Πέμπτη 27 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
«Δυτικές» προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο κλιμάκωσης, ενώ στηρίζουν το Ισραήλ

Ερείπια αφήνουν πίσω τους οι ισραηλινές επιδρομές και στον νότιο Λίβανο

Copyright 2024 The Associated

Ερείπια αφήνουν πίσω τους οι ισραηλινές επιδρομές και στον νότιο Λίβανο
Περιοδείες σε περιοχές στα σύνορα με τον Λίβανο πραγματοποίησαν ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος του Ισραήλ, με φόντο τις προετοιμασίες που εντείνει η ισραηλινή ηγεσία για γενικευμένο πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ και του Λιβάνου, απειλώντας με γενική ανάφλεξη όλη τη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα, την ίδια ώρα που ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στηρίζουν πολύμορφα το Ισραήλ, αβαντάροντας τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του, αυξάνονται και οι δραματικές προειδοποιήσεις από «δυτικούς» παράγοντες για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει μια πολεμική κλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου...

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου παρακολούθησε στρατιωτική άσκηση ταξιαρχίας αλεξιπτωτιστών στα σύνορα με τον Λίβανο, διαβεβαιώνοντας ότι το Ισραήλ θα πετύχει τη νίκη και σε αυτό το μέτωπο, αν ξεσπάσει εκεί πόλεμος.

Ο δε Ισραηλινός Πρόεδρος Ισ. Χέρτζογκ πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στο βόρειο Ισραήλ. Σε δηλώσεις του «προειδοποίησε» ότι «η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να εκπλαγεί αν η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου, διότι η διεθνής κοινότητα ελάχιστα κουνάει το δάχτυλο, ελάχιστα κάνει κάτι για να συμβάλει στην πλήρη ασφάλεια των κατοίκων του Ισραήλ», ενώ έκανε λόγο και για «επανειλημμένες παραβιάσεις των διεθνών Συνθηκών και Συμφωνιών από τον Λίβανο και τη Χεζμπολάχ».

Μία μέρα μετά τις συναντήσεις που πραγματοποίησε σε Λίβανο και Ισραήλ η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανάρτησε χθες στην ιστοσελίδα του ανακοίνωση με την οποία καλεί τους Γερμανούς πολίτες να φύγουν «επειγόντως» από τον Λίβανο, προειδοποιώντας για την «πολύ τεταμένη» κατάσταση στα σύνορα με το Ισραήλ και για τον κίνδυνο παραπέρα κλιμάκωσης της σύγκρουσης, ιδιαίτερα στον νότιο Λίβανο.

Η Μπέρμποκ, μετά την επίσκεψή της στην περιοχή, δήλωσε στο δημόσιο ραδιόφωνο «Deutschlandfunk» ότι «ένας ακόμα πόλεμος θα σήμαινε μια περιφερειακή κλιμάκωση σε κλίμακα που δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε».

«Ρίχνουν περισσότερες ρουκέτες, μεγάλα τμήματα και στις δύο πλευρές δεν θέλουν αυτόν τον πόλεμο, αλλά γλιστράμε σε αυτόν», πρόσθεσε, ενώ ζήτησε και μια «επειγόντως αναγκαία» κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, λέγοντας ότι «αυτό θα ηρεμήσει και το βόρειο μέτωπο».

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχες «προειδοποιήσεις» για τις καταστροφικές συνέπειες ενός πολέμου στον Λίβανο είχε απευθύνει μία μέρα πριν και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λ. Οστιν.

Πολυήμερη επίσκεψη στον Λίβανο πραγματοποιεί και ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, Π. Παρολίν, ο οποίος σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι «η Μέση Ανατολή διέρχεται μια κρίσιμη στιγμή», προσθέτοντας πως το Βατικανό «ζητά να γίνουν δεκτές οι ειρηνευτικές προτάσεις, ώστε να σταματήσουν οι μάχες από κάθε πλευρά, να απελευθερωθούν οι όμηροι στη Γάζα και να φτάσει ανεμπόδιστα η απαραίτητη βοήθεια στον παλαιστινιακό πληθυσμό».

Ο δε επικεφαλής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ Μ. Γκρίφιθς δήλωσε χθες από τη Γενεύη ότι ανησυχεί για πιθανή εξάπλωση του πολέμου της Γάζας σε όλη την περιοχή. «Το βλέπω αυτό σαν τη σπίθα που θα πυροδοτήσει» την ένταση, προειδοποίησε. «Θα είναι ενδεχομένως ένα σκηνικό αποκάλυψης». Μια σύγκρουση που θα εμπλέκει τον Λίβανο «θα φτάσει στη Συρία (...) θα φτάσει και στα άλλα» εδάφη της περιοχής, τόνισε.

Στο μεταξύ, νέα πυρά κατά του Ισραήλ εξαπέλυσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, μιλώντας για το ίδιο θέμα στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. «Το Ισραήλ, που έκαψε και κατέστρεψε τη Γάζα, τώρα έχει βάλει στο στόχαστρό του τον Λίβανο», ανέφερε.

Επεσήμανε ακόμα πως «παρότι οι δυτικές δυνάμεις μπροστά στις κάμερες μιλούν διαφορετικά, βλέπουμε ότι στο παρασκήνιο χαϊδεύουν την πλάτη του Ισραήλ και μάλιστα το υποστηρίζουν (...) Τα σχέδια για την εξάπλωση του πολέμου στην περιοχή, που κάνει ο Νετανιάχου με την υποστήριξη της Δύσης, θα οδηγήσουν σε μια μεγάλη καταστροφή».

Ο Τούρκος ηγέτης τόνισε ότι «ο ισλαμικός κόσμος και οι αδελφικές χώρες της Μέσης Ανατολής θα πρέπει να αντιδράσουν σε αυτά τα αιματηρά σχέδια», καλώντας όλες τις χώρες της περιοχής να υποστηρίξουν τον Λίβανο.

Εντείνονται οι συγκρούσεις στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου

Την ίδια ώρα, με φόντο το ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα, συνεχίζονται οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου, αυξάνοντας τον κίνδυνο πολεμικής κλιμάκωσης.

Το Ισραήλ βομβάρδισε τα περίχωρα της πόλης Μπιντ Τζμπέιλ του νότιου Λιβάνου, προκαλώντας πυρκαγιά, μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ. Η πυρκαγιά περιορίστηκε αργότερα, σύμφωνα με τις αναφορές.

Το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου (NNA) ανέφερε ότι οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού πυροβολικού στόχευσαν τα περίχωρα των πόλεων Κφαρ Κίλα, Μπουρτζ Αλ-Μουλούκ και Ταλέτ Αλ-Αζιζίγια και την πεδιάδα Μαρτζαγιούν.

Συγχρόνως εξαπολύθηκαν ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, μεταξύ άλλων στην πόλη Χιάμ. Πηγές στον Λίβανο αναφέρουν επίσης ότι ένα ισραηλινό εναέριο όχημα επιτέθηκε σε γραμμή ηλεκτροδότησης κοντά στον ποταμό Λιτάνι, κοντά στο χωριό Taybeh.

Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ απάντησε εκτοξεύοντας αρκετούς αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους στο βόρειο Ισραήλ. Τουλάχιστον 5 πύραυλοι έπληξαν την εκκενωμένη πόλη Μετούλα, προκαλώντας ζημιές και πυροδοτώντας πυρκαγιά, ενώ πύραυλος έπληξε και την Αβιβίμ. Η λιβανέζικη οργάνωση ανέφερε επίσης ότι εξαπέλυσε επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών θέσεων στο βόρειο Ισραήλ. Δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς στις επιθέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ