Τρίτη 21 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΝΙΔΙ
Διαδήλωσαν ενάντια στην αδιαφορία του κράτους για τις κακοποιημένες γυναίκες

Στον τόπο της δολοφονίας της 40χρονης εργάτριας πραγματοποίησαν το Σάββατο συγκέντρωση διαμαρτυρίας φορείς της πόλης

Από τη συγκέντρωση για τη δολοφονία της 40χρονης Λέιντα το περασμένο Σάββατο
Από τη συγκέντρωση για τη δολοφονία της 40χρονης Λέιντα το περασμένο Σάββατο
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο σημείο που δολοφονήθηκε την περασμένη Πέμπτη η 40χρονη Λέιντα, από τον εν διαστάσει σύζυγό της (50χρονο, αλβανικής υπηκοότητας), στο Μενίδι, στη συμβολή Πάρνηθος και Αριστοτέλους, πραγματοποίησαν το Σάββατο το απόγευμα φορείς και σωματεία της πόλης μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Γυναικών Μενιδίου (μέλος ΟΓΕ). Βρέθηκαν εκεί συνάδελφοί της από τη φαρμακοβιομηχανία DEMO όπου εργαζόταν, εργάτες, εκπαιδευτικοί, συνταξιούχοι, ενώ ξεχωριστή ήταν η παρουσία μαθητών με το πλακάτ τους που ανέγραφε «Οι μαθητές ζητούν δικαίωση». Ολοι μαζί άφησαν λίγα λουλούδια στο σημείο που έπεσε νεκρή η αδικοχαμένη γυναίκα, άλλη μια από τις πολλές το τελευταίο διάστημα, που ενώ προσπαθούσε να ξεφύγει από το κακοποιητικό ενδοοικογενειακό περιβάλλον ζητώντας κοινωνική και σωματική προστασία από το κράτος βρέθηκε αβοήθητη και αφημένη στη μοίρα της. Στο σημείο επίσης αναρτήθηκαν πανό που εκφράζουν την οργή που πρέπει να γίνει οργανωμένη διεκδίκηση. «Καμία μόνη! Χτίζουμε ασπίδα προστασίας απέναντι στη βία και τη γυναικεία ανισοτιμία» ανέγραφε το πανό του Συλλόγου Γυναικών και «Στέρεψαν τα δάκρυα, γίνονται οργή. Τέρμα ως εδώ, καμία ανοχή!» αυτό του Σωματείου Εργαζομένων στην DEMO.

Εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών Μενιδίου, η πρόεδρος, Δέσποινα Σαρρή, στην κεντρική ομιλία της, αφού μετέφερε τα θερμά συλλυπητήρια τόσο του Συλλόγου όσο και όλων των παρευρισκόμενων, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Οσο οι όροι της ζωής και της δουλειάς μας θα επιδεινώνονται, τόσο περισσότερο οι γυναίκες θα δυσκολεύονται να σηκώσουν κεφάλι και να καταγγείλουν, να αντιπαλέψουν κάθε μορφής βία, αλλά και να απεγκλωβιστούν από παθογόνες οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις. Γιατί η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών συνδέεται με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις που θα τους εξασφαλίσουν τη δυνατότητα να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους σε όλους τους τομείς της ζωής τους, να στέκονται στα πόδια τους, να είναι χειραφετημένες οικονομικά, ψυχικά, συναισθηματικά.

Είτε οι δολοφονίες των γυναικών χαρακτηριστούν γυναικοκτονίες είτε όχι, η ουσία του προβλήματος δεν αλλάζει. Τα περιστατικά δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν ριζικά αν δεν υπάρξει ολόπλευρη κοινωνική προστασία και στήριξη των γυναικών που, εκτός των άλλων, θα αποτρέπει τους δράστες να δρουν ανενόχλητοι.

Ομως, η κρατική στήριξη στις γυναίκες, που έχουν υποστεί βία, περιορίζεται στο υφιστάμενο δίκτυο δομών, όταν Συμβουλευτικά Κέντρα υπάρχουν μόλις στο 13% των δήμων πανελλαδικά. Ενώ, όσον αφορά τους Ξενώνες Φιλοξενίας, 19 σε όλη τη χώρα είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες».

Και κατέληξε: «Στην πραγματικότητα είναι υποκρισία να μας λένε "πάτα το πάνικ μπάτον", αντί να λάβουν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα ολόπλευρης κοινωνικής προστασίας και στήριξης των γυναικών.

Διεκδικούμε όλα όσα είναι αναγκαία για την προστασία των γυναικών από τα φρικιαστικά περιστατικά βίας: Τη δημιουργία νέων συμβουλευτικών κέντρων, όπως και ξενώνων, την εξασφάλιση γενναίας κρατικής χρηματοδότησης για την απρόσκοπτη λειτουργία όλου του δικτύου δομών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, μαζικές προσλήψεις και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων, ώστε να στελεχωθούν οι δομές με το αναγκαίο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων».

Εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων στη φαρμακοβιομηχανία DEMO, ο πρόεδρος, Πέτρος Ματσούκης, σημείωσε για την συνάδελφό του:

«Για όσες και όσους δουλέψαμε μαζί της, αλλά και για κάθε εργαζόμενη και εργαζόμενο της DEMO η επόμενη μέρα δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ίδια!

Ούτε θα σωπάσουμε ούτε θα ξεχάσουμε!

Δεν ανεχόμαστε πια την κρατική αδιαφορία που αφήνει τις γυναίκες χωρίς καμία ουσιαστική προστασία απέναντι στους δράστες - τέρατα. Γιατί ενώ η συναδέλφισσά μας είχε καταγγείλει τόσες φορές τον πρώην σύζυγό της και ήταν γνωστές στις αρχές η βίαιη συμπεριφορά του και οι απειλές, δεν έγινε καμία ουσιαστική ενέργεια για την πραγματική προστασία της.

(...) Απέναντι σε αυτήν τη βαρβαρότητα, έχουμε μία επιλογή:

Να διεκδικήσουμε! Να συσπειρωθούμε! Να παλέψουμε οργανωμένα για όλα όσα είναι αναγκαία, ώστε να υψώσουμε τείχος στην πολύμορφη βία!».

Από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Σωκράτης» η Ξανθή Σωτηροπούλου σημείωσε ανάμεσα σε άλλα, σχετικά με την υποχρηματοδότηση των δομών προστασίας: «Στην Εκπαίδευση η εικόνα είναι παρόμοια, οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί είναι σχεδόν ανύπαρκτοι. Στα περισσότερα σχολεία δεν υπάρχουν καθόλου ή στην καλύτερη περίπτωση που υπάρχει ένας ψυχολόγος ή κοινωνικός λειτουργός απασχολείται για ελάχιστες ώρες κάθε βδομάδα, έχοντας να διαχειριστεί έναν μεγάλο αριθμό περιστατικών».

Προφυλακιστέος ο δράστης

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 50χρονος δράστης στο Μενίδι μετά την απολογία του χτες στην 28η τακτική ανακρίτρια για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, της παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας. Πληροφορίες αναφέρουν πως στην απολογία του ομολόγησε, όπως και προανακριτικά, το έγκλημα. Επίσης, νέες πληροφορίες από τη συνήγορο της οικογένειας της 40χρονης βγήκαν στο «φως». Οπως τόνισε, το θύμα δεν είχε κληθεί να καταθέσει στη δίκη του 50χρονου δολοφόνου της ενώ η καταγγελία είχε γίνει από την ίδια. Ταυτόχρονα, αποκάλυψε ότι ο συλληφθείς κακοποιούσε και τα παιδιά τους. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η 40χρονη είχε καταγγείλει την Τρίτη 30/4 τον άνδρα, γιατί την χτύπησε και την απείλησε, και ως εκ τούτου θα μπορούσε το δικαστήριο, βάσει του νέου ποινικού κώδικα, να ορίσει δικάσιμο εντός τριών ημερών και να διατάξει την κράτηση του συντρόφου της, αντί να προσδιορίσει τη δίκη για τις 17 Μάη (μια μέρα μετά τη δολοφονία της).

  • Σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, ανακοινώθηκε χτες από την κυβέρνηση η επέκταση του λεγόμενου «panic button», ωστόσο αυτό που στερεί από τα συνεχόμενα θύματα ενδοοικογενειακής βίας είναι η έλλειψη ολόπλευρης κοινωνικής υποστήριξης από κρατικές δομές. Κι αυτό δεν μπορεί να λυθεί με το πάτημα κανενός ...κουμπιού.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ