Πέμπτη 27 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φούμαρα περί «πρόληψης» ενώ προωθεί την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ

Πρόκληση αποτελεί το δελτίο Τύπου του υπουργείου Υγείας για την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών «και της παράνομης διακίνησής τους», όπως συμπληρώνει, με την κυβέρνηση να αραδιάζει σωρηδόν ψέματα περί «ενίσχυσης της πρόληψης και της απεξάρτησης», όταν μοναδικό μέλημά της είναι η εμβάθυνση της πολιτικής μείωσης της βλάβης, η συντήρηση της εξάρτησης του χρήστη μέχρι την τελευταία του πνοή, η νομιμοποίηση της διακίνησης ναρκωτικών, η εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση της Πρόληψης και της Απεξάρτησης.

Φτάνει μάλιστα να κάνει λόγο για «ενίσχυση των υποδομών και υπηρεσιών απεξάρτησης όλων των θεραπευτικών επιλογών σε κάθε περιοχή της χώρας». Κι αυτό όταν δεκάδες αιτήματα στις τοπικές κοινωνίες για θεραπευτικά προγράμματα εκκρεμούν, οι αποχωρήσεις μόνιμου προσωπικού από τα «στεγνά» προγράμματα είναι «κανονικότητα», ενώ εδώ και μια δεκαπενταετία δεν έχουν γίνει προσλήψεις. Αντίθετα, με τις ευλογίες όλων των κυβερνήσεων έχουν διευρυνθεί οι ελαστικές σχέσεις απασχόλησης, που εκ των πραγμάτων υπονομεύουν την απεξάρτηση, οδηγούν στην υποτροπή, καθώς η θεραπευτική σχέση δεν μεταβιβάζεται από τον έναν συμβασιούχο θεραπευτή στον άλλο.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ψευδώς ότι η δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων είναι ένα αποφασιστικό βήμα για τη «διασφάλιση του δικαιώματος στην πρόσβαση και στο θεραπευτικό συνεχές σε όλους». Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα αποφασιστικό βήμα στην ιδιωτικοποίησή τους. Παρουσιάζει τα ληξιπρόθεσμα κονδύλια (80.675.000 ευρώ) από επιχειρησιακά προγράμματα και το Ταμείο Ανάκαμψης ως ενίσχυση για τις δομές μέχρι το 2027, χωρίς να απαντά στο «τι θα γίνει μετά». Οπως αναφέρει μάλιστα, μέσω αυτής της χρηματοδότησης θα προστεθούν οι αναγκαίες δομές όπως το Κέντρο Αναφοράς Τοξικώσεων και οι Μονάδες Σωματικής Αποτοξίνωσης (Detox), τα οποία θα έχουν επίσης ημερομηνία λήξης, όταν οι ανάγκες είναι μόνιμες και διαρκώς αυξανόμενες.

Αντί για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ανάπτυξη των «στεγνών» προγραμμάτων, αλλαγή του θεσμικού πλαισίου στα Κέντρα Πρόληψης και κατοχύρωση του έργου τους, αύξηση της χρηματοδότησης από το κράτος, η κυβέρνηση πανηγυρίζει τη δημιουργία «για πρώτη φορά στη χώρα μας Κινητής Μονάδας Μεθαδόνης και Κινητού Χώρου Εποπτευόμενης Χρήσης», δηλαδή για τη συντήρηση μόνιμων χρηστών σ' ένα «νόμιμο» κοινωνικό περιθώριο, από τους οποίους στερεί το δικαίωμα να δώσουν μάχη για τη ζωή τους, το δικαίωμα στην απεξάρτηση. Οσο για τον «θεραπευτικό πλουραλισμό», που επικαλείται, απλά απογειώνει την κοροϊδία, καθώς μία είναι η πολιτική της: Αυτή της ΕΕ για επέκταση των προγραμμάτων χορήγησης υποκαταστάτων και υπονόμευση της ουσιαστικής πρόληψης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ