ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάη 2024
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να σταματήσει τώρα το έγκλημα. Να γυρίσει πίσω η φρεγάτα «Υδρα»!

Συνεχίζεται το «κύμα» επιστολών στρατευμένων ενάντια στην εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και στους μεγάλους κινδύνους

INTIME NEWS

Εγκληματικό να συνεχίζει να αφήνεται ακόμα και τώρα να πλέει η φρεγάτα «Υδρα» στη φωτιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Ο ελληνικός λαός αναρωτιέται τι κερδίζει ο ίδιος από την αποστολή αυτοκτονίας των παιδιών του για συμφέροντα ντόπιων και ξένων εφοπλιστών ανάμεσα σε πυραύλους στην Ερυθρά Θάλασσα που σκάνε κυριολεκτικά δίπλα τους. Να σταματήσει τώρα το έγκλημα. Να γυρίσει πίσω η φρεγάτα «Υδρα»! Να μην αποπλεύσει η φρεγάτα «Ψαρά»!

Σμηνίτης Παπαδάκης Ωρίων

***

Από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης της αποστολής της φρεγάτας «Υδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα, οι νέοι στρατευμένοι εκφράσαμε την κάθετη αντίθεσή μας στην ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους πολέμους και ιδιαίτερα στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από τους Ισραηλινούς δολοφόνους.

Αναπόφευκτα η φρεγάτα «Υδρα», που έστειλαν στο στόμα του λύκου, θα γινόταν στόχος, επιβεβαιώνοντας δυστυχώς την ανησυχία μας για τους κινδύνους στους οποίους μπαίνει η χώρα μας αλλά και οι Ελληνες στρατιωτικοί. Αποδείχθηκε ξανά ότι η φρεγάτα και το προσωπικό της δεν βρέθηκαν εκεί δήθεν για «ειρηνευτική αποστολή», αλλά για να προστατευθούν με κάθε κόστος τα συμφέροντα των εφοπλιστών που δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ σε φόρους στο ελληνικό κράτος!

Οι ευθύνες της ΝΔ αλλά και των άλλων κομμάτων, που στηρίζουν την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές αποστολές τους, είναι βαρύτατες.

Πρέπει εδώ και τώρα να σταματήσει η εμπλοκή μας στους πολέμους, τόσο στην Παλαιστίνη όσο και στην Ουκρανία. Να επιστρέψουν άμεσα όλοι οι Ελληνες στρατιωτικοί που βρίσκονται εκτός συνόρων και να σταματήσουν οι αποστολές όπλων στα πολεμικά μέτωπα.

Αλλιώς ο κίνδυνος να δεχτεί η χώρα μας περισσότερα αντίποινα μεγαλώνει εφιαλτικά.

Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να τιμωρήσει στρατιώτες και αξιωματικούς που εκφράζουν την ανησυχία τους για τις επικίνδυνες εξελίξεις.

Στρατιώτης (ΠΒ) Ευσταθίου Δημήτρης, 98 ΜΑ/ΑΠ, Λέσβος

***

Την ίδια ώρα που οι Ελληνες φαντάροι υπηρετούμε τη θητεία μας με σκοπό να προστατέψουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, η κυβέρνηση για λογαριασμό των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων εντείνει την εμπλοκή της χώρας μας σε επικίνδυνους σχεδιασμούς. Στηρίζει το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, στέλνει όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία. Εδώ και μήνες έχει στείλει τη φρεγάτα «Υδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα και τώρα θέλει να στείλει εκεί τη φρεγάτα «Ψαρά».

Οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μας δεν έχουν καμία δουλειά σε αποστολές εκτός συνόρων, δεν έχουν καμία δουλειά σε σχεδιασμούς που δεν σχετίζονται με την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Τέτοιες αποστολές και σχεδιασμοί, όπως και η παρουσία και η επέκταση των ΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα μας, μετατρέπουν τον λαό μας σε θύμα και τη χώρα μας σε θύτη άλλων λαών.

Να επιστρέψει τώρα η φρεγάτα «Υδρα» από την Ερυθρά Θάλασσα.

Να απεμπλακεί η χώρα μας από τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Να μην αποσταλεί η φρεγάτα «Ψαρά».

Δεκανέας Πεζικού Γιώργος Τσουγγάρης, ΕΛΔΥΚ

Απίστευτες καταγγελίες για τη διάτρητη διαδικασία της επιστολικής ψήφου

Στο Μπέρμιγχαμ, στο ίδιο σπίτι ο ένας φάκελος του ζευγαριού χάθηκε από τη μεταφορική στο «πήγαινε» και ο άλλος στο «γύρνα»!

Συνεχίζουν να έρχονται «βροχή» οι καταγγελίες από εκλογείς που έχουν επιλέξει να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο, με τα πολύ σημαντικά προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι εξαιτίας της επιλογής της κυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών να εκχωρήσουν τη διαδικασία αποστολής και παραλαβής της επιστολικής ψήφου στις εταιρείες κούριερ, περιοριζόμενοι μόνο σε «συστάσεις». Η κυβέρνηση (οι υπηρεσίες της οποίας μάλιστα έχουν «κατεβάσει τηλέφωνα» για τις σχετικές καταγγελίες που πληθαίνουν) έχει, όπως γράφαμε και χτες, τεράστιες ευθύνες και πρέπει εδώ και τώρα να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να καταφέρουν να ψηφίσουν όλοι οι εκλογείς!

Ενα από τα πλέον χαρακτηριστικά, πραγματικά «απίστευτο» (;) περιστατικό έρχεται από τη Βρετανία και συγκεκριμένα το Μπέρμιγχαμ: Εκεί, σε ζευγάρι που μένει στο ίδιο σπίτι, με τον άντρα μάλιστα υποψήφιο με το ΚΚΕ στις προηγούμενες εκλογές, χάθηκαν από τη μεταφορική εταιρεία και οι δύο φάκελοι! Το ακόμα πιο απίθανο; Ο ένας φάκελος δεν έφτασε ποτέ, με την εταιρεία μετά από τις επίμονες ερωτήσεις να δηλώνει ότι κάνει προσπάθειες... να τον εντοπίσει και ο δεύτερος ήρθε μεν, η γυναίκα ψήφισε, αλλά... χάθηκε στην επιστροφή!

Κι αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά περιστατικά, αφού συνεχίζουν να έρχονται καταγγελίες για φακέλους που αφήνονται από τις μεταφορικές εταιρείες σε... γείτονες και μπακάλικα, περιπτώσεις όπου το barcode δεν λειτουργεί, περιστατικά όπου οι μεταφορικές ζητάνε τέλη εκτελωνισμού επειδή η Βρετανία δεν είναι στην ΕΕ. Κάπως έτσι «διευκολύνουν» η κυβέρνηση και όλα τα άλλα κόμματα που έβαλαν το χεράκι τους το δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά και του εσωτερικού να ψηφίζουν, έχοντας μάλιστα καταργήσει τις κάλπες του εξωτερικού και την αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικά τμήματα σε πρεσβείες και προξενεία.


ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΡΧΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ»
Στο επίκεντρο ο ανταγωνισμός των Ευρωατλαντικών με τη Ρωσία

Με βασικό ομιλητή τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και διευθυντή της CIA, Μάικ Πομπέο, συνεχίστηκε χτες για δεύτερη μέρα στο Ζάππειο το 4ο Διεθνές Συνέδριο των «Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Τον Πομπέο προλόγισε στο συνέδριο - που έχει θέμα «τη Θρησκευτική Ελευθερία, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα» - ο Τζον Κατσιματίδης, πρόεδρος της Επιτροπής Θρησκευτικής Ελευθερίας των «Αρχόντων» του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αμερική.

Η ομιλία του ήταν χαρακτηριστική του «τόνου» του συνεδρίου, που σκιαγραφεί τον ρόλο της Εκκλησίας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς: «Εάν οι ΗΠΑ δεν σταθούν δυναμικά, δεν θα υπάρχει Ευρώπη. Η Ρωσία ευθυγραμμίζεται με την Κίνα και με το Ιράν, και αυτό αποτελεί ένα τρομερό πρόβλημα για όλο τον κόσμο. Η χώρα μας πρέπει να επιβιώσει, ώστε να επιβιώσει ο υπόλοιπος ελεύθερος κόσμος».

Με τη σειρά του ο Πομπέο αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, σημειώνοντας ότι «αυτός ο πόλεμος δεν είναι ιερός, δεν είναι θρησκευτικός. Είναι πόλεμος κατάκτησης. Πρέπει να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας, όπως έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης το 2019, όταν χορήγησε τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας στους Ουκρανούς».

Επεσήμανε μάλιστα ότι επί των ημερών του η κυβέρνηση των ΗΠΑ πήρε θέση υπέρ της ανεξαρτησίας της Ουκρανικής Εκκλησίας, για να προσθέσει: «Η Αμερική είχε υποχρέωση να το κάνει. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν την Ουκρανία. Και η κυβέρνηση της Μόσχας, και όχι του Κιέβου, είναι αυτή που χρησιμοποιεί την Εκκλησία για να δικαιολογήσει τον πόλεμο».

Ακόμα, χαρακτήρισε τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί στην Κωνσταντινούπολη «πρόκληση» και συμπλήρωσε: «Ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι ο ίδιος πρόκληση. Ελπίζω ότι κάποια στιγμή ο λαός της Τουρκίας θα εκλέξει αρχές - Πρόεδρο και δημάρχους Αγκυρας και Κωνσταντινούπολης - που θα σέβονται τις θρησκευτικές ελευθερίες. Αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση».

Στη χθεσινή δεύτερη μέρα του συνεδρίου μίλησε επίσης η Δέσποινα Χατζηβασιλείου - Τσοβίλη, γενική γραμματέας της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Αναφορικά με τον ρόλο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ιδιαίτερα κατά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Δ. Χατζηβασιλείου είπε ότι «δεν είναι μυστικό το πρόβλημα που υπάρχει με το Πατριαρχείο Μόσχας, ιδιαίτερα μετά τον Τόμο Αυτοκεφαλίας που χορήγησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Φοβάμαι ότι η προπαγάνδα της Μόσχας δεν θα σταματήσει. Εμείς, το Συμβούλιο της Ευρώπης, προσπαθούμε συνεχώς να ερχόμαστε σε επαφή με τη ρωσική κοινωνία και τους Ρώσους πολίτες. Αξίζουν περισσότερα».

Επίσης, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου έγινε γνωστό ότι η οργάνωση των «Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου» θα απονείμει το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Αθηναγόρας» για το 2024 στην Γιούλια Ναβάλναγια, χήρα του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλ. Ναβάλνι, η οποία διεκδικεί ρόλο στη ρωσική αντιπολίτευση και αξιοποιείται αντίστοιχα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Η απόφαση ελήφθη με την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και την έγκριση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, και η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 19 Οκτώβρη στη Νέα Υόρκη.

Το Σώμα των «Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου» στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Ευρώπη και στην Αυστραλία, που διοργανώνει το συνέδριο, αποτελούν πάνω από 1.200 επιχειρηματίες, εφοπλιστές, λομπίστες, κληρικοί κ.ά. σε ολόκληρο τον κόσμο, εκ των οποίων οι 740 προέρχονται από τις ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ «METRON ANALYSIS»
Το 43% έχει αρνητική άποψη για την ΕΕ

Σε υψηλά ποσοστά παραμένει η αποδοκιμασία της ΕΕ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της «Metron Analysis» που παρουσιάστηκε χτες. Στην έρευνα, αρνητική άποψη για την Ευρωπαϊκή Ενωση εκφράζει το 43% των ερωτηθέντων, ενώ το 47% αποτυπώνει αρνητική άποψη και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το 58% των ερωτηθέντων σκοπεύει να ψηφίσει για να στείλει μήνυμα αποδοκιμασίας της κυβέρνησης, σε αντίθεση με το 34% που δηλώνει ότι θα στείλει μήνυμα στήριξής της. Ακόμα, το 40% θέλει με την ψήφο του να στείλει μήνυμα αποδοκιμασίας της ΕΕ, ποσοστό που αυξήθηκε κατά 5% σε σχέση με τον Μάη του 2019. Οι ψηφοφόροι θεωρούν μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας την ακρίβεια, την οικονομία και την ανεργία.

Σήμερα παρουσιάζονται τα απομνημονεύματα του Πάμπλο Νερούδα

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις «Gutenberg» τα απομνημονεύματα του Πάμπλο Νερούδα, με τίτλο «Τη ζωή μου, ομολογώ, την έζησα». Η μετάφραση και οι σημειώσεις είναι του Γιώργου Κεντρωτή, καθηγητή του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιόνιου Πανεπιστημίου.

Στα συγκλονιστικά απομνημονεύματα του Νερούδα η αφήγηση είναι σχεδόν γραμμική, με τα αναγκαία για την κάθε περίπτωση φλας μπακ. Ξεκινάει από τις μέρες που ο ποιητής είδε το φως σε ένα φτωχό χωριό της Χιλής και φτάνει έως τη δολοφονία του Σαλβαδόρ Αλιέντε, λίγες μέρες πριν από τον δικό του θάνατο. Ο περιπετειώδης βίος του στη χώρα του, σε όλη την αμερικανική ήπειρο και στην Κούβα, στην Απω Ανατολή, στην Ινδία και στην Κεϋλάνη, στην Ισπανία, στη Γαλλία και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και οι γνωριμίες του με τους κορυφαίους λογοτέχνες και καλλιτέχνες της εποχής του, γεμίζουν τις σελίδες του βιβλίου. Από εδώ δεν λείπει ούτε η πολιτική ούτε η ποιητική, όπως δεν λείπουν καθόλου οι κωμικές και οι αυτοσαρκαστικές νότες. Η αφήγηση μάλιστα γίνεται μερικές φορές πυκνό ποιητικό δοκίμιο, πράγμα που καταδηλώνει αναμφισβήτητα ότι οι μεγάλοι ποιητές είναι ποιητές σε όλα όσα γράφουν.

Η νέα έκδοση θα παρουσιαστεί σήμερα, Τετάρτη 29 Μάη, στις 7 μ.μ. στην ΕΣΗΕΑ. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Επίσης, θα μιλήσουν η Μαρία Φαραντούρη και ο Γιώργος Κεντρωτής. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει ο Νικήτας Τσακίρογλου. Θα συντονίσει η Σεμίνα Διγενή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ