Τετάρτη 29 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Εγκρίθηκε οριστικά ο νόμος περί «ξένης επιρροής»

Η ΕΕ εξετάζει «όλες τις επιλογές»

Το Κοινοβούλιο της Γεωργίας παρέκαμψε χτες το προεδρικό βέτο και υιοθέτησε οριστικά τον νόμο περί «ξένης επιρροής» με ψήφους 84 υπέρ έναντι 4 κατά, ενώ οι περισσότεροι βουλευτές της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από την αίθουσα τη στιγμή της ψηφοφορίας, όπως ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η «φιλοδυτική» Πρόεδρος της Γεωργίας, Σ. Ζουραμπισβίλι, είχε ασκήσει βέτο στον νόμο, αλλά μετά τη χτεσινή ψηφοφορία αναμένεται να επικυρωθεί εντός των επόμενων ημερών.

Ο νόμος απαιτεί από τους οργανισμούς που λαμβάνουν από το εξωτερικό πάνω από το 20% της χρηματοδότησής τους να καταγραφούν ως δυνάμεις «ξένης επιρροής». Εισάγονται επίσης βαριά πρόστιμα για παραβάσεις, καθώς και απαιτήσεις αποκάλυψης.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η ΕΕ κατήγγειλαν τον νόμο και απείλησαν τη Γεωργία με διακοπή χρηματοδότησης και άλλες κυρώσεις, ενώ οι ΗΠΑ επέβαλαν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε πολιτικούς που στηρίζουν τον νόμο.

Η ΕΕ και τα κράτη - μέλη της εξετάζουν όλες τις επιλογές για να αντιδράσουν στις εξελίξεις, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, και η Κομισιόν.

Σημειώνουν ότι η ΕΕ έχει τονίσει επανειλημμένα πως ο νόμος που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο της Γεωργίας αντίκειται στις ευρωενωσιακές «βασικές αρχές» και «αξίες». Η θέσπισή του οδηγεί σε οπισθοδρόμηση σε τουλάχιστον 3 από τα 9 βήματα που ορίζονται για το καθεστώς υποψηφιότητας που ενέκριναν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα επηρεάσει αρνητικά την πορεία της Γεωργίας προς την ΕΕ.

«Προτρέπουμε τις αρχές της Γεωργίας να αναστρέψουν αυτήν την τάση και να επιστρέψουν σταθερά στον δρόμο της ΕΕ. Υπάρχει ακόμη χρόνος για να αλλάξει η δυναμική - αλλά απαιτείται ισχυρή δέσμευση από τις κυβερνητικές αρχές», υπογραμμίζουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ