Τρίτη 21 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υποχρέωση της κάθε κυβέρνησης να θέτει το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Γ. Βαρυθιμιάδης
Γ. Βαρυθιμιάδης
Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ευχαρίστησε θερμά το ΚΚΕ και τον Δημήτρη Κουτσούμπα για την πρόσκληση, αλλά και την ολοκληρωμένη παράθεση των ζητημάτων που αντιμετωπίζει ο Ποντιακός Ελληνισμός.

Αναφέρθηκε ακόμα στα θέματα της ιθαγένειας, σημειώνοντας ότι «όσοι ήρθαν από την πρώην Σοβιετική Ενωση, οι συγγενείς τους, όσοι ήρθαν μέχρι το 2002, παίρνανε απευθείας την ελληνική ταυτότητα και την ιθαγένεια. Παιδιά ή γονείς που ήρθαν μετά το 2002, με βάση τον νόμο δεν μπορούν να πάρουν και τους περνάνε από επιτροπές». Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα θέμα που έχει αναδείξει η Ομοσπονδία στο υπουργείο Εσωτερικών, καθώς είναι πάρα πολλοί οι άνθρωποι που δεν μπορούν να πάρουν καινούργιες ταυτότητες, διότι ανακύπτουν προβλήματα στις διακρατικές σχέσεις της Ελλάδας με κράτη της πρώην ΕΣΣΔ, όπως η Γεωργία και το Καζακστάν, ενώ δεν υπάρχουν σε κάθε περίπτωση αντίστοιχες πρεσβείες που μπορούν να εξυπηρετήσουν στον ελλαδικό χώρο. Επεσήμανε δε πως η Ομοσπονδία είναι διατεθειμένη να συμβάλει με κάθε τρόπο στα θέματα που έθεσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Εμείς έχουμε κάνει αλλεπάλληλες συναντήσεις με όλα τα υπουργεία και τους πρωθυπουργούς», είπε και συνέχισε: «Βλέπετε, γίνονται αυτά παραμονές εκλογών, για να μας πουν ποια είναι τα προβλήματά μας».

Ρ. Ελευθεριάδου
Ρ. Ελευθεριάδου
Αναφερόμενος στο ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας, σημείωσε ότι είναι από τα βασικά ζητήματα όπου μπορεί να βοηθήσει το ΚΚΕ. «Είχαμε στείλει ως ΠΟΜ 6 σημεία στον κ. Μητσοτάκη για τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, δεν απαντήθηκε κανένα, δεν έγινε καμία τοποθέτηση γι' αυτό», είπε, προσθέτοντας πως «η υποχρέωση, απέναντι στην Τουρκία να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων, είναι υποχρέωση να το θέτει η κυβέρνηση, και με την πίεση όλων εμάς που είμαστε από τον ποντιακό χώρο, και θέλουμε και τη δική σας υποστήριξη».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΟΜ αναφέρθηκε στις συντάξεις των προσφύγων, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «αυτά τα 440 ευρώ, από τα 35.000, οι μισοί έχουνε πεθάνει με το παράπονο ότι τους κόψανε τη σύνταξη. Αυτό είναι το πιο λυπηρό».

Επίκαιρα όσο ποτέ τα θέματα της προσφυγιάς και της γενοκτονίας

Στον επίκαιρο χαρακτήρα της τραγικής ιστορίας της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στάθηκε στην ομιλία της η Ρούλα Ελευθεριάδου, πρόεδρος του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ποντίων Αθηνών.

«Δεν είναι μουσειακό έκθεμα η Γενοκτονία των Ποντίων, και δεν είναι να την κρύψουμε», είπε και πρόσθεσε ότι η αναγνώρισή της είναι επιτακτική ανάγκη, καθώς το θέμα της προσφυγιάς είναι επίκαιρο όσο ποτέ. «Η δική μας γενοκτονία είναι επίκαιρη όσο ποτέ να την αναδείξουμε, για να μη συνεχίσουν να σφάζονται οι λαοί για τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων».

Ρ. Χρυσοχοΐδου
Ρ. Χρυσοχοΐδου
Αναφέρθηκε επίσης στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που παίρνουν τα σωματεία των Ποντίων, όπως η εκδήλωση «Πόντος - Παλαιστίνη: Δύο ιστορίες προσφυγιάς», που πραγματοποίησε ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός Ποντίων Αθηνών, και σημείωσε: «Αναδεικνύοντας τη γενοκτονία, προσπαθούμε να αναδείξουμε ότι τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών τους λαούς τους φέρνουν σε φτώχεια, σε ξεριζωμό. Κανένας λαός δεν θέλει να φύγει από την εστία του».

Αναφέρθηκε ακόμα στη συμβολή του Ποντιακού Ελληνισμού στην πάλη ενάντια στην τριπλή κατοχή μέσα από τις γραμμές της ΕΑΜικής Αντίστασης, λέγοντας: «Αυτοί οι πρόσφυγες, αυτός ο κόσμος, έχουν συμβάλει για να διώξουν τον κατακτητή στην Εθνική Αντίσταση».

Τέλος, σημείωσε πως «στον Σύλλογό μας έχουμε στρατιώτη που σήκωσε το ανάστημα και αρνήθηκε να συμμετέχει σε στρατιωτικές ασκήσεις με τους ΝΑΤΟικούς, και πήραμε θέση, γιατί δεν μπορεί ένας απόγονος της Μικρασιατικής Καταστροφής, που έχουν υποστεί τη γενοκτονία και τη σφαγή, να συμμετέχει για τα συμφέροντά του. Τον στηρίξαμε και θα συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο».

Πολύτιμη η στήριξη του ΚΚΕ, διαρκές το ενδιαφέρον του

Στη παρέμβασή της η Ράνια Χρυσοχοΐδου, πρόεδρος της Ενωσης Ποντίων Νέας Σμύρνης Αγίου Δημητρίου και Παλαιού Φαλήρου «Η Μαύρη Θάλασσα», ευχαρίστησε με τη σειρά της για την πρόσκληση του ΚΚΕ, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία αντίστοιχων πρωτοβουλιών.

Κ. Τηλγκερίδης
Κ. Τηλγκερίδης
«Είναι πολύ σημαντικό να εγκαινιάσουμε τέτοιες συναντήσεις», είπε, για να προσθέσει: «Θα αναφερθώ στο τι κάνουμε τα σωματεία και τι πρέπει να κάνουμε, αλλά και τι θα θέλαμε από το Κομμουνιστικό Κόμμα». Σημείωσε την ανάγκη ανάδειξης των πρωτοβουλιών του ΚΚΕ στη Βουλή για τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Πόντιοι, συμπληρώνοντας ότι το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό των Ποντίων.

Ακόμα σημείωσε πως η διεκδίκηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας συνδέεται άμεσα με την πάλη του λαού για ένα ειρηνικό μέλλον, αναφέροντας το παράδειγμα της Ενωσης που εκπροσωπεί, η οποία σε εκδήλωση για τη Γενοκτονία κάλεσε και τον Παλαιστίνιο πρέσβη. «Εμείς που τα βιώσαμε αυτά στο πετσί μας δεν μπορούμε να το ανεχόμαστε», είπε, μιλώντας για τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού.

Με τη σειρά του ο Κυριάκος Τηλγκερίδης, πρόεδρος της Ενωσης Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία», ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για τη θεσμική αυτή σας πρόσκληση, στο πλαίσια της οποίας και εμείς βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Είναι μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία - μας δώσατε την ευκαιρία - να ακούσουμε με πολύ μεγάλη προσοχή αυτά τα οποία είπατε. Θίξατε πράγματι καίρια προβλήματα του ποντιακού χώρου. Ανταποκρινόμαστε ως Ενωση Ποντίων Γλυφάδας σε όλες τις προσκλήσεις όλων των πολιτικών δυνάμεων, αρκεί να μην είναι μόνο προεκλογικές. Γνωρίζω πολύ καλά το διαρκές σας ενδιαφέρον».

Ηλ. Τσεραχίδης
Ηλ. Τσεραχίδης
Στάθηκε επίσης στην εκδήλωση που σε συνεργασία και με την Ομοσπονδία προσπαθεί να οργανώσει η Ενωση, για να τοποθετηθούν όλα τα κόμματα γύρω από την προσπάθεια ουσιαστικής και διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Εκ μέρους της Ενωσης Ποντίων Μαγούλας ο Ηλίας Τσεραχίδης, πρόεδρός της, αναφέρθηκε σε διάφορα προβλήματα που αντιμετώπισαν κατά την εγκατάστασή τους οι προσφυγικοί πληθυσμοί και που πολλά από αυτά συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ακόμα στην καθημερινότητά τους.

Οπως το Γενικό Πολεοδομικό, παρά τις διάφορες προεκλογικές υποσχέσεις που έχει ακούσει ο λαός της Δυτικής Αττικής ήδη από τη δεκαετία του 1990. Ο ίδιος επιβεβαίωσε τα όσα είπε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην ομιλία του, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Επειδή το αναφέρατε, πληρώσαμε 100.000 δραχμές το '92 για να μπει κολώνα έξω από το σπίτι να πάρουμε ρεύμα. Πληρώσαμε 500.000 δραχμές για να μπει άσφαλτος στην περιοχή, το κάθε σπίτι». Συνεχίζει επίσης - πρόσθεσε - να αποτελεί ζήτημα για πολλούς Πόντιους που ήρθαν στην Ελλάδα από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ η αναγνώριση των σπουδών τους. «Ανθρωποι σπουδαγμένοι», είπε, «δεν αναγνωρίζονται τα διπλώματά τους» ούτε από την Ελλάδα ούτε από χώρες όπως η Γεωργία.

Ο Θανάσης Αθανασιάδης, πρόεδρος της Ενωσης Ποντίων Περιστερίου και εκπρόσωπος της Επιτροπής Θεάτρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, στην παρέμβασή του σημείωσε: «Μέχρι στιγμής έχουμε 28 αναγνωρίσεις (σ.σ. της Γενοκτονίας), δεν υπάρχει μία που να φέρει τη σφραγίδα του ελληνικού κράτους. (...) Δεν έχει υπάρξει κανένας υπουργός Εξωτερικών ο οποίος να έχει στο χαρτοφυλάκιό του το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Πουθενά δεν το έχουνε βάλει, ούτε στον ΟΗΕ, σε κανένα φόρουμ, σε καμία ΕΕ, πουθενά. Δεν υφίσταται γι' αυτούς».

Θ. Αθανασιάδης
Θ. Αθανασιάδης
Αναφερόμενος στο θέμα της ποντιακής γλώσσας τόνισε πως «είμαστε σίγουροι ότι η διάσωση της ποντιακής γλώσσας περνάει από το αμιγώς ποντιακό θέατρο. Είναι ο μόνος τρόπος να διασώσουμε τη γλώσσα μας.

Οι ερασιτεχνικοί ποντιακοί θίασοι είναι ένα "σπορ" το οποίο είναι πανάκριβο. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 20 ποντιακές παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα που είναι έτοιμες να ανέβουν, αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμες αίθουσες. Δεν υπάρχει καμία βοήθεια, ούτε από το υπουργείο Πολιτισμού ούτε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Υπογράμμισε ακόμα ότι αυτό που ζητά η Επιτροπή Θεάτρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας είναι η στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού στο ερασιτεχνικό ποντιακό θέατρο, αλλά και η συνεργασία με τα κατά τόπους ΔΗΠΕΘΕ ώστε να εξασφαλιστεί χώρος για τους ποντιακούς θιάσους.

«Να στηρίξουμε αποφασιστικά το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ και στις ευρωεκλογές», είπε μεταξύ άλλων ο Νότης Μαριάς, πρώην ευρωβουλευτής και καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μίλησε και για το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, «ένα θέμα στο οποίο με το ΚΚΕ είχαμε την ευκαιρία να συμπορευτούμε σε επίπεδο Ευρωβουλής», όπως είπε, και που είναι «ιδιαίτερα επίκαιρο, δυστυχώς, γιατί έχουμε τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού».

Ν. Μαριάς
Ν. Μαριάς
Πρόσθεσε ότι τη μέρα της επετείου της Γενοκτονίας «βρεθήκαμε στο ίδιο έργο θεατές, καθώς είδαμε τον πρωθυπουργό, δηλαδή τη ΝΔ, είδαμε το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, να εμφανίζονται στις διάφορες εκδηλώσεις και να λένε για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού».

Ο Ν. Μαριάς μίλησε για τη στάση των κομμάτων αυτών στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου δεν στήριξαν την προσπάθεια συζήτησης και αναγνώρισης της Γενοκτονίας εκεί το 2019, όταν αναδείχθηκε το θέμα. Αναφέρθηκε διεξοδικά στη διαδικασία με την οποία έγινε προσπάθεια να αναδειχθεί το ζήτημα και να τεθεί στην ημερήσια διάταξη της τελευταίας συνεδρίασης του Ευρωκοινοβουλίου τον Απρίλη του 2019.

Αν και από πλευράς του ΚΚΕ υπήρχε στήριξη, την πρόταση να τεθεί στην ημερήσια διάταξη απέρριψαν τόσο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όσο και οι Σοσιαλιστές, επεσήμανε ο πρώην ευρωβουλευτής, συμπληρώνοντας ότι στη διαδικαστική ψηφοφορία στήριξαν την πρόταση ο Κώστας Παπαδάκης και η Κωνσταντίνα Κούνεβα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ