Τετάρτη 29 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Η απάντηση στην εμπλοκή της χώρας στα σχέδια του ΝΑΤΟ είναι πιο δυνατό ΚΚΕ!

Ο λαός δεν έχει κανένα λόγο να πανηγυρίζει για τη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε εμπορικό, ενεργειακό και στρατιωτικό κόμβο, αντίθετα έχει συμφέρον να δυναμώσει το ΚΚΕ, γιατί είναι το μόνο κόμμα που εκπροσωπεί τα συμφέροντά του, άμεσα και μακροπρόθεσμα. Εχει συμφέρον να μπει μπροστά για να οργανωθεί η μεγάλη λαϊκή αντεπίθεση, η σύγκρουση με την πολιτική που υπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα, για να ανοίξει ο δρόμος της ανατροπής του συστήματος που εκμεταλλεύεται τη δουλειά του, εμπορεύεται και βάζει σε μεγάλες περιπέτειες τη ζωή του.

Τα παραπάνω αναδείχθηκαν μέσα από την εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Εβρου του ΚΚΕ, την Κυριακή, με θέμα «Αλεξανδρούπολη: Εμπορικός, ενεργειακός και στρατιωτικός κόμβος για ποιον; Οι θέσεις του ΚΚΕ στον αντίποδα των επικίνδυνων σχεδίων της πολεμικής εμπλοκής της χώρας».

Στην εκδήλωση μίλησε ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και χαιρέτισε ο Βασίλης Μπέλλος, υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος.

Στον χαιρετισμό του ο Β. Μπέλλος επεσήμανε την αντίφαση ανάμεσα στο πώς θα μπορούσε να έχει αναπτυχθεί η περιοχή με βάση τις δυνατότητες της εποχής και στο τι συμβαίνει τελικά, στη σημερινή κοινωνία του κέρδους.

Με τα σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα, συνέχισε, είναι εφικτό να έχουμε μια Περιφέρεια πλήρως ανεπτυγμένη σε όλους τους τομείς, με υποδομές στις Μεταφορές και στην Ενέργεια, με ουσιαστική Πολιτική Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με πραγματικά φιλοπεριβαλλοντική διαχείριση των φυσικών πόρων, με ένα σύστημα Υγείας που να καλύπτει όλες τις λαϊκές ανάγκες, με ποιοτική Εκπαίδευση για όλους. Αντί όμως να έχουμε ισόμετρη ανάπτυξη, η ελληνική άρχουσα τάξη έχει δώσει έμφαση σε συγκεκριμένους τομείς, όπως είναι τα «εξωστρεφή» στοιχεία του Τουρισμού, των Μεταφορών και του Επισιτισμού, τα οποία αναπτύσσει όχι με γνώμονα το λαϊκό συμφέρον αλλά γιατί θεωρεί ότι σε αυτούς τους τομείς οι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν το πλεονέκτημα στη διεθνή σκακιέρα των ανταγωνισμών.


Κλείνοντας τόνισε ότι συνεχώς σε αυτήν τη ζωή και σε αυτές τις εκλογές, αλλά και την επομένη των εκλογών, κονταροχτυπιούνται δύο στρατηγικές. Η μία, όλων των υπόλοιπων κομμάτων, που παρά τις μικροδιαφορές συγκλίνουν στις στρατηγικές επιλογές της άρχουσας τάξης, και η άλλη, η πρόταση διεξόδου που προτείνει το ΚΚΕ, ο σοσιαλισμός.

Ορμητήριο σφαγής άλλων λαών και στρατιωτικός στόχος αντιποίνων

Η ζωή αποδεικνύει καθημερινά ότι οι μόνοι που έχουν λόγο να πανηγυρίζουν από τη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε ενεργειακό και στρατιωτικό κόμβο είναι οι όμιλοι, για τις κερδοφόρες επενδύσεις τους, τα επιτελεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, η αμερικάνικη πρεσβεία, συνολικά η άρχουσα τάξη, που θέλει να αναβαθμίσει τη γεωπολιτική θέση της στην ευρύτερη περιοχή, τόνισε ο Μ. Παπαδόπουλος.

«Ξέρουμε ότι την επόμενη μέρα, όταν κλείσουν οι κάλπες των ευρωεκλογών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα είναι εδώ. Οι δεσμεύσεις στην ΕΕ και οι απαιτήσεις για ματωμένα πλεονάσματα θα είναι εδώ. Οι κατευθύνσεις του ΝΑΤΟ για βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο θα είναι εδώ.

Θα τις προωθούν όλα τα κόμματα του συστήματος και όσοι παριστάνουν τους αντισυστημικούς, όπως ο Βελόπουλος, που έχει συμφωνήσει με την ΚΑΠ, με τις δεσμεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και της ΕΕ, με την εμπλοκή της χώρας στα ευρωατλαντικά ενεργειακά σχέδια στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τη Ρωσία και την Κίνα.

Το ερώτημα είναι ποιος μπορεί να σταθεί απέναντι, ποιος μπορεί να αντιπαλέψει την πολιτική που ματώνει τον λαό. Και η απάντηση είναι ΚΚΕ, μόνο ΚΚΕ. Η απάντηση είναι πιο ισχυρό ΚΚΕ παντού, και στις κάλπες των ευρωεκλογών».

Αναφερόμενος στη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε στρατιωτικό, ενεργειακό και εμπορικό κόμβο, είπε:

«Στη διάπραξη αυτού του εγκλήματος διαρκείας σε βάρος των λαών η Αλεξανδρούπολη έχει δυστυχώς την τιμητική της. Σε όλες τις σοβαρές ευρωατλαντικές αναλύσεις το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης χαρακτηρίζεται ήδη "πλατφόρμα προβολής της ΝΑΤΟικής στρατιωτικής ισχύος στην Ανατολική Ευρώπη". Τονίζεται ότι χωρίς αυτό το λιμάνι "η διατλαντική στρατιωτική ασφάλεια είναι είναι νεκρή".

Βλέπουμε ήδη την αξιοποίηση του λιμανιού για τις μεταφορές μεγάλων ποσοτήτων βαρέος οπλισμού και στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Πολωνία, στην Ουκρανία και στις χώρες της Βαλτικής.

Στην επίσημη ιστοσελίδα των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ αναφέρεται ότι "το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έγραψε Ιστορία, καθώς διευκόλυνε την υποδοχή, τη στάθμευση και τη μετακίνηση της πρώτης βαριάς ταξιαρχίας στην Ελλάδα, στις 11 Μαρτίου 2024". (...)

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τον λαό της περιοχής; Σημαίνουν ότι η Αλεξανδρούπολη έχει ήδη μετατραπεί σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ για τη σφαγή άλλων λαών και μπορεί να μετατραπεί σε στόχο στρατιωτικών αντιποίνων αν κλιμακωθεί ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος. Μπορεί δηλαδή να συμβεί μια καταστροφή πολύ μεγαλύτερη απ' αυτή που ήδη γνωρίσαμε στο δάσος της Δαδιάς.

Οποιος αναρωτιέται μήπως κινδυνολογούμε υπερβολικά, ας αναζητήσει τις πρόσφατες δηλώσεις, μετά τη σύσκεψη στην Αλεξανδρούπολη, του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια.

Τι ομολόγησε ο υπουργός; Οτι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έχουν επενδύσει γεωστρατηγικά στην περιοχή, και γι' αυτό υπάρχει ιδιαίτερο ζήτημα εσωτερικής ασφάλειας και απαιτείται η γρήγορη αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του κρατικού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. (...)

Η εμπλοκή στον ενεργειακό πόλεμο

Εξίσου μεγάλη είναι η εμπλοκή της χώρας μας και του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στο μεγάλο ενεργειακό πόλεμο, με βάση το ευρωατλαντικό σχέδιο για την "απεξάρτηση" της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο. (...)

Σ' αυτό το πλαίσιο αναπτύσσεται με την υποστήριξη των ΗΠΑ η "Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών" ("The Three Seas Intiative"), που ενισχύει τη συνεργασία κρατών πέριξ της Βαλτικής, της Αδριατικής και της Μαύρης Θάλασσας με φιλοατλαντικό προσανατολισμό. (...)

Η Ελλάδα εμπλέκεται τόσο σε σχέδια αγωγών μεταφοράς από την Ανατολική Μεσόγειο στην ΕΕ όσο και στη διοχέτευση του μεταφερόμενου με πλοία LNG, με αγωγούς στα Βαλκάνια και στην ΕΕ.

Τα σχέδια αυτά δεν αφορούν μόνο τον εκτοπισμό του ρωσικού φυσικού αερίου από το εισαγόμενο απ' τις ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, αλλά και την εξασθένιση του κινεζικού δρόμου μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων προς την ΕΕ.

Απέναντι στον οικονομικό διάδρομο της Κίνας, "Belt and Road Initiative" (BRI), οι ΗΠΑ στηρίζουν ως αντίβαρο τον οικονομικό διάδρομο σύνδεσης Ινδίας - Μέσης Ανατολής - ΕΕ, τον διάδρομο IMEC. Ο συγκεκριμένος ινδικός διάδρομος περιλαμβάνει τη χερσαία διαδρομή Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - Σαουδική Αραβία - Ιορδανία - Ισραήλ. Για την επιτυχία του οι ΗΠΑ έκαναν μεγάλη προσπάθεια για την υπογραφή των σχετικών "Συμφωνιών του Αβραάμ". Ωστόσο, η γενοκτονία των Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό υποχρέωσε τις αραβικές ηγεσίες σε προσωρινή αναδίπλωση.

Το ατλαντικό σχέδιο περιλαμβάνει υπέργειους και υποθαλάσσιους αγωγούς που μπορούν να συνδέσουν το ισραηλινό λιμάνι της Χάιφα με τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας.

Ταυτόχρονα αυξάνεται η δυναμικότητα αποθήκευσης LNG και γενικότερα φυσικού αερίου, με την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης FSRU της Αλεξανδρούπολης, την αναβάθμιση της Ρεβυθούσας και την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου της νότιας Καβάλας. Η συγκεκριμένη αναβάθμιση συνδυάζεται και με την αξιοποίηση νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη και στην Κομοτηνή.

Στη συνέχεια, το φυσικό αέριο θα μπορεί να μεταφερθεί στη Βουλγαρία μέσω του διασυνδετήριου αγωγού IGB. Ο στόχος είναι να μετατραπεί η Ελλάδα σε πύλη εισόδου του μεγάλου σχεδίου για τον "Κάθετο Διάδρομο" της ΕΕ (Vertical Corridor), που θα συνδέει Ελλάδα - Βουλγαρία - Ρουμανία και θα ακολουθούν 2 κλάδοι, ο ανατολικός προς Μολδαβία - Ουκρανία και ο δυτικός προς Ουγγαρία - Σλοβακία. (...)

Εγκλημα διαρκείας σε βάρος του λαού

Είναι επομένως φανερό ποιος ωφελείται και ποιος θα ωφεληθεί ακόμα περισσότερο από τη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε στρατιωτικό, εμπορικό και ενεργειακό κόμβο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Είναι φανερό γιατί έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν οι όμιλοι, η άρχουσα τάξη, οι ΗΠΑ.

Ο λαός όμως δεν έχει κανένα λόγο να πανηγυρίζει.

Απέναντί του βρίσκεται ένα εχθρικό κράτος, που μπορεί να διαθέτει εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για να χρηματοδοτήσει αυτά τα επενδυτικά σχέδια, αλλά δηλώνει ότι "δεν αντέχει" να δώσει στους αγρότες πλήρεις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και να διασφαλίσει αντιχαλαζική προστασία.

Ενα κράτος που αντέχει να δαπανά 0,5 εκατ. ευρώ τη μέρα για την αποστολή της φρεγάτας "Υδρα" στην Ερυθρά Θάλασσα, για να προστατεύει τα κέρδη των εφοπλιστών, αλλά "δεν αντέχει" να δώσει άμεσα τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων.

Ενα κράτος που μπορεί να διασφαλίζει φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές, στους τραπεζίτες, στους στρατηγικούς επενδυτές, αλλά παριστάνει ότι δεν αντέχει να στελεχώσει με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό τα δημόσια νοσοκομεία, και αναρτά τιμοκαταλόγους για τα απογευματινά χειρουργεία και τις ιατρικές επισκέψεις. Μας ανακοινώνει δηλαδή ότι αν δεν έχουμε να πληρώσουμε ως πελάτες στα δημόσια νοσοκομεία θα παίξουμε "κορόνα - γράμματα" τη ζωή μας, περιμένοντας μήνες για μια εξέταση.

Αυτήν την πολιτική που τσακίζει τη ζωή μας και υλοποιεί τις κατευθύνσεις του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ υλοποιούν σταθερά όλες οι κυβερνήσεις και τη στηρίζουν όλα τα κόμματα του συστήματος. (...)

Με το ΚΚΕ, τη μόνη πραγματική αντιπολίτευση

Είμαστε η μόνη πραγματική, μαχητική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση και στα υπόλοιπα κόμματα του συστήματος, που υπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα, το κεφάλαιο και τις δεσμεύσεις στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Οργανώνουμε τον αγώνα για ΣΣΕ, ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και μείωση του χρόνου εργασίας, για μέτρα κατά της ακρίβειας, για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. (...)

Πάνω απ' όλα οργανώνουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα για να μη γίνουν η νεολαία, ο λαός μας και οι υπόλοιποι λαοί της περιοχής "κρέας για τα κανόνια", για τα συμφέροντα των μεγάλων ομίλων. Για να απεμπλακεί η χώρα μας από τα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για να γυρίσουν πίσω οι φρεγάτες, για να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, για να σπάσουμε τα ευρωατλαντικά δεσμά, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του. Για να σταματήσει η στήριξη του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ.

Είμαστε εδώ, στην Αλεξανδρούπολη, μπροστά στις ράγες των τρένων, για να εμποδίσουμε την αποστολή βαρέων όπλων του ΝΑΤΟ που σκορπούν τον θάνατο στο έδαφος της Ουκρανίας. (...)

Ελάτε μαζί μας.

Για να στείλουμε από την Ελλάδα ένα πανευρωπαϊκό μήνυμα ελπίδας και αντεπίθεσης στις ευρωεκλογές στις 9 Ιούνη.

Να στείλουμε το μήνυμα ότι μπορούμε και θέλουμε να σπάσουμε τα δεσμά της ΕΕ. Οτι μπορούμε και θέλουμε να ανοίξουμε τον δρόμο για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού.

Στις λίγες μέρες που απομένουν, θα τα δώσουμε όλα και θα τα καταφέρουμε.

Καλή δύναμη και καλό βόλι, σύντροφοι και φίλοι».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κόμβοι» ΝΑΤΟικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών τα λιμάνια της Β. Ελλάδας(2023-10-10 00:00:00.0)
«Ονειρο που έγινε πραγματικότητα» η Αλεξανδρούπολη - ορμητήριο(2021-12-11 00:00:00.0)
Επικίνδυνοι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί(2018-10-05 00:00:00.0)
Με επιτυχία η ημερίδα για τον Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο της ΕΕ και τη σημασία της Αλεξανδρούπολης(2018-03-23 00:00:00.0)
Ο... ενταγμένος στο ΝΑΤΟ(2018-02-14 00:00:00.0)
Κανένας στρατευμένος, καμία υποδομή στην υπηρεσία των ΝΑΤΟικών φονιάδων(2017-10-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ