Τετάρτη 29 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ» ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Αποφάσεις «μπαρούτι» με υπογραφή της κυβέρνησης

Υπουργός Αμυνας: «Τιμή» στην επέτειο για τα 45 χρόνια από την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ οι αποφάσεις για «λάδι στη φωτιά» του πολέμου!

Με την ελληνική κυβέρνηση να δηλώνει ετοιμότητα για ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια των ΕΕ και ΝΑΤΟ από την Ερυθρά έως τη Μαύρη Θάλασσα κι από τα Βαλκάνια έως την Αφρική, συνεδρίασε χθες στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ευρωένωσης, ένα πραγματικά... πολεμικό συμβούλιο, όπως έδειξαν και οι αποστροφές Μπορέλ και της Ολλανδής υπουργού Αμυνας που άναψαν το «πράσινο φως» για χτυπήματα των Ουκρανών και μέσα στη Ρωσία με οπλικά συστήματα του ΝΑΤΟ (βλέπε και σχετικό θέμα σελίδα 25).

Στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης ήταν εξάλλου και η παραπέρα «στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία», όπως κι ο απολογισμός των «διαφόρων εν εξελίξει στρατιωτικών πρωτοβουλιών», ανάμεσά τους και οι συνεχείς αποστολές όπλων και πυρομαχικών από το ελληνικό οπλοστάσιο - συνήθως συγκεντρώνονται στη Θεσσαλονίκη και ξεκινούν από εκεί τα φορτία σιδηροδρομικώς ή οδικώς για Κίεβο.

Αλλωστε και στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου τονίζεται ότι προκειμένου η ΕΕ να συνεχίσει να παρέχει στην κυβέρνηση του Κιέβου «όλη την απαραίτητη πολιτική, οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη για όσο χρόνο χρειαστεί και όσο εντατικά χρειαστεί, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της».

Παραπέρα, οι υπουργοί Αμυνας επικεντρώθηκαν στις «δράσεις» στο πλαίσιο της διαβόητης Κοινής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ, όπως και στην ευρωενωσιακή «Ικανότητα Ταχείας Ανάπτυξης» (Rapid Deployment Capacity). Θυμίζουμε, η λεγόμενη Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ (εγκρίθηκε το 2022, κείμενο - πολεμικό δόγμα της ΕΕ, αντίστοιχο της «Στρατηγικής Αντίληψης» του ΝΑΤΟ) προβλέπει τη «δημιουργία» μόνιμης στρατιωτικής δύναμης, ανά πάσα στιγμή διαθέσιμης, επιτρέποντας στην ΕΕ να στείλει έως και 5.000 στρατιώτες σε «μη ανεκτικά (non-permissive) περιβάλλοντα για διαφορετικούς τύπους κρίσεων». Εχει μπει στόχος η EU RDC να βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα το αργότερο έως το 2025. Θα συντονίζεται κατά περίπτωση από τα 5 Στρατηγεία της ΕΕ, ένα από τα οποία και το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ (ΕΣΕΕΕ/EU - OHQ) στη Λάρισα, από όπου σήμερα διευθύνεται η μεγαλύτερη ναυτική επιχείρηση στην ιστορία της ΕΕ, η «Aspides» στην Ερυθρά Θάλασσα, με αποστολή εκεί της φρεγάτας «ΥΔΡΑ», την οποία ετοιμάζεται να σκατζάρει η «ΨΑΡΑ».

Η πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης να βάλει πλάτη σε αυτά τα σχέδια, διεκδικώντας μερτικό από την καπιταλιστική λεία, εκθέτοντας τον λαό σε ανυπολόγιστους κινδύνους, φάνηκε από τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Ν. Δένδια, ο οποίος προσερχόμενος στο ΣΕΥ χαιρέτισε τη χτεσινή, 45η επέτειο από την είσοδο της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, λέγοντας ότι «τιμάμε αυτή την επέτειο, νομίζω με τον πιο κατάλληλο τρόπο, γιατί συμπίπτει με το Συμβούλιο με σύνθεση υπουργών Αμυνας που θα συζητήσει για κάτι εξαιρετικά σημαντικό: Ενα τρίτο μεγάλο ευρωπαϊκό βήμα. Πρώτα η κοινή αγορά, μετά το κοινό νόμισμα, τώρα η κοινή άμυνα», απαρίθμησε επιβεβαιώνοντας το... ποιόν της ιμπεριαλιστικής ένωσης της εκμετάλλευσης και του πολέμου.

Οπως είπε, για να πραγματοποιηθεί αυτό το «πολύ μεγάλο βήμα» πρέπει να υπηρετηθούν δύο παράμετροι. «Καταρχήν, ένας ενιαίος ευρωπαϊκός αμυντικός βραχίονας», παραπέμποντας επ' αυτού στην πρόσφατη πρωτοβουλία των πρωθυπουργών Ελλάδας και Πολωνίας για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αντιαεροπορικού θόλου. «Tο δεύτερο είναι ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο ανάπτυξης της παραγωγής μας, προϊόντων Αμυνας και Τεχνολογίας Αμυνας», είπε παραπέμποντας στην ψήφιση στη Βουλή την προηγούμενη βδομάδα του νόμου για το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, το οποίο πέρασε με τις ψήφους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και των φασιστοειδών «Σπαρτιατών».

Σε περιοχή που «βράζει» έχει στείλει η κυβέρνηση την «Υδρα»

Καθώς συζήτηση στο ΣΕΥ έγινε και για την «Aspides», ο υπουργός υπογράμμισε το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση «έχει την ηγεσία και έχει και την επιχειρησιακή ευθύνη, ώστε να μπορέσουμε να ενισχύσουμε την Επιχείρηση». Αυτή είναι η έγνοια τους, να ενισχύσουν άλλη μια ιμπεριαλιστική αποστολή χιλιάδες μίλια μακριά από την πατρίδα για τα συμφέροντα των εφοπλιστών και της διαμετακόμισης, την ίδια ώρα που συνεχίζουν να σιωπούν σχετικά με το πολύ επικίνδυνο και ιδιαιτέρως ανησυχητικό περιστατικό με τη φρεγάτα «ΥΔΡΑ», η οποία πριν λίγες μέρες βρέθηκε στο βεληνεκές «εισερχόμενου» στον Κόλπο του Αντεν, που έσκασε περίπου 200 μέτρα από το πλοίο, στο εσωτερικό του οποίου φέρεται να επικράτησε μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία στο πλήρωμα.

Το γεγονός άλλωστε ότι εκεί η θάλασσα «βράζει», επιβεβαιώθηκε και χτες, όταν το ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο «Laax» (μεταφοράς χύδην φορτίου, με σημαία Νήσων Μάρσαλ) δέχτηκε επίθεση με τρεις πυραύλους ανοιχτά των ακτών της Υεμένης και συγκεκριμένα του λιμανιού Χοντέιντα. Το πλοίο πήρε κλίση και έμπασε νερά. Κατευθύνθηκε κατόπιν προς λιμάνι των ΗΑΕ, όπου αναμένεται αξιολόγηση της ζημιάς.

Τέλος, ο Δένδιας είχε προγραμματισμένες διμερείς συναντήσεις και με τους ομολόγους του από Μοζαμβίκη, Ρουάντα και Πράσινο Ακρωτήρι. «Νομίζω ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα, έχοντας σημαντικές ένοπλες δυνάμεις, να παρέχει γνώσεις και δυνατότητες σε χώρες με τις οποίες μπορεί να αναπτύξει μια εγκάρδια σχέση», έλεγε σχετικά.

Θυμίζουμε, Ελληνες στρατιωτικοί στάλθηκαν στην «Εκπαιδευτική Αποστολή» της ΕΕ (European Union Training Mission Mozambique/ EUTM - MOZ) στη Μοζαμβίκη, ζώνη όπου ευρωενωσιακά μονοπώλια συγκρούονται με ρωσικούς και κινεζικούς ομίλους. Ταυτόχρονα, είναι πάντα σε ισχύ η περιλάλητη «στρατηγική συμφωνία» Ελλάδας - Γαλλίας, που προβλέπει μεταξύ άλλων «συμμετοχή σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων ή αναπτύξεις σε θέατρα επιχειρήσεων προς υποστήριξη κοινών συμφερόντων, όπως, για παράδειγμα, τις υπό γαλλική διοίκηση επιχειρήσεις στο Σαχέλ».

Στο μεταξύ, μπρος στη νέα σφαγή που διεξάγει το κράτος - δολοφόνος Ισραήλ κι ενώ η κυβέρνηση έχει βάλει πλάτη όλα αυτά τα χρόνια στην υποστήριξη και εκπαίδευση των Ισραηλινών, ο Μητσοτάκης ξεπερνώντας κάθε όριο πρόκλησης και υποκρισίας εξέφρασε τον ...«ισχυρότατο προβληματισμό» της κυβέρνησης για την κατάσταση στη Γάζα και στη Ράφα. Θύμισε, δε, ότι η ντόπια αστική τάξη έχει «στρατηγική σχέση» με το Ισραήλ, ξανάβαλε τις γνωστές ενστάσεις, τις βγαλμένες από το ευρωΝΑΤΟικό τεφτέρι, ότι «η καταδίκη του Ισραήλ θα πρέπει να συνοδεύεται από τη ρητή καταδίκη της Χαμάς και το αίτημα της απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων», και παρέπεμψε την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους στις ελληνικές καλένδες, αποφαινόμενος ότι δεν είναι ο «σωστός χρόνος» τώρα για την ίδρυσή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ