Τετάρτη 29 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να βρεθεί το ΚΚΕ όσο γίνεται ψηλότερα

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα

Το βράδυ της 9ης Ιούνη ο λαός μας μπορεί να νιώθει και να είναι πολύ πιο δυνατός. Το λέμε και το πιστεύουμε. Αρκεί να το πιστέψετε και όλοι εσείς. Ολοι και όλες εσείς που στηρίξατε το ΚΚΕ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, εκλέγοντας κομμουνιστή βουλευτή στα Γιάννενα μετά από χρόνια.

Εσείς που στηρίξατε τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στις εκλογές του Οκτώβρη. Εσείς, επίσης, που σκεφτόσασταν να το κάνατε αλλά τελικά δεν το αποφασίσατε. Τώρα είναι η ώρα να κάνετε αυτό που σκέφτεστε, να φτάσετε στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Δεν παίρνει άλλη αναβολή, έτσι κι αλλιώς όλα τα υπόλοιπα δοκιμάστηκαν.

Ολοι εσείς που έχετε δώσει μαζί με τους κομμουνιστές δύσκολες μάχες στους χώρους δουλειάς, που έχετε στηρίξει τις δυνάμεις του ΚΚΕ όπου έχουν στηθεί κάλπες τα τελευταία χρόνια. Στο εργατικό κίνημα, κάνοντας το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, όπως και δεκάδες άλλα Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα, πραγματικό στήριγμα των εργαζομένων. Στις φοιτητικές εκλογές, όπου η «Πανσπουδαστική», που στηρίζουν η ΚΝΕ και το ΚΚΕ, αναδείχθηκε πρώτη δύναμη πανελλαδικά για τρίτη συνεχή χρονιά. Και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για τέταρτη χρονιά, γιατί κάποιοι πάντα ανοίγουν τον δρόμο...

Ολοι εσείς που παρακολουθείτε τη δράση του ΚΚΕ, εκτιμάτε τη σταθερότητα των θέσεών του, πάντα υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, εκτιμάτε τη σοβαρότητα των αναλύσεών του, ακόμα κι αν υπάρχουν ζητήματα στα οποία έχετε διαφορετικές προσεγγίσεις. Ολοι εσείς που θέλετε να στείλετε ένα μήνυμα διαμαρτυρίας, ακόμα και αντίθεσης σε αυτήν την ΕΕ, που αλλιώς σας τα έλεγαν τα κόμματα του κεφαλαίου και αλλιώς τελικά είναι. Και δεν άργησε βέβαια να αποκαλυφθεί ο αντιλαϊκός, ο αντιδραστικός της χαρακτήρας.


RIZOSPASTIS

Αντί για Ενωση των λαών της Ευρώπης, είναι μια Ενωση των μονοπωλίων και των λόμπι της διαφθοράς, των πολέμων και, φυσικά, των αντιλαϊκών κυβερνήσεων κάθε απόχρωσης. Τέτοια βέβαια ήταν πάντα, και ξέρετε ότι το ΚΚΕ σάς είπε από την πρώτη στιγμή την αλήθεια.

Ολοι εσείς που θέλετε να κόψετε τη φόρα στην κυβέρνηση της ΝΔ, για να μην μπορεί ο Μητσοτάκης από τις 10 του Ιούνη να μιλάει για ανανέωση της λαϊκής εντολής, όταν θα φέρνει νομοσχέδια που θα τσακίζουν κι άλλο το εισόδημα και τα δικαιώματά σας.

Αλλά και όλοι εσείς που αισθάνεστε αριστεροί, προοδευτικοί και δεν μπορείτε πια να ανέχεστε τον πολιτικό εκφυλισμό του ΣΥΡΙΖΑ, με μια ηγεσία που πλέον δηλώνει απροκάλυπτα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πέρα από τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, χρησιμοποιώντας ακριβώς τις ίδιες λέξεις με τα στελέχη της ΝΔ. Ολοι εσείς και όλοι εμείς μαζί αποτελούμε μια πολύ μεγάλη δύναμη!

Και όπως συναντηθήκαμε σε όλες τις μεγάλες μάχες εδώ στα Γιάννενα, στις μεγάλες απεργίες σε μεγάλους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα χωριά, στο Πανεπιστήμιο, στα σχολεία, τώρα να συναντηθούμε και στις κάλπες των ευρωεκλογών. Για να μην σκορπίσει, αυτή η δυναμική που υπάρχει, σε διάφορες κατευθύνσεις, για να πετύχουμε αυτό που όλοι οι άλλοι ξορκίζουν, να συνεχιστεί η ανοδική πορεία του ΚΚΕ και σε αυτήν την κάλπη. Μπορούμε να ταράξουμε τα νερά. Να τρομοκρατήσουμε τους τρομοκράτες του λαού. Να ριχτούμε από την επόμενη μέρα με άλλους όρους, με άλλη ορμή στους μεγάλους αγώνες που έχουμε να δώσουμε.

Δεν μπορείς να καταδικάσεις την πολιτική της ΝΔ χωρίς να καταδικάσεις και την πολιτική της ΕΕ


RIZOSPASTIS

Θα έχετε ακούσει πολλές φορές να σχολιάζουν στα μέσα ενημέρωσης ότι ενώ έχουμε ευρωεκλογές, συζητάμε περισσότερο για τα εγχώρια θέματα και όχι για τα λεγόμενα ευρωπαϊκά.

Μπορεί επίσης να έχετε ακούσει τους τσακωμούς ανάμεσα στη ΝΔ και στα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Αριστερά, για το ποιος μπορεί να μας φέρει «πιο κοντά στην Ευρώπη». Το έχουν κάνει και σλόγκαν πλέον...

Και, βέβαια, όταν όλοι αυτοί μιλάνε για Ευρώπη, μιλάνε πάντα για την πολυαγαπημένη τους ΕΕ των λόμπι. Δεν υπάρχει τίποτα πιο παραπλανητικό, γιατί όλα αυτά τα δύσκολα, τα βασανιστικά που ζουν ο λαός και η νεολαία στη χώρα μας εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ σήμερα, άλλων κυβερνήσεων παλιότερα, δεν διαχωρίζονται από τις Κατευθύνσεις, τις Οδηγίες, τους Κανονισμούς, τις Αποφάσεις της ΕΕ.

Αντίθετα, είναι ακριβώς αυτό, τα αποτελέσματα της εφαρμογής τους. Αυτά που ψηφίζουν και συνδιαμορφώνουν όλα τα άλλα κόμματα παρέα στο Ευρωκοινοβούλιο έρχονται μετά και γίνονται νόμοι στην ελληνική Βουλή, πριν περάσουν στις ζωές μας.

Επομένως, δεν μπορείς να τιμωρήσεις, να καταδικάσεις την πολιτική της ΝΔ χωρίς να καταδικάσεις ταυτόχρονα και την πολιτική της ΕΕ, ούτε βέβαια και το αντίστροφο. Δεν υπάρχει ίσως πιο εμβληματικό παράδειγμα από αυτό του εργάσιμου χρόνου. Τις λεγόμενες «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», που διαπερνούν τις θέσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και με βάση τις οποίες διεκδικούν την ψήφο των εργαζομένων.

Τι εννοούν ως «βέλτιστο»; Τη δουλειά ήλιο με ήλιο, τα ανύπαρκτα όρια μεταξύ εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου, τη μεγέθυνση του απλήρωτου χρόνου εργασίας, με τις υπερωρίες που αμείβονται με ρεπό, τη διάλυση του όποιου προγραμματισμού για τους εργαζόμενους. Μιλάμε για κανονικό «ελευθέρας» στην εργοδοσία να ξεσαλώνει, με ανεπανόρθωτες συνέπειες για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Ετσι, σήμερα, 138 χρόνια από την Πρωτομαγιά του Σικάγο, όταν οι εργάτες κατέκτησαν το 8ωρο, και ενώ πλέον είναι πέρα για πέρα ρεαλιστικό, με βάση την ασύλληπτη άνοδο της παραγωγικότητας της εργασίας, οι εργαζόμενοι να δουλεύουν 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, αντί γι' αυτό έχουμε να αναμετρηθούμε με τα 13ωρα, με τη «διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου» και όλα εκείνα τα εργαλεία που μας γυρνούν στον εργασιακό Μεσαίωνα.

Και αυτό το ονομάζουν πρόοδο, εκσυγχρονισμό στην ΕΕ. Τη σύγχρονη σκλαβιά. Αυτή είναι όμως η κανονικότητα της ΕΕ, τέτοιοι νόμοι έχουν περάσει σε όλα τα κράτη - μέλη, στα περισσότερα μάλιστα πολύ νωρίτερα απ' ό,τι στην Ελλάδα.

Ο στόχος τους δεν είναι βέβαια άλλος από τη μεγιστοποίηση των κερδών των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, η βελτίωση της θέσης τους στον ανταγωνισμό με άλλα μονοπώλια. Τα 12ωρα, η 6ήμερη και 7ήμερη εργασία, την οποία αντιπαλεύουν οι εργαζόμενοι στο «Ζαγόρι» εδώ στα Γιάννενα και σε πολλούς ακόμα χώρους δουλειάς, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα «σπαστά» ωράρια στο Εμπόριο, οι 60 ώρες δουλειάς τη βδομάδα στους νοσοκομειακούς γιατρούς, Ολα έχουν τη «σφραγίδα» της ΕΕ και των κομμάτων που πίνουν νερό στο όνομά της, που τα έχουν ψηφίσει και υλοποιήσει όλα αυτά.

Η «πράσινη μετάβαση» βασική αιτία της ενεργειακής φτώχειας

Και, φυσικά, δεν είναι μόνο ο εργάσιμος χρόνος. Οποια πέτρα κι αν σηκώσει ο λαός των Ιωαννίνων, από κάτω θα βρει και μια αντιλαϊκή Οδηγία της ΕΕ.

Κατεύθυνση της ΕΕ είναι η παραγωγή προϊόντων, και ειδικά αγροτικών - κτηνοτροφικών Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης, με στόχο τις εξαγωγές και όχι την κάλυψη των εγχώριων αναγκών σε διατροφικά προϊόντα. Και αυτή είναι η περιβόητη «εξωστρέφεια» της οικονομίας, για την οποία μιλούν όλα τα άλλα κόμματα. Και μετά τσακώνονται ο Μητσοτάκης με τον Κασελλάκη για την τιμή της φέτας, αλλά για την πολιτική της ΕΕ τσιμουδιά...

Από την άλλη, οι αθρόες εισαγωγές γάλακτος και άλλων προϊόντων, που δυσκολεύουν την επιβίωση των κτηνοτρόφων, δεν είναι παρέκκλιση από την πολιτική της ΕΕ, είναι η καρδιά και η κανονικότητα της ΕΕ. Είναι οι γνωστές «ελευθερίες» του Μάαστριχτ, που πριν 32 χρόνια ψήφιζαν όλοι μαζί, πλην ΚΚΕ, και υπόσχονταν ευημερία και στους αγρότες και κτηνοτρόφους, σε ολόκληρο τον λαό. Και δεν άργησε να αποκαλυφθεί πως οι ελευθερίες για το κεφάλαιο είναι αλυσίδες για τους εργαζόμενους.

Και εδώ στα Γιάννενα, σε όλη την Ηπειρο, όλοι όσοι ορθώνουν το ανάστημά τους ενάντια στην άναρχη επέλαση των ΑΠΕ, όσοι έδωσαν μάχες για την υπεράσπιση της φυσικής ομορφιάς του τόπου τους, όσοι τρομάζουν να ανοίξουν τον λογαριασμό του ρεύματος, πρέπει να γνωρίζουν ότι η λεγόμενη «πράσινη μετάβαση» είναι επίσημη πολιτική της ΕΕ, ψηφισμένη από όλα τα άλλα κόμματα στο Ευρωκοινοβούλιο, και βασική αιτία της ενεργειακής φτώχειας.

Ολα για την κερδοφορία των ομίλων, ψίχουλα για τις ανάγκες των πολλών

Και έχουμε και συνέχεια: «Λεφτόδεντρα» δεν υπάρχουν - κατά την ΕΕ και τα κόμματά της - για προσλήψεις στην Υγεία, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν όλες οι χειρουργικές κλίνες στα νοσοκομεία και να φτιαχτούν κι άλλες, για τη λειτουργία των ΜΕΘ, για αναβάθμιση του ΕΚΑΒ, των Κέντρων Υγείας στα χωριά, αλλά υπάρχουν εκατομμύρια ευρώ για τους ομίλους της Ιδιωτικής Υγείας και για τις ΜΚΟ στον τομέα της Ψυχικής Υγείας.

Για παράδειγμα, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας στα Γιάννενα υποχρεώνεται να παρέχει στέγη στις ΜΚΟ και σταδιακά αυτές αναλαμβάνουν να αντικαταστήσουν και υπαρκτές δημόσιες δομές, όπως έγινε με την Υπηρεσία Εγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Η στρατηγική της ΕΕ στην Υγεία είναι που ορίζει τη δραστική περικοπή των κρατικών δαπανών, τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως «αυτοτελώς χρηματοδοτούμενων μονάδων» όπως λένε, σαν επιχειρήσεις δηλαδή.

Μη σας ξεγελούν τα όσα λέει ο Μητσοτάκης για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης που πάνε στην Υγεία.

Καθένα από τα λίγα ευρώ που δίνονται στην Υγεία από το Ταμείο Ανάκαμψης, από αυτό το υπερμνημόνιο της ΕΕ με τα εκατοντάδες αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, προορίζεται να δώσει ώθηση στην κερδοφορία κατασκευαστικών και ενεργειακών ομίλων, με τις περιβόητες ενεργειακές αναβαθμίσεις σε νοσοκομεία. Σε νοσοκομεία όμως που δεν έχουν γιατρούς και νοσηλευτές, δεν έχουν προσωπικό καθαριότητας, δεν έχουν όλο τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό. Και η λίστα δεν έχει τέλος...

Με δυο λόγια, την ΕΕ και την πολιτική της την ξέρουμε όλοι και όλες καλύτερα και από αυτό που μπορεί να πιστεύουμε. Τη ζούμε κάθε μέρα στο πετσί μας, σε όλα αυτά που μας ταλαιπωρούν, που μας κρατούν απομονωμένους από τις δυνατότητες που υπάρχουν για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας. Ολα για την κερδοφορία των ομίλων, ψίχουλα για τις ανάγκες των πολλών. Αυτή είναι η ΕΕ και η πολιτική της. Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των άλλων.

Αυτά είναι ορισμένα από τα «ευρωπαϊκά» και τα «ελληνικά» θέματα για τα οποία ψηφίζουμε στις 9 Ιουνίου. Και με την ψήφο στο ΚΚΕ μπορούμε να τους πούμε «ως εδώ». Να δώσουμε ένα ισχυρό πλήγμα σε αυτήν την πολιτική και σε όσους την υπηρετούν.

Ψήφος με τον νου μας στις επικίνδυνες διεθνείς εξελίξεις

Κανείς δεν μπορεί να πάει στις κάλπες τη μεθεπόμενη Κυριακή, χωρίς να έχει στο μυαλό του τις επικίνδυνες διεθνείς εξελίξεις, τους δύο πολέμους που μαίνονται στην περιοχή μας και στους οποίους η ΕΕ πρωταγωνιστεί, με εμπλοκή και της χώρας μας.

Η ΕΕ του πολέμου έχει δώσει ήδη εξοπλισμούς αξίας 100 δισ. ευρώ, από το υστέρημα των λαών της, στο καθεστώς του Ζελένσκι στην Ουκρανία.

Εχει αποφασίσει τη μετατροπή της οικονομίας της σε «πολεμική οικονομία». Αρχηγοί κρατών - μελών της μιλούν πλέον ανοιχτά για αποστολή στρατευμάτων, αν και από ό,τι φαίνεται αυτά είναι ήδη εκεί.

Η ΕΕ έχει στείλει πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα προς υποστήριξη του κράτους - δολοφόνου του Ισραήλ, που συνεχίζει τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού.

Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή παίζει η χώρα μας, που έχει εκεί τη φρεγάτα «Υδρα» και έχει αναλάβει και τη διοίκηση της επιχείρησης.

Με απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των άλλων, κάθε μέρα που περνάει, ο λαός μας χρεώνεται μισό εκατομμύριο ευρώ για αυτή την αποστολή της φρεγάτας. Μισό εκατομμύριο που λείπει από τις δικές μας ανάγκες, λείπει από τα σχολεία, από τα νοσοκομεία, από την προστασία της ίδιας μας της ζωής.

Κάθε μέρα που περνάει, επίσης, το ελληνικό έδαφος, με τις ΝΑΤΟικές βάσεις, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια που αξιοποιούνται για αυτούς τους σκοπούς, γίνεται ορμητήριο πολέμου εις βάρος άλλων λαών.

Από εδώ περνούν τόνοι πολεμικού εξοπλισμού, ενώ οι αποθήκες των ελληνικών στρατοπέδων αδειάζουν για να τροφοδοτείται η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι πόλεις μας γίνονται δυνητικοί στόχοι αντιποίνων από τους αντιπάλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Το ίδιο ισχύει για την Ηπειρο, όπου υπάρχει η ΝΑΤΟική βάση του Ακτιου στην Πρέβεζα, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας που επίσης αξιοποιείται για αυτούς τους σκοπούς.

Και όλα αυτά, γιατί;

Για να εκπληρώνει η χώρα τις συμμαχικές, τις ΝΑΤΟικές δηλαδή, υποχρεώσεις της και να μπορεί να υπολογίζει, όπως λένε, στη στήριξη των συμμάχων.

Ποιων συμμάχων; Της ΝΑΤΟικής συμμάχου Τουρκίας; Που αμφισβητεί ανοιχτά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας;

Της ΝΑΤΟικής συμμάχου Αλβανίας; Με τις γνωστές πρόσφατες προκλήσεις του Ράμα;

Της ΝΑΤΟικής συμμάχου Βόρειας Μακεδονίας; Η ηγεσία της οποίας επανέφερε πλέον, κανονικά και με τον νόμο, την αλυτρωτική ονομασία «Μακεδονία» για το κράτος της;

Και καλά θα κάνει να μην παριστάνει τον δικαιωμένο ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ. Γιατί ποτέ δεν αμφισβήτησε τον ΝΑΤΟικό χαρακτήρα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το μόνο που έκαναν ήταν να ψαρεύουν στα βρώμικα νερά του εθνικισμού και μόλις έγιναν κυβέρνηση την κάνανε ευαγγέλιο, ακριβώς επειδή είναι ΝΑΤΟική.

Ούτε φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ, που έβγαλε όλη τη βρώμικη δουλειά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και παραμύθιαζε τον κόσμο, ακόμα και προοδευτικούς ανθρώπους με τίμιες προθέσεις, ότι με τη συμφωνία αυτή θα λυθούν δήθεν τα προβλήματα και θα συνυπάρξουν αρμονικά οι λαοί. Λες και έχει συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο εκεί που πατάει το πόδι της, ή μάλλον την μπότα της, η δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ...

Μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ θα στείλει σαφές αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα

Γι' αυτό λέμε: Η ψήφος μας στις 9 του Ιούνη πρέπει να έχει πολύ ψηλά στα κριτήριά της όλα τα παραπάνω, όσο κι αν προσπαθούν τα κόμματα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να μας πείσουν ότι δεν ψηφίζουμε για αυτά, ακριβώς επειδή θέλουν να θεωρούνται δεδομένα.

Εχουμε, βέβαια, από πάνω και διάφορους, από τη ΝΔ μέχρι τη Νέα Αριστερά, να μας λένε ότι η ΕΕ πρέπει να «ξυπνήσει», να πετύχει τη «στρατηγική της αυτονομία», να πάψει να «σέρνεται πίσω από το ΝΑΤΟ», να φτιάξει τον δικό της στρατό κ.λπ. Λες και αυτά που κάνει μέχρι σήμερα η πολεμοκάπηλη ΕΕ, της οποίας τα 20 από τα 27 μέλη είναι και μέλη του ΝΑΤΟ, δεν είναι αρκετά. Θέλουν κι άλλα οι συγκεκριμένοι που τα λένε αυτά και κάποιοι τα παρουσιάζουν και για αριστερά και προοδευτικά. Θέλουν, δηλαδή, ακόμα περισσότερα λεφτά των λαών για εξοπλισμούς, ακόμα περισσότερες πολεμικές αποστολές της ΕΕ, σε τελική ανάλυση, ακόμα περισσότερο πόλεμο, «να σκοτώνονται οι λαοί για τ' αφέντη το φαΐ».

Μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ θα στείλει σαφές αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα. Μήνυμα αλληλεγγύης στους λαούς που δοκιμάζονται και πρώτα από όλους στον πολύπαθο λαό της Παλαιστίνης.

Πήγε και ο Κασσελάκης στην Παλαιστίνη. Να κάνει και να πει τι; Οτι οι ευρωβουλευτές του ψήφισαν στην ΕΕ το ψήφισμα για το δικαίωμα στην αυτοάμυνα του Ισραήλ τον Νοέμβρη, δίνοντας «πράσινο φως» για το ματοκύλισμα; Οτι ο ίδιος ήταν έτοιμος να συναντηθεί στις ΗΠΑ με το μεγαλύτερο αντιδραστικό ισραηλινό λόμπι; Να πει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ - με υπουργούς της Νέας Αριστεράς - αναβάθμισε τις σχέσεις της Ελλάδας με τους δολοφόνους; Μήπως τους έπιασε ο πόνος για το δράμα των Παλαιστινίων; Απλά φοβήθηκαν μην τους πάρει κι αυτούς και τους σηκώσει η οργή του λαού μας, που από την πρώτη μέρα μια φράση έχει στο στόμα: «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».

Με τους αγώνες μας, με το ΚΚΕ μπροστά, έχουμε πετύχει πολλά

Είναι μεγάλη υπόθεση ότι, κόντρα στις δυσκολίες και στο ρεύμα των καιρών, στην Ελλάδα υπάρχει ζωντανό εργατικό - λαϊκό κίνημα. Με σταθερά βήματα ανασυντάσσεται, δυναμώνει, απλώνεται σε περισσότερους κλάδους και χώρους δουλειάς, εκπαίδευσης, σε περισσότερες γειτονιές, συντονίζεται πανελλαδικά. Οτι βελτιώνεται ο συσχετισμός δυνάμεων εντός του.

Οτι υπάρχει και δυναμώνει ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, το οποίο έχει αρχίσει να αποτυπώνεται πλέον πιο διακριτά και στις εκλογικές αναμετρήσεις.

Οτι μένει αναμμένη η φλόγα της διεκδίκησης μιας άλλης κοινωνίας, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, όπου η καπιταλιστική βαρβαρότητα, οι πόλεμοι, η προσφυγιά, θα αποτελούν παρελθόν και οι άνθρωποι θα μπορούν να απολαμβάνουν τη ζωή χωρίς το άγχος της επιβίωσης.

Η πραγματική και ρεαλιστική διέξοδος προς όφελος του λαού υπάρχει και βρίσκεται στην πολιτική και το ανατρεπτικό Πρόγραμμα του ΚΚΕ. Με τον λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει, με τα κλειδιά της ανάπτυξης και της οικονομίας στα δικά του χέρια, σε μία κοινωνία απαλλαγμένη από τις δεσμεύσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Να είστε σίγουροι ότι πολλοί θα ήθελαν να είχαν ξεμπερδέψει με όλα αυτά, να μην ακούγονται καν. Θα ήθελαν να υπάρχει ομοφωνία γύρω από τις βασικές επιλογές και τις κατευθύνσεις της άρχουσας τάξης των εκμεταλλευτών, των πολιτικών της εκπροσώπων, των υποκριτών και κάθε λογής σαλτιμπάγκων. Αλλά δεν τους έχει περάσει και ούτε πρόκειται. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ αποτελεί εγγύηση για αυτό.

Μέχρι σήμερα, με τους αγώνες μας, με το ΚΚΕ μπροστά, έχουμε πετύχει πολλά.

Για την ακρίβεια, μόνο με τους αγώνες μας πετύχαμε το οτιδήποτε.

Τίποτα ποτέ δεν χαρίστηκε στον λαό από τις κυβερνήσεις, όπως κι αν αυτές πλασαρίστηκαν στον λαό, ούτε από την ΕΕ.

Με τους αγώνες τους οι εργαζόμενοι έχουν επιβάλει την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις σε μια σειρά κλάδους. Εχουν καθυστερήσει την εφαρμογή των νόμων για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, για την παρεμπόδιση της λειτουργίας των συνδικάτων.

Με τους αγώνες τους οι υγειονομικοί έχουν βάλει σοβαρά εμπόδια στην υλοποίηση του μέτρου των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων, στα οποία θέλησαν να στείλουν μέχρι και ογκολογικούς ασθενείς εδώ στα Γιάννενα, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Με τις μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις, με την τεράστια απεργία της 28ης Φλεβάρη, με την προσπάθεια του ΚΚΕ μέσα και έξω από τη Βουλή και φυσικά με τον μεγάλο αγώνα των συγγενών των θυμάτων, έχει ηττηθεί το αφήγημα της κυβέρνησης της ΝΔ που ήθελε να αποδώσει το έγκλημα των Τεμπών αποκλειστικά σε ένα ανθρώπινο λάθος, έχει μείνει το θέμα ψηλά και έχουν αναδειχθεί σε μεγάλο βαθμό οι πραγματικές ευθύνες, παρά την εξοργιστική προσπάθεια συγκάλυψης.

Με τον αγώνα τους οι φοιτητές κουρέλιασαν το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενώ η μάχη για τη μη εφαρμογή του είναι ανοιχτή. Και όλοι ξέρουν πως οι νόμοι έτσι όπως ψηφίζονται, έτσι μπορούν και να μείνουν στα χαρτιά.

Και ο νόμος Χατζηδάκη ψηφίστηκε, αλλά σε μεγάλο μέρος του είναι ήδη ένα κουρελόχαρτο, και ο νόμος για τις απαγορεύσεις στις διαδηλώσεις ψηφίστηκε, κι αυτός έμεινε στα χαρτιά...

Με τον αγώνα τους οι βιοπαλαιστές αγρότες κέρδισαν τη συμπαράσταση όλου του λαού, απέσπασαν κάποια μέτρα έστω ανακούφισης.

Στις λίγες μέρες που έμειναν, να κινητοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις!

Οι αγώνες που έχουμε μπροστά μας είναι πιο πολλοί και πιο μεγάλοι. Θα τους δώσουμε κι αυτούς όλοι μαζί. Αλλωστε, στις 10 του Ιούνη θα είναι εδώ όλα τα μεγάλα προβλήματα, θα είναι εδώ η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων. Θα είναι εδώ και οι ανάγκες μας, που δεν μπορούν να περιμένουν.

Γι' αυτό, στις 9 Ιουνίου αξιοποιούμε το όπλο που έχουμε στα χέρια μας και σημαδεύουμε σωστά. Ρίχνουμε ένα ηχηρό χαστούκι στην ΕΕ, στην κυβέρνηση της ΝΔ, σε όσα μας κάνουν τον βίο αβίωτο.

Ακυρώνουμε τις προσπάθειες της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας να αναβιώσει τις ίδιες αυταπάτες, που τόσο πίσω μας κράτησαν, τόσο πολύτιμο χρόνο μας στέρησαν στο παρελθόν. Και που έφεραν τελικά πάλι τον Μητσοτάκη καβάλα στο άλογο.

Ο λαός των Ιωαννίνων, με τη «βαριά» αγωνιστική ιστορία, με τους ΕΠΟΝίτες μαθητές της Ζωσιμαίας Σχολής που βρέθηκαν κρατούμενοι στο Νταχάου και τους οποίους τιμήσαμε πρόσφατα με την επίσκεψή μας εκεί, αλλά και τόσα άλλα ηρωικά παραδείγματα, ξέρει πού θα στείλει τους σαλτιμπάγκους της ακροδεξιάς και ξέρει ότι μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ και ο αγώνας μας είναι που τους αφήνουν πίσω, στο περιθώριο. Πάμε, λοιπόν, στις λίγες μέρες που έμειναν, να κινητοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να βρεθεί το ΚΚΕ όσο γίνεται ψηλότερα.

Να στείλουμε στο Ευρωκοινοβούλιο δοκιμασμένους αγωνιστές, που θα αποτελούν τη φωνή των πολλών, που θα δίνουν λόγο μονάχα στους εργαζόμενους, στον λαό και όχι στα λόμπι και στα κάθε λογής παράσιτα που του κλέβουν τον πλούτο.

Να δώσουμε κουράγιο και ελπίδα σε όλους τους λαούς της Ευρώπης που αγωνίζονται, σαλπίζουμε πανευρωπαϊκή αντεπίθεση.

Για την Ελλάδα και την Ευρώπη των λαών, του σοσιαλισμού!

ΚΚΕ δυνατό, η ελπίδα είναι εδώ!

Καλή δύναμη, θα τα καταφέρουμε!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ