Πέμπτη 12 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ «ΔΥΣΤΟΣ»
Δεν τους άφησαν να εξετάσουν το πλοίο

«Δε μας άφησαν να έχουμε καλή εικόνα του πλοίου»! Πρόκειται για φράση - «σφυριά» που αποκαλύπτει τους μηχανισμούς που είχαν στηθεί από το κύκλωμα εφοπλιστών - «Ελληνικού Νηογνώμονα» - υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για να συγκαλύψουν το έγκλημα που διέπραξαν σε βάρος των 20 ανθρώπων, ανάμεσά τους και ένα 10χρονο παιδί, όταν τους μπάρκαραν στο σάπιο τσιμεντάδικο πλοίο «ΔΥΣΤΟΣ». Η φράση ειπώθηκε χτες στο τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, όπου διεξάγεται η δίκη για τη ναυτική τραγωδία, από τον Αχιλ. Κακαράτζα, τον ένα από τους πραγματογνώμονες που είχαν επιφορτιστεί με το έργο των ερευνών για την ανάδειξη των αιτιών και των υπευθύνων του ναυαγίου. Ο πραγματογνώμονας έκανε επίσης σαφές ότι το «ΔΥΣΤΟΣ» στις 28 Δεκέμβρη 1996 που τουμπάρισε βρισκόταν ήδη στην προτελευταία φάση της ζωής του, «η επόμενη και τελευταία φάση ήταν το διαλυτήριο»!

Ειδικότερα από την κατάθεση του χτεσινού μάρτυρα προέκυψε ότι το πόρισμα που εξέδωσαν οι πραγματογνώμονες βασίστηκε σε ελλιπέστατες έρευνες. «Διατηρώ επιφυλάξεις» ανέφερε, για τα ρήγματα για την ακριβή κατάσταση του πλοίου, αφού «δεν μπορέσαμε να το δούμε ποτέ σωστά, δεν μπορέσαμε να δούμε πόσα ρήγματα υπήρχαν τελικά (...) Αν είχε βγει έξω το πλοίο, θα μπορούσα να απαντήσω ακριβώς σε κάθε ερώτηση»! Ο μάρτυρας εξήγησε ότι οι πραγματογνώμονες κλήθηκαν για έρευνα όταν ήδη είχαν περάσει 4 μέρες από το ναυάγιο, την πέμπτη «συμπτωματικά» και «ανεξήγητα» βυθίστηκε. Ωστόσο άρχισαν τις βιντεοσκοπήσεις μέσω των ιδιωτών δυτών. Ομως όταν ζήτησαν στις 4 Φλεβάρη 1996 συμπληρωματική βιντεοσκόπηση «συμπτωματικά» στις 5 Φλεβάρη σημειώθηκε μία «μυστήρια έκρηξη», επειδή ο ασφαλιστής κ. Νίκανδρος του πλοίου, χωρίς να «διαθέτει όπως είπε - άδεια» ζήτησε να κοπεί κομμάτι λαμαρίνας από το πλοίο για έλεγχο! Ο μάρτυρας υπογράμμισε αφήνοντας κάποιες αιχμές ότι στο χώρο των ερευνών υπήρχαν πάντα οι προανακριτές και λιμενικοί οι οποίοι επέβαιναν στο ναυαγοσωστικό ρυμουλκό «ΜΑΤΣΑΣ ΣΤΑΡ»... Σημείωσε δε ότι και στο πόρισμα που συντάχθηκε υπάρχει επιφύλαξη των πραγματογνωμόνων για συμπληρωματικό κείμενο σε περίπτωση ανέλκυσης του ναυαγίου.

Κατέρρευσαν οι θεωρίες περί αριστερής στροφής

Το γκρουπ των μεγαλοδικηγόρων που έχει αναλάβει την υπεράσπιση της πλοιοκτήτριας εταιρίας ΑΝΕ - ΗΡΑΚΛΗΣ (θυγατρική της ΑΓΕΤ) και του «Ελληνικού Νηογνώμονα» που εξέδωσε πιστοποιητικά αξιοπλοΐας στο «ΔΥΣΤΟΣ» προσπαθεί να πείσει ότι αιτία του ναυαγίου αποτελεί μια αριστερή απότομη στροφή του πλοίου που αποφάσισε ο πλοίαρχος, υπό ανεξήγητους λόγους, με αποτέλεσμα το πλοίο να έχει τον καιρό κάθετα στο πλάι και το φαινόμενο...«των τριών διαδοχικών κυμάτων» που «χτύπησε» το πλοίο με αποτέλεσμα να τουμπάρει. Ως επιχείρημα για τα... περί αριστερής στροφής οι δικηγόροι εμφανίζουν τον γωνιοδείκτη του πλοίου ο οποίος είχε την ένδειξη 12 μοίρες αριστερά. Ο πραγματογνώμονας ωστόσο ανέφερε ότι το γύρισμα κατά 12 μοίρες αριστερά «μπορεί να χαρακτηριστεί και ως διόρθωση πορείας. Από τις 35 μοίρες έχουμε πια απότομη στροφή αριστερά». Οσον αφορά την κατάσταση του πλοίου ο Αχιλ. Κακαράτζας σημείωσε ότι από τα έγγραφα του πλοίου φαίνεται πως έγιναν κάποιες επισκευές «όμως επειδή δεν έχουμε εικόνα του πλοίου δε γνωρίζω αν ήταν οι ενδεδειγμένες». Επίσης ως ενδεχόμενο για το τουμπάρισμα του πλοίου ανέφερε την εισροή υδάτων από ρήγμα που υπήρχε στην μπροστινή Νο2 δεξαμενή, ενώ για τον καιρό επισήμανε ότι το πλοίο ως ποντοπόρο είχε ταξιδέψει πολλές φορές με 8 μποφόρ. Η δίκη θα συνεχιστεί σήμερα το πρωί με την κατάθεση και του τρίτου πραγματογνώμονα κ. Στεφανάκου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ρεσιτάλ κυνικότητας (2005-11-05 00:00:00.0)
Αλλαξε κατάθεση βγάζοντας «λάδι» την εταιρία! (2002-04-09 00:00:00.0)
«Αξιόπλοο» το σαπάκι! (2001-09-26 00:00:00.0)
Τα πιστοποιητικά εκδόθηκαν χωρίς έλεγχο (2001-07-25 00:00:00.0)
Ο πραγματογνώμονας του ...«Σαμίνα» «δεν ξέρει τίποτα» (2001-07-13 00:00:00.0)
Στο "εδώλιο" Νηογνώμονας και ΑΓΕΤ (1998-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ