Τρίτη 23 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΝΕΟΛΑΙΑ
Οχι στο κλείσιμο του 89ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης

Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο 89ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της Ανάληψης, πραγματοποίησαν γονείς και μαθητές χτες το πρωί, λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι για την έναρξη των μαθημάτων, αντιδρώντας στη μεθοδευμένη διάλυση του σχολείου.

Με πλακάτ στα χέρια και φωνάζοντας συνθήματα, οι μικροί μαθητές και οι γονείς τους απαίτησαν να μην κλείσει το σχολείο και να γίνουν άμεσα όσες εργασίες χρειάζεται για την ασφαλή λειτουργία του, μέχρι την ανέγερση νέου, σύγχρονου διδακτηρίου.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στις διεκδικήσεις των γονέων, καθώς και στελέχη του ΚΚΕ και υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλονίκης. Ενημέρωσαν τους γονείς για τις πρωτοβουλίες του ΚΚΕ για το ζήτημα, όπως και για την κοινοβουλευτική παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε από το ΚΚΕ. Ο Γ. Δελής στη συνέχεια είχε συνάντηση με το εκπαιδευτικό προσωπικό του 89ου Δημοτικού Σχολείου.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Αντώνης Μανωλής, ενώ υπάρχει πρόσφατη (Νοέμβρης του 2023) έκθεση τεχνικού ελέγχου των αρμόδιων υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης που δεν εγείρει κανένα θέμα στατικότητας, βύθισης, παραμόρφωσης και εν γένει επικινδυνότητας του κτιρίου, κυκλοφορούν φήμες περί εκπόνησης νέας, κατά παραγγελία και επείγουσας, τεχνικής έκθεσης των ίδιων υπηρεσιών, που θα θέτει θέμα επικινδυνότητας του σχολείου χωρίς να έχει γίνει κάποια νεότερη μελέτη που να αναιρεί τα συμπεράσματα της προηγούμενης. Και σημειώνει ότι «δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι άλλαξε μόλις μετά από 5 μήνες και πώς το κτίριο από ασφαλές μετατράπηκε σε επικίνδυνο».

Πρόσθεσε ότι το να μεταφερθούν τα παιδιά σε άλλα σχολεία της περιοχής είναι αδύνατον, καθώς όλα είναι κορεσμένα, και ότι η μόνη λύση είναι να χτιστεί ένα καινούργιο σύγχρονο σχολείο στην περιοχή. «Μέχρι να γίνει αυτό ζητάμε να γίνει μια εμπεριστατωμένη μελέτη στατικής επάρκειας, η οποία να προβλέπει μεθόδους επισκευής ή στατικής ενίσχυσης, εφόσον αυτό απαιτείται», είπε.

Στο σχολείο φοιτούν 140 παιδιά. Στεγάζεται σε λυόμενη κατασκευή που στήθηκε το 1980 προκειμένου να στεγάσει έκτακτες ανάγκες μετά τον σεισμό του 1978, ως μια προσωρινή λύση. Εδώ και δεκαετίες δηλαδή στεγάζεται σε χώρο εντελώς ακατάλληλο.

Αναβάθμιση των σχολικών υποδομών εδώ και τώρα

«Ούτε σκέψη για κλείσιμο του 89ου Δημοτικού Σχολείου. Αναβάθμιση των σχολικών υποδομών εδώ και τώρα», ζητά με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλονίκης. Θυμίζει ότι η δημοτική αρχή, απαντώντας επίσημα σε Ερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σχετικά με την κατάσταση της σχολικής υποδομής στον δήμο (τον Φλεβάρη), δεν είχε συμπεριλάβει στην αναφορά της το εν λόγω σχολείο σ' αυτά που στεγάζονται σε προκατασκευασμένη υποδομή και πρέπει να μεταστεγαστούν.

Τονίζει ότι «η διοίκηση Αγγελούδη καθώς και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές είναι εκτεθειμένες απέναντι στους μαθητές, στους γονείς, στους εκπαιδευτικούς και συνολικά στον λαό της Θεσσαλονίκης. Εδώ και χρόνια δεν έχουν πάρει ούτε τα ελάχιστα μέτρα που απαιτούνται για το ζήτημα της σχολικής στέγης». Καλεί δε τη δημοτική αρχή να δώσει απαντήσεις για τον πραγματικό λόγο που φαίνεται να επιλέγεται η λύση της διάλυσης του εν λόγω σχολείου.

Υποχρέωση κράτους και δήμου να εξασφαλίσουν τη σχολική στέγη

«Ως εδώ με την πολιτική που μετατρέπει γονείς, μαθητές, καθηγητές σε "σχολικούς μετανάστες" στην ίδια τους την πόλη! Που βάζει σε καθημερινό κίνδυνο τα παιδιά μας, κάνοντας μάθημα σε λυόμενα, κακοσυντηρημένα κτίρια, χωρίς κανέναν αντισεισμικό έλεγχο! Που υποβαθμίζει τις δικές μας ανάγκες, για τις οποίες συνεχώς "δεν υπάρχουν λεφτά", για τα κέρδη των λίγων!», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΤΟ Δήμου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Χαρακτηρίζει πρόκληση το γεγονός ότι όλες οι δημοτικές αρχές τα τελευταία χρόνια επικαλούνται τη «δύσκολη οικονομική κατάσταση του δήμου», απέναντι στο αίτημα για ανέγερση νέων σχολείων, όταν διαχειρίζονται κάθε χρόνο έναν προϋπολογισμό σχεδόν 400 εκατομμυρίων ευρώ. «Βάζουν σε προτεραιότητα έργα που καμία σχέση δεν έχουν με τις άμεσες ανάγκες των κατοίκων της πόλης. Με συνοπτικές διαδικασίες βρέθηκαν σχεδόν 18 εκατομμύρια ευρώ για τα περίφημα "σπιτάκια" ανακύκλωσης, 8 εκατομμύρια για την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας κ.ο.κ. Είναι επιλογή της πολιτικής τους μόνιμα να μην περισσεύει ούτε ευρώ για τη σχολική στέγη.

Είναι πρόκληση να καλλιεργείται ότι λύση είναι να βρεθεί ένας "καλός" ιδιώτης να κάνει χορηγία την ανάπλαση της αυλής ενός σχολείου ή να προκρίνεται η λύση των ΣΔΙΤ για την κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων. Είναι υποχρέωση του κράτους και του δήμου να εξασφαλίσουν σύγχρονη σχολική στέγη με δική τους ευθύνη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουν τον πολύμηνο αγώνα για το σχολείο τους (2022-09-15 00:00:00.0)
Με αγωνία για τη λειτουργία των σχολείων ξεκίνησε η χρονιά (2022-09-13 00:00:00.0)
Απαιτούν καινούρια σχολεία στη Νέα Αλικαρνασσό (2019-10-18 00:00:00.0)
Η αγωνία να γίνει πάλη για την Παιδεία (2009-10-14 00:00:00.0)
Εκρηκτικά τα προβλήματα (2009-10-09 00:00:00.0)
Με αγώνες να διεκδικήσουμε λύσεις στο πρόβλημα της σχολικής στέγης (2002-09-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ