ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάη 2024
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΜΙΑ
Πολλά τα ερωτήματα από τη φωτιά στο εργοστάσιο τροφίμων

Οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου που πήρε φωτιά στη ΒΙΠΕ Λαμίας
Οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου που πήρε φωτιά στη ΒΙΠΕ Λαμίας
Αλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της σαπίλας του καπιταλισμού, που βλέπει ως ευκαιρία για κέρδος ακόμα και τη διατροφή μικρών μαθητών, αποτελεί η υπόθεση με την ομαδική τροφική δηλητηρίαση μαθητών από κατανάλωση σχολικών γευμάτων στη Λαμία, για την οποία πολλαπλασιάζονται τα ερωτήματα και με τη φωτιά στις εγκαταστάσεις της εταιρείας τροφίμων που προμήθευσε τα συγκεκριμένα γεύματα.

Οπως προέκυψε από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων, τα γεύματα που κατανάλωσαν οι μαθητές Δημοτικών Σχολείων της Λαμίας είχαν προσβληθεί με το βακτήριο του σταφυλόκοκκου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υποστούν τροφική δηλητηρίαση δεκάδες μαθητές, κάποιοι από τους οποίους χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο με έντονα συμπτώματα, ενώ γονείς προσέφυγαν στην Εισαγγελία Λαμίας την Παρασκευή, καταγγέλλοντας το περιστατικό και ζητώντας την παρέμβαση εισαγγελέα.

Ωστόσο το βράδυ της Κυριακής, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «Γιαννίτσης» στη Λαμία, που έχει σύμβαση με τον ΟΠΕΚΑ για την προμήθεια σχολικών γευμάτων σε σχολεία της περιοχής, αλλά και σε νοσοκομεία και πανεπιστήμια, ξέσπασε πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ένα μεγάλο μέρος τους. Μάλιστα η φωτιά εκδηλώθηκε μία μέρα πριν τον προγραμματισμένο έλεγχο κλιμακίου του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) για να παρθούν δείγματα και να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι για τον τρόπο παρασκευής των γευμάτων, που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Την ίδια στιγμή παραμένει προς διερεύνηση αν έγινε έλεγχος στις εγκαταστάσεις και στον χώρο από κάποια υπηρεσία του αρμόδιου υπουργείου, της Περιφέρειας ή της επιτροπής παρακολούθησης της σύμβασης, μετά και το τελευταίο περιστατικό ή κάποια στιγμή το προηγούμενο διάστημα, όπως και ήταν υποχρεωμένοι. Μάλιστα, όπως γίνεται γνωστό από καταγγελίες γονιών, υπήρχαν και στο παρελθόν περιστατικά με ακατάλληλα τρόφιμα που σερβίρονταν σε μαθητές.

Να θυμίσουμε ότι για την υπόθεση η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, έχει δώσει από τη Δευτέρα παραγγελία προς την διευθύνουσα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας «να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς που, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου, κατέστρεψε την Κυριακή 19-5-2024 ολοσχερώς το εργοστάσιο της εταιρείας (...) στη βιομηχανική περιοχή της Λαμίας σε συνάρτηση με το γεγονός της εμπλοκής του συγκεκριμένου εργοστασίου με τα σχολικά γεύματα που οδήγησαν στο νοσοκομείο μαθητές Δημοτικών Σχολείων, λόγω μαζικής τροφικής δηλητηρίασης».

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία ακόμα υπόθεση που αναδεικνύει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Που αντί να εξασφαλίζει την ποιοτική και δωρεάν σίτιση στα σχολεία με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, την παραδίδει στους ιδιώτες, που στοχεύουν το μέγιστο κέρδος.

Τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων της επιχείρησης και την καταβολή των ημερομισθίων μέχρι να επιστρέψουν στην εργασία τους απαιτεί με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς και να απαντηθούν τα δικαιολογημένα ερωτήματα που υπάρχουν στον λαό της περιοχής.

ΔΑΣ ΟΑΣΘ
Ασφαλής, ποιοτική συγκοινωνία μόνο σε ρήξη με την πολιτική ιδιωτικοποίησης

Σχόλιο για το σόου της κυβέρνησης με τα ηλεκτρικά λεωφορεία

Την προεκλογική φιέστα της κυβέρνησης για τα 110 ηλεκτρικά λεωφορεία στο αμαξοστάσιο Σταυρούπολης του ΟΑΣΘ σχολιάζει η ΔΑΣ ΟΑΣΘ.

Οπως αναφέρει, «το κυβερνητικό "show" στήθηκε στον χώρο του αμαξοστασίου, γιατί αυτός που στην πραγματικότητα προορίζεται και θα φιλοξενήσει τα ηλεκτρικά λεωφορεία και την υποδομή των φορτιστών βρίσκεται ακόμα υπό κατασκευή και είναι σε μορφή "χωραφιού".

Σε ό,τι αφορά τις ανακοινώσεις για τον στόλο του ΟΑΣΘ που τα επόμενα χρόνια θα αντικατασταθεί από σύγχρονα λεωφορεία, η ΔΑΣ ΟΑΣΘ σημειώνει: «Σήμερα, 5 χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ, ο ΟΑΣΘ συνεχίζει να προσφέρει άθλιες συγκοινωνιακές υπηρεσίες στον λαό της πόλης, με λεωφορεία ασυντήρητα, που μένουν κάθε μέρα από βλάβες (και ορισμένα από αυτά καίγονται), με αναμονές των 20 - 30 λεπτών ή και περισσότερο, με ελλείψεις τεχνικού προσωπικού και οδηγών, με εργαζόμενους β' ταχύτητας, συμβασιούχους, που παίρνουν 850 ευρώ.

Τα ηλεκτρικά λεωφορεία δεν είναι κατάλληλα για όλες τις λεωφορειακές γραμμές, γιατί δεν επιλέχτηκαν με βάση τις μορφολογικές και άλλες κυκλοφοριακές συνθήκες της πόλης και τις ανάγκες του λαού για συγκοινωνία.

Αντίθετα, επιλέχτηκαν με κριτήρια τις "διεθνείς συμμαχίες", την "πράσινη ανάπτυξη" κ.λπ., με βασικούς κερδισμένους τους επιχειρηματικούς ομίλους που πουλάνε και εισάγουν "πράσινα" οχήματα, που κοστίζουν 400.000 ευρώ (πλην ΦΠΑ) το ένα (!) και τα χρήματα για την αγορά τους προέρχονται από το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και φυσικά θα φορτωθούν στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού».

Τονίζει δε ότι «η πολιτική τους για τη συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης είναι πολύ παλιά και αραχνιασμένη, και δεν άλλαξε καθόλου από το 1957 και εδώ.

Τότε με νόμο για την ίδρυση του ιδιωτικού ΟΑΣΘ, ενώ σήμερα εφαρμόζοντας τους "σύγχρονους" Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συνεχίζουν να διατηρούν τους ιδιώτες παρόχους, των οποίων το επιχειρηματικό κέρδος το επιδοτεί το κράτος μέσα από τον προϋπολογισμό.

Με το Μετρό Θεσσαλονίκης να έχει ήδη παραδοθεί σε ιδιωτικό επιχειρηματικό σχήμα και τους διεθνείς διαγωνισμούς του ΟΣΕΘ για την παράδοση του συγκοινωνιακού έργου σε ιδιώτες να είναι σε εξέλιξη, ο λαός της πόλης τη "νέα εποχή" στη συγκοινωνία με τα ηλεκτρικά λεωφορεία που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση θα την πληρώσει πολύ ακριβά, με την εισαγωγή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου το επόμενο διάστημα, όταν θα έχουν σβήσει τα φώτα και οι κάμερες».

Η ΔΑΣ ΟΑΣΘ καλεί τον λαό της πόλης, που ξεροσταλιάζει στις στάσεις περιμένοντας το λεωφορείο ή που χρησιμοποιεί το ΙΧ του επειδή η συγκοινωνία είναι απαράδεκτη, να καταδικάσει τα στημένα σόου της κυβέρνησης και την πολική της ΕΕ για τη συγκοινωνία.

«Οι σύγχρονες ανάγκες του για ασφαλή, ποιοτική, σύγχρονη και φτηνή συγκοινωνία μπορούν να ικανοποιηθούν μόνο με τον αγώνα του απέναντι στις πολιτικές ιδιωτικοποίησης των μέσων μεταφοράς», υπογραμμίζει.

ΛΕΣΒΟΣ
Σχέδια για νέα δομή - φυλακή για τους ξεριζωμένους

Στην ανακοίνωση του εκ νέου ανοίγματος της κλειστής δομής - φυλακής προσφύγων και μεταναστών στη Βάστρια της Λέσβου προχώρησε χτες σε συνέντευξή του σε ΜΜΕ της Λέσβου ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Καιρίδης. Μάλιστα, ο υπουργός υπερασπίστηκε αυτή τη φυλακή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που είναι θέμα μηνών να ανοίξει - όπως είπε - και έκανε λόγο για «εμβληματικό και υπερσύγχρονο» έργο.

«Ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης ανακοίνωσε εκ νέου το άνοιγμα της φυλακής προσφύγων στη Βάστρια, που έχει καθυστερήσει λόγω του αγώνα του λεσβιακού λαού», σημειώνει σε σχόλιό της η ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ. Τονίζει πως ο Δ. Καιρίδης επιβεβαίωσε «ότι ήταν ψέμα της κυβέρνησής του ότι οι δομές προσφύγων φτιάχνονται για να είναι άδειες. Επιβεβαίωσε και την προσήλωση της κυβέρνησής του στην πολιτική της ΕΕ, για εγκλωβισμό και διαλογή προσφύγων στα νησιά».

Γι' αυτό, καταλήγει, «οι ευρωεκλογές είναι άλλη μια ευκαιρία να καταδικαστεί αυτή η πολιτική που υλοποιήθηκε από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - Νέα Αριστερά και στρέφεται ενάντια σε πρόσφυγες και νησιώτες. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ θα είναι ηχηρή απάντηση στα σχέδιά τους».

Συγκεκριμένα, ο υπουργός κληθείς να απαντήσει για το πότε ανοίγει η δομή της Βάστριας και πώς σχολιάζει την ύπαρξη μιας δομής - φυλακής στο κέντρο του δάσους, ο υπουργός Μετανάστευσης υπερασπίστηκε το έργο, χαρακτηρίζοντάς το εμβληματικό και υπερσύγχρονο. Διαπίστωσε ότι είναι θέμα μηνών να ανοίξει η νέα δομή, αναφέροντας όμως το κώλυμα μέχρι στιγμής στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τι μέλλει να αποφασίσει η Δικαιοσύνη. Σχετικά με το αν θα κλείσει η δομή του Καρά Τεπέ όταν ανοίξει η Βάστρια, απάντησε ότι η νέα δομή είναι ευρύχωρη και ισχυρίστηκε ότι «δεν είναι φυλακή». Η εγκατάσταση των δομών - φυλακών στα νησιά του Αιγαίου δεν είναι μια τυχαία επιλογή από την πλευρά της ΕΕ. Στόχευση ήταν και είναι η διαλογή σε αυτούς τους τόπους, δηλαδή ένα σύγχρονο σκλαβοπάζαρο. Η διαλογή δεν αφορά μόνο το ποιος παίρνει άσυλο, πού θα πάει, ποιος θα απελαθεί κ.λπ., αλλά να διαμορφώνεται και μια ανακυκλούμενη εργασιακή εφεδρεία φτηνού εργατικού δυναμικού.

Ελεύθερος ο οδηγός εταιρικού λεωφορείου στον Ασπρόπυργο

Ελεύθερος αφέθηκε χτες, χωρίς περιοριστικούς όρους, μετά την απολογία του οδηγός λεωφορείου που κατηγορείται για βιασμό. Σύμφωνα με καταγγελία 25χρονης κοπέλας, ο οδηγός του εταιρικού λεωφορείου επιχείρησης στον Ασπρόπυργο, με τον ισχυρισμό ότι το λεωφορείο ήταν γεμάτο, της ζήτησε να περιμένει στον προαστιακό και στη συνέχεια επέστρεψε μετά από λίγη ώρα, όμως αντί να την μεταφέρει στην εταιρεία, την πήγε σε ερημική περιοχή όπου την βίασε. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά ο 46χρονος την άφησε στο σημείο, με την κοπέλα να πηγαίνει στο Αστυνομικό Τμήμα Ασπροπύργου για να καταγγείλει τον βιασμό της, ενώ χρειάστηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Στην απολογία του ο οδηγός αρνήθηκε τις κατηγορίες, ενώ είπε ότι δεν ήταν αυτός που οδηγούσε το αυτοκίνητο.

ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Οικογενειακή τραγωδία

Σε οικογενειακή τραγωδία εξελίχθηκε η φωτιά που ξέσπασε χτες τη νύχτα σε διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας, επί της οδού Ακαδημίας.

Το διαμέρισμα τυλίχθηκε γρήγορα στις φλόγες, με αποτέλεσμα δύο αδέρφια που ζούσαν στο διαμέρισμα - ένας άνδρας και μία γυναίκα - να βρουν τραγικό θάνατο.

Το περιστατικό συνέβη στις 02.30 και στο σημείο έσπευσαν για την κατάσβεση 15 πυροσβέστες με 4 οχήματα και ειδικό κλιμακοφόρο.

Τα δύο αδέρφια φέρονται να ζούσαν κάτω από άθλιες συνθήκες, καθώς βρέθηκαν μπάζα στο διαμέρισμα. Κατά την κατάσβεση της πυρκαγιάς οι πυροσβέστες εντόπισαν αρχικά χωρίς τις αισθήσεις του έναν άνδρα, ηλικίας περίπου 50 - 60 ετών, ο οποίος διέμενε στο διαμέρισμα. Ο ίδιος παρελήφθη από το ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου κατέληξε. Πιο μετά εντοπίστηκε απανθρακωμένη η αδερφή του.

ΗΛΕΙΑ
Μετανάστρια νεκρή σε αρδευτικό κανάλι

Μέσα σε αρδευτικό κανάλι χωρίς τις αισθήσεις της, στην περιοχή της Βουπρασίας της Ηλείας, εντοπίστηκε το απόγευμα της Δευτέρας μετανάστρια, εργάτρια γης.

Οπως έγινε γνωστό από την περιοχή, πρόκειται για υπήκοο Νεπάλ που βρέθηκε από ομοεθνείς της οι οποίοι την ανέσυραν από το κανάλι, την μετέφεραν στο Κέντρο Υγείας Βάρδας, με τους γιατρούς να διαπιστώνουν τον θάνατό της. Για το περιστατικό ενημερώθηκαν οι τοπικές αρχές και το Αστυνομικό Τμήμα Βάρδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ