Τετάρτη 29 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Συνώνυμη της άγριας εκμετάλλευσης η πολιτική της ΕΕ

Σε μεγάλους χώρους δουλειάς στην Πάτρα περιόδευσε τη Δευτέρα ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος Κ. Παπαδάκης

Το μήνυμα ισχυροποίησης του ΚΚΕ στις κάλπες των ευρωεκλογών στις 9 Ιούνη, αλλά και στους καθημερινούς αγώνες και μετά από αυτές για να δυναμώσει η δράση των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων απέναντι στην ΕΕ και τις κατευθύνσεις της, στην κυβέρνηση της ΝΔ και σε όλα τα άλλα αστικά κόμματα που στηρίζουν τις επιλογές της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, μετέφερε ο Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής του κόμματος και εκ νέου υποψήφιος, κατά την περιοδεία του τη Δευτέρα στην Πάτρα σε χώρους δουλειάς.

Επικεφαλής κλιμακίου της ΤΕ Αχαΐας, βρέθηκε το πρωί στη ΔΕΥΑΠ, όπου αναφέρθηκε στις διαχρονικές κατευθύνσεις της ΕΕ για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση αγαθών όπως το νερό, από τα μέτρα του ΤΑΙΠΕΔ και του λεγόμενου υπερταμείου μέχρι τη Ρυθμιστική Αρχή σήμερα. Εξήγησε ότι η πολιτική της ΕΕ με την «πράσινη μετάβαση» και τις αυξημένες τιμές στην Ενέργεια διαμόρφωσε το έδαφος για τη δημιουργία χρεών στις ΔΕΥΑ (σε όποιες δεν είχαν ήδη) και τις συνολικές δυσκολίες στη λειτουργία τους.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, συνέχισε, ακολουθείται μια επιθετική πολιτική από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών της, μαζί με όσα κόμματα συμφωνούν με αυτή, με σχέδια συγχωνεύσεων ΓΟΕΒ - ΤΟΕΒ και ΔΕΥΑ ανά νομό, στο πλαίσιο της «ελευθερίας κίνησης αγαθών». Κάτι που θα έχει ολέθριες επιπτώσεις τόσο για τα λαϊκά στρώματα, που θα κληθούν να πληρώσουν πανάκριβους λογαριασμούς, όσο και για τους εργαζόμενους σε αυτούς τους χώρους, με τσάκισμα των εργασιακών τους δικαιωμάτων.


Στο εργοστάσιο Μετάλλου «Οκτώ», στη συζήτηση κυριάρχησε η ανάγκη των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Σημειώθηκαν τα ιδιαίτερα προβλήματα με τους μετανάστες εργαζόμενους στον κλάδο, αλλά και το γεγονός ότι απαιτείται να μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, λόγω της κατάστασης που επικρατεί σήμερα και των δυσκολιών να βγουν πιο γρήγορα στη σύνταξη οι εργάτες σε έναν τέτοιο κλάδο, με μεγάλη καταπόνηση.

Στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και σε «δυναμικές», με ανάπτυξη επιχειρήσεις αναφέρθηκε ο Κ. Παπαδάκης στην παρουσία του κλιμακίου στη βιομηχανία φαρμάκου «ΒΙΑΝΕΞ». Εξήγησε πως είτε οι επιχειρήσεις εμφανίζονται να έχουν αυξημένα κέρδη είτε μείωσή τους, τα προβλήματα των εργατοϋπαλλήλων δεν λιγοστεύουν. Αυτά έχουν να κάνουν με το ότι επιχειρήσεις που εμφανίζουν κερδοφορία μπορεί να αφήσουν τους εργαζομένους τους στον δρόμο, ή να επιβάλουν υπερεργασία, ή να τους πληρώνουν με ψίχουλα, επιβάλλοντας επίσης περικοπή δικαιωμάτων, στο όνομα κάθε φορά του ανταγωνισμού ή της «επιβίωσης» κάθε ομίλου. Σημειώθηκε ότι πρόκειται για μέτρα που στηρίζονται όχι μόνο από τις κυβερνήσεις στο σύνολο της ΕΕ, αλλά και από τα αστικά κόμματα στις χώρες - μέλη.

Αντίστοιχη συζήτηση άνοιξε στο μεγάλο εργοτάξιο της πρώην «ΑΒΕΞ», με οικοδόμους, μηχανικούς κ.ά. εργαζόμενους του κλάδου των Κατασκευών. Η υπερεντατική δουλειά, η μη εφαρμογή της ΣΣΕ, τα μέτρα ασφαλείας κ.λπ., ήταν θέματα που απασχόλησαν.

Περιοδεία και συζήτηση έγινε και στις δομές της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), όπου επισημάνθηκε η έλλειψη προσωπικού και πόρων που να διατίθενται για τις ανάγκες των ανέργων. Επιπλέον, αναφέρθηκαν οι πολιτικές τιμωρίας που επιβάλλει η ΕΕ στους ανέργους, με κατευθύνσεις που δίνει και υλοποιούνται στις χώρες - μέλη, προκειμένου να περιορίσει και τα όποια δικαιώματα έχουν, με διάφορα προσχήματα κάθε φορά. Αναδείχθηκε ότι είναι τα προγράμματα της ΕΕ αρχικά που έχουν αυτές τις Οδηγίες, εφόσον οι προτεραιότητες που τίθενται είναι με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων και όχι των εργαζομένων, που μένουν άνεργοι ή δουλεύουν σε αυτές τις υπηρεσίες και δομές.

Σχεδόν σε όλους τους χώρους απασχόλησαν επίσης οι εξελίξεις με τους πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, και η εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς, με ό,τι κινδύνους συνεπάγονται.

Ο,τι κέρδισε ο λαός το κέρδισε με τους αγώνες του, με τους κομμουνιστές μπροστά

Στις παρεμβάσεις του ο Κ. Παπαδάκης κάλεσε τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την πολύτιμη πείρα τους, να σκεφτούν το δικό τους συμφέρον για τις ανάγκες που έχουν σήμερα, να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ για να δυναμώσει η αμφισβήτηση στην κυρίαρχη πολιτική, να βαθαίνει το ρήγμα για αποδέσμευση από την ΕΕ, για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού, των εργαζομένων, των αγροτών, των λαών, όπου κουμάντο θα κάνουν όσοι παράγουν τον πλούτο.

«Εχουν επιθετικούς σχεδιασμούς, αυτά τα μέτρα θέλουν να προχωρήσουν και την επόμενη μέρα των εκλογών. Και γι' αυτά η ΝΔ ζητά σταθερότητα, προκειμένου να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, όπως έκανε με τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, που αν έχεις πληρώνεις, αν όχι περιμένεις στην αναμονή, κινδυνεύεις», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Τόνισε ότι απέναντι στην επίθεση της ΕΕ και της κυβέρνησης ΝΔ στα εργασιακά δικαιώματα, με την εμπορευματοποίηση υπηρεσιών αλλά και την πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, λύση δεν μπορεί να είναι ούτε η «ξαναζεσταμένη σούπα» της σοσιαλδημοκρατίας των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέας Αριστεράς κ.λπ., ούτε οι διάφοροι ακροδεξιοί «κομπογιαννίτες», αλλά η ισχυροποίηση του ΚΚΕ, καθώς άλλωστε - υπενθύμισε - στο σύνολό τους τα αστικά κόμματα συμφωνούν σε ποσοστά άνω του 54% στις Οδηγίες και Κατευθύνσεις της ΕΕ που υλοποιούνται και στην Ελλάδα.

«Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Ο,τι κερδίσαμε δεν το έδωσε καμιά κυβέρνηση, αλλά ο αγώνας των εργαζομένων και του λαού, με τους κομμουνιστές μπροστάρηδες, σε σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική. Στην Πάτρα, οι κομμουνιστές δίνουν δείγματα γραφής μέσα από την πάλη τους στο Εργατικό Κέντρο, στη δημοτική αρχή, σε κάθε πτυχή της ζωής των εργαζομένων και του λαού», επεσήμανε, τονίζοντας ότι όσο πιο ισχυρό είναι το ΚΚΕ τόσο πιο δυνατοί θα είναι και οι αγώνες της επόμενης μέρας των εκλογών, ενώ υπογράμμισε και τι πέτυχαν οι εργατοϋπάλληλοι σε μια σειρά χώρους δουλειάς, όπως η ΛΑΡΚΟ και η COSCO, οι οικοδόμοι κ.ά.

Σε αυτόν τον δρόμο, κατέληξε, και την επομένη των εκλογών κρίνεται το πόσο πιο ισχυρός θα είναι ο λαός, με πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να μην περάσουν τα σχέδια συγχώνευσης των ΔΕΥΑ(2024-01-04 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο(2023-03-14 00:00:00.0)
Οχι στην παράδοση του νερού στους επιχειρηματικούς ομίλους(2022-03-30 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία σήμερα από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής(2019-06-26 00:00:00.0)
Εξαντλήθηκαν τα επιχειρήματα και φαίνονται οι αυταπάτες για την ΕΕ(2014-05-17 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ ζητά μείωση των τιμολογίων τους(2007-06-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ