Τρίτη 21 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Συμμόρφωση» με την ευρωατλαντική Συμφωνία των Πρεσπών ζητάει η κυβέρνηση

Συνεχίζεται το παζάρι μεταξύ των κυβερνήσεων σε Αθήνα και Σκόπια για την εφαρμογή της ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χθες το βράδυ στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εξαγωγέων, χαρακτήρισε τη στάση της νέας ηγεσίας στη Β. Μακεδονία «παράνομη και προκλητική», καλώντας τη να αντιληφθεί ότι ο δρόμος προς την ΕΕ περνά και από την Ελλάδα «και εκεί μπορεί να σταματήσει».

Ερωτηθείς στον ραδιοφωνικό σταθμό «Talk Radio 98.9» αν η κυβέρνηση σκοπεύει να «καταργήσει» τη Συμφωνία, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης απάντησε ότι «δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα προσώρας». Στο ενδιάμεσο, έστειλε σήμα στη γείτονα ότι «είναι μία διεθνής Συνθήκη η οποία έχει κυρωθεί, δεν τροποποιείται ούτε αναθεωρείται μονομερώς από τα μέρη». Εκανε δε την εκτίμηση ότι η νέα κυβέρνηση στα Σκόπια «θα συμμορφωθεί προς τις απαιτήσεις της Συμφωνίας».

Αργότερα μέσα στη μέρα ο Γ. Γεραπετρίτης ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση προτίθεται να ενεργοποιήσει το άρθρο 19 της Συμφωνίας των Πρεσπών, προκειμένου να πιέσει την Β. Μακεδονία προς «συμμόρφωση». Το άρθρο προβλέπει ότι σε περίπτωση αθέτησης των όρων της Συμφωνίας η μια πλευρά επισημαίνει το γεγονός στην άλλη, ζητώντας διευθέτηση του ζητήματος, και αν αυτό δεν συντελεστεί, τότε προβλέπεται προσφυγή στον γγ του ΟΗΕ. Αν και πάλι δεν βρεθεί λύση, οι δύο χώρες πρέπει να ζητήσουν από κοινού προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Στην περίπτωση που η μία δεν ανταποκριθεί, τότε η άλλη έχει δικαίωμα μονομερούς προσφυγής μετά από 6 μήνες. Υπολογίζεται ότι αν οι εξελίξεις πάρουν αυτήν την τροπή θα χρειαστούν 4 χρόνια για την τελική απόφαση. Ο Γ. Γεραπετρίτης είπε επ' αυτού ότι «δεν υπάρχει προσώρας η πρόθεση να υπάρξει καμία ενεργοποίηση διαδικασίας επί παραβάσει».

Πάνω στο ίδιο θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης σχολίασε χθες αναφορικά με τις δηλώσεις στελεχών της νέας ηγεσίας στη Β. Μακεδονία ότι «τα πρώτα βήματα δεν είναι καλά, δεν είναι ενθαρρυντικά» και ότι «εμείς σεβόμαστε τη συνέχεια του κράτους, σεβόμαστε τα διεθνώς κυρωθέντα, αλλά περιμένουμε να το κάνει πριν και πάνω απ' όλα αυτό η άλλη πλευρά». Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση περιμένει να δει τη στάση της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας. Θα δούμε τη στάση αυτή και αντιστοίχως θα πράξουμε με βάση τα εθνικά συμφέροντα», όπως βαφτίζουν τους υπολογισμούς και τα σχέδια της ντόπιας αστικής τάξης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ευθυγράμμιση» της εξωτερικής πολιτικής των Δυτ. Βαλκανίων με την ΚΕΠΠΑ απαιτεί η ΕΕ(2024-06-26 00:00:00.0)
Προσήλωση στη Συμφωνία των Πρεσπών ζητούν οι ΗΠΑ(2024-05-15 00:00:00.0)
Τα παζάρια για τη «θετική ατζέντα» τροφοδοτούν ευρύτερες διεργασίες(2023-11-16 00:00:00.0)
Διάβημα για τις δηλώσεις Μποσνιακόφσκι για τη γλώσσα(2019-03-14 00:00:00.0)
Διαστρέβλωση της θέσης του ΚΚΕ και ούτε λέξη για την «ταμπακιέρα»(2018-06-14 00:00:00.0)
Σχέδιο εξαπάτησης του λαού με τις εξαγγελίες Τσίπρα(2016-12-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ