Τετάρτη 25 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Αρχισε η 12ήμερη απεργία

Με καθολική συμμετοχή στις βάρδιες παραγωγής και κλιμακωτά στα διάφορα τμήματα

Με το σταμάτημα των μονάδων παραγωγής των Ελληνικών Πετρελαίων σε Ασπρόπυργο και Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν από χτες στις 7 το πρωί οι έξι 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία εργαζομένων στα πετρελαιοειδή Διυλιστήρια και Χημική Βιομηχανία με αίτημα να μην προχωρήσουν τα κυβερνητικά σχέδια παραπέρα ξεπουλήματος της εταιρίας.

Οι εργαζόμενοι στα ΕΛ.ΠΕ και σε όλες τις θυγατρικές αντιδρούν αγωνιστικά στα σχέδια της κυβέρνησης που ανακοινώθηκαν μέσω του υπουργού Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη, ότι θα πουλήσει στο ιδιωτικό κεφάλαιο ακόμα 15 με 30% της εταιρίας. Να σημειώσουμε ότι ήδη η κυβέρνηση έχει μετοχοποιήσει το 49% των ΕΛ.ΠΕ και συνεχίζει σήμερα την πολιτική ξεπουλήματος ακόμα μιας δημόσιας εταιρίας στρατηγικής σημασίας.

Η απεργία ξεκίνησε χτες από όλες τις βάρδιες των εργαζομένων (περίπου 800) στις μονάδες παραγωγής στον Ασπρόπυργο και στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, δεν έγινε καμία φόρτωση βυτιοφόρων ενώ διακόπηκε η παροχή πετρελαίου στα Διυλιστήρια της ΠΕΤΡΟΛΑ. Παροχή πετρελαίου κατά ένα ποσοστό έγινε μόνο στη ΔΕΗ και σε νοσοκομεία. Σκοπός των επαναλαμβανόμενων απεργιών είναι την έβδομη μέρα της απεργίας να νεκρώσουν όλα τα εργοστάσια της εταιρίας και να απεργήσουν όλοι οι εργαζόμενοι των ΕΛ.ΠΕ και των θυγατρικών εταιριών (ΕΚΟ, ΕΛΔΑ ΑΒΕΕ και ΑΣΠΡΟΦΩΣ ΑΕ).

Σε ανακοίνωσή της η «Πρωτοβουλία εργαζομένων στα ΕΛ.ΠΕ» (στηρίζεται από την ΕΣΑΚ) έχει καλέσει τους εργαζόμενους να δώσουν «αποφασιστικά τον αγώνα για την αποτροπή του ξεπουλήματος και ταυτόχρονα να διευρύνουν την πορεία του αγώνα για ΕΛ.ΠΕ 100% στο δημόσιο».

Στην ανακοίνωση η παράταξη κάνει παράλληλα σαφές ότι είναι εγκληματικό το όποιο πισωγύρισμα σε ενδεχόμενο κυβερνητικού ελιγμού που θα μεταθέτει το πρόβλημα ή θα προσπαθήσει με άλλο τρόπο να περάσει από το παράθυρο το ξεπούλημα.

Αναλύοντας τις αιτίες των κυβερνητικών αποφάσεων για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ σημειώνει ότι: «Η απόφαση είναι καθαρά πολιτική, δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά συμφέροντα της εταιρίας, των εργαζομένων, της οικονομίας γενικότερα. Αντίθετα τα συμφέροντα αυτά θυσιάζονται σε μια αμφίβολη προσδοκία για αλλαγή κλίματος στην αγορά, σε μια ανιστόρητη προσδοκία για έλεγχο της βαλκανικής και ανατολικότερης αγοράς, λες και στο παιχνίδι αυτό παίζουν μόνο τα ΕΛ.ΠΕ και όχι και τα πολυκλαδικά πολυεθνικά μονοπώλια της ενέργειας».

Στη Θεσσαλονίκη

Η απεργία στους σταθμούς φορτοεκφόρτωσης θα διαρκέσει μέχρι τις 7 το πρωί του Σαββάτου 28/7, οπότε και θα αρχίσει η απεργία στο διυλιστήριο. Τη Δευτέρα 30/7 στις 7 π.μ. ξεκινά η απεργία στα χημικά εργοστάσια και από την Τρίτη 31/7 έως την Κυριακή 5 Αυγούστου, η απεργία θα επεκταθεί σε όλο το προσωπικό των βιομηχανικών εγκαταστάσεων Θεσσαλονίκης.

Τα μόνα φορτία καυσίμων που διακινήθηκαν χτες από το προσωπικό ασφαλείας, ήταν οι απαραίτητες ποσότητες για τα νοσοκομεία και τις ένοπλες δυνάμεις.

Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο πρόεδρος της Ενωσης Εργατοϋπαλλήλων Ελληνικών Πετρελαίων Π. Οφθαλμίδης τόνισε ότι η αγανάκτηση των εργαζομένων έχει κορυφωθεί, το ηθικό τους είναι υψηλό και είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

Θορυβημένη η κυβέρνηση από την έκταση και τη διάρκεια της απεργίας δέχτηκε να συναντηθεί με εκπροσώπους των απεργών ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Χριστοδουλάκης. Η συνάντηση επρόκειτο να αρχίσει αργά χτες το βράδυ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ