ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ
«Ζυγισμένο - στοιχισμένο» με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Το επικίνδυνο περιεχόμενό του ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ν. Παπαναστάσης

(c) Copyright 2022, dpa (www.d

Απόλυτα ευθυγραμμισμένο με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας και σκοπεύει να μπλέξει τη χώρα περισσότερο στις επικίνδυνες επιδιώξεις τους, τόνισε χτες στη Βουλή ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής του ΚΚΕ, κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, με τίτλο «Ιδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ενοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις».

Ο Ν. Παπαναστάσης στάθηκε και στη χρονική στιγμή που το νομοσχέδιο ήρθε στη Βουλή, τονίζοντας ότι δεν είναι τυχαίο πως η κυβέρνηση το καταθέτει, ενώ κλιμακώνεται η διαπάλη για την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία και οξύνονται οι αντιθέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Κίνα - Ρωσία.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο, τόνισε ότι βασική του πλευρά είναι η ενεργή και ολοένα αυξανόμενη εμπλοκή στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή, ενώ πλευρά του αφορά και την πίεση που ασκεί μερίδα της αστικής τάξης να αξιοποιηθεί και η πολεμική βιομηχανία ως επένδυση, με την κυβέρνηση, φυσικά, να μην της χαλάει χατίρι.

Μιλώντας για τη διάταξη σχετικά με τη σύσταση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) - μία εταιρεία ΑΕ, με κανόνες ιδιωτικής οικονομίας και μετόχους το Ελληνικό Δημόσιο και το «Υπερταμείο» - σημείωσε ότι στον πυρήνα των ρυθμίσεων βρίσκεται η είσοδος επιχειρηματιών στην Πολεμική Βιομηχανία, με προσυμφωνημένους κανόνες και σκοπό την τεράστια κερδοφορία τους.

Δεν παρέλειψε να επισημάνει και τη διαχρονική σταδιακή εγκληματική απαξίωση των κρατικών στρατιωτικών εργοστασίων, λόγω υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, αλλά και τις ανάλογες ευθύνες όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και των πρόθυμων κατά καιρούς δορυφόρων τους. Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση κινείται με βασικά κίνητρα τις κατευθύνσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τροφοδοσία, για παράδειγμα, της «κρεατομηχανής» της Ουκρανίας με σύγχρονα οπλικά συστήματα, επιφέροντας, έτσι, και τεράστια κέρδη στους επιχειρηματίες του χώρου.

Σχετικά με την τροποποίηση προηγούμενου νόμου για την «εγγραφή εσόδων στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας από την αξιοποίηση μη επιχειρησιακά αναγκαίου στρατιωτικού εξοπλισμού», επισήμανε ότι με τέτοιου είδους τερτίπια η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί «να χρυσώσει το χάπι» στον λαό για την εμπλοκή της χώρας στην Ουκρανία με την αποστολή χρήσιμου πολεμικού υλικού στο καθεστώς Ζελένσκι, καθώς τα αναμενόμενα έσοδα δεν επαρκούν για την αντικατάστασή του από σύγχρονο.

Ακόμα, υπογράμμισε και το γεγονός ότι το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα σε στρατιωτικές σχολές να διοργανώνουν διδακτορικά σε συνεργασία με ΑΕΙ, Πανεπιστήμια του εξωτερικού, αλλά και επιχειρήσεις. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, αυτές θα μπορούν να υποδείξουν «έμπειρους και με γνώση» εκπροσώπους να επιβλέπουν και να καθοδηγούν τους υποψήφιους διδάκτορες, όπως σε σχέση με το αντικείμενο της διατριβής τους, με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο και κατά πόσο θα εξυπηρετεί ή όχι τις ανάγκες ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ενώ με πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ ΑΕΙ και επιχείρησης - υποψήφιου θα καθορίζονται οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα κάθε συμβαλλόμενου μέρους, όπως τα δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας σχετικά με το έργο που γίνεται κατά τη διατριβή.

Αντίστοιχο χαρακτήρα θα έχει και η σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ενοπλες Δυνάμεις, τόνισε, καθώς θα στοχεύει στην ομογενοποίηση της δομής και μεθοδολογίας που ακολουθούν αντίστοιχες υπηρεσίες σε στρατούς ΕΕ - ΝΑΤΟ, για να συνεργάζονται καλύτερα σε κοινές επιχειρήσεις και σε αυτόν τον τομέα.

Κάνοντας ειδική αναφορά στη ρύθμιση του νομοσχεδίου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ στα στρατιωτικά νοσοκομεία κατά το διάστημα 2012-2022, μίλησε και για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν νοσηλευόμενοι εν ενεργεία και απόστρατοι λόγω της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης που βιώνουν και τα νοσοκομεία των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ υπενθύμισε ότι η απαράδεκτη διάταξη για το αμετάθετο καταργήθηκε κάτω από τις έντονες αντιδράσεις του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς είναι αυτοί που γνωρίζουν και βιώνουν «μια τραγικότητα που για την απάνθρωπη πολιτική της κυβέρνησης η αντιμετώπισή της είναι κόστος».

Τόνισε ότι το ΚΚΕ σταθερά και επίμονα θα συνεχίσει να αναδεικνύει την πληθώρα προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και που αγνοούν προκλητικά όλες οι κυβερνήσεις, καλώντας τα, παράλληλα, να σταθούν κριτικά απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση και στις πολιτικές της, τις οποίες στηρίζουν όλα τα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου και που καμία σχέση δεν έχουν όμως με την άμυνα της χώρας και τα συμφέροντα του λαού.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής, ο Ν. Παπαναστάσης κάλεσε την πλειοψηφία η συνεδρίαση για την ακρόαση δημόσιων φορέων να μην περιοριστεί σε μία, ώστε να μην υπάρξουν αποκλεισμοί, φέρνοντας ως παράδειγμα τον φορέα αποστράτων που τοποθετείται συνολικά απέναντι στο νομοσχέδιο.

ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Οχημα κινδύνων και νέων ανταγωνισμών η ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών

Καμία παραβίασή της με τη χρήση του όρου «Μακεδονία», λέει ο Μίτσκοσκι και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει τις απειλές ή... να προσφύγει στη Χάγη

Μετά την Πρόεδρο της χώρας χτες ήταν η σειρά και του ίδιου του ηγέτη του κεντροδεξιού VMRO-DPNE και νικητή των τελευταίων εκλογών στη Β. Μακεδονία, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, να επιβεβαιώσει ότι η ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών κάθε άλλο παρά έκλεισε το κεφάλαιο των αλυτρωτισμών που αξιοποιούνται στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς.

«Περιμένω ότι η Πρόεδρος Σιλιάνοφσκα θα χρησιμοποιεί το όνομα "Μακεδονία" και τη λέξη "μακεδονικός", σύμφωνα με την ερμηνεία μας για τη Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο φερόμενος πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, συμπληρώνοντας: «Δεν υπάρχει καμία παραβίαση και χρησιμοποιώ αυτήν την ευκαιρία για να πω στους φίλους μας από την Ελλάδα να σταματήσουν τις απειλές, τα εμπόδια, και αντί να γυρίζουμε πίσω ας κοιτάξουμε το μέλλον», για να διαμηνύσει: «Αν νομίζουν ότι παραβιάσαμε τη συμφωνία, τότε υπάρχει Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης, οπότε εκεί θα διασταυρώσουμε τα επιχειρήματά μας. Δεν θα ήθελα να συμβεί αυτό, τους καλώ να έχουμε φιλικές σχέσεις, να βοηθάμε ο ένας τον άλλον». Κατέληξε δε ότι «αν κάποιος περιμένει από το VMRO να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, να είστε σίγουροι ότι δεν θα το κάνουμε αυτό».

Την ίδια στιγμή, είπε ότι περιμένει την επικύρωση του πρωτοκόλλου που θα αναφέρεται στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών και ότι «θέλουμε οικονομική συνεργασία και εκμεταλλεύομαι αυτήν την ευκαιρία για να καλέσω τις ελληνικές εταιρείες να επενδύσουν στη Βόρεια Μακεδονία, θέλουμε να τις καλωσορίσουμε (...) έτσι πρέπει να συνεργάζονται οι εταίροι». Εξέφρασε ακόμα απογοήτευση επειδή «δυστυχώς η πρώτη εντύπωση από τον νότιο γείτονά μας, αντί για συγχαρητήρια για τον θρίαμβο τόσο του VMRO όσο και της Σιλιάνοφσκα, είδαμε δημοσίως επίδειξη ισχύος, παρόλο που η Συμφωνία των Πρεσπών εφαρμόζεται στη χώρα μας, ενώ εκεί δεν έχουν κάνει τα τρία βασικά πράγματα. Θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας και προσδοκώ να συναντήσω τον Ελληνα πρωθυπουργό σύντομα και να συζητήσουμε για συνεργασία στον τουρισμό, στην οικονομία, στην εκπαίδευση κ.λπ.».

Ολα αυτά ενώ χτες έγινε στο Κότορ του Μαυροβουνίου Σύνοδος Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια, με τη συμμετοχή Σερβίας, Μαυροβουνίου, Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Κοσόβου, Βόρειας Μακεδονίας, Αλβανίας και άξονα την αξιοποίηση του ευρωενωσιακού «Σχεδίου ανάπτυξης για τα Δυτικά Βαλκάνια» (συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ). Σε αυτή συμμετείχε και ο βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Τζέιμς Ο' Μπράιεν, που μεταξύ άλλων είπε ότι όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν τα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ κράτη, «τα μηνύματα του Σχεδίου είναι ξεκάθαρα σε κάθε συμμετέχοντα: Κάνε τη δουλειά σου και μην περιμένεις από τους άλλους να κάνουν κάτι πρώτοι για να μπορέσεις να κάνεις το δικό σου».

Από την πλευρά του, ο οικοδεσπότης πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Μιλόικο Σπάγιτς είπε ότι «δεν θα αφήσουμε κανένα λιθαράκι μέχρι να βρούμε λύσεις σε όλα τα πολυμερή ζητήματα που θα διευκολύνουν τα διμερή ζητήματα στο μέλλον. Κατανοούμε τον πόνο, τα επαχθή θέματα από το παρελθόν, αλλά χαίρομαι πολύ που όλοι αντιμετωπίζουμε το μέλλον και μας ενώνει όλους η οικονομία και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Πάντως, μεταξύ άλλων αξίζει να καταγραφεί η αναφορά του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα στην ανάγκη να προχωρήσει η ένταξη της περιοχής στην ΕΕ «πριν εφαρμόσουμε όλες τις μεταρρυθμίσεις, για να δούμε πώς θα εφαρμοστούν στην πράξη και να συνηθίσουμε πιο εύκολα την αγορά στην οποία ανήκουμε».

ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
«Εποικοδομητικές επαφές» στις Βρυξέλλες

Ετοιμότητα για όξυνση του παζαριού και με την ΕΕ εκφράζει η τουρκική αστική τάξη, όπως έδειξε και η επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε σε μια σειρά επαφές για πιθανές νέες οικονομικές συνεργασίες.

«Κοιτάζοντας προς το μέλλον, πιστεύω ότι η Τουρκία πρέπει να αγκιστρωθεί ξανά στην ΕΕ και ότι αυτό πρέπει να γίνει σταθερά. Βλέπω ότι αυτό είναι προς το συμφέρον τόσο της Ευρώπης όσο και της Τουρκίας», είπε μεταξύ άλλων, υποστηρίζοντας ότι «η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στη διαδικασία της ΕΕ, ακόμη κι αν δεν φαίνεται αυτό», αλλά και ότι «υπάρχει έλλειψη ηγεσίας και στρατηγικής προοπτικής στην ΕΕ όταν πρόκειται για την Τουρκία». Πρόσθεσε δε με νόημα πως «χρειάζονται δύο για να χορέψουν ταγκό, και νομίζω ότι η Τουρκική Δημοκρατία είναι έτοιμη». Ακόμα - τουλάχιστον όπως μετέδωσε στο εκτενές του ρεπορτάζ το πρακτορείο «Αναντολού» - ο Σιμσέκ περιέγραψε ως «εποικοδομητικό, όχι αρνητικό» το κλίμα των επαφών του στις Βρυξέλλες. «Οι προοπτικές είναι θετικές. Δεν είναι όλα γαλάζια, υπάρχουν κάποια γκρίζα σύννεφα, αλλά η κατάσταση δεν είναι ζοφερή», είπε, ενώ στις προτεραιότητες που πρέπει να έχουν οι δύο πλευρές περιέλαβε την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης, την απελευθέρωση των θεωρήσεων, τη συνεργασία στους τομείς της Ενέργειας, της ασφάλειας και της μετανάστευσης, και τις επιχειρηματικές συνεργασίες με τρίτες χώρες.

Από τη μεριά του ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, σε συνέντευξή του είπε ότι «η Τουρκία είναι ένας οικονομικός και πολιτικός γίγαντας στην περιοχή της», που «έχει μια πολύ ευρεία ατζέντα» και βλέπει «την ειρήνη ως το σημαντικότερο στάδιο της ασφάλειας». Αναφερόμενος στις σχέσεις της Αγκυρας με την Ουάσιγκτον, είπε ότι «και για μας υπάρχουν τομείς στους οποίους δεν συμφωνούμε με τις ΗΠΑ, στους οποίους προσπαθούμε να βρούμε λύση με συζήτηση, αλλά και τομείς στους οποίους συνεργαζόμαστε».

Σημειωτέον, μιλώντας για τη νέα δομή του υπουργείου ο Φιντάν είπε ότι συγκροτήθηκαν ξεχωριστή Διεύθυνση για τα «τουρκογενή κράτη» και άλλη μία για τη Λατινική Αμερική, ενώ αυξήθηκαν σε τρεις οι Διευθύνσεις για την Αφρική. «Στόχος μας είναι η διαχείριση των σημαντικών για μας θεμάτων με πιο εστιασμένο τρόπο», εξήγησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ