Τετάρτη 4 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μέτρα - πρόκληση για τους άνεργους

Περίπου 118 δισ. δραχμές στις "τσέπες" των εργοδοτών, υπό το πρόσχημα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Για πρώτη φορά επιδοτείται ευθέως η μερική απασχόληση, ενώ προωθείται η κατάργηση της επιδότησης των ανέργων

Ακολουθώντας τις "κατευθυντήριες γραμμές τις Ευρωπαϊκής Ενωσης" και με βάση το περιβόητο αντεργατικό "Σύμφωνο εμπιστοσύνης προς το 2000",η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας παρουσίασε χτες άλλο ένα πολυδάπανο και προκλητικό σχέδιο προώθησης, δήθεν, της "απασχόλησης". Σχέδιο, που στην ουσία του πριμοδοτεί γενναία τους εργοδότες, χωρίς κανένα απολύτως αντίκρισμα στην απασχόληση και, ταυτόχρονα, επιδοτεί ευθέως, για πρώτη φορά, τη μερική απασχόληση.Δεν είναι, εξάλλου, άσχετο ότι η ηγεσία του υπουργείου ανακοίνωσε και χτες πως στο τέλος της άνοιξης θα είναι έτοιμος ο νέος εργασιακός νόμος.

Το γεγονός ότι μειώνονται ακόμα και οι όποιες υποχρεώσεις των εργοδοτών, για την απασχόληση των επιδοτούμενων και ότι εκφράστηκε η επίσημη θέληση του υπουργείου για κατάργηση της επιδότησης των ανέργων, επιβεβαιώνουν τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης!

Τα νέα μέτρα διακρίνονται σε δυο βασικά προγράμματα, για άνεργους 20 - 27 ετών και μακροχρόνια άνεργους 28 - 64 ετών. Τα μέτρα θα στοιχίσουν περίπου 118 δισ. δραχμές,με υποτιθέμενο σκοπό τη δημιουργία 68 χιλ.θέσεων εργασίας, την ώρα που η ανεργία αυξάνεται σταθερά και έχει ξεπεράσει το 10,5% παρά τα προηγούμενα κυβερνητικά προγράμματα. Οι 3 χιλ. θέσεις αφορούν την πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού για τον ..."Καποδίστρια".

Ενας άνεργος θα μπορεί να απασχοληθεί για δυο μήνες σε μια επιχείρηση για να κάνει "πρακτική άσκηση". Σε μια δεύτερη φάση, θα μπορεί να υπογράψει 16μηνη σύμβαση πλήρους απασχόλησης ή και μερικής απασχόλησης, αν το επιθυμεί (για το 1/3 ή 1/4 των προσληφθέντων με το πρόγραμμα)!

Σ' αυτό το σημείο έχουμε τουλάχιστον δυο διαφοροποιήσεις από τα προηγούμενα. α.Δεν ισχύει καν υποχρεωτικό διάστημα απασχόλησης του επιδοτούμενου μετά το τέλος της επιδότησης (τέσσερις μήνες)! β.Επιδοτείται ευθέως η μερική απασχόληση!

Η επιδότηση απασχόλησης ορίζεται σε 16 μήνες και φτάνει μέχρι 24 μήνες για ορισμένες περιπτώσεις, όπως γυναίκες, άνεργοι περιοχών που χαρακτηρίζονται "θύλακες ανεργίας" κλπ.

Μια από τις κύριες επιδιώξεις της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε χτες και από τον Μ. Παπαϊωάννου,είναι "να αναλάβουν οι ίδιοι οι άνεργοι την ευθύνη για την απασχόλησή τους"! Αυτό επιδιώκει η κυβέρνηση μέσα από τα περιβόητα "μερίδια εργασίας και κατάρτισης".Εκεί που ένας άνεργος, επιδοτούμενος από τον ΟΑΕΔ ή περασμένος στις καταστάσεις ανεργίας, μπορούσε να συμμετάσχει σε κάποιο πρόγραμμα, τώρα θα μπορεί να το κάνει τρεις μήνες, μετά την ένταξή του στις καταστάσεις ανεργίας του ΟΑΕΔ. Τότε θα του χορηγείται η ειδική κάρτα,με την οποία θα μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στην επιδότηση της ανεργίας, την επιδοτούμενη κατάρτιση ή την επιδοτούμενη απασχόληση.

Πέρα από την επιδότηση της απασχόλησης, το υπουργείο θα εγκρίνει και 12.000 επιδοτήσεις νέων ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ θα υπάρξουν προγράμματα κατάρτισης, απασχόλησης και μετεγκατάστασης για άνεργους που απολύθηκαν ομαδικά από επιχειρήσεις.

Σχετικά με το αίτημα των συνδικάτων για αύξηση του ύψους και του χρόνου επιδότησης της ανεργίας, ο υπουργός σημείωσε, απαντώντας σε ερώτηση του "Ρ", ότι αναμένεται μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας, ότι γενικά το θέμα εξετάζεται στην κατεύθυνση της επιδότησης της εργασίας και ότι δεν μπορεί να πει περισσότερα τώρα..!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ