Πέμπτη 12 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΟΦΤΕΞ
Τα πρώην «αφεντικά» ζητάνε και τα... ρέστα

Στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) οδηγείται η υπόθεση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της πολύπαθης «Αθηναϊκής Χαρτοποιίας» («Σόφτεξ»), καθώς μετά τις συνεχείς υπαναχωρήσεις της κυβέρνησης, οι παλαιοί μέτοχοι (οικογένεια Κεφάλα) έχουν περάσει στην αντεπίθεση και ζητούν να βάλουν και πάλι χέρι στη χαρτοποιία. Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με την υπ' αριθμό 13/2001 απόφασή της απέστειλε προδικαστικό ερώτημα στο ΔΕΚ σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρίας και την αποζημίωση ή όχι της οικογένειας Κεφάλα.

Να υπενθυμίσουμε ότι πρώην μέτοχοι της χαρτοποιίας κατέθεσαν το 1987 στα δικαστήρια αγωγή, ζητώντας από τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων και το ελληνικό δημόσιο να αναγνωριστεί ότι είναι άκυρη η αύξηση που είχε γίνει το 1986 στο μετοχικό κεφάλαιο της χαρτοποιίας κατά 940 εκατομμύρια δραχμές. Η οικογένεια Κεφάλα είχε επικαλεστεί τότε οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης που όριζε ότι για να γίνει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ανώνυμης εταιρίας, πρέπει να αποφασίσει η Γενική Συνέλευση των μετόχων, ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είχε γίνει από τα αρμόδια όργανα που είχε ορίσει η πολιτεία.

Στο μεταξύ είχαμε την ψήφιση του νόμου 2685/1999 που καθόριζε τα δικαιώματα των κατόχων μετοχών, οι οποίες προέρχονταν από άκυρη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Την ίδια περίοδο στο Εφετείο εκκρεμούσε η έκδοση οριστικής απόφασης σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της «Αθηναϊκής Χαρτοποιίας». Το Εφετείο Αθηνών μετά την ψήφιση του παραπάνω νόμου έκρινε παράνομη την αγωγή της οικογένειας Κεφάλα, η οποία άσκησε αναίρεση κατά της εφετειακής απόφασης και η υπόθεση έφτασε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Ετσι, ο Αρειος Πάγος έστειλε στο ΔΕΚ το προδικαστικό ερώτημα για το αν μπορεί νόμος να μην αποζημιώνει θιγέντες με την επιστροφή των περιουσιακών τους στοιχείων, αλλά να τους αποζημιώνει χρηματικά. Να σημειωθεί ότι μετά την απάντηση από το ΔΕΚ η υπόθεση με την «Αθηναϊκή Χαρτοποιία» θα ξανασυζητηθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ