Τετάρτη 29 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Κλιμακώνεται η σύγκρουση στην Ερυθρά Θάλασσα

Πλήγμα σε ελληνόκτητο πλοίο από πυραύλους των Χούθι

Η κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων κατά των Παλαιστινίων σε Γάζα και Δυτική Οχθη φουντώνει τους κινδύνους στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής για γενικότερη ανάφλεξη.

Χτες, οι Χούθι επιτέθηκαν με τρεις πυραύλους ανοιχτά των ακτών της Υεμένης και συγκεκριμένα του λιμανιού Χοντέιντα, καταφέροντας πλήγμα στο ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο «Laax», μεταφοράς χύδην φορτίου, με σημαία Νήσων Μάρσαλ.

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι το σκάφος, που είναι της ναυτιλιακής εταιρείας «Grehel Ship Management», με έδρα τον Πειραιά, εξέπεμψε σήμα κινδύνου διευκρινίζοντας ότι το αμπάρι έχει υποστεί ζημιές και έχει αρχίσει να βάζει νερά, χωρίς να αναφερθεί κάποιος τραυματισμός μελών του πληρώματος.

Το σκάφος κατευθυνόταν προς την περιοχή Φουτζέιρα των ΗΑΕ. Σύμφωνα με το σήμα, το πλοίο έχει πάρει κλίση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της βρετανικής εταιρείας ναυτιλιακής ασφάλειας «Ambrey». Και η περίπτωση αυτή δείχνει τους κινδύνους στους οποίους εκθέτουν τους ναυτεργάτες τα εφοπλιστικά συμφέροντα, που στέλνουν πλοία σε εμπόλεμες ζώνες.

Οι ανησυχίες της Κίνας για την ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα

Νωρίτερα, με αφορμή τη 10η υπουργική σύνοδο του Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας - Αραβικών Χωρών που ξεκινά και επίσημα αύριο, Πέμπτη, στο Πεκίνο, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Ουάνγκ Γι, συναντώντας τον ομόλογό του από την Υεμένη, ζήτησε να τερματιστούν οι επιθέσεις εναντίον πολιτικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα που γίνονται σε αντίποινα της γενοκτονίας των Παλαιστινίων από το Ισραήλ στη Γάζα και να διασφαλιστεί εκεί η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Ο Ουάνγκ Γι δήλωσε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στο θέμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Νωρίτερα χτες το σινικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι Κίνα και ΗΠΑ είχαν διαβουλεύσεις για ναυτιλιακές υποθέσεις την περασμένη Παρασκευή, στη διάρκεια των οποίων οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο και να διαχειριστούν τους κινδύνους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ