Τρίτη 23 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ακούστηκαν δυνατά οι διεκδικήσεις για πτυχία με αξία, δωρεάν σπουδές

Κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων στην Αλεξανδρούπολη, όπου συνέρχεται η Σύνοδος των Πρυτάνεων

«Πτυχία με αξία, δωρεάν σπουδές», απαίτησαν οι εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με μαχητική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής, έξω από το ξενοδοχείο «Εγνατία» στην Αλεξανδρούπολη, όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος των Πρυτάνεων, παρουσία του υπουργού Παιδείας, Κυρ. Πιερρακάκη, και υπό αστυνομικό κλοιό.

Την κινητοποίηση οργάνωσαν οι Σύλλογοι Φοιτητών Ξάνθης, Οικότροφων Ξάνθης, Ελληνικής Φιλολογίας, Κοινωνικής Εργασίας, Κοινωνικής Πολιτικής, ΠΤΔΕ, ΤΕΕΠΗ, Πληροφορικής, Χημείας, Φυσικής.

Από νωρίς το πρωί εκλεγμένοι στα ΔΣ μαζί με άλλους φοιτητές βρέθηκαν έξω από το ξενοδοχείο πραγματοποιώντας αγωνιστική «υποδοχή» στον υπουργό Παιδείας, ο οποίος μπήκε στον χώρο από άλλη είσοδο. Ομως, έλαβε το μήνυμα που έστειλαν οι φοιτητές με τα συνθήματά τους, ότι ο άδικος νόμος που φέρνει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα μείνει στα χαρτιά: «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, πτυχία με αξία, δωρεάν σπουδές», «Φέρτε κι άλλες κλούβες, φυλάξτε τον καλά, τα ιδιωτικά θα μείνουν στα χαρτιά».

Οι φοιτητές κατήγγειλαν ότι ο υπουργός, η κυβέρνηση και η Σύγκλητος του ΔΠΘ είναι μακριά από τις φοιτητικές ανάγκες. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, με τη χρηματοδότηση να έχει μειωθεί κατά 80%, τις ελλείψεις σε προσωπικό, τα προβλήματα στη φοιτητική μέριμνα. Για τη στέγαση ανέδειξαν ότι στην Αλεξανδρούπολη μόλις 60 φοιτητές δικαιούνται δωμάτιο, μισοί από ό,τι πέρυσι, στην Κομοτηνή τα δωμάτια θυμίζουν μπουντρούμια και στην Ξάνθη δεκάδες δωμάτια είναι ακατοίκητα λόγω μιας υποτιθέμενης ανακαίνισης που τραβάει κοντά 2 χρόνια, ενώ με εντολή του ΔΠΘ ξεσπίτωναν εστιακούς φοιτητές μέσα στην εξεταστική.

Επίσης, απειλούν στις λέσχες σίτισης τους φοιτητές με χρηματικό αντίτιμο, εξέλιξη που ακυρώθηκε κάτω από την καθοριστική παρέμβαση των φοιτητικών συλλόγων.

Σε ό,τι αφορά τη δήθεν αναβάθμιση των τμημάτων του ΔΙΠΑΕ που απορροφούνται από το ΔΠΘ, είπαν ότι ακόμα δεν έχουν πει με ποιους όρους θα γίνουν οι απορροφήσεις και οι μετακινήσεις Τμημάτων, τι θα σημάνουν αυτές οι αλλαγές στα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών, που οι σύλλογοι θεωρούν ότι υποβαθμίζονται παραπέρα.

Κατά τ' άλλα οι εργασίες της Συνόδου μέσα από τις κλειστές πόρτες του ξενοδοχείου κινήθηκαν στην πεπατημένη της εφαρμογής των αντιδραστικών νόμων της κυβέρνησης, με παράλληλα αιτήματα για αύξηση της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων και του προσωπικού τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ