Πέμπτη 27 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΡΚΥΡΑ - 19ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΕΣΥΝ
Αφιερωμένο στην ειρήνη και την αλληλεγγύη των λαών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, το Παράρτημα Κέρκυρας του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) διοργάνωσε και φέτος εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης στη μάχη της πρόληψης ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Πρόκειται για το 19ο Φεστιβάλ του ΕΣΥΝ, που φέτος είναι αφιερωμένο στην ειρήνη και την αλληλεγγύη των λαών και έχει κεντρικό σύνθημα «Σκέψου - Ονειρέψου - Πάλεψε, Πες ΝΑΙ στη ζωή και την ειρήνη και ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά». Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ συνδιοργανώνονται με τον Σύλλογο Γονέων και Φίλων του θεραπευτικού προγράμματος «Διάπλους» και τοπικές αθλητικές ακαδημίες, και έχει τη στήριξη δεκάδων φορέων του νησιού.

Το Φεστιβάλ του ΕΣΥΝ αποτελεί ένα σημαντικό αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός για την Κέρκυρα, το οποίο στοχεύει στην ανάδειξη του δημιουργικού και αγωνιστικού τρόπου ζωής ως ασπίδας προστασίας απέναντι στις εξαρτήσεις. Στο πλαίσιό του, από το 2005 χιλιάδες παιδιά έχουν ξεδιπλώσει το ταλέντο τους και την ομορφιά της συλλογικής προσπάθειας, και έχουν εισπράξει τα μηνύματά του, της πάλης ενάντια στα ναρκωτικά. Παράλληλα, στις εκδηλώσεις αυτές αναπτύσσεται μια πλατιά ενημέρωση για τις επικίνδυνες πολιτικές που θέλουν ελεύθερα τα ναρκωτικά, ενώ αποτελούν και βήμα διεκδίκησης μέτρων στήριξης της Παιδείας, του αθλητισμού, του πολιτισμού και των δομών απεξάρτησης στο νησί, όπως ο «Διάπλους», η ΔΗΜΟΠ και το ΚΕΘΕΑ, που βοηθούν στην πρόληψη και στη θεραπεία.


Φέτος οι δράσεις του Φεστιβάλ του ΕΣΥΝ Κέρκυρας ξεκίνησαν με τουρνουά ακαδημιών ποδοσφαίρου το Σάββατο 25 Μάη στο γήπεδο των Νυμφών, στη βόρεια Κέρκυρα. Συνδιοργανωτής της εκδήλωσης ήταν ο Αχιλλέας Νυμφών, ενώ συμμετείχαν 8 αθλητικοί σύλλογοι με 250 παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών και εκατοντάδες γονείς και φίλους του αθλητισμού. Ακολούθησε το τουρνουά ποδοσφαίρου στο γήπεδο του Ολύμπου, στην κεντρική Κέρκυρα. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε με τον Ολυμπο Κέρκυρας και συμμετείχαν 11 αθλητικοί σύλλογοι (Αχιλλέας Νυμφών, Αστέρας Λιαπάδων, ΠΑΟ Κορακιάνας, Θιναλιακός, Ορφέας, Ολυμπος, Ρόμα, Φοίνικες, ΟΦΑΜ, Κορισσιακός, Λευκίμμη) με 400 αθλητές ηλικίας 6 - 12 ετών, οι οποίοι χάρηκαν τον υγιή και διαπαιδαγωγικό αθλητισμό μέσα σε μια όμορφη ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι πάνω από 1.000 θεατές.

Στο ποδοσφαιρικό της μέρος η γιορτή περιλάμβανε αγώνες και διαγωνισμούς (πάσας, κυκλοφορίας της μπάλας, δύναμης σουτ), μέσα από τους οποίους οι μικροί «παιχταράδες» δίδαξαν τις αρετές της συλλογικότητας, της φιλίας και της αγωνιστικότητας. Παράλληλα, στο γήπεδο παντού δέσποζε το σήμα της ειρήνης.

Ανάμεσα στις ιδιαίτερες στιγμές της εκδήλωσης ήταν οι αφιερώσεις των μικρών αθλητών από το μικρόφωνο, μετά από κάθε επιτυχημένη προσπάθειά τους, στα παιδιά της Παλαιστίνης, προς τους γονείς, τους προπονητές και τους συμπαίκτες τους. Ξεχωριστό γεγονός υπήρξε η παρουσία του τερματοφύλακα του Αστέρα Τρίπολης Νίκου Παπαδόπουλου, ο οποίος παρακολούθησε τη γιορτή του ΕΣΥΝ, μίλησε με τους αθλητές, βράβευσε νικητές διαγωνισμών και κάλεσε τους γονείς να ωθούν τα παιδιά τους στον αθλητισμό ως ασπίδα απέναντι στην εξάρτηση, αλλά και ως όπλο διαμόρφωσης μιας αγωνιστικής και κοινωνικής προσωπικότητας.

Κορυφαία στιγμή της εκδήλωσης ήταν η παρουσία του πρέσβη της Παλαιστίνης Γιουσέφ Ντορχόμ, προσκεκλημένου του ΕΣΥΝ, και το δρώμενο που ακολούθησε, για τη φρίκη του πολέμου. Ο εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού λαού ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη στη χώρα του, βράβευσε παιδιά και παρότρυνε τους μικρούς αθλητές να αγωνίζονται για τα όνειρά τους, επισημαίνοντας ότι το κράτος - τρομοκράτης Ισραήλ μέσα από την πολύχρονη κατοχή και τους πολέμους καταδικάζει τα παιδιά της Παλαιστίνης στη δυστυχία και τον θάνατο, επιδιώκει να τους απαγορεύσει το δικαίωμα στο όνειρο, στη ζωή, στον αθλητισμό.

Η τελετή λήξης της ποδοσφαιρικής γιορτής ξεκίνησε με το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου του Αη Μαθιά και το τμήμα κρουστών της Φιλαρμονικής «Καποδίστριας», ενώ ολοκληρώθηκε με το άπλωμα εκατοντάδων πλακάτ της ειρήνης από αθλητές και θεατές και το ανέβασμα του σήματος στον ουρανό, μέσα σε μια βροχή από βεγγαλικά.

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ του ΕΣΥΝ Κέρκυρας συνεχίζονται το Σάββατο 29 Ιούνη στην Κάτω Πλατεία στην Κέρκυρα, με τουρνουά χάντμπολ, και ολοκληρώνονται την Κυριακή 30 Ιούνη στην πλατεία του Αη Μαθιά, όπου μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού διοργανώνεται βραδιά τέχνης αφιερωμένη στον Βασίλη Αρμενιάκο, πρώην δήμαρχο και πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ