Πέμπτη 12 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ
Σε ρόλο δικαστή υπουργός και διοικητής

Ο Τ. Γιαννίτσης έβγαλε την απόφανση ότι η απεργία αλληλεγγύης του ΠΙΣ είναι παράνομη και ο διοικητής του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριος, ανέλαβε να την υλοποιήσει με απειλές προς τους γιατρούς

Καθημερινά η κυβέρνηση ολισθαίνει σε αυταρχικές μεθόδους για να αντιμετωπίσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών του ΙΚΑ αλλά και τις απεργίες αλληλεγγύης στους γιατρούς του Ιδρύματος. Οι γιατροί του ΙΚΑ αγωνίζονται για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και να σταματήσει η ομηρία των 5.500 συμβασιούχων γιατρών στο Ιδρυμα.

Ετσι, χτες, τόσο ο υπουργός Εργασίας, Τ. Γιαννίτσης, όσο και ο διοικητής του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριος, αναγορεύτηκαν σε δικαστές και αποφάνθηκαν ότι είναι παράνομη η 48ωρη πανελλαδική πανιατρική απεργία αλληλεγγύης στους γιατρούς του ΙΚΑ, που κήρυξε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Επίσης, απειλούν με κυρώσεις τους γιατρούς που θα πάρουν μέρος στην απεργία.

Ετσι, αυτοί που κλίνουν τη λέξη «διάλογος» σε όλες τις πτώσεις ρίχνουν το προσωπείο του ισότιμου συνομιλητή και χρησιμοποιούν τις απειλές αφού η δικαστική απόφαση κήρυξης της απεργίας ως παράνομης όχι μόνο δεν έκαμψε το φρόνημα των γιατρών, αλλά διεύρυνε τις αντιδράσεις και δημιούργησε ένα κύμα αλληλεγγύης προς τους γιατρούς του ΙΚΑ.

Η «γνωμοδότηση» Γιαννίτση...

Ο υπουργός Εργασίας, Τ. Γιαννίτσης, ταμπουρωμένος πίσω απ' την κοινή πρόσκλησή του με τον Αλ. Παπαδόπουλο προς την Ομοσπονδία των γιατρών του ΙΚΑ για διάλογο στις 20 του Ιούλη 2001, φόρεσε την τήβεννο του δικαστή στο Ζάππειο και αποφάνθηκε: «Οι απεργίες καλό είναι να σταματήσουν. Ετσι κι αλλιώς η απεργία έχει κηρυχτεί παράνομη. Θα ήθελα να πω ότι και ο ΠΙΣ είναι ένας φορέας, ο οποίος δε νομιμοποιείται να προχωρήσει και να κηρύσσει απεργίες και η απεργία των γιατρών του ΙΚΑ δεν καλύπτεται από αυτό που έχει εξαγγείλει ο ΠΙΣ. Επομένως με όλα αυτά τα δεδομένα νομίζω ότι πρέπει να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να κάτσουμε στο τραπέζι των συζητήσεων».

Για την απεργία του ΠΙΣ και εάν η κυβέρνηση πρόκειται να μετέλθει κάποια δικαστικά ή άλλα μέσα ρωτήθηκε χτες και ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος. Η απάντησή του ήταν: «Απευθύνεστε σε λάθος υπουργείο».

...και η εκτέλεση Νεκτάριου

Εκτελεστής της άποψης του υπουργού Εργασίας εμφανίστηκε ο διοικητής του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριος, που χτες έστειλε απειλητικό έγγραφο προς τις υγειονομικές μονάδες: «Η διοίκηση του ΙΚΑ γνωστοποιεί ότι η συμμετοχή των γιατρών του Ιδρύματος στην εξαγγελθείσα από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο 48ωρη απεργία της Πέμπτης 12/7/2001 και Παρασκευής 13/7/2001 είναι παράνομη, επειδή αντιβαίνει ευθέως στην υπ' αριθμ. 1713/2001 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκρινε την απεργία τους σε παράνομη και καταχρηστική», αναφέρει στο έγγραφό του ο Μ. Νεκτάριος. «Εφιστάται, λοιπόν, ιδιαίτερα η προσοχή των γιατρών του Ιδρύματος για τις συνέπειες (πειθαρχικές, ποινικές, αστικές κλπ.) που θα προκύψουν για όσους, τυχόν, θα συμμετάσχουν στην παραπάνω απεργία».

Ο διοικητής του ΙΚΑ δεν μπορεί να ανεχτεί ούτε τη στάση εργασίας των συμβασιούχων γιατρών του ΙΚΑ για να πάρουν μέρος στην προγραμματισμένη για σήμερα Γενική τους Συνέλευση: «Παράνομη και καταχρηστική είναι, επίσης, και η προαναγγελθείσα για την Πέμπτη 12 Ιουλίου 2001 από το Σύλλογο Συμβασιούχων Ιατρών του ΙΚΑ Αττικής στάση εργασίας, η οποία, εάν τυχόν πραγματοποιηθεί, θα επιφέρει τις ίδιες συνέπειες», αναφέρει ο διοικητής του ΙΚΑ.

Και ο διοικητής καταλήγει: «Εξάλλου, στον επικείμενο διάλογο που, ήδη, ανακοινώθηκε από τα συναρμόδια υπουργεία θα συζητηθούν τα αιτήματα των γιατρών του ΙΚΑ. Ευελπιστούμε ότι οι γιατροί του Ιδρύματος θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και εκτιμώντας την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει σήμερα οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ΙΚΑ δε θα απουσιάσουν αυθαίρετα από τις Μονάδες Υγείας του Ιδρύματος, σεβόμενοι απολύτως το νόμο».

Τόσο ο υπουργός Εργασίας όσο και ο υπουργός Υγείας μιλούν για ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Οι δηλώσεις τους δείχνουν κάποιες αποχρώσεις αλλά έχουν τον κοινό παρονομαστή: Οτι και οι δυο δεν ομιλούν για ανάπτυξη της ΠΦΥ με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του λαού, αλλά με το δέος των δαπανών Υγείας - κατά τη χτεσινή έκφραση του Αλ. Παπαδόπουλου - όπως εκδηλώνονται σε διεθνές επίπεδο.

Ετσι προχτές οι δυο υπουργοί έστειλαν πρόσκληση προς την Ομοσπονδία των γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) για συνάντηση στις 20 του Ιούλη 2001 «για να συζητηθούν θέματα εργασιακών σχέσεων των γιατρών στο σχεδιαζόμενο σύστημα ενιαίας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Ο Αλ. Παπαδόπουλος είπε χτες ότι η ημερομηνία αυτή προκύπτει ως προσυμφωνημένη με την ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ μετά τη συνάντηση που έγινε στις 25.6.2001. Η ημερομηνία αυτή - κατά τον Αλ. Παπαδόπουλο - ήταν η καταληκτική για την ενδοκυβερνητική συνεννόηση, ώστε να ακολουθήσει ο λεγόμενος δημόσιος διάλογος για την ΠΦΥ.

Ολομέλεια και πρόσκληση

Σήμερα θα γίνει η έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της διοίκησης της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ στα γραφεία της Ομοσπονδίας, Κάνιγγος 19 και ώρα 12 το μεσημέρι.

Θέμα της Ολομέλειας θα είναι το χρονοδιάγραμμα των νέων απεργιακών κινητοποιήσεων πανελλαδικά, που αποφασίστηκε στις 8.7.2001.

  • Χτες ο Σύλλογος των γιατρών του ΙΚΑ Αθήνας-Πειραιά (ΣΕΥΠΙΚΑ) έστειλε προς το ΙΚΑ πρόσκληση για την έναρξη διαπραγματεύσεων στα γραφεία του Οργανισμού Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) στις 12.7.2001.

Θέμα των διαπραγματεύσεων θα είναι η μετατροπή των συμβάσεων εργασίας των γιατρών σε αορίστου χρόνου, το βαθμολόγιο και μισθολόγιο των γιατρών και η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας.

Σε περίπτωση μη ικανοποίησης των αιτημάτων θα υλοποιηθεί η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΥΠΙΚΑ που πάρθηκε στις 9.7.2001 και προβλέπει στάσεις εργασίας και 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

  • Σήμερα επίσης θα γίνει η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Συμβασιούχων Γιατρών του ΙΚΑ Αττικής στο ξενοδοχείο «Εσπέρια», ώρα 10.30 π.μ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ