ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Απρίλη 2024
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
Μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των εκπαιδευτικών

Σήμερα στις 7 μ.μ., με πρωτοβουλία Συλλόγων και ΕΛΜΕ και συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών

Στη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των εκπαιδευτικών που διοργανώνεται σήμερα στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια καλούν σωματεία εκπαιδευτικών, δηλώνοντας «παρών» στη μάχη ενάντια στην πολιτική της κατηγοριοποίησης σχολείων και μαθητών, για την επιστημονική υπόσταση του εκπαιδευτικού, για το δικαίωμα στην αγωνιστική υπεράσπιση των δικαιωμάτων και στη διεκδίκηση.

Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ απευθύνουν πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στη σημερινή συναυλία, στην οποία θα πάρουν μέρος πολλοί αξιόλογοι καλλιτέχνες. «Αποτελεί συνέχεια στο κύμα συμπαράστασης στον πολύχρονο αγώνα μας. Τρία χρόνια σε έναν αγώνα απέναντι στην προσπάθεια να επιβληθούν η κατηγοριοποίηση, η πλήρης εμπορευματοποίηση και η υποταγή των εκπαιδευτικών σε αυτές τις πολιτικές. Ενοχλούνται που παρά τα εμπόδια που ορθώνουν, τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας μπορούν ακόμα να σπουδάσουν. Θέλουν να λυγίσουν τους εκπαιδευτικούς για να περάσουν την πολιτική τους. Αυτός είναι ο πραγματικός στόχος της "αξιολόγησης". Αν ήθελαν να αναβαθμίσουν τα σχολεία, θα δίνονταν χρήματα τα οποία χαρίζονται σε επενδυτές και εξοπλισμούς», τονίζει ο Παναγιώτης Ευαγγέλου, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Αττικής «Δελμούζος», καλώντας εκ μέρους του σωματείου γονείς, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους στη σημερινή συναυλία.

Η συναυλία εντάσσεται στο αγωνιστικό πλαίσιο δράσης που αποφασίστηκε στην πρόσφατη μαζική πανελλαδική σύσκεψη σωματείων εκπαιδευτικών. «Είναι συνέχεια των πολύμορφων αγώνων και δράσεων των σωματείων ενάντια στην "αξιολόγηση" - κατηγοριοποίηση σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών, ενάντια στον αυταρχισμό της κυβέρνησης, ενάντια στην αντιεκπαιδευτική - αντιλαϊκή πολιτική», σημειώνει η Θεοδώρα Δριμάλα, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ρόζα Ιμβριώτη», σχετικά με την πρωτοβουλία των σωματείων. «Μέσα από τα σωματεία μας, συλλογικά και μαζικά, κάνουμε την οργή μας δύναμη αγώνα για το σχολείο που έχουν ανάγκη τα παιδιά μας, που θα μορφώνει όλα τα παιδιά, για έναν εκπαιδευτικό επιστήμονα παιδαγωγό που θα διδάσκει πρωτίστως με την αγωνιστική του στάση και με τη διδασκαλία του την επιστημονική ιστορική αλήθεια και θα διαπαιδαγωγεί τη νέα γενιά να μπει στον αγώνα και να διεκδικήσει τη ζωή με δικαιώματα που της αξίζει. Μέσα από τα τραγούδια πολλών αξιόλογων καλλιτεχνών που συμμετέχουν - και τους ευχαριστούμε πολύ γι' αυτό - θα τραγουδήσουμε όλοι μαζί, γιατί η ζωή και ο αγώνας μάς έχουν διδάξει να τραγουδάμε και να πολεμάμε. Πολεμάμε την πολιτική ΕΕ, κυβερνήσεων, κομμάτων του κεφαλαίου, το κατηγοριοποιημένο σχολείο, την ημιμάθεια. Και τραγουδάμε για τη ζωή, τον εκπαιδευτικό και το σχολείο που έτσι κι αλλιώς θα κατακτήσουμε», συνεχίζει και προσθέτει: «Το επόμενο διάστημα καλούμε σε μαζική συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις και στις εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων στα επικείμενα συνέδρια που θα εκλέξουν τα νέα ΔΣ των Ομοσπονδιών. Καταδικάζουμε τον κυβερνητικό συνδικαλισμό, που στέκεται εμπόδιο στον αγώνα μας. Με τον αγώνα και την ψήφο διεκδικούμε Ομοσπονδίες - εργαλείο και όπλο στον αγώνα μας».

Οχι στο κλείσιμο του 89ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης

Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο 89ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της Ανάληψης, πραγματοποίησαν γονείς και μαθητές χτες το πρωί, λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι για την έναρξη των μαθημάτων, αντιδρώντας στη μεθοδευμένη διάλυση του σχολείου.

Με πλακάτ στα χέρια και φωνάζοντας συνθήματα, οι μικροί μαθητές και οι γονείς τους απαίτησαν να μην κλείσει το σχολείο και να γίνουν άμεσα όσες εργασίες χρειάζεται για την ασφαλή λειτουργία του, μέχρι την ανέγερση νέου, σύγχρονου διδακτηρίου.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στις διεκδικήσεις των γονέων, καθώς και στελέχη του ΚΚΕ και υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλονίκης. Ενημέρωσαν τους γονείς για τις πρωτοβουλίες του ΚΚΕ για το ζήτημα, όπως και για την κοινοβουλευτική παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε από το ΚΚΕ. Ο Γ. Δελής στη συνέχεια είχε συνάντηση με το εκπαιδευτικό προσωπικό του 89ου Δημοτικού Σχολείου.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Αντώνης Μανωλής, ενώ υπάρχει πρόσφατη (Νοέμβρης του 2023) έκθεση τεχνικού ελέγχου των αρμόδιων υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης που δεν εγείρει κανένα θέμα στατικότητας, βύθισης, παραμόρφωσης και εν γένει επικινδυνότητας του κτιρίου, κυκλοφορούν φήμες περί εκπόνησης νέας, κατά παραγγελία και επείγουσας, τεχνικής έκθεσης των ίδιων υπηρεσιών, που θα θέτει θέμα επικινδυνότητας του σχολείου χωρίς να έχει γίνει κάποια νεότερη μελέτη που να αναιρεί τα συμπεράσματα της προηγούμενης. Και σημειώνει ότι «δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι άλλαξε μόλις μετά από 5 μήνες και πώς το κτίριο από ασφαλές μετατράπηκε σε επικίνδυνο».

Πρόσθεσε ότι το να μεταφερθούν τα παιδιά σε άλλα σχολεία της περιοχής είναι αδύνατον, καθώς όλα είναι κορεσμένα, και ότι η μόνη λύση είναι να χτιστεί ένα καινούργιο σύγχρονο σχολείο στην περιοχή. «Μέχρι να γίνει αυτό ζητάμε να γίνει μια εμπεριστατωμένη μελέτη στατικής επάρκειας, η οποία να προβλέπει μεθόδους επισκευής ή στατικής ενίσχυσης, εφόσον αυτό απαιτείται», είπε.

Στο σχολείο φοιτούν 140 παιδιά. Στεγάζεται σε λυόμενη κατασκευή που στήθηκε το 1980 προκειμένου να στεγάσει έκτακτες ανάγκες μετά τον σεισμό του 1978, ως μια προσωρινή λύση. Εδώ και δεκαετίες δηλαδή στεγάζεται σε χώρο εντελώς ακατάλληλο.

Αναβάθμιση των σχολικών υποδομών εδώ και τώρα

«Ούτε σκέψη για κλείσιμο του 89ου Δημοτικού Σχολείου. Αναβάθμιση των σχολικών υποδομών εδώ και τώρα», ζητά με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλονίκης. Θυμίζει ότι η δημοτική αρχή, απαντώντας επίσημα σε Ερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σχετικά με την κατάσταση της σχολικής υποδομής στον δήμο (τον Φλεβάρη), δεν είχε συμπεριλάβει στην αναφορά της το εν λόγω σχολείο σ' αυτά που στεγάζονται σε προκατασκευασμένη υποδομή και πρέπει να μεταστεγαστούν.

Τονίζει ότι «η διοίκηση Αγγελούδη καθώς και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές είναι εκτεθειμένες απέναντι στους μαθητές, στους γονείς, στους εκπαιδευτικούς και συνολικά στον λαό της Θεσσαλονίκης. Εδώ και χρόνια δεν έχουν πάρει ούτε τα ελάχιστα μέτρα που απαιτούνται για το ζήτημα της σχολικής στέγης». Καλεί δε τη δημοτική αρχή να δώσει απαντήσεις για τον πραγματικό λόγο που φαίνεται να επιλέγεται η λύση της διάλυσης του εν λόγω σχολείου.

Υποχρέωση κράτους και δήμου να εξασφαλίσουν τη σχολική στέγη

«Ως εδώ με την πολιτική που μετατρέπει γονείς, μαθητές, καθηγητές σε "σχολικούς μετανάστες" στην ίδια τους την πόλη! Που βάζει σε καθημερινό κίνδυνο τα παιδιά μας, κάνοντας μάθημα σε λυόμενα, κακοσυντηρημένα κτίρια, χωρίς κανέναν αντισεισμικό έλεγχο! Που υποβαθμίζει τις δικές μας ανάγκες, για τις οποίες συνεχώς "δεν υπάρχουν λεφτά", για τα κέρδη των λίγων!», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΤΟ Δήμου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Χαρακτηρίζει πρόκληση το γεγονός ότι όλες οι δημοτικές αρχές τα τελευταία χρόνια επικαλούνται τη «δύσκολη οικονομική κατάσταση του δήμου», απέναντι στο αίτημα για ανέγερση νέων σχολείων, όταν διαχειρίζονται κάθε χρόνο έναν προϋπολογισμό σχεδόν 400 εκατομμυρίων ευρώ. «Βάζουν σε προτεραιότητα έργα που καμία σχέση δεν έχουν με τις άμεσες ανάγκες των κατοίκων της πόλης. Με συνοπτικές διαδικασίες βρέθηκαν σχεδόν 18 εκατομμύρια ευρώ για τα περίφημα "σπιτάκια" ανακύκλωσης, 8 εκατομμύρια για την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας κ.ο.κ. Είναι επιλογή της πολιτικής τους μόνιμα να μην περισσεύει ούτε ευρώ για τη σχολική στέγη.

Είναι πρόκληση να καλλιεργείται ότι λύση είναι να βρεθεί ένας "καλός" ιδιώτης να κάνει χορηγία την ανάπλαση της αυλής ενός σχολείου ή να προκρίνεται η λύση των ΣΔΙΤ για την κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων. Είναι υποχρέωση του κράτους και του δήμου να εξασφαλίσουν σύγχρονη σχολική στέγη με δική τους ευθύνη».

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΠΥΛΑΙΑΣ - ΧΟΡΤΙΑΤΗ
Καταγγέλλει «πόρτα» από την Περιφέρεια για την ανέγερση σχολικού κτιρίου

«Μπαλάκι» μεταξύ κυβέρνησης και Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχουν γίνει οι μαθητές και οι γονείς του 2ου ΕΕΕΚ Πυλαίας Χορτιάτη, όπως καταγγέλλει η Ενωση Γονέων του δήμου.

Θυμίζουμε ότι οι μαθητές του 2ου ΕΕΕΚ Πυλαίας Χορτιάτη στεγάζονται σε ακατάλληλο κτίριο. Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί δίνουν εδώ και μήνες έναν μεγάλο αγώνα για τη λύση του προβλήματος στέγασης διεκδικώντας ανέγερση σχολείου. Σήμερα εξακολουθούν να στεγάζονται στο ακατάλληλο μισθωμένο κτίριο, με τον δήμο να έχει δώσει παράταση στην «έξωση» με προϋπόθεση να δοθεί άμεσα λύση.

Μετά από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις ο δήμαρχος Θέρμης δεσμεύτηκε σε παραχώρηση οικοπέδου προκειμένου να ανεγερθεί καινούργιο ειδικό σχολείο. Οπως αναφέρει η Ενωση Γονέων, «ο υπουργός κ. Λιβάνιος έδωσε τη συγκατάθεσή του για ολοκλήρωση της μελέτης από τις υπηρεσίες του δήμου Θέρμης, στηρίζοντας τον δήμαρχο στα αιτήματά του για το εν λόγω εγχείρημα, ούτως ώστε να προλάβει ο φάκελος να πάει ολοκληρωμένος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για να ενταχθεί σε ειδικό χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες.

Ο δήμαρχος Θέρμης έπειτα από το ΟΚ που πήρε από τον κ. Λιβάνιο συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη, για να τον ενημερώσει, όπως είναι φυσικό, για το τι μέλλει γενέσθαι. Προς έκπληξη όλων ο κ. Τζιτζικώστας ήταν κατηγορηματικά αρνητικός για χρηματοδότηση, λέγοντας σύμφωνα με όσα μας έχουν μεταφερθεί ότι έχει χρήματα μόνο για νηπιαγωγεία... παρόλο που η κ. Πατουλίδου ως αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης είχε υποσχεθεί μπροστά σε φορείς, γονείς και εκπαιδευτικούς σε συνάντηση έπειτα από κινητοποίηση στην Περιφέρεια στο κτίριο της πρώην Νομαρχίας τα εξής: "Φέρτε μου οικόπεδο και εμείς ως Περιφέρεια θα το στηρίξουμε, ο περιφερειάρχης είναι δίπλα σας".

Πριν λίγες μέρες, όταν ζητήθηκε από την κ. Πατουλίδου συνάντηση μαζί της για το εν λόγω θέμα, μας είπε ότι τώρα δεν είναι αντιπεριφερειάρχης αλλά υποψήφια ευρωβουλευτής...».

Η κατάσταση ξαναγυρίζει και πάλι στο υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς να υπάρχει ενημέρωση από κανέναν, τα παιδιά με αναπηρία και οι γονείς τους να είναι σε μια μόνιμη ανησυχία, καθώς δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει το αύριο, χωρίς όμως να σταματάνε τον δίκαιο αγώνα τους για την ανέγερση νέου ειδικού σχολείου.

Εκδηλώσεις Οργανώσεων της ΚΝΕ
  • Εκδήλωση με θέμα την Εξεταστική Επιτροπή και την προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών οργανώνει σήμερα Τρίτη, στις 2 μ.μ. στο αμφιθέατρο Β' της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, η Περιφερειακή Οργάνωση ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.
  • Οι Φοιτητικές ΟΒ της ΚΝΕ και η ΚΟΒ του ΚΚΕ στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο διοργανώνουν εκδήλωση σήμερα Τρίτη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα 245 του Τμήματος Ιστορίας, με θέμα «Ευρωπαϊκή Ενωση - Πανεπιστήμιο - Ερευνα: Μύθοι και Αλήθειες». Θα μιλήσει ο Γιώργος Κεντρωτής, καθηγητής στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει συζήτηση.
  • Εκδήλωση με τίτλο «1η Μάη 1944 - 1η Μάη 2024: Αραγε θα μας ξεχάσουν;» και προβολή της ταινίας «Το τελευταίο σημείωμα» θα πραγματοποιήσει η Τομεακή Οργάνωση Φιλοσοφικής Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ την Πέμπτη 25 Απρίλη, στις 8 μ.μ. στο αμφιθέατρο Β' στο νέο κτίριο της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ