Τετάρτη 4 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ "ΔΥΣΤΟΣ"
Στο "εδώλιο" Νηογνώμονας και ΑΓΕΤ

Την ποινική δίωξη παντός υπευθύνου του "Ελληνικού Νηογνώμονα" και της πλοιοκτήτριας εταιρίας του μοιραίου πλοίου, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πειραιά, μετά την πορισματική έκθεση των τεσσάρων εμπειρογνωμόνων

Στο εδώλιο του Κακουργοδικείου στέλνει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πειραιά Αριστείδης Φραγκιαδάκης την ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ και την ιδιωτική εταιρία "Ελληνικός Νηογνώμονας ΑΕ" για το τραγικό ναυάγιο του σάπιου τσιμεντάδικου ΔΥΣΤΟΣ, που τουμπάρισε στις 28 Δεκέμβρη του 1996, στέλνοντας στον υγρό τάφο 17 ναυτικούς, δύο γυναίκες και ένα δεκάχρονο κορίτσι! Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πειραιά άσκησε χτες αυτεπάγγελτα τις ποινικές διώξεις, μόλις έλαβε την πορισματική έκθεση των 4 πραγματογνωμόνων.

Οι πραγματογνώμονες με την έκθεσή τους, απαντώντας σε 15 ερωτήματα που τους είχε θέσει ο κ. Φραγκιαδάκης, σχετικά με το τουμπάρισμα του πλοίου, τη μυστηριώδη έκρηξη που σημειώθηκε και τη βύθισή του, αναδεικνύουν τις εγκληματικές ευθύνες της πλοιοκτήτριας εταιρίας και του "Ελληνικού Νηογνώμονα". Το τελικό πόρισμα των πραγματογνωμόνων, ήδη, καθαρογράφεται και θα δοθεί στον εισαγγελέα εντός των ημερών.

Ο Αρ. Φραγκιαδάκης άσκησε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου των επιθεωρητών του "Ελληνικού Νηογνώμονα" για ψευδή βεβαίωση,δηλαδή για την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών αξιοπλοϊας του πλοίου, με σκοπό το αθέμιτο όφελος σε βαθμό κακουργήματος. Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε κατά παντός υπευθύνου της πλοιοκτήτριας εταιρίας για την ψευδή βεβαίωση.

Ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για ηθική αυτουργία στην πράξη αυτή, άσκησε κατά παντός υπευθύνου της πλοιοκτήτριας εταιρίας και του "Ελληνικού Νηογνώμονα" και συγκεκριμένα για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και σωματική βλάβη από αμέλεια. Την υπόθεση θα αναλάβει τακτικός ανακριτής.

Σύμφωνα με την πορισματική έκθεση, οι λόγοι του ναυαγίου είναι η μετατόπιση φορτίου, η υπερφόρτωση του πλοίου, η κακή φόρτωση, η ύπαρξη επιθεμάτων (μπαλώματα από λαμαρίνα σε ρωγμές) στο κατάστρωμα και σε μερικά σημεία της πλώρης, η κακή στεγανότητα των αμπαριών, η ύπαρξη ελεύθερων επιφανειών στα διπύθμενα, όπου δεν υπήρχε πρόσβαση να επιθεωρηθούν σε συνδυασμό με την παλαιότητα του πλοίου, η κακή συντήρηση του πλοίου και η κακοκαιρία.Το πλοίο, το οποίο ήταν υπερφορτωμένο και κακοφορτωμένο, δεχόταν έντονο κυματισμό από την αριστερή πλευρά. Πήρε έμπλωρη κλήση, εισέρευσαν ύδατα από τα ρήγματα που είχε στο κατάστρωμα και το φορτίο μετατοπίστηκε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ποινική δίωξη στην πρόεδρο της ΡΑΣ (2024-07-31 00:00:00.0)
«Να παραπεμφθούν για κακούργημα οι εφοπλιστές» (2007-06-05 00:00:00.0)
Εγκλημα να κυκλοφορούν τέτοιο πλοίο (2005-06-29 00:00:00.0)
Δεν τους άφησαν να εξετάσουν το πλοίο (2001-07-12 00:00:00.0)
Ασκήθηκε ποινική δίωξη (2000-09-28 00:00:00.0)
Από το 1993 ήξεραν ότι είναι πλωτό φέρετρο! (1998-01-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ