ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ισραηλινό «όχι» στην πρόταση διεθνούς δύναμης της G7

Ασφυκτικός ο ισραηλινός στρατιωτικός κλοιός στην περίμετρο των παλαιστινιακών πόλεων

Ισραηλινοί μεταφέρουν άρματα μάχης σε νέες θέσεις

Associated Press

Ισραηλινοί μεταφέρουν άρματα μάχης σε νέες θέσεις
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΩΜΗ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Την αναγκαιότητα ανάπτυξης διεθνούς δύναμης παρατηρητών που θα ελέγξει την εφαρμογή της εκεχειρίας και, στη συνέχεια, θα ανοίξει το δρόμο για επανέναρξη των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών αναγνώρισαν, ομοφώνως, οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, μαζί με τη Ρωσία. Η είδηση προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις καθώς είναι η πρώτη φορά, που ακόμη και οι ΗΠΑ οι οποίες σθεναρά έχουν σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ, αποδέχονται την αναγκαιότητα διεθνών παρατηρητών. Η ισραηλινή κυβέρνηση, πάντως, κατέστησε σαφές ότι απορρίπτει την πρόταση ενώ η ενίσχυση των στρατιωτικών της δυνάμεων στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο από το 1993 και μετά, αγγίζοντας τα όρια της ασφυξίας.

«Εξαιρετικά κρίσιμη» εκτιμούν οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 και της Ρωσίας ότι είναι η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες, στη Μέση Ανατολή. Με δεδομένη την άποψη αυτή, οι υπουργοί ομοφώνως αποφάσισαν ότι είναι μέγιστη αναγκαιότητα η ανάπτυξη μιας διεθνούς δύναμης στην περιοχή, η οποία θα εξασφαλίσει την ολοκληρωτική εφαρμογή της εκεχειρίας και θα ενισχύσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις για επανέναρξη διαλόγου και υλοποίηση των προτάσεων της έκθεσης Μίτσελ. Μάλιστα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ επανέλαβε ότι η έκθεση Μίτσελ είναι ο μοναδικός τρόπος αντιστροφής του κλίματος και επίλυσης των προβλημάτων.

Η απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της G7, και του Ρώσου ομολόγου τους Ιγκόρ Ιβανόφ, χαρακτηρίζεται από πολιτικούς αναλυτές ως ξαφνική κλιμάκωση της διεθνούς πίεσης προς την ισραηλινή κυβέρνηση προκειμένου να υποχωρήσει από τη στάση αδιαλλαξίας που τηρεί μέχρι σήμερα. Εντούτοις, στην κοινή αυτή απόφαση αφήνονται αρκετά περιθώρια κινήσεων στην κυβέρνηση Σαρόν, καθώς η αποστολή διεθνών παρατηρητών προβλέπεται ότι θα γίνει μόνο εφόσον συμφωνήσουν και οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές.

Ικανοποίηση Παλαιστινίων, απόρριψη Ισραηλινών

«Φαίνεται ότι υπάρχει πλέον και διεθνής υποστήριξη στο, εδώ και μήνες, διατυπωθέν αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής να αναπτυχθούν παρατηρητές στην περιοχή», δήλωνε ο Παλαιστίνιος υπουργός Διεθνών Σχέσεων και Σχεδιασμού Ναμπίλ Σάαθ, χωρίς, όμως, να κρύβει την απογοήτευσή του από την προϋπόθεση αποδοχής της πρότασης και από το Ισραήλ.

Αντίθετη εντελώς, όμως, ήταν η αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης. Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Ραανάν Γκισίν, κατέστησε σαφές ότι η ισραηλινή κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στην άρνησή της για ανάπτυξη διεθνούς δύναμης. Ο Γκισίν τόνισε ότι «μια τέτοια προοπτική θα μπορούσε να εξεταστεί αφού πρώτα τερματιστεί ολοκληρωτικά κάθε ενέργεια βίας από την πλευρά της Παλαιστινιακής Αρχής».

Στρατιωτική ασφυξία και ένταση

Σε ασφυκτικό στρατιωτικό κλοιό βρίσκονται από χτες το πρωί όλες οι παλαιστινιακές πόλεις της Δυτικής Οχθης όπου η παρουσία των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων έχει, με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, τριπλασιαστεί. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην περίμετρο της Τζενίν έχουν ακροβολιστεί 15 τανκς και 20 ερπυστριοφόρα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και ανάλογη είναι η κατάσταση γύρω από όλες τις υπόλοιπες παλαιστινιακές πόλεις.

Στη Χεβρώνα, Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν λίγα μέτρα εντός του παλαιστινιακού τομέα της πόλης. Ακολούθησε σφοδρή ανταλλαγή πυρών πριν, τελικά, αποχωρήσουν. Εντός του ισραηλινού εδάφους, έγινε γνωστό ότι συνελήφθησαν 4 κάτοικοι του ισραηλινο-αραβικού χωριού Ουμ ελ Φαχμ με την κατηγορία του σχεδιασμού βομβιστικής επίθεσης ενώ 4 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν και στην Ιερουσαλήμ για τα επεισόδια που σημειώθηκαν, την Τετάρτη, μπροστά στον Οίκο της Ανατολής.

Αλλεπάλληλες ήταν και χτες οι διαβεβαιώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων ότι η στρατιωτική ενίσχυση της ισραηλινής παρουσίας στη Δυτική Οχθη είναι «απλώς προειδοποιητική και προληπτική» και δε σημαίνει ότι επίκειται ευρύτερη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των παλαιστινιακών εδαφών. Εντούτοις, ο, στενός συνεργάτης του Γιάσερ Αραφάτ, Μαχμούντ Αμπάς, εκτιμούσε ότι «υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως προετοιμάζεται μια επιχείρηση ανακατάληψης των παλαιστινιακών εδαφών». Η ισραηλινή στρατιωτική υπεροπλία σχολιάστηκε και από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Ρίκερ, ο οποίος χαρακτήρισε «ανησυχητική» την εξέλιξη και έσπευσε να εκφράσει τον προβληματισμό της αμερικανικής ηγεσίας αλλά και την πάγια θέση της ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη Μέση Ανατολή».

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Μέγα πλήθος, μέγα πάθος

Το ποτάμι των διαδηλωτών στο Μπουένος Αϊρες

Associated Press

Το ποτάμι των διαδηλωτών στο Μπουένος Αϊρες
ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-

Εκατοντάδες χιλιάδες απεργοί εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι βγήκαν στους δρόμους χτες, πλημμύρισαν όλες τις μεγάλες πόλεις και απέκλεισαν όλες τις οδικές αρτηρίες της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης του Προέδρου Φερνάντο ντε λα Ρούα, μέτρα πολύ αυστηρής λιτότητας που περιλαμβάνει και περικοπές των μηνιαίων αποδοχών των εργαζομένων, αλλά και των συντάξεων κατά 13%,!

Οσοι πήραν μέρος στις διαδηλώσεις που συγκλόνισαν χτες την πάλαι πότε ατμομηχανή της Λατινικής Αμερικής, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι που δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Γενικής Συνομοσπονδίας και σύμφωνα τόσο με το «Ασοσιέιτεντ Πρες» αλλά και το βρετανικό BBC, χτες στη γενική απεργία που κήρυξαν τα Συνδικάτα πήραν μέρος 36.000.000 εργαζόμενοι!

Στους δρόμους της πρωτεύουσας Μπουένος Αϊρες, όπου και έλαβαν χώρα οι μεγαλύτερες και μαχητικότερες διαδηλώσεις, συναντήθηκαν τα παιδιά των ανέργων, οι συνταξιούχοι, οι δάσκαλοι, οι γιατροί και εργαζόμενοι στα μέσα συγκοινωνίας και με μία τεράστια και πολύ μαχητική πορεία, με πανό, σφυρίχτρες και ταμπούρλα διέσχισαν όλη την πόλη και κατέληξαν στην Κάσα Ροσάδα, το Προεδρικό Μέγαρο, όπου και επέδωσαν διάβημα διαμαρτυρίας. Οι διαδηλωτές κατόπιν προσπάθησαν να αποκλείσουν τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας στήνοντας οδοφράγματα και δεν έλειψαν και διάφορα επεισόδια, καθώς οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας έλαβαν εντολή να αντιμετωπίσουν τους διαδηλωτές.

Επεισόδια ακόμη προκλήθηκαν και στην εθνική οδό κοντά τη Ρεζιστάνσια, όπου 200 άνεργοι - η ανεργία επισήμως φτάνει στο 18% - προσπάθησαν να αποκλείσουν τον νευραλγικό αυτό αυτοκινητόδρομο, επίσης στην παράλια πόλη Ροσάριο, αλλά και την Κόρδοβα.

Στα πρόθυρα κατάρρευσης

Τόσο η γενική απεργία, όσο και οι κινητοποιήσεις ξεπέρασαν σε συμμετοχή και όγκο τη γενική απεργία της 23ης Νοέμβρη του 2000, που είχε ως στόχο επίσης τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης ντε λα Ρούα.

Από την ημέρα εκείνη όμως η χώρα βαδίζει σε ακόμη ολισθηρότερο δρόμο, είναι στα πρόθυρα πραγματικής κατάρρευσης και τα μέτρα όχι μόνο δεν απέδωσαν, αλλά κρίθηκε αναγκαίο να ενισχυθούν και η κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Ντομίνγκο Καβάγιο, ανακοίνωσε μέτρα περικοπών των μισθών προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση και να αποπληρωθεί μέρους του εξωτερικού χρέους της χώρας, ύψους 128 δισ. δολαρίων, καθώς οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί πιέζουν ασφυκτικά. Οι ίδιοι που ζήτησαν τον εκσυγχρονισμό της χώρας, την ιδιωτικοποίηση των μεγάλων βιομηχανικών μονάδων, τη μείωση των κοινωνικών δαπανών κλπ. Μέτρα που έστειλαν στο πυρ το εξώτερο όχι μόνο τις κατώτερες εισοδηματικές τάξεις, αλλά ακόμη και αυτή τη μεσαία τάξη, που κάποτε αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά της αργεντινής κοινωνίας, μετέτρεψαν το Μπουένος Αϊρες από «Παρίσι της Αμερικής» σε «πρωτεύουσα των αστέγων», ενώ το τελευταίο κρούσμα είναι η φυγή χιλιάδων Αργεντίνων από τη χώρα, που καταλήγουν είτε στις ΗΠΑ είτε στην Ευρώπη, αναζητώντας δουλιά, προκειμένου να επιβιώσουν.

Ενδεικτικό της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στη χώρα είναι ότι παρά το γεγονός ότι η «κεντροαριστερή» κυβέρνηση ντε λα Ρούα έχει τη συναίνεση και την ψήφο εμπιστοσύνης της δεξιάς αντιπολίτευσης για την προώθηση των μέτρων λιτότητας, την Τετάρτη το Ανώτατο Δικαστήριο του Μπουένος Αϊρες απέρριψε διάταγμα της περιφερειακής κυβέρνησης για την περικοπή των μισθών και των συντάξεων.

Βέβαια, η απόφαση του επαρχιακού δικαστηρίου δεν επηρεάζει τα πρόσφατα μέτρα του Προέδρου της χώρας Φερνάντο ντε λα Ρούα, ο οποίος περιέκοψε τους μισθούς και τις δαπάνες μέχρι και κατά 13% στο πλαίσιο του προγράμματος για ένα «μηδενικό έλλειμμα». Συνέβαλε όμως αποφασιστικά στην πτώση του χρηματιστηρίου, ενώ τα μέτρα επέκρινε και ο άλλοτε σταρ του ποδοσφαίρου Ντιέγκο Μαραντόνα. «Βλέπω τη χώρα σαν ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι» και «όταν η χώρα δε βάζει γκολ, πρέπει να γίνουν αλλαγές, ακόμη κι όταν πρόκειται για τον Πρόεδρο», τόνισε ο Μαραντόνα.

ΟΗΕ - ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
«Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τους επιθεωρητές για να επέμβουν στρατιωτικά»

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Αποκαλυπτικό και κατηγορηματικό για το ρόλο των ΗΠΑ στην πρόκληση έντασης στις σχέσεις των επιθεωρητών του ΟΗΕ με Ιρακινούς αξιωματούχους που χρησιμοποιήθηκαν ως πρόσχημα για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης σε βάρος του Ιράκ, το Δεκέμβριο του 1998, είναι το 90λεπτο ντοκιμαντέρ του πρώην σημαίνοντα επιθεωρητή της Ειδικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τον ιρακινό αφοπλισμό - UNSCOM - Σκοτ Ρίτερ.

«Σε κινούμενη άμμο: η αλήθεια για την UNSCOM και τον Αφοπλισμό του Ιράκ». Αυτός είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ που παρουσίασε, χτες, στη Νέα Υόρκη ο Αμερικανός Σκοτ Ρίτερ, επιθεωρητής της UNSCOM από το 1991 ως τον Αύγουστο του 1998 και πρώην αξιωματικός της αντικατασκοπίας του σώματος πεζοναυτών. Ο Ρίτερ, όπως και στο βιβλίο του «Τέλος Παιχνιδιού», υποστηρίζει ότι η Ουάσιγκτον χειραγώγησε και χρησιμοποίησε την επιτροπή των Επιθεωρητών προκειμένου να κατασκοπεύσουν την ιρακινή ηγεσία και κυρίως για να προκαλέσουν ένταση προβάλλοντας παράλογα αιτήματα και να ανοίξουν το δρόμο για μια νέα στρατιωτική επιχείρηση σε βάρος του Ιράκ.

Ο Ρίτερ γίνεται μάλιστα ιδιαίτερα συγκεκριμένος, αφού αναφέρεται σε συνάντηση που είχε στα τέλη Φλεβάρη του 1998 με τον επικεφαλής της UNSCOM Ρίτσαρντ Μπάτλερ και τον τότε Αμερικανό πρεσβευτή στον ΟΗΕ, Μπιλ Ρίτσαρντσον, οι οποίοι του κατέστησαν σαφές ότι πρέπει μέσα στο Μάρτη του ίδιου χρόνου να έχει δημιουργήσει επεισόδιο με τις ιρακινές αρχές ζητώντας να γίνει έλεγχος στο κτίριο του υπουργείου Αμυνας. Ο πρώην επιθεωρητής τονίζει ότι όλα ήταν έτοιμα για την εξαπόλυση της επίθεσης και μάλιστα η τότε Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ είχε ετοιμάσει και τις σχετικές δηλώσεις, όταν οι Ιρακινοί αξιωματούχοι επέτρεψαν τη διενέργεια επιθεώρησης στο υπουργείο.

Λίγους μήνες αργότερα, ο Ρίτερ παραιτήθηκε καταγγέλλοντας τον παραλογισμό της παράτασης των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ καθώς και το ρόλο των ΗΠΑ. Το «έργο» του, όμως, κατάφερε να φέρει σε πέρας ο Αυστραλός επιθεωρητής Ρότζερ Χιλ, ο οποίος, τελικά, δημιούργησε τις προϋποθέσεις στρατιωτικής επέμβασης, επιμένοντας να γίνει επιθεώρηση στην έδρα του κυβερνώντος κόμματος «Μπάαθ», το Δεκέμβρη. Ο Ρίτερ καταγγέλλει ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο πρώην επικεφαλής της UNSCOM, Ρολφ Εκέους, ο οποίος, επίσης έχει παραιτηθεί, έχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι ο αφοπλισμός του Ιράκ έχει ολοκληρωθεί από το 1995. Επίσης, αποκαλύπτει ότι «όλα τα σημεία τα οποία έγιναν αφορμή επεισοδίου, ήταν ξεκάθαρο εξαρχής ότι δεν αποκρύβουν τίποτε επιλήψιμο».

«Καταίσχυντη προπαγάνδα» χαρακτήρισε την ταινία του Ρίτερ ο επικεφαλής της UNSCOM Ρίτσαρντ Μπάτλερ, ο οποίος, επίσης, κατήγγειλε ως «μεγάλα ψεύδη» τις δηλώσεις του. Ο Μπάτλερ, μάλιστα σε μια προσπάθεια να σπιλώσει το κύρος του Ρίτερ, τόνισε ότι «όταν ήταν επιθεωρητής εκτιμούσε ότι δεν είχε ολοκληρωθεί ο αφοπλισμός, ενώ τώρα λέει τα αντίθετα, άρα ή τότε δεν έκανε καλά τη δουλιά του ή σήμερα ψεύδεται». Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον απέφυγε να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο, ενώ ο Ρίτερ επιμένει ότι η παράταση του εμπάργκο δεν είναι παρά μια «ολοκληρωτική απάνθρωπη γενοκτονία, που δε βλάπτει την ιρακινή ηγεσία, και σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές του ΟΗΕ».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Εντείνονται συζητήσεις και πιέσεις για την υιοθέτηση του Πρωτοκόλλου

Associated Press

BONNH.-

«To Πρωτόκολλο του Κιότο είναι αυτή τη στιγμή ό,τι καλύτερο έχουμε, ας κάνουμε μια προσπάθεια να διατηρήσει την αξιοπιστία του, να εφαρμοστεί». Με αυτά τα λόγια, άνοιξε, χτες, την υπουργική σύνοδο για τις κλιματολογικές αλλαγές, ο προεδρεύων των διαπραγματεύσεων, Ολλανδός υπουργός Περιβάλλοντος Γιάν Προνκ, απευθυνόμενος στους υπολοίπους 179 ομολόγους του που συμμετέχουν στη σύνοδο.

Η σύνοδος που άρχισε πριν από δύο ημέρες σε επίπεδο χαμηλόβαθμων αξιωματούχων και ειδικών περιβαλλοντολόγων, αντιμετωπίζεται από πολλούς αναλυτές ως ύστατη προσπάθεια υιοθέτησης του Πρωτοκόλλου του Κιότο (που συντάχθηκε το 1997) που προβλέπει τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις βιομηχανικές χώρες, ανάλογα με το μερίδιο ευθύνης που η κάθε μία φέρει για τη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου. Εντούτοις, η νέα αμερικανική ηγεσία υπό τον Τζορτζ Μπους απέκλεισε τη συμμόρφωση των ΗΠΑ, που είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής της ατμόσφαιρας, με το Πρωτόκολλο τονίζοντας ότι «τα μέτρα αυτά θα βλάψουν την αμερικανική οικονομία».

Ανάλογες απόψεις εξέφρασε, χτες, και στη Βόννη η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για το θέμα, Πάολα Ντομπριάνσκι, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να προχωρήσουν σε σειρά μέτρων, εκτός του Πρωτοκόλλου, τα οποία θα σέβονται τα «ζωτικά οικονομικά συμφέροντα της χώρας». Από την άλλη πλευρά, οι υπόλοιπες χώρες, με πρωτοπόρο την ΕΕ, πιέζουν στην κατεύθυνση της υιοθέτησης του Πρωτοκόλλου από όλες τις άλλες χώρες με τρόπο τέτοιο που, σε μια διαδικασία χρόνου, να αναγκαστούν να συμμορφωθούν και οι ΗΠΑ. Στόχος των έντονων πιέσεων, εκτός από τις ΗΠΑ, έχει γίνει και η Ιαπωνία, η οποία εκτιμά ότι αν δε συμμορφωθεί με το Πρωτόκολλο ο μεγαλύτερος ατμοσφαιρικός ρυπαντής, δεν υπάρχει νόημα στην υιοθέτηση των μέτρων.

Το θέμα αναμένεται να καταλάβει μεγάλος μέρος των συζητήσεων και των ηγετών του G8, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πιέσουν τον Αμερικανό Πρόεδρο να επανεξετάσει τη θέση του, όπως θα πράξουν και με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό. Πάντως, ο Τζορτζ Μπους δήλωνε, χτες χαρακτηριστικά, ότι είναι πρόθυμος να ακούσει αλλά «θα επιμείνουμε σε αυτό που πιστεύω ότι είναι καλύτερο για τις ΗΠΑ». Παράλληλα, με τη σύνοδο συνεχίζονται οι διαδηλώσεις και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από μέλη περιβαλλοντολογικών οργανώσεων που έχουν συγκεντρωθεί στη Βόννη και αρκετοί σκοπεύουν να μεταβούν και στη Γένοβα. Χτες, σημειώθηκαν μικροσυγκρούσεις ενώ, όπως έγινε γνωστό, συνελήφθησαν 123 διαδηλωτές, που, λίγο αργότερα, αφέθηκαν ελεύθεροι.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αλλάζει η σύνθεση του «πολιτικού Ισλάμ»

ΑΓΚΥΡΑ.-

Απαλλάσσοντας, χθες, τον «χαρισματικό» πρώην δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την 5ετή απαγόρευση συμμετοχής του στα κοινά, το Συνταγματικό Δικαστήριο άνοιξε τελεσίδικα το δρόμο για τη διάσπαση του «πολιτικού Ισλάμ», με το σχηματισμό κόμματος του δημάρχου. Εκατοντάδες υποστηρικτές του εμφανίστηκαν έξω από το σπίτι του, κραυγάζοντας «πρωθυπουργός Ταγίπ», μεταδίδει το Ασοσιέιτεντ Πρες.

Η εξέλιξη μοιάζει να επιβεβαιώνει την από πολλού αναμενόμενη διάσπαση του πολιτικού χώρου αυτού στην Τουρκία: Σύμφωνα με ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου, όταν ξανανοίξει η Βουλή, το Σεπτέμβριο, το «πολιτικό Ισλάμ» θα εκπροσωπείται με δύο κόμματα σε αυτήν. Πάντως, το κόμμα που ετοιμάζει ο Ερντογάν φιλοδοξείται να προσλάβει «μορφή κεντροδεξιού κόμματος», καθώς «τις τελευταίες δέκα μέρες υπήρξαν "μεταγραφές" βουλευτών από τη Μητέρα Πατρίδα του Μεσούτ Γιλμάζ, τον Ορθό Δρόμο της Τανσού Τσιλέρ και το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί». Η ομάδα των πιστών στον Νετσμεντίν Ερμπακάν βουλευτών του απαγορευθέντος Κόμματος Αρετής, από την πλευρά τους, θα ανακοινώσουν ίσως και σήμερα το σχηματισμό του δικού τους κόμματος. Η κατανομή των βουλευτών της Αρετής στα δύο κόμματα θα είναι 43 στο κόμμα του Ερντογάν και 56 σε αυτό του Ερμπακάν.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Μάτωσαν τις διαδηλώσεις

ΚΟΛΟΜΠΟ.-

Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής πέθανε από αιμορραγία και 27 διακομίστηκαν σε νοσοκομεία μετά τις σφοδρές συγκρούσεις της Αστυνομίας με τους οπαδούς του Ηνωμένου Εθνικού Κόμματος, το οποίο προσπαθεί να ανατρέψει την Πρόεδρο Τσαντρίκα Καμαρατούνγκα - η οποία μάλιστα χτες διέταξε το Στρατό να σπεύσει προς... «βοήθεια» της Αστυνομίας, η οποία χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες, ρόπαλα και δακρυγόνα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αρνείται να υπακούσει στη διαταγή αναστολής των λειτουργιών της Βουλής που διέταξε η Κουμαρατούνγκα, την οποία κατηγορεί ότι «παραβιάζει το Σύνταγμα». Χτες εμφανίστηκαν στρατιώτες με υποπολυβόλα Ούζι (!) που απώθησαν κραδαίνοντάς τα κάπου 3.000 διαδηλωτές που κινούνταν προς το κέντρο της χώρας. Οι αρχές απειλούν ότι, κάνοντας χρήση των νόμων που έχουν θεσπιστεί εναντίον των «τρομοκρατών» της οργάνωσης Τίγρεις των Ταμίλ ΕΕΛΑΜ, θα «συλλαμβάνουν οποιονδήποτε αποπειραθεί να διαδηλώσει» στην πρωτεύουσα, κατά το Ασοσιέιτεντ Πρες.

Μάλιστα ο Ρανίλ Ουικρεμεσίνγκε, ηγέτης της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι η αστυνομία «πυροβόλησε εναντίον του», τονίζοντας πως «κινδυνεύει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ