Παρασκευή 20 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Μέγα πλήθος, μέγα πάθος

Το ποτάμι των διαδηλωτών στο Μπουένος Αϊρες

Associated Press

Το ποτάμι των διαδηλωτών στο Μπουένος Αϊρες
ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-

Εκατοντάδες χιλιάδες απεργοί εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι βγήκαν στους δρόμους χτες, πλημμύρισαν όλες τις μεγάλες πόλεις και απέκλεισαν όλες τις οδικές αρτηρίες της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης του Προέδρου Φερνάντο ντε λα Ρούα, μέτρα πολύ αυστηρής λιτότητας που περιλαμβάνει και περικοπές των μηνιαίων αποδοχών των εργαζομένων, αλλά και των συντάξεων κατά 13%,!

Οσοι πήραν μέρος στις διαδηλώσεις που συγκλόνισαν χτες την πάλαι πότε ατμομηχανή της Λατινικής Αμερικής, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι που δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Γενικής Συνομοσπονδίας και σύμφωνα τόσο με το «Ασοσιέιτεντ Πρες» αλλά και το βρετανικό BBC, χτες στη γενική απεργία που κήρυξαν τα Συνδικάτα πήραν μέρος 36.000.000 εργαζόμενοι!

Στους δρόμους της πρωτεύουσας Μπουένος Αϊρες, όπου και έλαβαν χώρα οι μεγαλύτερες και μαχητικότερες διαδηλώσεις, συναντήθηκαν τα παιδιά των ανέργων, οι συνταξιούχοι, οι δάσκαλοι, οι γιατροί και εργαζόμενοι στα μέσα συγκοινωνίας και με μία τεράστια και πολύ μαχητική πορεία, με πανό, σφυρίχτρες και ταμπούρλα διέσχισαν όλη την πόλη και κατέληξαν στην Κάσα Ροσάδα, το Προεδρικό Μέγαρο, όπου και επέδωσαν διάβημα διαμαρτυρίας. Οι διαδηλωτές κατόπιν προσπάθησαν να αποκλείσουν τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας στήνοντας οδοφράγματα και δεν έλειψαν και διάφορα επεισόδια, καθώς οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας έλαβαν εντολή να αντιμετωπίσουν τους διαδηλωτές.

Επεισόδια ακόμη προκλήθηκαν και στην εθνική οδό κοντά τη Ρεζιστάνσια, όπου 200 άνεργοι - η ανεργία επισήμως φτάνει στο 18% - προσπάθησαν να αποκλείσουν τον νευραλγικό αυτό αυτοκινητόδρομο, επίσης στην παράλια πόλη Ροσάριο, αλλά και την Κόρδοβα.

Στα πρόθυρα κατάρρευσης

Τόσο η γενική απεργία, όσο και οι κινητοποιήσεις ξεπέρασαν σε συμμετοχή και όγκο τη γενική απεργία της 23ης Νοέμβρη του 2000, που είχε ως στόχο επίσης τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης ντε λα Ρούα.

Από την ημέρα εκείνη όμως η χώρα βαδίζει σε ακόμη ολισθηρότερο δρόμο, είναι στα πρόθυρα πραγματικής κατάρρευσης και τα μέτρα όχι μόνο δεν απέδωσαν, αλλά κρίθηκε αναγκαίο να ενισχυθούν και η κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Ντομίνγκο Καβάγιο, ανακοίνωσε μέτρα περικοπών των μισθών προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση και να αποπληρωθεί μέρους του εξωτερικού χρέους της χώρας, ύψους 128 δισ. δολαρίων, καθώς οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί πιέζουν ασφυκτικά. Οι ίδιοι που ζήτησαν τον εκσυγχρονισμό της χώρας, την ιδιωτικοποίηση των μεγάλων βιομηχανικών μονάδων, τη μείωση των κοινωνικών δαπανών κλπ. Μέτρα που έστειλαν στο πυρ το εξώτερο όχι μόνο τις κατώτερες εισοδηματικές τάξεις, αλλά ακόμη και αυτή τη μεσαία τάξη, που κάποτε αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά της αργεντινής κοινωνίας, μετέτρεψαν το Μπουένος Αϊρες από «Παρίσι της Αμερικής» σε «πρωτεύουσα των αστέγων», ενώ το τελευταίο κρούσμα είναι η φυγή χιλιάδων Αργεντίνων από τη χώρα, που καταλήγουν είτε στις ΗΠΑ είτε στην Ευρώπη, αναζητώντας δουλιά, προκειμένου να επιβιώσουν.

Ενδεικτικό της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στη χώρα είναι ότι παρά το γεγονός ότι η «κεντροαριστερή» κυβέρνηση ντε λα Ρούα έχει τη συναίνεση και την ψήφο εμπιστοσύνης της δεξιάς αντιπολίτευσης για την προώθηση των μέτρων λιτότητας, την Τετάρτη το Ανώτατο Δικαστήριο του Μπουένος Αϊρες απέρριψε διάταγμα της περιφερειακής κυβέρνησης για την περικοπή των μισθών και των συντάξεων.

Βέβαια, η απόφαση του επαρχιακού δικαστηρίου δεν επηρεάζει τα πρόσφατα μέτρα του Προέδρου της χώρας Φερνάντο ντε λα Ρούα, ο οποίος περιέκοψε τους μισθούς και τις δαπάνες μέχρι και κατά 13% στο πλαίσιο του προγράμματος για ένα «μηδενικό έλλειμμα». Συνέβαλε όμως αποφασιστικά στην πτώση του χρηματιστηρίου, ενώ τα μέτρα επέκρινε και ο άλλοτε σταρ του ποδοσφαίρου Ντιέγκο Μαραντόνα. «Βλέπω τη χώρα σαν ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι» και «όταν η χώρα δε βάζει γκολ, πρέπει να γίνουν αλλαγές, ακόμη κι όταν πρόκειται για τον Πρόεδρο», τόνισε ο Μαραντόνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ