ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση

Ευρείας εμβέλειας ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στον παλαιστινιακό τομέα της Χεβρώνας

Τεράστιες οι υλικές καταστροφές και περισσότεροι από 60 τραυματίες Παλαιστίνιοι από την «επέλαση» των εποίκων, υπό την προστασία του ισραηλινού στρατού, στο ίδιο σημείο, λίγες ώρες νωρίτερα

Ενας νεαρός Παλαιστίνιος κοιτάζει πίσω από τη σκισμένη κουρτίνα τα ερείπια του σπιτιού του στη Χεβρώνα

Associated Press

Ενας νεαρός Παλαιστίνιος κοιτάζει πίσω από τη σκισμένη κουρτίνα τα ερείπια του σπιτιού του στη Χεβρώνα
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΧΕΒΡΩΝΑ-ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ-ΓΑΖΑ.-

Χειροτερεύει μέρα με τη μέρα η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου οι πολύωρες μάχες, οι ανταλλαγές πυρών, οι βομβιστικές επιθέσεις, οι νεκροί και οι τραυματίες τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο παρά την τυπική διατήρηση της εκεχειρίας που πέτυχε ο διευθυντής της CIA, Τζορτζ Τένετ. Το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης μοιάζει ιδιαίτερα πιθανό ενώ το μέλλον, πλέον, της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός φαντάζει εξαιρετικά αβέβαιο. Υπό αυτό το κλίμα, συγκαλείται, εκτάκτως, την Τετάρτη, νέα σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου προκειμένου να επανεξετάσουν τη στάση τους απέναντι στις «εντεινόμενες ισραηλινές προκλήσεις».

Σφαίρες, ρουκέτες και όλμοι έσχιζαν όλη τη νύχτα χτες το σκοτάδι στην πόλη της Χεβρώνας, η οποία, όπως δήλωναν αυτόπτες μάρτυρες, «σειόταν από τα πυρά». Ισραηλινά τεθωρακισμένα έπληξαν αρκετά παλαιστινιακά κτίρια ανάμεσα στα οποία και 3 φυλάκια της επίλεκτης δύναμης του Γιάσερ Αραφάτ F17, ενώ, όπως μετέδιδε το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς», καταστράφηκαν οι εγκαταστάσεις δύο ανεξάρτητων σταθμών, ενός ραδιοφωνικού και ενός τηλεοπτικού. Κάποια στιγμή, μάλιστα, τα ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν στον παλαιστινιακό τομέα της πόλης καταστρέφοντας παλαιστινιακές περιουσίες και βάλλοντας προς όλες τις κατευθύνσεις. Στην πόλη διεκόπη η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και δεν είχε γίνει γνωστό πότε πρόκειται να αποκατασταθεί.

Παρά το φως της μέρας, σποραδικές ανταλλαγές πυρών σημειώνονταν μέχρι το απόγευμα, ενώ οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι 23 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν. Αφορμή της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης ήταν η επίθεση που δέχτηκαν από αγνώστους ενόπλους δύο Εβραίοι έποικοι, αργά το βράδυ της Πέμπτης, έξω από τον παρακείμενο εποικισμό Κίριατ Αρμπα, που είχε αποτέλεσμα ο ένας να χάσει τη ζωή του και ο άλλος να τραυματιστεί. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση «Λαϊκό Στρατιωτικό Μέτωπο» υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για αντίποινα για τη δράση των εποίκων και τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού και προειδοποιώντας ότι «οι έποικοι θα κυνηγηθούν όπου και αν βρίσκονται».

Διαδήλωση στη Ρώμη με αφορμή την επίσκεψη Α. Σαρόν

Associated Press

Διαδήλωση στη Ρώμη με αφορμή την επίσκεψη Α. Σαρόν
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, μετά την είδηση για τις επιθέσεις εναντίον εποίκων στη Νάμπλους και έξω από τη Χεβρώνα, οι έποικοι της δεύτερης, μαινόμενοι και ένοπλοι, επιτέθηκαν στην παλαιστινιακή κοινότητα, υπό την κάλυψη του ισραηλινού στρατού, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν περισσότεροι από 60 Παλαιστίνιοι, να καταστραφούν 100 αυτοκίνητα, δεκάδες σπίτια και να πυρποληθούν πολλά στρέμματα ελαιώνων.

Ενώ η κατάσταση στη Χεβρώνα παρέμενε έκρυθμη, στέλεχος της Χαμάς έχανε τη ζωή του όταν εξερράγη το αυτοκίνητό, μπροστά από το κατάστημά του, στην πόλη Τουλκαρέμ. Ο 27χρονος Φαουάζ Μπαντράν ήταν από τους πιο καταζητούμενους εξτρεμιστές από τον ισραηλινό στρατό, στον οποίο εκπρόσωπος της Χαμάς απέδωσε την ευθύνη για την έκρηξη προειδοποιώντας ότι θα πάρει εκδίκηση για τη δολοφονία του. Την ίδια, περίπου, ώρα, ένας ακόμη Παλαιστίνιος έπεφτε νεκρός από ισραηλινά πυρά κοντά στον εποικισμό Αλέι Σινάι, στη Γάζα, όταν αποπειράθηκε να επιτεθεί με χειροβομβίδα σε ισραηλινό στρατιωτικό κλιμάκιο που επιτηρούσε την απενεργοποίηση εκρηκτικού μηχανισμού. Η Χαμάς, με ανακοίνωσή της, ανέλαβε την ευθύνη για την απόπειρα επίθεσης τονίζοντας ότι ο νεκρός ήταν μέλος της.

Απειλές «εντός ορίων» από τον Σαρόν

«Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις θα κλιμακώνονται όσο συνεχίζονται οι παλαιστινιακές επιθέσεις», δήλωνε αναχωρώντας από τη Ρώμη και έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο συναντήσεών του με την ιταλική ηγεσία, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Αριέλ Σαρόν γνωστοποίησε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας έχει «ήδη αποφασίσει τα βήματα των αντιποίνων και θα τα υλοποιήσει στον κατάλληλο χρόνο», αποφεύγοντας, όμως, να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Στις σκηνές μετά το βίαιο ξεσπίτωμα

Associated Press

Στις σκηνές μετά το βίαιο ξεσπίτωμα
Φθάνοντας στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, του Ισραήλ, ο Σαρόν είχε, επί τόπου, συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Σιμόν Πέρες, τον υπουργό Αμυνας, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, και τον αρχηγό του ΓΕΣ, στρατηγό Σαούλ Μοφάζ, της οποίας το περιεχόμενο δεν έγινε γνωστό. Πάντως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε εμμέσως ότι ο γιος του Ομρί συναντήθηκε με τον Γιάσερ Αραφάτ, το βράδυ της Πέμπτης στη Ραμάλα, στον οποίο «μετέφερε ένα ξεκάθαρο και σαφές μήνυμα ότι είναι αναγκαίο να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο της εκεχειρίας και να εκμηδενίσει κάθε βία». Δε διευκρινίστηκε τι, ακριβώς, ειπώθηκε στη συνάντηση αυτή (που είναι η πολλοστή ανάμεσα στον Ομρί Σαρόν και στον Αραφάτ), ούτε ποια ήταν η απάντηση του Παλαιστινίου ηγέτη.

Προκαλεί ο Ιντικ, «προετοιμάζεται» ο Μούσα

Εξαιρετικά «εμπρηστικός» στις δηλώσεις του εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρεσβευτής Μάρτιν Ιντικ, ο οποίος ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τα καθήκοντά του και να επιστρέψει στις ΗΠΑ. Ο Ιντικ κάλεσε την ισραηλινή ηγεσία να επιμείνει στην εκεχειρία αν και εκτίμησε ότι «η Παλαιστινιακή Αρχή δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις της στο μέτρο που της αναλογεί».

Ο Αμερικανός διπλωμάτης, όμως, προχωρώντας περαιτέρω διαχώρισε τη θέση του και από την επίσημη θέση της Ουάσιγκτον, εκτιμώντας ότι δεν πρέπει το Ισραήλ να πραγματοποιήσει μονομερή βήματα υποχώρησης, όπως είναι η εκκένωση ορισμένων εποικισμών, γιατί κάτι τέτοιο θα εκληφθεί από την παλαιστινιακή πλευρά ως «αδυναμία»! Μάλιστα, λαμβάνοντας ως δεδομένη την πρόθεση της ισραηλινής ηγεσίας να ανατρέψει τον Γιάσερ Αραφάτ, προειδοποίησε ότι θα ήταν μια τέτοια πράξη «τραγικό λάθος και θα έφερνε στην παλαιστινιακή ηγεσία τους εξτρεμιστές».

Την ίδια στιγμή, ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα συγκαλούσε νέα έκτακτη σύνοδο των Αράβων υπουργών Εξωτερικών, την Τετάρτη. Ο Μούσα δήλωνε ότι «ο αραβικός κόσμος πρέπει να εξετάσει την αντίδρασή του απέναντι στις ισραηλινές συνεχιζόμενες προκλήσεις που πλέον έχουν ξεπεράσει κάθε όριο».


ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Διαφωνούν οι Σέρβοι για την παράδοση Μιλόσεβιτς

Από την πρώτη ακρόαση στο ΝΑΤΟικό δικαστήριο

Associated Press

Από την πρώτη ακρόαση στο ΝΑΤΟικό δικαστήριο
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Παρά τις διαβεβαιώσεις διαφόρων Γιουγκοσλάβων πολιτικών «παραγόντων» ότι η «παράδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δεν προξένησε πολλά προβλήματα, παρά τις αρχικές εντυπώσεις», τα στοιχεία και οι ειδήσεις συνεχώς διαψεύδουν τις διαβεβαιώσεις... Οπως ότι η πλειοψηφία των πολιτών της Σερβίας διαφωνεί με την παράδοση του πρώην προέδρου, ότι η Γιουγκοσλαβία ακόμη βρίσκεται στα χέρια μιας μεταβατικής κυβέρνησης, αφού η κυβέρνηση κατέρρευσε με την παράδοση Μιλόσεβιτς, ότι η Ομοσπονδία τρίζει συθέμελα και το Μαυροβούνιο λοξοκοιτά την ανεξαρτησία...

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΝΙΝ, το 56% των ερωτηθέντων Σέρβων θεωρεί ότι η σερβική κυβέρνηση κακώς παρέδωσε τον Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ενώ μόλις το 36,5% εγκρίνει την απόφαση του Ζόραν Τζίντζιτς. Μάλιστα, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, το 72%, θεωρεί ότι ο Μιλόσεβιτς έπρεπε να δικαστεί στο Βελιγράδι, ενώ μόνο το 16% θεωρεί ότι έπρεπε να προσαχθεί ενώπιον του «Ποινικού Δικαστηρίου». Ωστόσο το 57,5% των Σέρβων θεωρεί ότι ο Μιλόσεβιτς είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην πρώην ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας.

Τέλος, το 68,7% των Σέρβων εκφράζει την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπο του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο οποίος διαφώνησε με τον τρόπο έκδοσης του Μιλόσεβιτς στη Χάγη, ενώ μόνον το 14% διατηρεί την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπο του Σέρβου πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς.

Η εμπιστοσύνη, τουλάχιστον όπως εκφράζεται στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση ίσως αποδειχτεί ο καλύτερος σύμμαχος του Κοστούνιτσα, που συνεχίζει τις επαφές για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι ηγέτες της κυβερνώσας συμμαχίας στη Σερβία έκαναν ένα βήμα ακόμη στην κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας για την αναδόμηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας, με συμμετοχή του Μαυροβουνίου. Κάτι που θα σημαίνει ότι, τουλάχιστον για το προσεχές διάστημα, δε θα τεθεί θέμα απόσχισης του Μαυροβουνίου από τη Γιουγκοσλαβία, αφού όπως ανακοίνωσε η συμμαχία DOS, θα αποδεχτεί την πρόταση του «Σοσιαλιστικού Κόμματος του Μαυροβουνίου» να είναι ακριβώς ίδιος ο αριθμός των υπουργών που θα έχει η Ποντγκόριτσα και το Βελιγράδι στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Οπως δήλωσε ο Ντράγκολιουμπ Μιτσούνοβιτς, ένας από τους αρχηγούς των κομμάτων που μετέχουν στη συμμαχία DOS, ο οποίος μάλιστα κατέχει το αξίωμα του προέδρου της ομοσπονδιακής Βουλής, η νέα κυβέρνηση θα έχει μόλις 10-12 μέλη, ενώ η κυβέρνηση Ζίζιτς ήταν 16μελής και τον έλεγχο είχαν οι Σέρβοι. Ο Σέρβος πρωθυπουργός, Ζόραν Τζίντζιτς, δήλωσε εξάλλου ότι η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα επικεντρώσει την προσοχή της στην αναθεώρηση του γιουγκοσλαβικού Συντάγματος και στις προσπάθειες επανένταξης της Γιουγκοσλαβίας στο διεθνές οικονομικό σύστημα.


ΒΟΣΝΙΑ - ΚΡΟΑΤΙΑ
Στο στόχαστρο του ΔΠΔ

ΣΑΡΑΓΕΒΟ - ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-

Η επιχείρηση - σκούπα του ΔΠΔ στα Βαλκάνια συνεχίζεται με καταιγιστικούς ρυθμούς και τώρα πια, εκτός της ίδιας της Σερβίας, στο μικροσκόπιο έχουν τεθεί η Βοσνία και η Κροατία.

Πρώτα και κύρια, λυσσαλέα αναζητούνται οι Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς, για τους οποίους ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον εξέφρασε από το Σαράγεβο την πεποίθησή του ότι οι πρώην ηγέτες των Σέρβων, αργά ή γρήγορα, θα συλληφθούν και θα προσαχθούν ενώπιον του ΔΠΔ της Χάγης. «Με κάθε τρόπο θα τους έχουμε», τόνισε ο λόρδος Ρόμπερτσον, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους γιατί οι δύο άντρες που καταζητούνται για εγκλήματα πολέμου δεν έχουν συλληφθεί από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Βοσνία. Η Βοσνία «είναι μια μεγάλη χώρα και εκείνοι έχουν ακόμα φίλους εδώ», δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε: «Επίσης δε βρίσκονται πάντα σε αυτή τη χώρα, όμως τα μέρη όπου μπορούν να κρυφτούν γίνονται όλο και λιγότερα, ενώ η βούλησή μας να τους συλλάβουμε είναι απόλυτη».

Εν τω μεταξύ, στην Κροατία, περιφερειακό δικαστήριο του Ζάγκρεμπ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης χθες ενάντια πιθανώς στον στρατηγό των κροατικών Ενόπλων Δυνάμεων Αντε Γκοτοβίνα - σύμφωνα με τα κροατικά μέσα, αφού το ίδιο το δικαστήριο αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομά του - ο οποίος καταζητείται από το ΔΠΔ για εγκλήματα πολέμου και βιαιότητες κατά των Σέρβων, κατά τις επιχειρήσεις στο Κνιν που ήταν επικεφαλής, το 1995, και είχαν σαν αποτέλεσμα να εκδιωχθούν οριστικά οι Σέρβοι από τα πατρογονικά τους εδάφη. Οσο για τον δεύτερο καταζητούμενο, σύμφωνα πάντα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τον πρώην στρατηγό επίσης Ραχίμ Αντέμι, «θα παραδοθεί οικειοθελώς στο ΔΠΔ σε μία εβδομάδα», όπως δήλωσε χθες ο συνήγορός του, Τσέντο Προντάνοβιτς.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του Κροάτη πρωθυπουργού, Ιβιτσα Ράτσαν, να συναινέσει στις απαιτήσεις της γενικής εισαγγελέα του ΔΠΔ, Κάρλα Ντελ Πόντε, για συνεργασία με το ΔΠΔ και να παραδώσει Κροάτες αξιωματούχους, προκάλεσε την παραίτηση τριών υπουργών και του αντιπροέδρου, με αποτέλεσμα αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση του Ράτσαν να ζητά ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο με πάρα πολλές πιθανότητες να μην τη λάβει ποτέ.


«Πράξη διεθνούς τρομοκρατίας»

Μήνυμα προς όλους τους ευρωβουλευτές απηύθυνε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκης

Εκκληση προς όλα τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου να σπάσουν επιτέλους τη σιωπή τους, όσον αφορά την απαγωγή του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τις εξελίξεις στην πρώην ΟΔΓ, που συνιστούν ενέργειες αποσταθεροποίησης εκ μέρους του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ σε όλα τα Βαλκάνια και να υψώσουν επιτέλους το ανάστημά τους ενάντια στη βαρβαρότητα και την καταστροφή που συντελείται, απηύθυνε ο Κωνσταντίνος Αλυσσανδράκης εκ μέρους όλων των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ. Το μήνυμα του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ προς τους συναδέλφους του έχει ως εξής:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η απαγωγή του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και η παράδοσή του στο λεγόμενο Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, είναι ένα γεγονός μείζονος πολιτικής σημασίας, το οποίο σηματοδοτεί μια νέα εποχή στο Διεθνές Δίκαιο και στη διεθνή πολιτική. Οι νικητές δεν ικανοποιούνται πλέον με την ήττα των αντιπάλων τους, αλλά επιδιώκουν την προσωπική τους εξόντωση. Εγκληματίες πολέμου στήνουν δικαστήρια για να δικάσουν αυτούς που υπεράσπισαν την αξιοπρέπεια, την ακεραιότητα και την ελευθερία της πατρίδας τους. Χρησιμοποιούνται δικαστικά μέσα για την επίτευξη πολιτικών στόχων. Το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο μέχρι προ τινος διασφάλιζε την κυριαρχία των χωρών, μετατρέπεται σε νόμο της ζούγκλας, όπου οι ισχυροί καταβροχθίζουν τους αδύναμους.

Η απαγωγή του Προέδρου Μιλόσεβιτς είναι κορυφαία πράξη διεθνούς τρομοκρατίας. Εγκαινιάζει μία νέα μέθοδο κατά της πάλης και της αντίστασης των λαών στον ιμπεριαλισμό. Αυτή η νέα τρομοκρατία τιμωρεί τους αντιπάλους της "νέας τάξης πραγμάτων" και προστατεύει τους πραγματικούς εγκληματίες: Αυτούς που ευθύνονται για πάνω από 2.500 αθώους νεκρούς, πάνω από 15.000 τραυματίες, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, πάνω από 100-200 δισεκατομμύρια δολάρια υλικές ζημιές. Αυτούς που ευθύνονται για τη μη αναστρέψιμη καταστροφή του περιβάλλοντος με το απεμπλουτισμένο ουράνιο, με το βομβαρδισμό χημικών εργοστασίων. Με άλλα λόγια, το ΝΑΤΟ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αυτή η πράξη διεθνούς τρομοκρατίας ήρθε σε στιγμή εντεινόμενης αποσταθεροποίησης στη Βαλκανική Χερσόνησο, που είναι αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης και της χρησιμοποίησης εθνοτικών μειονοτήτων. Εχουν δρομολογηθεί νέες αλλαγές συνόρων, με τον παραπέρα διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, το διαμελισμό της ΠΓΔΜ και τη δημιουργία αδυνάτων μικρών κρατών, που θα είναι κάτω από τον πλήρη έλεγχο των ιμπεριαλιστών. Η λαϊκή πάλη είναι ο μόνος τρόπος να αποτραπεί αυτή η λαίλαπα στα Βαλκάνια και σε άλλα μέρη του κόσμου. Η ιστορία μάς έχει διδάξει ότι όσο δυνατοί και αν ήταν οι καταπιεστές, οι καταπιεσμένοι βρέθηκαν να είναι πιο δυνατοί στο τέλος.

Ο ελληνικός λαός καταδίκασε τη βάρβαρη επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας, τη δολοφονία αθώων που διέσχιζαν γέφυρες, ταξίδευαν με τρένα ή λεωφορεία, ή απλά έφευγαν για να γλιτώσουν τη φρίκη του πολέμου. Η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας (96-98%, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις της εποχής εκείνης) συμπαραστάθηκε στο λαό της Γιουγκοσλαβίας. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, 77 Ελληνες βουλευτές όλων των κομμάτων υπέγραψαν διάβημα, με το οποίο απαιτούσαν την άμεση απελευθέρωση του Προέδρου Μιλόσεβιτς. Οι λαοί και μόνον οι ίδιοι οι λαοί έχουν δικαίωμα να κρίνουν τους ηγέτες τους.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, κανείς δεν μπορεί να σιωπά. Η σιωπή είναι ισοδύναμη με συνενοχή. Είναι και η ίδια έγκλημα, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, έγκλημα κατά των επερχομένων γενεών.

Κάνουμε έκκληση σε όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να υψώσουν το ανάστημά τους ενάντια στη βαρβαρότητα, ενάντια στην καταστροφή όλων των ηθικών αξιών που το ανθρώπινο γένος έχει δημιουργήσει, και να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί.

1/7/2001

Εκ μέρους των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ,

Καθηγητής Κώστας Αλυσσανδράκης»

Μέχρι στιγμής, ελάχιστοι έχουν απαντήσει στην έκκληση, προτιμώντας να μείνουν κλεισμένοι και προστατευμένοι - όπως νομίζουν - στην ουδέτερη σιωπή, παρέχοντας πάντως το αναγκαίο άλλοθι. Οσοι απάντησαν, ελάχιστοι - πάντα μέχρι στιγμής - προτίμησαν να εκφράσουν την απόλυτη συναίνεσή τους στις ενέργειες του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, ως κήρυκες και τιμητές των αφεντικών τους...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ