Τετάρτη 29 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Περιορισμένη επιχείρηση» βλέπουν οι ΗΠΑ στο μακελειό στη Ράφα!

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να θεωρούν την επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα «περιορισμένη επιχείρηση» (!) δήλωσε χτες η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Sabrina Singh, με φόντο τις νέες πολύνεκρες ισραηλινές επιθέσεις εναντίον καταυλισμών αμάχων, αποτυπώνοντας με χαρακτηριστικό τρόπο το «ξέπλυμα» της γενοκτονίας στη Γάζα στο οποίο επιδίδεται η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Η ίδια εξάλλου έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «η βοήθεια ασφαλείας συνεχίζει να ρέει», επιβεβαιώνοντας ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να εξοπλίζει το κράτος - δολοφόνο για το μακελειό στη Γάζα, αλλά και για την «επόμενη μέρα» των ανταγωνισμών στην περιοχή.

Κατά τ' άλλα, καλά κρατεί και η υποκρισία των ΗΠΑ για τις σφαγές Παλαιστινίων αμάχων, με την Αμερικανίδα αντιπρόεδρο, Καμάλα Χάρις, να δηλώνει μεν χτες ότι η λέξη «τραγικό» δεν μπορεί να περιγράψει τα αποτελέσματα της προχτεσινής επίθεσης εναντίον καταυλισμού αμάχων στη Ράφα, αλλά την ίδια ώρα να μην απαντά σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Ράφα συνιστούν παραβίαση της λεγόμενης «κόκκινης γραμμής» που έχουν θέσει οι ΗΠΑ.

Το δε Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε χτες τη «βαθύτατη θλίψη του» για τους Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν την Κυριακή στη Ράφα, σημειώνοντας ότι αναμένονται τα αποτελέσματα της έρευνας του ισραηλινού στρατού, με την ελπίδα ότι η έρευνα αυτή θα γίνει «γρήγορα και με διαφάνεια». Κι αυτό όταν ήδη ο κατοχικός στρατός κάνει λόγο για «δευτερογενή έκρηξη που προκλήθηκε από το αρχικό χτύπημα σε μια περιοχή εκτός της καθορισμένης ανθρωπιστικής ζώνης» και ισχυρίζεται ότι αυτή «πιθανότατα προκλήθηκε από αποθηκευμένα πυρομαχικά ή όπλα της Χαμάς»...

Σε εφαρμογή η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από Ισπανία, Ιρλανδία, Νορβηγία

Στη διπλωματική αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους προχώρησαν χτες, όπως είχαν προαναγγείλει, οι κυβερνήσεις της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας.

Πλέον, οι χώρες που αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης αυξήθηκαν σε 145 (σε σύνολο 193 μελών του ΟΗΕ).

Στην ΕΕ αναγνωρίζουν επίσης το κράτος της Παλαιστίνης η Σουηδία, η Κύπρος, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία, ενώ τον ίδιο δρόμο μπορεί να ακολουθήσουν σύντομα η Σλοβενία και η Μάλτα.

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός, Ρ. Γκόλομπ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα αποφασίσει για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους αύριο Πέμπτη και θα προωθήσει σχετικό νομοσχέδιο για έγκριση στη Βουλή.

Ανοιχτό είναι το ίδιο ενδεχόμενο και από τις κυβερνήσεις Βρετανίας και Αυστραλίας.

Αντίθετα, η Γαλλία δηλώνει ότι η τρέχουσα γεωπολιτική συγκυρία «δεν είναι κατάλληλη» και η Γερμανία έχει ευθυγραμμιστεί με την πολιτική των ΗΠΑ, με το «επιχείρημα» ότι το Παλαιστινιακό μπορεί να λυθεί μόνο «μέσω διαλόγου» μεταξύ των δύο πλευρών.

Επίσης, χτες, το Κοινοβούλιο της Δανίας απέρριψε νομοσχέδιο το οποίο τασσόταν υπέρ της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους μετά από εισήγηση του υπουργείου Εξωτερικών, που ανέφερε πως δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις.

Στον ΟΗΕ το μακελειό στο Ταλ αλ Σουλτάν

Αργά χτες, μετά τις 22.30 (ώρα Ελλάδος) είχε προγραμματιστεί εκτάκτως συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κεκλεισμένων των θυρών, με επίκεντρο τη σφαγή στο Ταλ αλ Σουλτάν της Ράφα από τον ισραηλινό κατοχικό στρατό.

Το σχετικό αίτημα υπέβαλε η Αλγερία για λογαριασμό και άλλων αραβικών χωρών, ενώ νωρίτερα ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, αντιδρώντας στη σφαγή δεκάδων αμάχων στη Ράφα το βράδυ της Κυριακής διαπίστωσε ξανά ότι «δεν υπάρχει κανένα ασφαλές μέρος στη Γάζα» και ότι «ο τρόμος πρέπει να σταματήσει». Νέα συνεδρίαση του Σώματος για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή αναμένεται σήμερα.

Ο δε επικεφαλής Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, Μ. Γκρίφιθς, σχολιάζοντας τις προχτεσινές δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπ. Νετανιάχου, περί «τραγικού λάθους» αναφορικά με τον θάνατο δεκάδων αμάχων στο Ταλ αλ Σουλτάν από ισραηλινή επίθεση, τόνισε ότι το να αποκαλείς ένα τέτοιο γεγονός «λάθος» είναι «σαν να μη σημαίνουν τίποτε εκείνοι που σκοτώθηκαν, εκείνοι που θρηνούν και εκείνοι που προσπάθησαν να σώσουν ζωές».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δολοφονικές επιδρομές, απάνθρωπος αποκλεισμός της Γάζας και ένταση των βασανιστηρίων στις φυλακές(2024-06-27 00:00:00.0)
Φονικές ισραηλινές επιθέσεις και συστηματική καταστροφή παλαιστινιακής γης(2024-06-14 00:00:00.0)
Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η σφαγή του Παλαιστινιακού λαού(2024-04-19 00:00:00.0)
Κρανίου τόπος η Ράφα(2004-05-22 00:00:00.0)
Εκκλήσεις και ευχολόγια για τις εντεινόμενες εκκαθαρίσεις(2004-05-21 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις συμπαράστασης(2002-04-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ