Πέμπτη 27 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ για στρατιωτική στήριξη στο Ισραήλ

Διαβεβαιώσεις ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παραδίδουν όπλα και πυρομαχικά στο Ισραήλ έδωσε εκ νέου χθες η κυβέρνηση Μπάιντεν διά στόματος Τζον Κέρμπι, συμβούλου επικοινωνίας εθνικής ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, με φόντο την πολυήμερη επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας Γ. Γκάλαντ στην Ουάσιγκτον.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε πως έχουν ό,τι χρειάζονται, και αυτή η δέσμευση δεν θα κλονιστεί», τόνισε ο Κέρμπι μιλώντας σε δημοσιογράφους, για να προσθέσει ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την ισραηλινή κυβέρνηση «ώστε να βοηθήσουν το Ισραήλ να επιτύχει νέα κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς».

Αντίστοιχα ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου, μετά τη συνάντησή του με τον Γκάλαντ «επιβεβαίωσε τη δέσμευση του Προέδρου Μπάιντεν να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ διαθέτει όλα όσα χρειάζεται για να αμυνθεί στρατιωτικά και να αντιμετωπίσει τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντιπάλους του», όπως αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, αναφορά που «δείχνει» και τη σύγκρουση με τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ.

Τις προηγούμενες μέρες, και μετά τα «παράπονα» του Μπ. Νετανιάχου για επιβράδυνση στις παραδόσεις όπλων από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν είχαν ξεκαθαρίσει ότι όλες οι παραδόσεις αμερικανικών όπλων συνεχίζονται κανονικά, με την εξαίρεση ενός φορτίου βομβών των 900 κιλών, τάχα λόγω «ευαισθησίας» των ΗΠΑ για τη χρήση τους εναντίον αμάχων.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ακόμα ότι ο Σάλιβαν «έθεσε το θέμα των εντάσεων στη Δυτική Οχθη» και συζητήθηκε «η σημασία της μεταφοράς των εκκαθαρισθέντων εσόδων στην Παλαιστινιακή Αρχή χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».

Ο δε Γκάλαντ μετά τη συνάντηση με τον Σάλιβαν επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος» στο θέμα της προμήθειας αμερικανικών όπλων και πυρομαχικών στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του στην Ουάσιγκτον.

«Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων σημειώσαμε σημαντική πρόοδο. Ξεπεράστηκαν τα εμπόδια και τα σημεία συμφόρησης, για να προχωρήσουμε σε μια σειρά θεμάτων και πιο συγκεκριμένα στο θέμα της ενίσχυσης των δυνάμεων και της παράδοσης πυρομαχικών», ανέφερε, ευχαριστώντας την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την «αμέριστη υποστήριξη στο κράτος του Ισραήλ».

Ο Γκάλαντ δήλωσε επίσης ότι «υποστηρίζουμε σταθερά τη συμφωνία του (σ.σ. Αμερικανού) Προέδρου, την οποία το Ισραήλ έχει αποδεχθεί, και τώρα πρέπει να την αποδεχτεί και η Χαμάς ή να υποστεί τις συνέπειες».

Σχολιάζοντας εξάλλου τις σχέσεις ΗΠΑ - Ισραήλ, χαιρέτισε χαρακτηριστικά τον «ισχυρό και διαρκή δεσμό» τους και την «ανοιχτή και συγκαλυμμένη» υποστήριξη της Ουάσιγκτον καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου.

Παρατήρησε ακόμα ότι «όπως όλες οι οικογένειες, συζητάμε τις διαφωνίες μας εσωτερικά και παραμένουμε ενωμένοι» - αναφορά που ερμηνεύεται ως «μπηχτή» για τη δημόσια τοποθέτηση του Νετανιάχου σχετικά με τις παραδόσεις αμερικανικών όπλων.

Παρέμβαση για τις διμερείς σχέσεις έκανε και ο Μπ. Γκαντς, μέχρι πρότινος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στην κυβέρνηση Νετενιάχου και ο οποίος αποχώρησε πρόσφατα, ζητώντας εκλογές. Κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι «βλάπτει τη στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ, η οποία είναι αναπόσπαστο μέρος της ικανότητάς μας να κερδίσουμε τον πόλεμο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ