Πέμπτη 27 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Δολοφονικές επιδρομές, απάνθρωπος αποκλεισμός της Γάζας και ένταση των βασανιστηρίων στις φυλακές

Copyright 2024 The Associated

Με τις διαρκείς δολοφονικές επιδρομές του ισραηλινού κατοχικού στρατού σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, με τη συστηματική παρεμπόδιση στην είσοδο και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον ισοπεδωμένο παλαιστινιακό θύλακα, με φυλακίσεις χιλιάδων Παλαιστινίων σε ισραηλινές φυλακές και στρατόπεδα συγκέντρωσης, κάτω από βασανιστήρια και απάνθρωπες συνθήκες που αυξάνουν τους θανάτους κρατουμένων, με συνεχή ένταση της κατοχικής βίας και στη Δυτική Οχθη, κλιμακώνεται διαρκώς το έγκλημα του ισραηλινού κράτους - δολοφόνου σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Μέσα σε 264 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, έχουν σκοτωθεί 37.718 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 86.377. Την τελευταία 24ωρη περίοδο αναφοράς σκοτώθηκαν τουλάχιστον 60 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν άλλοι 140, όπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Ο ισραηλινός κατοχικός στρατός σφυροκόπησε και χτες αρκετές περιοχές σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ εντείνονται σφοδρές μάχες στη Ράφα, στη νότια Γάζα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν διάφορες περιοχές της πόλης της Γάζας, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας άγνωστο αριθμό ανθρώπων, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA. Στόχος των επιθέσεων ήταν οι συνοικίες Ζεϊτούν, Σάμπρα και Ταλ αλ Χάουα.

Στην κεντρική Γάζα, το ισραηλινό πυροβολικό έπληξε το ανατολικό τμήμα του προσφυγικού καταυλισμού Μπουρεΐτζ, ενώ στον προσφυγικό καυταυλισμό Νουσεϊράτ βλήματα τανκς έπληξαν ένα διαμέρισμα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 5 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους, δήλωσαν οι γιατροί, σύμφωνα με το δίκτυο «Al Jazeera».

Από ισραηλινή αεροπορική επίθεση σε κτίριο κατοικιών στην Μπεΐτ Λαχίγια σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 Παλαιστίνιοι. Δεκάδες τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο αραβικό Νοσοκομείο «al-Ahli» στην πόλη της Γάζας.

Σύμφωνα με υγειονομικούς, δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πυραυλικό πλήγμα στη Ράφα, ενώ απώλειες μεταξύ αμάχων προκάλεσε φονική ισραηλινή αεροπορική επιδρομή με στόχο σημείο πρόσβασης WiFi στην Τζαμπάλια, στη βόρεια Γάζα.

Aλλη επίθεση στην πόλη Khuza'a στην ανατολική Χαν Γιούνις σκότωσε άλλους δύο ανθρώπους.

Την ίδια ώρα, κάτοικοι ανέφεραν ότι οι μάχες εντάθηκαν στην περιοχή Τελ Αλ-Σουλτάν στη δυτική Ράφα, ενώ τεθωρακισμένα του κατοχικού στρατού προσπαθούσαν επίσης να προωθηθούν προς τα βόρεια. Οι ένοπλες πτέρυγες της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ δήλωσαν ότι μαχητές επιτέθηκαν στις ισραηλινές δυνάμεις με αντιαρματικούς πυραύλους και οβίδες.

Κι ενώ το Ισραήλ έχει ισοπεδώσει όλη τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ισχυρίζεται διαρκώς ότι επιφέρει συντριπτικά χτυπήματα στη Χαμάς και ετοιμάζεται να κηρύξει την ήττα της στη Ράφα, «δεξαμενές σκέψης» με έδρα τις ΗΠΑ, όπως το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP), επισημαίνουν ότι η Χαμάς θα μπορέσει μετά το τέλος της «εντατικής φάσης» των ισραηλινών χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα να «ανασυγκροτήσει τις μάχιμες μονάδες της» και να επαναβεβαιώσει την «κυβερνητική εξουσία».

Η τελευταία έκθεση από το ISW και το CTP επισημαίνει ότι χιλιάδες Παλαιστίνιοι μαχητές αναχώρησαν από τη Ράφα πριν από την ισραηλινή χερσαία εισβολή και οι δυνάμεις αυτές θα μπορούσαν να παράσχουν τους «ανθρώπινους πόρους για να αναδιοργανωθούν σε σύνθετες, πλήρως αποτελεσματικές στη μάχη μονάδες».

«Η Χαμάς είναι ικανή να ανασυνταχθεί στη Λωρίδα της Γάζας ελλείψει διαρκούς στρατιωτικής πίεσης και μιας βιώσιμης εναλλακτικής λύσης στην κυριαρχία της. Οι επιδρομές μπορούν να διαταράξουν προσωρινά αλλά δεν θα σταματήσουν μια διαδικασία ανασυγκρότησης», αναφέρει η έκθεση.

Νέα δολοφονία εργαζόμενου σε οργάνωση αρωγής από Ισραηλινούς

Οι ισραηλινές επιθέσεις είναι αντίθετα πολύ «αποτελεσματικές» στην εξόντωση δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων αμάχων, καθώς και εκατοντάδων υγειονομικών και εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Η ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) ανακοίνωσε τη δολοφονία του έκτου μέλους του προσωπικού της στη Γάζα.

Ο φυσικοθεραπευτής των ΓΧΣ Fadi Al-Wadiya σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση την Τρίτη μαζί με άλλα 5 άτομα, μεταξύ των οποίων 3 παιδιά, κοντά σε κλινική των ΓΧΣ στην πόλη της Γάζας. Πήγαινε με ποδήλατο στη δουλειά του τη στιγμή της ισραηλινής επίθεσης με drone.

«Πουθενά στη Γάζα δεν υπάρχει ασφάλεια. Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επανειλημμένα επιτεθεί σε εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας και σε ιατρικές εγκαταστάσεις, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο για εμάς να συνεχίσουμε να παρέχουμε σωτήρια ανθρωπιστική βοήθεια», ανέφεραν οι ΓΧΣ σε ανακοίνωσή τους.

Τους αφόρητους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής στη Λωρίδα της Γάζας κατήγγειλε την Τρίτη και ο ΟΗΕ.

«Οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις βρέθηκαν επανειλημμένα στο στόχαστρο στη Γάζα», κατήγγειλε ο Στ. Ντιζαρίκ, εκπρόσωπος του ΟΗΕ, μιλώντας σε δημοσιογράφους χτες. «Οι κίνδυνοι, ειλικρινά, γίνονται ολοένα και πιο αφόρητοι», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ντιζαρίκ, ο επικεφαλής ασφαλείας του ΟΗΕ συναντήθηκε τη Δευτέρα με την Cogat, υπηρεσία του ισραηλινού στρατού που είναι αρμόδια για τη μεταφορά βοήθειας στη Γάζα.

Διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα του απάνθρωπου αποκλεισμού που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, κλείνοντας σχεδόν όλα τα συνοριακά περάσματα και αφήνοντας ελάχιστη ανθρωπιστική βοήθεια να περάσει στον παλαιστινιακό θύλακα, δημιουργώντας δε τεράστια εμπόδια ακόμα και αυτή να φτάσει στους κατοίκους της, ο αναπληρωτής πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Τζ. Μίλερ, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Τρίτη ότι «σχεδόν όλα τα αιτήματα του ΟΗΕ για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών κομβόι έχουν εγκριθεί και εγκρίνονται, οι καθημερινές παύσεις των επιχειρήσεων εναντίον των τρομοκρατών εξακολουθούν να διευκολύνουν τη διανομή της βοήθειας».

Αξιωματούχος της διαβόητης Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) ανέφερε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που έχει συσσωρευτεί σε παραλία της Γάζας (στην πλωτή προβλήτα που κατασκεύασαν οι ΗΠΑ) δεν μπορεί να διανεμηθεί γιατί η Λωρίδα της Γάζας εξακολουθεί να είναι μια ενεργή ζώνη μάχης με μια «γενική αίσθηση ανομίας», με επέκταση φαινομένων λεηλασίας σε φορτηγά, όχι από αμάχους που παίρνουν αυτά που έχουν ανάγκη, αλλά από «οργανωμένα στοιχεία».

Στην πραγματικότητα βέβαια και σε αυτήν την εξέλιξη καθοριστικό ρόλο έχει παίξει ο ισραηλινός κατοχικός στρατός, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα στοχοποιούσε και σκότωνε συστηματικά τους Παλαιστίνιους αστυνομικούς και φρουρούς οι οποίοι αναλάμβαναν τη συνοδεία και προστασία των φορτηγών που διένειμαν την ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι περισσότεροι θάνατοι Παλαιστινίων κρατουμένων από το 1967

Την ίδια ώρα, εντείνεται η ισραηλινή βαρβαρότητα και σε βάρος των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Υποθέσεων Κρατουμένων και την Παλαιστινιακή Ενωση Κρατουμένων, ο αριθμός των Παλαιστίνιων κρατουμένων που πέθαναν υπό ισραηλινή κράτηση από τις 7 Οκτώβρη είναι ο υψηλότερος από το 1967, από τότε δηλαδή που οι οργανώσεις άρχισαν να καταγράφουν τα εγκλήματα κατά των κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές.

Σε κοινή δήλωσή τους, οι δύο οργανώσεις ανέφεραν ότι οι ισραηλινές αρχές βασανίζουν κρατούμενους και φυλακισμένους, σκοτώνοντας τουλάχιστον 18 από τον περασμένο Οκτώβρη.

Σε αυτό το διάστημα, έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 9.400 Παλαιστίνιοι στη Δυτική Οχθη, μαζί με χιλιάδες Παλαιστίνιους από τη Γάζα.

Εκτοτε, έχει καταγραφεί μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των βασανιστηρίων, όπως αποτυπώνεται σε δεκάδες μαρτυρίες απελευθερωμένων κρατουμένων.

Οι αποφυλακισθέντες κρατούμενοι μίλησαν για πείνα, συστηματική ιατρική αμέλεια, απομόνωση και άρνηση βασικών δικαιωμάτων.

«Οι κρατούμενοι υποβάλλονται σε βασανιστήρια και διάφορες μορφές κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικών επιθέσεων και των βιασμών», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα εξάλλου εντείνεται η ισραηλινή κατοχική βία στη Δυτική Οχθη.

Μόνο χτες, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις κατεδάφισαν 17 κτίρια Παλαιστινίων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων WAFA, στην Ιεριχώ, στην κοινότητα Μασάφερ Γιάτα, νότια της Χεβρώνας, στο χωριό Μπεϊτίλου, δυτικά της Ραμάλα και στη συνοικία Σιλουάν της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Μέσα στον Ιούνη οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν κατεδαφίσει 47 παλαιστινιακά κτίσματα, συμπεριλαμβανομένων 35 κατοικημένων σπιτιών, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Νέα μέτρα για την ενίσχυση του ισραηλινού στρατού

Εν μέσω της δολοφονικής επίθεσης στη Γάζα και ενώ προετοιμάζεται να εξαπολύσει γενικευμένο πόλεμο στον Λίβανο, το Ισραήλ παίρνει μέτρα παραπέρα ενίσχυσης των στρατιωτικών του δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό ειδησεογραφικό ιστότοπο «Walla», ο ισραηλινός στρατός σχεδιάζει να δημιουργήσει μια νέα μονάδα ταξιαρχίας που θα αποτελείται από συνταξιούχους και εθελοντές, συμπεριλαμβανομένων υπερορθόδοξων Εβραίων, λόγω έλλειψης στρατιωτών.

Η μονάδα, που θα ονομάζεται Ταξιαρχία 96 ή «Μεραρχία του Δαυίδ», αναμένεται να έχει 40.000 άτομα προσωπικό, άνδρες και γυναίκες, σύμφωνα με το «Walla».

Παράλληλα, η ισραηλινή κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο που αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης των εφέδρων κατά ένα έτος.

Σύμφωνα εξάλλου με την εφημερίδα «Israel Hayom», η ισραηλινή κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιβάλει έκτακτο φόρο στους μισθωτούς για να συμβάλει στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος που προκλήθηκε από τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο φόρος θα ισοδυναμεί με μία εργάσιμη μέρα και θα αφαιρείται από τους μισθούς των εργαζομένων για τον Ιούνη, αναφέρει το δημοσίευμα.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το ισραηλινό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού του για τους τελευταίους 12 μήνες είχε εκτοξευθεί στα 137,7 δισ. σέκελ (37 δισ. δολάρια).

Σε ένα τέτοιο φόντο συνεχίζονται αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις μέσα στο Ισραήλ. Εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μέλη οικογενειών ομήρων, διαδήλωσαν χτες το πρωί σε πολλά σημεία της χώρας, σε κινητοποιήσεις που διοργανώθηκαν από τη Διαμαρτυρία Γυναικών για την επιστροφή των ομήρων.

Η κύρια διαδήλωση προγραμματιζόταν να πραγματοποιηθεί αργά το απόγευμα στο Τελ Αβίβ, ενώ οι διοργανωτές απαιτούσαν με ανακοίνωσή τους από την κυβέρνηση: «Σταματήστε τον πόλεμο - επιστρέψτε όλους τους ομήρους στην πατρίδα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιμέτωπος με τις ισραηλινές βόμβες, την πείνα, τη δίψα και τις επιδημίες ο Παλαιστινιακός λαός(2024-06-21 00:00:00.0)
Δεν έχουν «αποδεικτικά στοιχεία» για τη γενοκτονία στη Γάζα, δηλώνουν οι ΗΠΑ...(2024-04-10 00:00:00.0)
Ξεπέρασαν τους 20.000 οι νεκροί από το ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα(2023-12-21 00:00:00.0)
Προ των πυλών η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα με τη στήριξη ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ(2023-10-20 00:00:00.0)
Επιδρομές στη Γάζα και απελάσεις στην Αίγυπτο(2010-01-09 00:00:00.0)
Σε στρατιωτικό κλοιό η Γάζα(2006-07-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ