Τετάρτη 25 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ
Στα πόστα τους με το κεφάλι ψηλά

Στα πόστα τους με το κεφάλι ψηλά γύρισαν χτες οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης που δουλεύουν στα συνεργεία που εκτελούν τις μετασκευές των βαγονιών του ΟΣΕ και των ΗΣΑΠ στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Οι εργατοτεχνίτες, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι αγώνες φέρνουν αποτελέσματα, μετά από τις απανωτές απεργιακές τους κινητοποιήσεις, χτες κατάφεραν να ανακληθεί η τρομοκρατική απόλυση του συναδέλφου τους Σπ. Σκανιακού, που είχαν συναποφασίσει εργολάβοι και διοίκηση του ναυπηγείου, στα πλαίσια της επίθεσης που έχουν εξαπολύσει από κοινού σε βάρος των εργασιακών κατακτήσεων των εργατοτεχνιτών. Οι εργατοτεχνίτες, συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, βρίσκονταν στο πόδι εδώ και τρεις βδομάδες με στάσεις εργασίας και απεργιακές κινητοποιήσεις, με αποκορύφωμα την 48ωρη απεργία που ξεκίνησαν από προχτές Δευτέρα. Κάτω από την καθολική και αποφασιστική συμμετοχή των εργατοτεχνιτών στον απεργιακό αγώνα, προχτές αργά το βράδυ, η διοίκηση των ναυπηγείων ανακοίνωσε την ανάκληση της απόλυσης, γεγονός που ανέστειλε και τον απεργιακό αγώνα.

Η απόλυση του συνδικαλιστή Σπ. Σκανιακού πριν από περίπου τρεις βδομάδες από το συνεργείο του εργολάβου Δ. Λαγογιάννη είχε έρθει να συμπληρώσει το σκηνικό που βιώνουν οι εργατοτεχνίτες των συνεργείων στο ναυπηγείο, καθώς διοίκηση και εργολάβοι παραβιάζουν κατάφωρα Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και συνολικά την εργατική νομοθεσία. Ο γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Κώστας Φάκαρος θα πει χαρακτηριστικά: «Εληξε νικηφόρα η απεργία μας. Δεσμεύτηκαν από τη διεύθυνση ότι θα επανέλθει ο εργαζόμενος στο πόστο του. Αυτό για μας είναι μία νίκη γιατί αποτελεί πρώτο μας μέλημα η προστασία των εργαζομένων πόσο μάλιστα των συνδικαλιστών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Καταφέραμε να ανακληθεί η απόλυση του συναδέλφου μας Σκανιακού από την αγωνιστική πίεση που ασκήσαμε έχοντας στο πλευρό μας και "μόνιμους" εργαζόμενους. Ομως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργατοτεχνίτες στο ναυπηγείο παραμένουν. Οι συνάδελφοι βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση. Οι αγώνες μας δε σταματούν εδώ».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε και το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά αναφέρεται ότι: «Ο ενωτικός και αδιάκοπος αγώνας» ανάγκασε την εργοδοσία να ανακληθεί η απόλυση του εργατοτεχνίτη από το συνεργείο ΚΑΣΒΕ Λαγογιάννη, ενώ γίνεται σαφές ότι «με τον αγώνα μας θα ανατρέψουμε τα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας να μας γυρίσουν πίσω στον εργασιακό μεσαίωνα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ