Τετάρτη 29 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θέσεις που στηρίζουν τις αποφάσεις της ΕΕ για τους πολέμους των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Η Ελλάδα δεν έχει καμία θέση στην ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ολοένα αυξανόμενη συμμετοχή της χώρας σε πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ θέτει σε κίνδυνο Ελληνες υπαξιωματικούς και αξιωματικούς και καθιστά τη χώρα μας στόχο αντιποίνων.

Ιδιαίτερα σοβαρούς κινδύνους αντιμετωπίζει το πλήρωμα της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» (και κάθε επόμενης) με τη συμμετοχή της στην πολεμική επιχείρηση της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα, που κάνει «πλάτες» στο Ισραήλ, σε συνεργασία με άλλη όμοια των ΗΠΑ. Με ισχυρό ΚΚΕ, με περισσότερους βουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο την 9ηΙούνη, δυναμώνει η φωνή του ελληνικού λαού, που δεν θέλει να συμπεριφέρεται ως θύτης άλλων λαών, που σφαγιάζονται προκειμένου να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Ειδικά, η συμμετοχή της χώρας στην επιχείρηση της Ερυθράς Θάλασσας, σε έναν πόλεμο που γενικεύεται, δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού μας, αλλά τα συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου και των ομίλων διαμετακόμισης.

Ολα τα κόμματα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, Βελόπουλος, στηρίζουν την ΕΕ. Αξίζει επίσης να θυμηθούμε ότι ως διάττοντας αστέρας εμφανίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβρη του 2015 αναλαμβάνοντας την κυβερνητική εξουσία, σε συνεργασία (συγκυβέρνηση) με τους Ανεξάρτητους Ελληνες (ΑΝΕΛ). Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που ως ΣΥΝ (πολιτικός πρόγονός του) συνέπραξε μαζί με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και την Πολιτική Ανοιξη του Αντώνη Σαμαρά στην επικύρωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, που μετέτρεψε τη λυκοσυμμαχία σε Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) (από ΕΚΑΧ, ΕΟΚ και ΕΥΡΑΤΟΜ). Το 2015 εμφανίστηκε ως ο απόλυτος κυρίαρχος υποτίθεται για να ανατρέψει την πολιτική που εφάρμοζε η κυβέρνηση της ΝΔ (Αντώνη Σαμαρά) που είχε παραλάβει από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (Γιώργου Παπανδρέου), με μια μικρή αλλαγή προσώπων - όχι όμως και πολιτικής - στα διαστήματα 2011 - 2012 (κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου) και 2012 (κυβέρνηση Παναγιώτη Πικραμμένου).

Και να ήταν μόνο αυτό; Με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, την οποία όπως προειπώθηκε στήριξε και ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΕΕ επιδιώκει να γίνει ισχυρή διακρατική ιμπεριαλιστική στρατιωτική λυκοσυμμαχία. Στον στόχο αυτό, πλην της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που έτσι κι αλλιώς είχαν καταθέσει διαχρονικά τα διαπιστευτήριά τους, συστρατεύτηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ως ένα αστικό κόμμα που θα μπορούσε να λειτουργήσει ωσάν σφουγγάρι των λαϊκών αντιδράσεων, για τα σχέδιά της που θα υλοποιούσε.

Ηδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 η ΕΕ συμμετείχε μαζί με το ΝΑΤΟ σε πολεμικές επιχειρήσεις στη Γιουγκοσλαβία (για τονμ διαμελισμό της), στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Συρία και στη Λιβύη, ενώ εμπλέκεται ακόμη και σε επιχειρήσεις στην Μπουρκίνα Φάσο, στην περιοχή του Σαχέλ, στην Αφρική για την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών, στο μέτωπο των ανταγωνιστών ιμπεριαλιστών (Κίνα, Ρωσία, Τουρκία). Σήμερα ανά την υφήλιο η ΕΕ διατηρεί 24 αποστολές, από τις οποίες 13 «πολιτικές», 10 στρατιωτικές, και μια «στρατιωτική - πολιτική». Εχει συγκροτήσει τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (Permanent Structured Cooperation - PESCO) με τη συμμετοχή 25 από τα 27 κράτη - μέλη της, πάνω σε περισσότερα από 40 στρατιωτικά προγράμματα.

Οπως αναφέρθηκε ήδη, σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει σχεδιάσει και υλοποιεί τη μεγαλύτερη πολεμική επιχείρηση στα χρονικά της, με τον τίτλο «EUNAVFOR ASPIDES» (12μηνης διάρκειας αρχικώς με δυνατότητα επέκτασης), στην Ερυθρά Θάλασσα. Η κυβέρνηση της ΝΔ εκτός από τη φρεγάτα που έχει στείλει επιτόπου, έχει παραχωρήσει, μετά βαΐων και κλάδων, τη Λάρισα (Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ στην 1η Στρατιά) προκειμένου να λειτουργήσει το «Επιχειρησιακό Στρατηγείο» της «EUNAVFOR ASPIDES», με διοικητή Ελληνα ναύαρχο. Τις αποφάσεις αυτές στήριξαν όλα τα αστικά κόμματα πλην ΚΚΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ σιγοντάρισε από δίπλα. Ο ναύαρχος Αποστολάκης, τομεάρχης ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξη την 1.2.2024 ξεδιπλώνει όλο το πραγματικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ: «(...) Η απόφαση ένταξης της αποστολής φρεγάτας υπό την αιγίδα της ΕΕ αποτελεί μια θετική εξέλιξη (...) Εκεί πάμε να προστατεύσουμε τα εμπορικά πλοία κατά την κίνησή τους στην εν λόγω εμπόλεμη περιοχή (...) Απ' ό,τι θυμάστε, η πρώτη επιχείρηση "Atalanta", μετά τον πόλεμο στον Κόλπο, που είχαμε στείλει πλοία κάτω... αν οι ανάγκες μας υπαγορεύουν ότι πρέπει να πάμε σε αυτές τις επιλογές και εάν κάνει τις σωστές επιλογές η κυβέρνηση, θα το υποστηρίζουμε...». Αυτό δεν αποτελεί όμως υποστήριξη των συμφερόντων του λαού, της άμυνας της χώρας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε, με όλες του τις δυνάμεις, την ΕΕ και τους σχεδιασμούς της, τόσο στο Ευρωκοινοβούλιο, στηρίζοντας κανονισμούς, ψηφίσματα και Οδηγίες, όσο και εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου ψηφίζοντας νόμους. Στην κοινωνία όμως, θέλοντας να διατηρήσει το κατ' επίφαση αριστερό του πρόσημο, εμφανιζόταν παραπλανητικά ως αντίθετος, αντιδρώντας μόνο επικοινωνιακά ή/και φραστικά. Ψήφισε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024 για τις πολεμικές δαπάνες, ως παλιά μου τέχνη κόσκινο, τις δαπάνες δηλαδή για εξοπλιστικά προγράμματα με τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ, παρά τις κορόνες που έβγαζε. Πώς το παρουσίασε στην κοινή γνώμη; Οτι δεν μπορεί να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ «εθνική εξαίρεση». Εμ βέβαια. Μη χάσει η Βενετιά βελόνι. Μη χάσει τα εύσημα. Τι θα απογίνει μετά χωρίς εύσημα; Πώς θα επιβιώσει; Στηρίζει την αστική τάξη. Στηρίζει τις αποφάσεις της ΕΕ για αύξηση των δαπανών για ενίσχυση των εθνικών στρατών, άρα και της ΕΕ (ως μέλος της), μέχρι να δημιουργηθεί ο ευρωστρατός, προκειμένου να υπάρξει αυτοδύναμη στρατιωτική δύναμη. Στηρίζει τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ, ως μέλος του. Εφθασε μάλιστα ο επικεφαλής του να το ονομάζει «ιερή συμμαχία», στο πνεύμα ίσως (;) του Μέτερνιχ που αντιδρούσε στις αστικοδημοκρατικές επαναστάσεις της εποχής του, εναντίον των φεουδαρχών! Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις αποφάσεις των κυβερνήσεων της ΝΔ, για την αγορά υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων από χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ, με επιχείρημα τον γείτονα. Ελα όμως που και ο γείτονας είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει όλους αυτούς, για να στηρίξουν όλοι αυτοί στη συνέχεια τον ΣΥΡΙΖΑ στο παιχνίδι του δίπολου. Ολα είπαμε στον βωμό της ανάγκης να μπορεί το κεφάλαιο, οι επιχειρηματικοί και μονοπωλιακοί όμιλοι να αυγατίζουν την κερδοφορία τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί πιστά τα συμφέροντα όλων αυτών με το άλλοθι του «αριστερού». Οι ψευδεπίγραφες κορόνες που βγάζει πού και πού, είναι για εσωτερική κατανάλωση στο κοινό του, που προσπαθεί να κρατήσει. Ενας κόσμος που πλέον αντιλαμβάνεται ποιος είναι, αντιλαμβάνεται τον πολιτικό και οργανωτικό εκφυλισμό του, αλλά και ποιος ήταν από την αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τον Οκτώβρη του 2023 με την έναρξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου στη Γάζα και τη δολοφονική επίθεση του Ισραήλ απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό, πόλεμος που συνεχίζεται μέχρις τις μέρες μας και έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 34.000 άμαχους Παλαιστινίους, μεταξύ των οποίων χιλιάδες παιδιά και γυναίκες, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση υπερψήφισαν στο Ευρωκοινοβούλιο ένα κατάπτυστο ψήφισμα, με το οποίο η ΕΕ, στα χνάρια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, εξέφρασε κυνικά τη στήριξή της στο ισραηλινό κράτος - δολοφόνο, αναγνωρίζοντας το «δικαίωμά του στην αυτοάμυνα» με τον ...αστερίσκο να το ασκεί στο πλαίσιο του... διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Ντροπή και μόνο ντροπή!

Ηταν μόνο αυτό; Μόνο σε αυτό το ψήφισμα ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ της κυνικότητας της ΕΕ; Οχι βέβαια. Και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία αυτό έγινε. Τον Οκτώβρη του 2022, έβαλε την υπογραφή του, μαζί με τα άλλα αστικά κόμματα, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, σε ένα άλλο πολεμικό ντελίριο - ψήφισμα, οπότε και αποφασίστηκε η μαζική αποστολή υπερσύγχρονων όπλων στο αντιδραστικό καθεστώς του Ζελένσκι. Ηδη, έχουν αποσταλεί προς την Ουκρανία 2.100 ρουκέτες RM-70, 3.200.000 φυσίγγια 7,62 χιλιοστών, 17.000 πολύτιμα βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών, 1.100 φορητοί αντιαρματικοί πύραυλοι RPG, 40 ΤΟΜΑ BMP-1, με το αποτελεσματικότατο πυροβόλο των 73 χιλιοστών, που αφαιρέθηκαν από τις ακτές των νησιών του Αιγαίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε τις αποφάσεις του προ πολλού. Ταύτισε τα συμφέροντά του με τα συμφέροντα ισχυρών ιμπεριαλιστικών λυκοσυμμαχιών. Της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Με τα συμφέροντα της αστικής τάξης, του κεφαλαίου. Τράβηξε διαχωριστική γραμμή με τα συμφέροντα του λαού μας. Ο λαός μας, από την πολιτική που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση και εφαρμόζει ως συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση, μόνο δεινά καταγράφει. Η όλο και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους, με τη συμμετοχή και της ΕΕ, μετατρέπει τον λαό σε θύτη άλλων λαών και καθιστά τη χώρα στόχο αντιποίνων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τα άλλα κόμματα πλην ΚΚΕ, έχει μερίδιο ευθύνης. Ο λαός μας έχει πλέον καταγράψει την ευθύνη αυτή και θέτει μέρα με τη μέρα στο περιθώριο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Καθένας που δακρύζει για τους πνιγμένους στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, καθένας που οργίζεται με τους θανάτους χιλιάδων παιδιών και άλλων αμάχων, με τους τραυματίες, καθένας που οργίζεται αντικρίζοντας καταστροφές, πείνα και δυστυχία. Κάθε οργισμένος με ό,τι συμβαίνει λαϊκός άνθρωπος, είναι ώρα να αναλογισθεί ποια πολιτική εγκρίνει με την ψήφο του στις εκλογές της 9ης Ιούνη.

Το ΚΚΕ, έχοντας στο νου το συμφέρον των λαών, συνεχίζει με όλες του τις δυνάμεις, μέσα και έξω από τα Κοινοβούλια (εθνικό και ευρωπαϊκό), μέσα στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, στους φορείς, στα σωματεία, στους συλλόγους, να αγωνίζεται ενάντια σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς. Αγωνίζεται για να σταματήσουν οι αποστολές Ελλήνων στρατιωτικών σε πολεμικές επιχειρήσεις, που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα του λαού μας και την άμυνα της χώρας μας. Για την έξοδο της χώρας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Για να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις. Για να μπορέσει ο λαός μας να ανασάνει. Να γίνει ο πραγματικός αφέντης του πλούτου που παράγει.


Του
Ανέστη ΤΣΟΥΚΑΡΑΚΗ*
*Ο Ανέστης Τσουκαράκης είναι συνταγματάρχης ε.α., πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Απόστρατων Στρατιωτικών (ΠΟΜΑΣ), επίτιμος πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ