Τρίτη 21 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
ΣΗΤΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
Η ψήφος στο ΚΚΕ απάντηση στην ενεργειακή φτώχεια που επιβάλλουν ΕΕ και κυβερνήσεις

«Το ΚΚΕ βρίσκεται σταθερά στο πλευρό του λαού της Κρήτης, σε όλες τις περιοχές όπου οι κάτοικοι ξεσηκώνονται ενάντια στην επέλαση των μεγάλων ενεργειακών ομίλων και στην άναρχη εγκατάσταση ανεμογεννητριών, καταπατώντας πανέμορφες περιοχές που δίνουν ανάσα στους κατοίκους. Από κοινού με διάφορους μαζικούς φορείς, συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις και αντιστεκόμαστε στους επικίνδυνους σχεδιασμούς που προωθούν οι ενεργειακοί - κατασκευαστικοί όμιλοι για να αυξήσουν την κερδοφορία τους, αξιοποιώντας το αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ, της κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων κυβερνήσεων», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποίησε η ΚΟ Σητείας του Κόμματος την Παρασκευή με θέμα «"Πράσινη μετάβαση" ΕΕ - κυβερνήσεων - Περιφέρειας - δήμου - επιχειρηματικών ομίλων: Μαύρη για τη Σητεία και τις λαϊκές ανάγκες. Οι θέσεις του ΚΚΕ δύναμη για τον λαό που αντιστέκεται και διεκδικεί!».

Ο Λ. Νικολάου - Αλαβάνος επεσήμανε ότι «το ΚΚΕ πραγματοποίησε την προηγούμενη περίοδο 93 παρεμβάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, αποκαλύπτοντας τη δήθεν "πράσινη ανάπτυξη", καταγγέλλοντας την τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε περιοχές προστατευόμενες, Natura, υψηλού φυσικού κάλλους, αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας, στηρίζοντας την πάλη των μαζικών φορέων που αγωνίζονται γι' αυτά τα ζητήματα».

Ανέδειξε την υποκρισία της ΕΕ σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος με συγκεκριμένα παραδείγματα, που επιβεβαιώνουν ότι η στρατηγική της «πράσινης μετάβασης» υπηρετεί τα κέρδη του κεφαλαίου με τη σύμφωνη γνώμη όλων των αστικών δυνάμεων, εκεί που «ο ένας έκοβε και ο άλλος έραβε, ιδιαίτερα οι τελευταίες κυβερνήσεις των ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ», σε ζητήματα όπως η απολιγνιτοποίηση και το Χρηματιστήριο της Ενέργειας, ψηφίζοντας από κοινού το Ταμείο Ανάκαμψης και τους Κανονισμούς για τους «ιδίους πόρους» της ΕΕ.

Τόνισε πως «οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στην Κρήτη πάνω σε αυτά βασίζονται και ξετυλίγονται, και αρκεί να δει κανείς τι έλεγε ο αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος επίτροπος απαντώντας σε Ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Κρήτη. Στην απάντησή του δίνει τις ευλογίες του για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, διαμηνύοντας επιτάχυνση της προώθησης της "πράσινης στρατηγικής", η οποία όχι μόνο δεν οδήγησε σε φτηνή Ενέργεια και καύσιμα, αλλά αντίθετα στη γιγάντωση των τιμών τους. Ταυτόχρονα, με την απάντησή του προσπερνά τις δεδομένα σοβαρές επιπτώσεις αυτού του σχεδιασμού στο περιβάλλον, στο ιστορικό αποτύπωμα και στον πολιτισμό αυτών των περιοχών της Κρήτης, στη ζωή των κατοίκων της».

Στη συνέχεια ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε τους χαμένους της «πράσινης μετάβασης», που είναι τα λαϊκά στρώματα, αφού αυτή η ανάπτυξη έχει ταξικό χαρακτήρα, με τον λαό να πληρώνει τις επενδύσεις των ομίλων και την πολιτική της «πράσινης μετάβασης» με εκτίναξη του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, και με τους μισούς εργαζόμενους να βρίσκονται σε κατάσταση ενεργειακής φτώχειας.

«Απέναντι στην ενεργειακή φτώχεια και συνολικά στα προβλήματα, ο λαός μας έχει ανάγκη από ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ την "επόμενη μέρα". Για να δυναμώσει το ρεύμα αμφισβήτησης και σύγκρουσης με την εγκληματική πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης της ΝΔ και των άλλων κομμάτων, που της δίνουν απλόχερα συναίνεση», υπογράμμισε καταλήγοντας.

Επειτα τον λόγο πήρε ο Σίμος Συμεωνίδης, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Λασιθίου του ΚΚΕ, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του Κόμματος και δημοτικός σύμβουλος Σητείας. Αναφέρθηκε στη διαμορφωμένη κατάσταση στη Σητεία, στην αρνητική πείρα που έχει ο σητειακός λαός από την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής, και τόνισε ότι η στάση του Κόμματος είναι συνεπής, διαχρονική και ενιαία παντού: «Το σύνθημα "Ως εδώ! Οχι άλλα αιολικά στα σητειακά βουνά!", που φωνάζουν οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι, η Επιτροπή Αγώνα, Πολιτιστικοί Σύλλογοι και άλλοι φορείς της Σητείας, στραπατσάρει τα επιχειρήματα και τον σχεδιασμό του μαύρου μετώπου των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ΕΕ, κυβερνήσεων, Περιφέρειας και εσχάτως της δημοτικής αρχής Σητείας. Αυτός ο αγώνας θα έχει περισσότερες πιθανότητες να αποδώσει καρπούς με το μαύρισμα των πολιτικών δυνάμεων που στέκονται απέναντι από τον λαό και τις ανάγκες του, και με τη διακριτή, αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ