Τετάρτη 29 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΡΧΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ»
Στο επίκεντρο ο ανταγωνισμός των Ευρωατλαντικών με τη Ρωσία

Με βασικό ομιλητή τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και διευθυντή της CIA, Μάικ Πομπέο, συνεχίστηκε χτες για δεύτερη μέρα στο Ζάππειο το 4ο Διεθνές Συνέδριο των «Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Τον Πομπέο προλόγισε στο συνέδριο - που έχει θέμα «τη Θρησκευτική Ελευθερία, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα» - ο Τζον Κατσιματίδης, πρόεδρος της Επιτροπής Θρησκευτικής Ελευθερίας των «Αρχόντων» του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αμερική.

Η ομιλία του ήταν χαρακτηριστική του «τόνου» του συνεδρίου, που σκιαγραφεί τον ρόλο της Εκκλησίας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς: «Εάν οι ΗΠΑ δεν σταθούν δυναμικά, δεν θα υπάρχει Ευρώπη. Η Ρωσία ευθυγραμμίζεται με την Κίνα και με το Ιράν, και αυτό αποτελεί ένα τρομερό πρόβλημα για όλο τον κόσμο. Η χώρα μας πρέπει να επιβιώσει, ώστε να επιβιώσει ο υπόλοιπος ελεύθερος κόσμος».

Με τη σειρά του ο Πομπέο αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, σημειώνοντας ότι «αυτός ο πόλεμος δεν είναι ιερός, δεν είναι θρησκευτικός. Είναι πόλεμος κατάκτησης. Πρέπει να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας, όπως έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης το 2019, όταν χορήγησε τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας στους Ουκρανούς».

Επεσήμανε μάλιστα ότι επί των ημερών του η κυβέρνηση των ΗΠΑ πήρε θέση υπέρ της ανεξαρτησίας της Ουκρανικής Εκκλησίας, για να προσθέσει: «Η Αμερική είχε υποχρέωση να το κάνει. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν την Ουκρανία. Και η κυβέρνηση της Μόσχας, και όχι του Κιέβου, είναι αυτή που χρησιμοποιεί την Εκκλησία για να δικαιολογήσει τον πόλεμο».

Ακόμα, χαρακτήρισε τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί στην Κωνσταντινούπολη «πρόκληση» και συμπλήρωσε: «Ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι ο ίδιος πρόκληση. Ελπίζω ότι κάποια στιγμή ο λαός της Τουρκίας θα εκλέξει αρχές - Πρόεδρο και δημάρχους Αγκυρας και Κωνσταντινούπολης - που θα σέβονται τις θρησκευτικές ελευθερίες. Αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση».

Στη χθεσινή δεύτερη μέρα του συνεδρίου μίλησε επίσης η Δέσποινα Χατζηβασιλείου - Τσοβίλη, γενική γραμματέας της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Αναφορικά με τον ρόλο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ιδιαίτερα κατά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Δ. Χατζηβασιλείου είπε ότι «δεν είναι μυστικό το πρόβλημα που υπάρχει με το Πατριαρχείο Μόσχας, ιδιαίτερα μετά τον Τόμο Αυτοκεφαλίας που χορήγησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Φοβάμαι ότι η προπαγάνδα της Μόσχας δεν θα σταματήσει. Εμείς, το Συμβούλιο της Ευρώπης, προσπαθούμε συνεχώς να ερχόμαστε σε επαφή με τη ρωσική κοινωνία και τους Ρώσους πολίτες. Αξίζουν περισσότερα».

Επίσης, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου έγινε γνωστό ότι η οργάνωση των «Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου» θα απονείμει το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Αθηναγόρας» για το 2024 στην Γιούλια Ναβάλναγια, χήρα του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλ. Ναβάλνι, η οποία διεκδικεί ρόλο στη ρωσική αντιπολίτευση και αξιοποιείται αντίστοιχα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Η απόφαση ελήφθη με την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και την έγκριση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, και η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 19 Οκτώβρη στη Νέα Υόρκη.

Το Σώμα των «Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου» στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Ευρώπη και στην Αυστραλία, που διοργανώνει το συνέδριο, αποτελούν πάνω από 1.200 επιχειρηματίες, εφοπλιστές, λομπίστες, κληρικοί κ.ά. σε ολόκληρο τον κόσμο, εκ των οποίων οι 740 προέρχονται από τις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ