ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάη 2024
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Προβάλλει τις επιδόσεις του για το κεφάλαιο

Eurokinissi

Στις επιδόσεις της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας επί διακυβέρνησής του (ως προς τους ρυθμούς ανάπτυξης, την αύξηση των εξαγωγών κ.λπ.) εστίασε ο Κυρ. Μητσοτάκης στην ομιλία του, χτες το βράδυ, στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εξαγωγέων, στη Θεσσαλονίκη, διεκδικώντας την ανανέωση της εμπιστοσύνης των επιχειρηματικών ομίλων στο πρόσωπό του.

Οπως είπε, οι εξαγωγές αναδεικνύουν τις «ικανότητες της ελληνικής επιχειρηματικότητας» και την «ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας», τονίζοντας ότι «το παραγωγικό μοντέλο της χώρας» κερδίζει θέσεις στην πυραμίδα έναντι χωρών με αντίστοιχα μεγέθη, όπως η Πορτογαλία.

Επιμένοντας ότι η κυβέρνηση ξέρει τι πρέπει να κάνει για να βάλει πλάτη στα επιχειρηματικά σχέδια, παρέπεμψε σε εργαλεία χρηματοδότησης που τους έχει ήδη διασφαλίσει, τα χαμηλότοκα δάνεια, τα «σημαντικά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ που κατευθύνονται στον επιχειρηματικό κόσμο», την «καταπολέμηση της γραφειοκρατίας», την επίσπευση στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων (ώστε να ξεμπλοκάρουν «επενδύσεις»), «ευέλικτες συναλλαγές με το Δημόσιο» κ.λπ.

Ταυτόχρονα, επιδιώκοντας να επενδύσει τις επιδόσεις του κεφαλαίου και τη στήριξη που απολαμβάνει από το αστικό κράτος με κάποια φιλολαϊκότητα, επέμεινε ότι μισθοί και συντάξεις αυξήθηκαν, ενώ για να αντικρούσει την πραγματικότητα, ότι οι όποιες αυξήσεις δόθηκαν εξανεμίστηκαν από την ακρίβεια, μίλησε για «αναχώματα» που τάχα έβαλε η κυβέρνηση στις ανατιμήσεις με «στοχευμένα μέτρα».

Καθώς, βέβαια, δεν πείθει κανέναν, παρέπεμψε στην επιστολή που απέστειλε το Σάββατο, υποτίθεται για την αντιμετώπιση του ζητήματος των διαφορετικών τιμών προϊόντων πολυεθνικών εταιρειών, στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Μετά από ενάμιση χρόνο που επαναλάμβανε φρούδες υποσχέσεις ότι τάχα «τα χειρότερα έχουν περάσει», και δήθεν αυστηρά μηνύματα προς τις πολυεθνικές ότι «η Ελλάδα δεν είναι μπανανία», έβαλε τώρα ζήτημα αδικαιολόγητα υψηλών τιμών σε επώνυμα βασικά καταναλωτικά προϊόντα πολυεθνικών, και πρόβαλε ως φάρμακο το φαρμάκι της περαιτέρω εμβάθυνσης της περιλάλητης Ευρωπαϊκής Ενιαίας Αγοράς, και «ακόμη πιο τολμηρά βήματα ώστε η ενιαία αγορά να λειτουργεί με περισσότερο ανταγωνισμό και διαφάνεια».

Ο Μητσοτάκης επέστρεψε γρήγορα στη χτεσινοβραδινή ομιλία του σε αυτό που τους καίει, την «προσέλκυση επενδύσεων», την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, τη «βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος», την τόνωση της «ανταγωνιστικότητας» με σειρά μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση, χτίζοντας βέβαια πάνω και σε άλλους νόμους («αναπτυξιακούς» κ.λπ.) που θέσπισαν προηγούμενα οι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Θύμισε, εξάλλου, τα πρόσθετα φορολογικά κίνητρα που έδωσε η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις με πρόσχημα την «έρευνα και καινοτομία», την κατοχύρωση πατεντών κ.λπ., κινήσεις που βελτιώνουν τις θέσεις τους στον διεθνή ανταγωνισμό.

Στο ίδιο μοτίβο και προκειμένου να τους διασφαλίσει φτηνό, καταρτισμένο εργατικό δυναμικό, σκιαγράφησε συντονισμένες προσπάθειες από μέρους της κυβέρνησης ώστε να σπρώξουν ευρύτερα στρώματα νεολαίων προς τα ΕΠΑΛ για να έχουν τις «νέες δεξιότητες» που χρειάζεται η «αγορά», τάζοντας από την άλλη στους εργαζόμενους ένα περιβάλλον εργασίας που θα εξασφαλίζει «και ευελιξία και ασφάλεια», θυμίζοντας τα περί ...ευελφάλειας από την εποχή των Σημίτη - Διαμαντοπούλου.

Παραπέρα, στάθηκε στη βελτίωση των υποδομών στη Θεσσαλονίκη, κάνοντας σαφές ότι προσανατολισμός είναι η διευκόλυνση των επιχειρηματικών ομίλων στη λειτουργία τους, π.χ. με νέους οδικούς άξονες όπως ο flyover ή ο Ε65 στη Δυτική Μακεδονία, έργα στο λιμάνι, ζώνες logistics, γενικώς ενέργειες ώστε να αναδειχτεί ο χαρακτήρας της πόλης ως διαμετακομιστικού κέντρου, όπως είπε.

Σε αυτό το φόντο ζήτησε το μήνυμα των ευρωεκλογών να είναι «σταθερότητα και συνέχεια», διαβεβαιώνοντας ότι στο κυβερνητικό έργο δεν θα παρατηρηθεί «στασιμότητα», αλλά αντίθετα θα συνεχίσει με ορμή τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που χρειάζεται το κεφάλαιο στις νέες συνθήκες. Επέμεινε, άλλωστε, ότι τα επόμενα 5 χρόνια θα είναι κομβικά για την Ευρώπη στην ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, όπου η χώρα χρειάζεται «νέα ορμή» «για να αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες», σε «περισσότερα μέτωπα», με ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα επιβραβεύσει τη ΝΔ και το σχέδιό της έναντι των ανταγωνιστών της στην αστική διαχείριση.

Νωρίτερα, στη διάρκεια των συναντήσεων που πραγματοποίησε, με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ.ά., αλλά και κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την παρουσίαση της μελέτης επέκτασης του μετρό, αναφέρθηκε σε έργα βελτίωσης των συγκοινωνιών. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το μετρό, ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη δέσμευση ότι τον Νοέμβρη θα εγκαινιαστεί η λειτουργία της βασικής γραμμής.

Τις προηγούμενες μέρες, ο Κυρ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Ημαθία και την Πέλλα. Μάλιστα, στην Ημαθία και συγκεκριμένα από το Γυμνάσιο - Λύκειο Ριζωμάτων, έκανε την ανακοίνωση του ψηφιακού φροντιστηρίου. Επέλεξε ένα ορεινό χωριό, που βιώνει την εγκατάλειψη εδώ και πολλά χρόνια, όπως πολλά ορεινά και όχι μόνο χωριά στην πατρίδα μας. Ενα σχολείο όπου ο τρύπιος τοίχος της αίθουσας του εργαστηρίου της Φυσικής είχε καλυφθεί με χαρτόνι για να μην κρυώνουν οι μαθητές και κρίσιμες ειδικότητες καθηγητών αργούν να καλυφτούν κάθε χρόνο.


ΣΥΡΙΖΑ
Με υλικά από το χτες η «επόμενη μέρα» που υπόσχεται στον λαό

Αποστάσεις από τα σενάρια που φουντώνουν, για τις διεργασίες στον χώρο της «κεντροαριστεράς» τις οποίες θα πυροδοτήσει το εκλογικό αποτέλεσμα, επιχείρησε να πάρει ο Στ. Κασσελάκης με άρθρο του στην ΕΦΣΥΝ, μέσω του οποίου αξιώνει από τον λαό να διατηρήσει το κόμμα του στη δεύτερη θέση (και συνεπώς τον ίδιο στην καρέκλα του προέδρου του), προκειμένου από θέση ισχύος να διαπραγματευτεί με το ΠΑΣΟΚ με στόχο «να δοθεί ένα τέλος σε αυτήν την πολυδιάσπαση του προοδευτικού χώρου», όπως γράφει.

Ο Στ. Κασσελάκης αρνείται βέβαια ότι αυτό θα γίνει σε επίπεδο ηγεσίας και επαναλαμβάνει ότι μετά τις ευρωεκλογές θα ανοίξει η διαδικασία για το καταστατικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, «στην οποία οι δομές του θα ανοίξουν διάπλατα προς όλο τον προοδευτικό κόσμο». Απευθύνεται μάλιστα ιδιαίτερα στο ΜέΡΑ25 και στην Πλεύση Ελευθερίας, που αφού τους κατηγορεί ότι δεν προσφέρουν κυβερνητική πρόταση, καταλήγει να επισημαίνει πως «η μεγάλη πλειοψηφία των αιτημάτων τους συμπίπτει ιδεολογικά με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ (...) για τον απλό, καθημερινό κόσμο που έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ με τη διπλή διάσπαση μετά την εκλογή μου, οι πόρτες είναι πάντα ανοιχτές στο σπίτι τους».

Ολα αυτά ώστε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει αξιωματική αντιπολίτευση και αύριο να γίνει κυβέρνηση, με τον Στ. Κασσελάκη να υπόσχεται μια επόμενη μέρα με «μια Ελλάδα από την αρχή», με «αναγέννηση της αξιοπρέπειας και της υπερηφάνειάς μας», με «ένα κράτος που δεν αφήνει κανέναν μόνο, αλλά δίνει τις ευκαιρίες στην καθεμία και στον καθένα να διεκδικήσει την ευτυχία του».

Και όλα αυτά με τον Κασσελάκη να πλειοδοτεί στην υπεράσπιση των λυκοσυμμαχιών της άρχουσας τάξης. Δεν πάει άλλωστε πολύς καιρός που χαρακτήριζε το ΝΑΤΟ «ιερή αμυντική συμμαχία», ενώ μόλις προχτές έφτασε να δηλώνει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, που άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, είναι «πατριωτική»! Επιπλέον, ενώ έχουν καταπέσει και τα τελευταία φύλλα συκής που κάποιοι φόρεσαν στην ευρωατλαντικής κοπής Συμφωνία και αποκαλύφθηκε το επικίνδυνο για τους λαούς περιεχόμενό της, ο Στ. Κασσελάκης, βασιλικότερος του βασιλέως, δήλωσε πως «ο πατριωτισμός της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν απολύτως σωστός και τεκμηριωμένος».

Στη διάρκεια της περιοδείας του στο Κιλκίς, ο Στ. Κασσελάκης υπενθύμισε ότι από αυτήν την πόλη πριν έναν χρόνο είχε δημοσιοποιήσει ένα βίντεο για τον «πατριωτισμό» της Συμφωνίας των Πρεσπών: «Πριν από έναν χρόνο, εδώ από το Κιλκίς, είχα βγάλει ένα βίντεο μήνυμα σχετικά με τον πατριωτισμό της Συμφωνίας των Πρεσπών. Εναν πατριωτισμό ο οποίος τώρα φαίνεται ξεκάθαρα στη χώρα μας ότι ήταν απολύτως σωστός και τεκμηριωμένος, από τη στιγμή που η ΝΔ έχει ένα μπερδεμένο μήνυμα με πολλές κωλοτούμπες, και απλά κρίμα που δεν μπορεί να παραδεχτεί ότι καπηλεύτηκε αυτό το ζήτημα και τώρα πληρώνει την κωλυσιεργία της».


ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πρόκληση για τον λαό οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για το Μετρό

Σχολιάζοντας την επιλογή του πρωθυπουργού να παραβρεθεί στην παρουσίαση της μελέτης για τις επεκτάσεις του Μετρό Θεσσαλονίκης και να επισκεφτεί αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ, η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει ότι «αποτελεί προεκλογική προσπάθεια διαχείρισης της δικαιολογημένης αγανάκτησης του λαού της Θεσσαλονίκης για το γεγονός ότι το 2024 το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας δεν έχει ούτε ένα ολοκληρωμένο ΜΜΜ».

Και τονίζει πως «μόνο ως πρόκληση μπορούν να εκληφθούν οι αναφορές σε έργα με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2040, ενώ σήμερα θα έπρεπε ήδη να λειτουργεί η κεντρική γραμμή του ΜΕΤΡΟ, η επέκταση προς την Καλαμαριά και να ολοκληρώνεται η επέκταση προς τα δυτικά.

Αντίστοιχα οι εργαζόμενοι, η νεολαία της περιοχής, θα έπρεπε να εξυπηρετούνται από έναν ΟΑΣΘ με εκατοντάδες επιπλέον σύγχρονα λεωφορεία και εκατοντάδες επιπλέον οδηγούς που να καλύπτουν τις στοιχειώδεις ανάγκες. Ιδιαίτερα η κατάσταση του ΟΑΣΘ, η συστηματική του υποβάθμιση, η παράδοση έργου σε ιδιώτες αποτελούν πολιτική επιλογή διαδοχικών κυβερνήσεων με βάση Οδηγίες της ΕΕ για την απελευθέρωση των μεταφορών.

Ολη αυτή η πορεία πρέπει να αποτελέσει ένα ακόμα κριτήριο ψήφου μπροστά στις ευρωεκλογές, έτσι ώστε να καταδικαστούν στις κάλπες οι ευρωπαϊκές κατευθύνσεις και η πολιτική των κομμάτων και κυβερνήσεων όλα τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια, που οδήγησαν σε αυτό το χάλι.

Καμία εμπιστοσύνη λοιπόν σε όσους πουλάνε κάθε προεκλογική περίοδο υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και "αναπτυξιακά οράματα" που μεταφράζονται τελικά σε περισσότερη ταλαιπωρία, ακριβοπληρωμένες μεταφορές για τον λαό και συνολικά ένταση της εκμετάλλευσης των πολλών για να κερδίζουν οι λίγοι.

Η ελπίδα βρίσκεται μόνο στον οργανωμένο αγώνα με επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες μας, στην προοπτική των μεγάλων ριζικών αλλαγών που θα κατοχυρώσουν ως δικαίωμα για όλους τη σύγχρονη, ασφαλή, φθηνή συγκοινωνία και θα επιτρέψουν στα μεγάλα έργα υποδομής να σχεδιάζονται σωστά, να ολοκληρώνονται σύντομα απαλλαγμένα από τους ανταγωνισμούς και το κυνήγι του κέρδους των κατασκευαστικών ομίλων.

Η δικαιολογημένη οργή για τις τραγικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του Μετρό, την κατάσταση του ΟΑΣΘ, την ταλαιπωρία από την κατασκευή του flyover μπορεί να εκφραστεί δημιουργικά και αγωνιστικά μπροστά στις ευρωεκλογές με ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ παντού. Και εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις όπως στο Ευρωκοινοβούλιο, κι εκεί που ανατρέπονται, στους δρόμους του αγώνα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ