Τρίτη 21 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Προβάλλει τις επιδόσεις του για το κεφάλαιο

Eurokinissi

Στις επιδόσεις της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας επί διακυβέρνησής του (ως προς τους ρυθμούς ανάπτυξης, την αύξηση των εξαγωγών κ.λπ.) εστίασε ο Κυρ. Μητσοτάκης στην ομιλία του, χτες το βράδυ, στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εξαγωγέων, στη Θεσσαλονίκη, διεκδικώντας την ανανέωση της εμπιστοσύνης των επιχειρηματικών ομίλων στο πρόσωπό του.

Οπως είπε, οι εξαγωγές αναδεικνύουν τις «ικανότητες της ελληνικής επιχειρηματικότητας» και την «ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας», τονίζοντας ότι «το παραγωγικό μοντέλο της χώρας» κερδίζει θέσεις στην πυραμίδα έναντι χωρών με αντίστοιχα μεγέθη, όπως η Πορτογαλία.

Επιμένοντας ότι η κυβέρνηση ξέρει τι πρέπει να κάνει για να βάλει πλάτη στα επιχειρηματικά σχέδια, παρέπεμψε σε εργαλεία χρηματοδότησης που τους έχει ήδη διασφαλίσει, τα χαμηλότοκα δάνεια, τα «σημαντικά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ που κατευθύνονται στον επιχειρηματικό κόσμο», την «καταπολέμηση της γραφειοκρατίας», την επίσπευση στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων (ώστε να ξεμπλοκάρουν «επενδύσεις»), «ευέλικτες συναλλαγές με το Δημόσιο» κ.λπ.

Ταυτόχρονα, επιδιώκοντας να επενδύσει τις επιδόσεις του κεφαλαίου και τη στήριξη που απολαμβάνει από το αστικό κράτος με κάποια φιλολαϊκότητα, επέμεινε ότι μισθοί και συντάξεις αυξήθηκαν, ενώ για να αντικρούσει την πραγματικότητα, ότι οι όποιες αυξήσεις δόθηκαν εξανεμίστηκαν από την ακρίβεια, μίλησε για «αναχώματα» που τάχα έβαλε η κυβέρνηση στις ανατιμήσεις με «στοχευμένα μέτρα».

Καθώς, βέβαια, δεν πείθει κανέναν, παρέπεμψε στην επιστολή που απέστειλε το Σάββατο, υποτίθεται για την αντιμετώπιση του ζητήματος των διαφορετικών τιμών προϊόντων πολυεθνικών εταιρειών, στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Μετά από ενάμιση χρόνο που επαναλάμβανε φρούδες υποσχέσεις ότι τάχα «τα χειρότερα έχουν περάσει», και δήθεν αυστηρά μηνύματα προς τις πολυεθνικές ότι «η Ελλάδα δεν είναι μπανανία», έβαλε τώρα ζήτημα αδικαιολόγητα υψηλών τιμών σε επώνυμα βασικά καταναλωτικά προϊόντα πολυεθνικών, και πρόβαλε ως φάρμακο το φαρμάκι της περαιτέρω εμβάθυνσης της περιλάλητης Ευρωπαϊκής Ενιαίας Αγοράς, και «ακόμη πιο τολμηρά βήματα ώστε η ενιαία αγορά να λειτουργεί με περισσότερο ανταγωνισμό και διαφάνεια».

Ο Μητσοτάκης επέστρεψε γρήγορα στη χτεσινοβραδινή ομιλία του σε αυτό που τους καίει, την «προσέλκυση επενδύσεων», την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, τη «βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος», την τόνωση της «ανταγωνιστικότητας» με σειρά μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση, χτίζοντας βέβαια πάνω και σε άλλους νόμους («αναπτυξιακούς» κ.λπ.) που θέσπισαν προηγούμενα οι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Θύμισε, εξάλλου, τα πρόσθετα φορολογικά κίνητρα που έδωσε η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις με πρόσχημα την «έρευνα και καινοτομία», την κατοχύρωση πατεντών κ.λπ., κινήσεις που βελτιώνουν τις θέσεις τους στον διεθνή ανταγωνισμό.

Στο ίδιο μοτίβο και προκειμένου να τους διασφαλίσει φτηνό, καταρτισμένο εργατικό δυναμικό, σκιαγράφησε συντονισμένες προσπάθειες από μέρους της κυβέρνησης ώστε να σπρώξουν ευρύτερα στρώματα νεολαίων προς τα ΕΠΑΛ για να έχουν τις «νέες δεξιότητες» που χρειάζεται η «αγορά», τάζοντας από την άλλη στους εργαζόμενους ένα περιβάλλον εργασίας που θα εξασφαλίζει «και ευελιξία και ασφάλεια», θυμίζοντας τα περί ...ευελφάλειας από την εποχή των Σημίτη - Διαμαντοπούλου.

Παραπέρα, στάθηκε στη βελτίωση των υποδομών στη Θεσσαλονίκη, κάνοντας σαφές ότι προσανατολισμός είναι η διευκόλυνση των επιχειρηματικών ομίλων στη λειτουργία τους, π.χ. με νέους οδικούς άξονες όπως ο flyover ή ο Ε65 στη Δυτική Μακεδονία, έργα στο λιμάνι, ζώνες logistics, γενικώς ενέργειες ώστε να αναδειχτεί ο χαρακτήρας της πόλης ως διαμετακομιστικού κέντρου, όπως είπε.

Σε αυτό το φόντο ζήτησε το μήνυμα των ευρωεκλογών να είναι «σταθερότητα και συνέχεια», διαβεβαιώνοντας ότι στο κυβερνητικό έργο δεν θα παρατηρηθεί «στασιμότητα», αλλά αντίθετα θα συνεχίσει με ορμή τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που χρειάζεται το κεφάλαιο στις νέες συνθήκες. Επέμεινε, άλλωστε, ότι τα επόμενα 5 χρόνια θα είναι κομβικά για την Ευρώπη στην ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, όπου η χώρα χρειάζεται «νέα ορμή» «για να αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες», σε «περισσότερα μέτωπα», με ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα επιβραβεύσει τη ΝΔ και το σχέδιό της έναντι των ανταγωνιστών της στην αστική διαχείριση.

Νωρίτερα, στη διάρκεια των συναντήσεων που πραγματοποίησε, με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ.ά., αλλά και κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την παρουσίαση της μελέτης επέκτασης του μετρό, αναφέρθηκε σε έργα βελτίωσης των συγκοινωνιών. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το μετρό, ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη δέσμευση ότι τον Νοέμβρη θα εγκαινιαστεί η λειτουργία της βασικής γραμμής.

Τις προηγούμενες μέρες, ο Κυρ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Ημαθία και την Πέλλα. Μάλιστα, στην Ημαθία και συγκεκριμένα από το Γυμνάσιο - Λύκειο Ριζωμάτων, έκανε την ανακοίνωση του ψηφιακού φροντιστηρίου. Επέλεξε ένα ορεινό χωριό, που βιώνει την εγκατάλειψη εδώ και πολλά χρόνια, όπως πολλά ορεινά και όχι μόνο χωριά στην πατρίδα μας. Ενα σχολείο όπου ο τρύπιος τοίχος της αίθουσας του εργαστηρίου της Φυσικής είχε καλυφθεί με χαρτόνι για να μην κρυώνουν οι μαθητές και κρίσιμες ειδικότητες καθηγητών αργούν να καλυφτούν κάθε χρόνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ