Τετάρτη 29 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ
Φουντώνουν διαμαρτυρίες σε όλο τον κόσμο απέναντι στις νέες ισραηλινές κτηνωδίες

ΓΑΛΛΙΑ - Παρίσι
ΓΑΛΛΙΑ - Παρίσι
«Στέλνουμε ειρήνη και αγάπη από την απεργιακή μας κινητοποίηση εδώ στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στον λαό της Παλαιστίνης.

Κερδίζουμε τη δύναμή μας από τη δύναμή σας, την επιμονή μας από την επιμονή σας και την αξιοπρέπειά μας από την αξιοπρέπειά σας!».

Πανεπιστημιακός ερευνητής απηύθυνε τα παραπάνω χαρακτηριστικά λόγια αλληλεγγύης από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, καθώς παράλληλα με τις συνεχιζόμενες αγωνιστικές διαμαρτυρίες φοιτητών στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, ενισχύονται κινητοποιήσεις συνδικάτων και εργαζομένων, ενάντια στη σφαγή από το ισραηλινό κράτος - δολοφόνο, αλλά και ενάντια στο όργιο καταστολής με το οποίο αντιμετωπίζονται οι κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό.

Το συνδικάτο UAW 4811, το οποίο εκπροσωπεί 48.000 μεταπτυχιακούς φοιτητές, βοηθούς καθηγητές, ερευνητές και εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, έχει ξεκινήσει απεργία καταγγέλλοντας την άγρια καταστολή των κινητοποιήσεων του προηγούμενου διαστήματος και τις διώξεις που αντιμετωπίζουν διαδηλωτές που συμμετείχαν σε αυτές.

Το συνδικάτο ξεκίνησε την απεργία από τις εγκαταστάσεις του UC Santa Cruz, ενώ από χτες η απεργία επεκτάθηκε στις εγκαταστάσεις του UCLA και του UC Davis.

ΗΠΑ - Απεργία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια
ΗΠΑ - Απεργία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια
Οπως υπογραμμίζει το UAW 4811, οι πειθαρχικές διώξεις του πανεπιστημίου ενάντια σε φοιτητές και εργαζόμενους που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις έχουν αποκλείσει σε ορισμένους την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου και σε άλλους την πρόσβαση στις φοιτητικές εστίες. Η διοίκηση του πανεπιστημίου προσέφυγε εναντίον της απεργίας, ζητώντας να χαρακτηριστεί παράνομη και να τερματιστεί. Η αρμόδια κρατική αρχή απέρριψε μεν την προσφυγή, απευθύνοντας όμως συστάσεις στο συνδικάτο για έλλειψη «καλή τη πίστη» συνεργασίας με τη διοίκηση του πανεπιστημίου...

Να σημειωθεί ότι πάνω από 200 διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης συνελήφθησαν από την πανεπιστημιακή αστυνομία στις 30 Απρίλη στο UCLA, αλλά δεν συνελήφθη κανείς από τους «αντι-διαδηλωτές», τις ομάδες κρούσης που επιτέθηκαν στους διαδηλωτές, δίνοντας το πάτημα για το όργιο καταστολής που ακολούθησε...

Στη Νέα Υόρκη, φοιτητές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στην τελετή αποφοίτησης της Νομικής Σχολής του City University of New York (CUNY), με συνθήματα αλληλεγγύης με τον παλαιστινιακό λαό, ανεμίζοντας πανό με αντίστοιχα συνθήματα όταν ανέβαιναν στη σκηνή για την τελετή. Παράλληλα, γύρισαν μαζικά την πλάτη τους κατά τη διάρκεια της ομιλίας της κοσμήτορα της Σχολής, καταδικάζοντας την απόφασή της να ακυρώσει τις ομιλίες αποφοίτων που είχαν επιλεγεί από τους συμφοιτητές τους, καθώς και τις ομιλίες καλεσμένων, για να τους αποτρέψει να μιλήσουν ενάντια στο ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα. Μετά την απονομή των τελευταίων πτυχίων, φοιτητές αποχώρησαν από την τελετή οργανωμένα για να προχωρήσουν σε συγκέντρωση σε κοντινή πλατεία, συνοδευόμενοι και από καθηγητές και καλεσμένους...

Αλλά και στο πανεπιστήμιο Swarthmore της Πενσιλβάνια, η τελετή αποφοίτησης μετατράπηκε σε εκδήλωση αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους και καταγγελίας των ισραηλινών εγκλημάτων.

Διαμαρτυρίες συνεχίζονται όμως αποφασιστικά και στην Ευρώπη, μετά και από τις νέες κτηνώδεις επιθέσεις σε καταυλισμούς εκτοπισμένων στη Γάζα.

Μεταξύ άλλων, στο Whitworth Hall του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, όπου οι φοιτητές ξεδίπλωσαν μια τεράστια παλαιστινιακή σημαία, καταγγέλλοντας τη σφαγή στη Ράφα.

«Συνοδευόμενοι» από νεκρά παιδιά της Παλαιστίνης

Αλλά και εκτός πανεπιστημιακών χώρων, η οργή ενάντια στους σφαγείς και η αλληλεγγύη με τον λαό της Παλαιστίνης «φουντώνει»: Στο Οσλο (Νορβηγία), διαδηλωτές προχώρησαν σε σιωπηλή διαμαρτυρία μπροστά από τη Βουλή, λέγοντας «Οχι στη γενοκτονία».

Νέες μαζικές κινητοποιήσεις έγιναν και σε Παρίσι, Βαρκελώνη, Ρότερνταμ.

Νέα κινητοποίηση έγινε και στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Στο Τόκιο (Ιαπωνία) διαδηλωτές περικύκλωσαν την πρεσβεία του Ισραήλ.

Ξεχωριστά ήταν τα στιγμιότυπα και από διαδήλωση στη Χιλή, στο Σαντιάγο, ενώ συγκλονιστικές ήταν οι εικόνες από την έναρξη αγώνα της ποδοσφαιρικής ομάδας Παλεστίνο, οι παίκτες της οποίας μπήκαν στο γήπεδο «κρατώντας» τα χέρια νεκρών παιδιών της Γάζας, ενώ μετά έβγαλαν τις φόρμες τους για να αποκαλύψουν, από κάτω, μπλούζες με τα χρώματα της παλαιστινιακής σημαίας.

Στη Γάζα τα παιδιά επιμένουν να ζωγραφίζουν!

Ολα αυτά ενώ στη ματοβαμμένη Γάζα τα παιδιά επιμένουν ότι θα ζήσουν.

Σε προσφυγικούς καταυλισμούς, τα παιδιά που έχουν δει τριγύρω τους όλα να βομβαρδίζονται, «χτίζουν» ελπίδα. Βρίσκουν κουράγιο και μπογιές, ζωγραφίζουν πολιτιστικά μνημεία που πριν κάποιους μήνες ήταν όρθια στις πόλεις και τα χωριά τους, αλλά μετά ισοπεδώθηκαν από τον κατακτητή. Οπως το Κασρ Αλ-Μπάσα του 13ου αιώνα που παλιότερα στέγαζε ένα μουσείο αρχαιοτήτων...

Μέχρι τις αρχές του Απρίλη, η UNESCO είχε εξακριβώσει ζημιές σε 43 πολιτιστικά τοπόσημα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται θρησκευτικοί χώροι, κτίρια ιστορικού ή/και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος, μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι και ένα μουσείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ