Τετάρτη 29 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «ΣΑΜΙΝΑ»
Εγκλημα να κυκλοφορούν τέτοιο πλοίο

Το σαπάκι που πήρε μαζί του 81 ανθρώπους
Το σαπάκι που πήρε μαζί του 81 ανθρώπους
Καταπέλτη για όλο το σύστημα, που συνδέει εφοπλιστές, νηογνώμονες, υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και, ταυτόχρονα, για την αντιλαϊκή, εφοπλιστόδουλη πολιτική ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, που το καλύπτει και το τροφοδοτεί, αποτέλεσαν και οι χτεσινές καταθέσεις των μαρτύρων που πέρασαν από το βήμα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, το οποίο διεξάγει τη δίκη για το πολύνεκρο ναυάγιο του σάπιου ακτοπλοϊκού πλοίου «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ».

Ο Μανώλης Δείστας, ηλεκτρολόγος πλοίων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, πριν αρχίσει να περιγράφει τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε τη στιγμή του ναυαγίου, υπογράμμισε: «Δεν υπάρχει καμία ασφάλεια στα πλοία. Επιθεωρητές, νηογνώμονες λειτουργούν για το χρήμα και οι ζωές των ανθρώπων πάνε χαράμι». «Στο ΣΑΜΙΝΑ είχαν φτιάξει όλο το κατάστρωμα να μοιάζει σαν καινούριο και δεν υπήρχαν τα βασικά μέτρα ασφαλείας».

Ο συγκεκριμένος μάρτυρας, όπως κατέθεσε, αμέσως μετά την πρόσκρουση, ανέβηκε στη γέφυρα του πλοίου, όπου είδε, σύμφωνα με όσα είπε, ανθρώπους να πηγαινοέρχονται και να επικρατεί πανδαιμόνιο. Ο ίδιος, σύμφωνα με την κατάθεσή του, επιβιβάστηκε μαζί με τέσσερα με πέντε μέλη του πληρώματος στην πρώτη βάρκα που έπεσε στη θάλασσα.

Συγκλονιστική ήταν η κατάθεση της ναυαγού Μαρίας Καμπάνη. «Εφιστούσα - είπε - στους φίλους μου να μην ταξιδεύουν με αυτό το καράβι. Ολοι στην Πάρο ξέραμε ότι ήταν αναξιόπιστο. Ηταν παλιό, πάθαινε συνεχώς βλάβες και ταλαιπωρούσε τον κόσμο. Ηταν καθαρά εγκληματική η ενέργεια της εταιρίας να κυκλοφορεί αυτό το πλοίο. Είναι φοβερό να έχουν στην κυκλοφορία τέτοιου είδους πλοία»...

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση την κατεύθυνση που δόθηκε στις διωκτικές και δικαστικές αρχές από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τότε και στη συνέχεια απ' αυτήν της ΝΔ, οι εφοπλιστές Κ. Κληρονόμος και Ν. Δικάτος, εκπρόσωποι της πλοιοκτήτριας εταιρίας MFD (σήμερα Hellenic Seaway), παραπέμφθηκαν για απλό πλημμέλημα. Πλημμεληματική είναι και η κατηγορία που έχει αποδοθεί και στον επιθεωρητή του Κλάδου Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων Παν. Τσόρβα, που εξέδωσε τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας στο σαπιοκάραβο και εξακολουθεί σήμερα να ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του. Οσο αφορά στον Ελληνικό Νηογνώμονα, ο οποίος επίσης εξέδιδε πιστοποιητικά αξιοπλοΐας του πλοίου, είναι ανενόχλητος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ