Τρίτη 21 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Δεν παρεκκλίνουν ούτε πόντο από τον ΝΑΤΟικό «οδικό χάρτη»

INTIME NEWS

Δίχως να παρεκκλίνει ούτε πόντο κινείται η κυβέρνηση στα Ελληνοτουρκικά, πάνω στον «οδικό χάρτη» που συνδιαμορφώθηκε σε πλαίσιο ΝΑΤΟ, με σταθμούς «θετική ατζέντα» - «πολιτικό διάλογο» - ΜΟΕ και προορισμό διευθετήσεις που διασφαλίζουν «ήρεμα νερά» για μπίζνες και λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου στην περιοχή.

Ενδεικτικά, μιλώντας στην εφημερίδα «Μακεδονία» ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «το ταξίδι στην Αγκυρα και η συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν πέτυχαν τον στόχο τους. Εγιναν θετικά βήματα και στα τρία πεδία της διαδικασίας προσέγγισης» («πολιτικός διάλογος», «θετική ατζέντα», Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης). Πρόσθεσε ότι ειδικά η συνάντηση με Ερντογάν «έδωσε συνέχεια σε αυτήν την πορεία προσέγγισης».

«Από τη μία πλευρά», διευκρίνισε, «ο πολιτικός διάλογος ακολουθεί τη δική του διπλωματική στρατηγική, έχοντας τους δικούς του ρυθμούς. Χωρίς πολλές δημόσιες δηλώσεις. Αλλά με βάση έναν "Οδικό Χάρτη", ο οποίος έχει συμφωνηθεί και λειτουργεί αργά και σταθερά. Από την άλλη, τα αποτελέσματα της λεγόμενης θετικής ατζέντας γίνονται πιο ορατά: Ανακοινώθηκε η επίσημη ίδρυση του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, το οποίο είχε συμφωνηθεί στην Αθήνα, τον περασμένο Δεκέμβριο. Και, μάλιστα, έχει σημασία ότι αυτό έγινε μετά τη διεξαγωγή στην Κωνσταντινούπολη ενός πολύ πετυχημένου επιχειρηματικού φόρουμ, που κατέδειξε πόσο εφικτή είναι η διεύρυνση της συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων. Οπως δηλώσαμε και με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο στόχος μας είναι οι διμερείς μας συναλλαγές σε βάθος 5ετίας να φτάσουν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια από 5,8 σήμερα», τόνισε, βάζοντας τις μπίζνες προπομπό και διαμορφωτή εξελίξεων.

«Ορόσημα» επώδυνων «διευθετήσεων»

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στη «Real News» και δίνοντας το χρονοδιάγραμμα των επόμενων συναντήσεων, είπε ότι «το επόμενο ορόσημο είναι ο Σεπτέμβριος στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών. Οι δύο ηγέτες θα συμπέσουν και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Εφόσον κριθεί σκόπιμο, θα βρεθούν και εκεί. Το επόμενο ορόσημο είναι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας», το οποίο πάει για το τέλος του έτους στην Αγκυρα. «Στον ενδιάμεσο χρόνο μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει υπάρξει ένας καινούργιος γύρος πολιτικού διαλόγου, θετικής ατζέντας και ΜΟΕ».

Ταυτόχρονα, και ως προς την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, την οποία χαρακτήρισε «σύνθετο τεχνικό ζήτημα με μεγάλο ιστορικό βάρος», διαβεβαίωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης «είναι να συζητήσουμε τα θέματα αυτά, όταν θα είναι κατάλληλες οι συνθήκες. Θα πρέπει να έχει εδραιωθεί απολύτως το κλίμα ειλικρίνειας και αμοιβαίας κατανόησης, ιδίως μέσα από την εμπέδωση και την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών της θετικής ατζέντας», επιβεβαιώνοντας και αυτός με τη σειρά του ότι οι κολιγιές του κεφαλαίου φέρνουν «διευθετήσεις» και στα Ελληνοτουρκικά. Σε αυτήν την πορεία «θα ήταν ιδανικό να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μία από κοινού συμφωνία για την οριοθέτηση. Σε κάθε περίπτωση, παραμένει πάντοτε ο δρόμος του συνυποσχετικού για την υπαγωγή της διαφοράς αυτής σε διεθνή δικαιοδοσία», είπε, δίνοντας για κατάληξη τη Χάγη.

Μιλώντας, εξάλλου, ο υπουργός στον ρ/σ «Talk Radio 98,9» είπε πως «λογική» τους «είναι ότι θα πιάσουμε το νήμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων βήμα βήμα, ξεκινώντας από τα λιγότερο σύνθετα και βαδίζοντας προς τα πιο δύσκολα». Εκτίμησε δε ότι θα δώσουν «εντολή σε μία από τις επόμενες συναντήσεις τους οι δύο ηγέτες, έτσι ώστε οι δύο υπουργοί Εξωτερικών να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για το θέμα της οριοθέτησης», ενώ στο ενδιάμεσο στις δύο κυβερνήσεις «δουλεύουμε ενεργά έτσι ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε και για το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ».

Να μη διαταραχτεί η «θετική δυναμική»

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή του για τις «διάφορες δραστηριότητες και δηλώσεις» που γίνονται στην Ελλάδα, με αφορμή τη Μέρα της Γενοκτονίας των Ποντίων, το ΥΠΕΞ της Τουρκίας κάνει λόγο για «αβάσιμες» «ποντιακές καταγγελίες», ενώ σημειώνει ότι «αυτές οι καταγγελίες αποσκοπούν στο να βλάψουν τις τουρκοελληνικές σχέσεις και να φέρουν σε δύσκολη θέση τους Ελληνες πολιτικούς με κοινή λογική» αλλά και ότι «οι διμερείς σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα έχουν πρόσφατα αποκτήσει θετική δυναμική. Αναμένουμε από την ελληνική κυβέρνηση να λάβει ξεκάθαρη στάση απέναντι στις προσπάθειες ορισμένων ανεύθυνων πολιτικών να εμποδίσουν τις μελλοντικές γενιές να ζήσουν ειρηνικά».

Επίσκεψη Σούκρι

Στο πνεύμα της ΝΑΤΟικής «σταθερότητας» στην Ανατ. Μεσόγειο και των σχεδίων του κεφαλαίου, ο Γεραπετρίτης υποδέχτηκε χτες στην Αθήνα τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σ. Σούκρι. Μετά τις διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών, στις δηλώσεις τους ο Γεραπετρίτης φρόντισε να θυμίσει στην αιγυπτιακή πλευρά ότι η ελληνική κυβέρνηση προώθησε «ενεργά την υπογραφή της Ολοκληρωμένης Στρατηγικής και Εταιρικής Σχέσης μεταξύ» Αιγύπτου και ΕΕ. Είπε ακόμα ότι η Κοινή Δήλωση που υπέγραψαν ο Αιγύπτιος Πρόεδρος και ο Ελληνας πρωθυπουργός τον περασμένο Μάρτη στο Κάιρο για τη Σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας «χαροποιεί ιδιαιτέρως» την ελληνική πλευρά, προσθέτοντας ότι «επιθυμούμε να προχωρήσουμε σύντομα στη σύγκληση της 1ης Συνόδου του Συμβουλίου στην Αθήνα», εξ ου και «στο υπουργείο Εξωτερικών εργαζόμαστε συστηματικά σε συνεργασία και με τα υπόλοιπα υπουργεία για την προετοιμασία της». Υπογράμμισε, εξάλλου, «τη σημασία του προγράμματος GREGY, ενός εκ των πλέον εμβληματικών έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης, το οποίο θα μεταφέρει "πράσινη" ηλεκτρική ενέργεια από την Αίγυπτο στην ηπειρωτική Ελλάδα, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου». Είπε ακόμα ότι η Αίγυπτος «έχει υποφέρει πολύ οικονομικά εξαιτίας της κρίσης στη Μέση Ανατολή και της ευρύτερης ανάφλεξης στην περιοχή. Η ΕΕ οφείλει να σταθεί στο πλάι της και η ελληνική κυβέρνηση θα μεριμνήσει, έτσι ώστε η βοήθεια να είναι ουσιαστική και διαρκής».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη Συμφωνία του 2020, για την οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου, λέγοντας ότι «αποτελεί παράδειγμα σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά και ορθής εφαρμογής του Διεθνούς Δίκαιου της Θάλασσας». Στο μεταξύ, θυμίζουμε ότι η Συμφωνία προβλέπει μειωμένη επήρεια ακόμα και στο μεγαλύτερο ελληνικό νησί, την Κρήτη, ενώ αφήνει όλη την περιοχή από ανατολικά της Ρόδου μέχρι το Καστελόριζο δίχως οριοθέτηση, σε μια «εκκρεμότητα» που ενισχύει το γκριζάρισμα της περιοχής από πλευράς Αγκυρας.

Σταθερά στη «ζώνη κινδύνου» η «Υδρα»

Σε μια ομοειδή εξέλιξη, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, μετέβη στο Αμπου Ντάμπι για συνάντηση με τον νέο υπουργό Επικρατείας για Αμυντικές Υποθέσεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Mohamed Al Mazrouei. Συζήτησαν για την περαιτέρω ενίσχυση των «στρατηγικών αμυντικών σχέσεων» Ελλάδας - ΗΑΕ, όπως προβλέπεται και στη Συμφωνία για τη Συνεργασία των δύο χωρών στην Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα (υπογράφτηκε από τις δύο κυβερνήσεις στις 18/11/2020).

Συζήτησαν, επίσης, για την κατάσταση στη Γάζα και την Ερυθρά Θάλασσα, ενώ ακολούθησε ενημέρωση όσον αφορά την επιχείρηση της ΕΕ ASPIDES και «τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στην προάσπιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας». Τόσο πρωταγωνιστικό που το πλήρωμα της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» (πλέει εδώ και σχεδόν 3 μήνες στον Κόλπο του Αντεν, ενώ ετοιμάζεται να την αντικαταστήσει αρχές Ιούνη η φρεγάτα «ΨΑΡΑ») φέρεται - σύμφωνα με δημοσίευμα που ούτε επιβεβαιώθηκε αλλά ούτε και διαψεύστηκε - να είδε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες πύραυλο των Χούθι να σκάει στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, στη «ζώνη κινδύνου» όπου την έχει στείλει η κυβέρνηση για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ