιο απίθανους πιτσικόμηδες να μαζέψουν φτηνό κρέας για τα έργα του ναυπηγείου, ρίχνοντας τα μεροκάματα, κουρελιάζοντας τις συμβάσεις. Αυτό δε θα περάσει». Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργατοτεχνιτών εξέφρασε εκ μέρους της αγωνιστικής παράταξης Εργοστασιακή Επιτροπή των εργαζομένων του Ναυπηγείου ο Θόδωρος Κούτρας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στα πόστα τους με το κεφάλι ψηλά (2001-07-25 00:00:00.0)
48ωρη απεργία από τη Δευτέρα (2001-07-21 00:00:00.0)
Δυο νεκροί μέσα σε μια μέρα! (2001-01-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ