Πέμπτη 27 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κόντρα στο ρεύμα, με το κεφάλι ψηλά, χωρίς ναρκωτικά

Εκδήλωση της Οργάνωσης στο Πεδίον του Αρεως με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών

«Κόντρα στο ρεύμα, με το κεφάλι ψηλά! Σκέψου, δράσε, ζήσε χωρίς ναρκωτικά!» ήταν το κάλεσμα της ΚΝΕ, που χθες, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών, διοργάνωσε μια ανοιχτή συζήτηση στο θεατράκι της πλατείας Πρωτομαγιάς στο Πεδίον του Αρεως, με έντονο το ενδιαφέρον και τις ερωτήσεις από μαθητές και άλλους νέους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χώρος της εκδήλωσης ήταν πραγματικά παρατημένος και τα μέλη της ΚΝΕ τον καθάρισαν, τον έβαψαν και τον στόλισαν με τα συνθήματα της Οργάνωσης ενάντια στα ναρκωτικά, ενώ παράλληλα διακινούσαν την ανακοίνωση της ΚΝΕ για την Παγκόσμια Ημέρα, ένα ερωτηματολόγιο που απευθυνόταν ιδιαίτερα στους μαθητές για το θέμα, καθώς και αυτοκόλλητα για να διακινηθούν πλατιά το μήνυμα και η στάση ζωής που προβάλλει η ΚΝΕ: «Λέμε ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά! Δεν είναι "πράξη αντίδρασης", αλλά πράξη υποταγής σε όσα ζούμε και δεν μας αρέσουν. Δεν είναι ελευθερία "να κάνεις ό,τι θέλεις με το σώμα σου" και να αυτοκαταστρέφεσαι, επειδή δεν μπορείς "να έχεις ό,τι θέλεις" στη ζωή σου. Η στάση αντίστασης σε όσα ζεις είναι να κρατάς τη ζωή στα χέρια σου, όχι να την παραδίδεις! Να μη συμβιβάζεσαι! Να διεκδικείς τη ζωή που μας αξίζει τον 21ο αιώνα!».

Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε η Εύα Τιγκίρη, επικεφαλής της Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ κατά των Ναρκωτικών και των Εξαρτήσεων. Ανάμεσα σε άλλα επεσήμανε:


«Για εμάς η πάλη ενάντια στα ναρκωτικά δεν αφορά μία μέρα μέσα στον χρόνο. Ολη η δράση της ΚΝΕ εκεί που ζει, μορφώνεται και εργάζεται η νεολαία αποτελεί μια ισχυρή αντίρροπη δύναμη απέναντι στην ανοχή, στη χρήση, στην παραίτηση που καλλιεργεί το σύστημα. Και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού η ΚΝΕ συγκρούεται καθημερινά με το σύστημα της εκμετάλλευσης, με τον καπιταλισμό.

Με όλα όσα γεννά και αναπαράγει: Την ανασφάλεια, την ανεργία, την ακρίβεια, τον ρατσισμό, τα προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις, τον πόλεμο, τη φτώχεια. Και ενώ όλα αυτά τα αδιέξοδα μοιάζουν ανυπέρβλητα, η χρήση ναρκωτικών μοιάζει με ένα υποκατάστατο όλων όσα στερεί το σύστημα.

Φυσικά, παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο μέτωπο των ναρκωτικών και άλλων εξαρτήσεων, το ολόκληρο σχέδιο για την "απελευθέρωση" όλων των ναρκωτικών, με αιχμή την κάνναβη, την επεξεργασμένη παρέμβαση για ενίσχυση της ανοχής ιδιαίτερα της νεολαίας.

Αλλά την ίδια ώρα παρεμβαίνουμε και επιμένουμε "με γνώσεις αλλά και με μαχητική στάση" να τους χαλάμε τα σχέδια. (...) Και γι' αυτό σε όλη τη χώρα ανοίγουμε πλατιά τη συζήτηση, αλλά και δυναμώνουμε την κοινή συλλογική δράση ενάντια σε όσα καίνε την ψυχή, το μυαλό, τη ζωή των νέων. Αυτή η δράση αποτελεί το καλύτερο αντίδοτο στο δηλητήριο του συστήματος».

Στη συνέχεια παρουσίασε στοιχεία από την Ελλάδα αλλά και παγκόσμια για την αύξηση της χρήσης ποσοτικά και από μικρότερες ηλικίες, για την προσπάθεια του συστήματος να καλλιεργήσει ανοχή απέναντι στην κάνναβη, καθώς επίσης για τις επιπτώσεις από τη χρήση της, για τα αδιέξοδα που γεννά και καλλιεργεί το σύστημα στη νεολαία. Και κατέληξε με το κάλεσμα της ΚΝΕ: «Στο σάπιο σύστημα τους που ασφυκτιάς, σήκωσε ανάστημα, μάθε να νικάς! Κράτα τη ζωή στα χέρια σου, μην την παραδώσεις».

Ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό γύρω από το αν είναι όλα τα ναρκωτικά το ίδιο, την κάνναβη, τις επιπτώσεις της αλλά και τις διαφορετικές εμπορικές χρήσεις της, τις πολιτικές αντιμετώπισης του προβλήματος. Τις απάντησαν ανοίγοντας συζήτηση με το κοινό ο Παναγιώτης Κατηφές, κοινωνιολόγος και επικεφαλής του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ ενάντια στα Ναρκωτικά και τις Εξαρτήσεις, και η Λεμονιά Φακάρου, ψυχολόγος και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ.

Το ραντεβού των νέων ανανεώθηκε για τις εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» τις επόμενες μέρες, του Φεστιβάλ που όπως σημειώθηκε αποτελεί σταθερά φιλόξενο χώρο για τις κοινότητες και τις ομάδες που δίνουν αυτόν τον μεγάλο αγώνα κατά των ναρκωτικών.

  • Εκτενές ρεπορτάζ από την εκδήλωση θα δημοσιευτεί σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ