Τετάρτη 29 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Νέες σφαγές αμάχων στη Ράφα από τον ισραηλινό κατοχικό στρατό

Copyright 2024 The Associated

Με τις «πλάτες» των ΗΠΑ και άλλων Ευρωατλαντικών «συμμάχων», το Ισραήλ εντείνει τις δολοφονικές επιθέσεις κατά του Παλαιστινιακού λαού στη Ράφα και συνολικότερα στη Λωρίδα της Γάζας, μετατρέποντας τις υποτίθεται «ασφαλείς» περιοχές σε «σφαγεία».

Χτες το μεσημέρι (λιγότερο από ένα 48ωρο από το μακελειό της Κυριακής στο Ταλ αλ Σουλτάν με τους 45 νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες που κάηκαν ζωντανοί) ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν καταυλισμό εκτοπισμένων αμάχων στο αλ Μαουάσι, στη δυτική Ράφα, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 21 Παλαιστινίων, εκ των οποίων οι 12 ήταν γυναίκες.

Δεκάδες άλλοι, ανάμεσά τους και παιδιά, τραυματίστηκαν από τον βάρβαρο βομβαρδισμό σε πυκνοκατοικημένη περιοχή γεμάτη σκηνές εκτοπισμένων αμάχων.

Ηδη πριν από τη νέα σφαγή στο αλ Μαουάσι, οι νεκροί Παλαιστίνιοι, μετά από 235 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, έφτασαν τους 36.096 και οι τραυματίες τους 81.136.

Παράλληλα, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός ανέπτυξε χτες πολυάριθμα άρματα μάχης που έφθασαν μέχρι το κέντρο της πόλης της Ράφα. Ορισμένα από τα τανκς εθεάθησαν κοντά στο τέμενος Al-Awda, κεντρικό ορόσημο της πόλης, αυξάνοντας τις ανησυχίες για δραματική αύξηση του αριθμού των αμάχων που χάνουν τη ζωή τους από ισραηλινά πυρά.

Σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο «Al Jazeera», τα άρματα μάχης προέλασαν χτες βαθιά στο κέντρο της Ράφα σε δύο βασικούς άξονες: Ο πρώτος κατά μήκος του στρατηγικού «Διαδρόμου Φιλαδέλφεια» προς το κέντρο της πόλης και ο δεύτερος στην ανατολική Ράφα κατά μήκος της περιοχής που είναι γνωστή ως Αλ Αουντα. Ολμοι πυροβολικού έπεσαν για ακόμη ένα 24ωρο πολύ κοντά στο Κουβεϊτιανό Νοσοκομείο της Ράφα που έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.

Οι πολύπαθοι κάτοικοι του καταυλισμού Ταλ αλ Σουλτάν που βομβαρδίστηκαν ανηλεώς την Κυριακή από το Ισραήλ με αμερικανική βόμβα 2.000 κιλών, με αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων, δήλωσαν ότι δέχτηκαν επίσης επιθέσεις και το περασμένο 24ωρο από ισραηλινά άρματα μάχης. «Πολλές οικογένειες έφυγαν από τα σπίτια τους στη δυτική Ράφα επειδή οι επιθέσεις συνεχίζονταν όλη τη νύχτα», δήλωσε ένας Παλαιστίνιος κάτοικος της περιοχής σε δημοσιογράφο του πρακτορείου «Ρόιτερς».

Υπαίθρια νοσοκομεία στη δυτική Ράφα, συμπεριλαμβανομένων του Ινδονησιακού, του Κουβεϊτιανού και του Εμιρατινού, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα πλήθος αρρώστων και τραυματιών που έχουν απομείνει στην πόλη να μην ξέρουν πού να αποτανθούν για λίγη βοήθεια.

Σύμφωνα με το «Al Jazeera», ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τις αεροπορικές επιδρομές σε δυτικές συνοικίες της Ράφα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 7 αμάχους και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους. Οι ισραηλινές βόμβες έπεσαν και σε σκηνές με ανάπηρους και ανήμπορους ανθρώπους, εξαντλημένους από τις συνεχείς επιθέσεις, την πείνα, τη δίψα και τις άλλες κακουχίες του πολέμου.

Στο μεταξύ, η ένοπλη πτέρυγα της Ισλαμικής Τζιχάντ, «Ταξιαρχίες αλ Κουντς», ανακοίνωσε χτες το απόγευμα πως βομβάρδισε στρατιώτες του ισραηλινού κατοχικού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, όπου μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις εδώ και τουλάχιστον τρεις βδομάδες.

Η ίδια οργάνωση δημοσιοποίησε χτες βράδυ ένα σύντομο βίντεο με τον 28χρονο Ισραηλινορώσο όμηρο Σάσα Τρουπάνοφ, ο οποίος κρατείται στη Γάζα. Εκεί ο Τρουπάνοφ φαίνεται να λέει ότι τις επόμενες μέρες «θα πει όλη την αλήθεια» για ό,τι συνέβη στον ίδιο και στους άλλους ομήρους. Η μητέρα του, η γιαγιά του και η φίλη του που είχαν απαχθεί μαζί με αυτόν στις 7 Οκτώβρη, αφέθηκαν ελεύθερες κατά τη διάρκεια της προσωρινής εκεχειρίας που επιτεύχθηκε στα τέλη του περασμένου Νοέμβρη, με την τότε συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων.

Νέος απολογισμός θυμάτων από τον ΠΟΥ

Χτες, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) του ΟΗΕ παρουσίασε νέα στοιχεία για τις δολοφονικές ισραηλινές επιθέσεις εναντίον υγειονομικών και δομών Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ανακοίνωσε ότι από την αρχή του πολέμου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 723 εργαζόμενοι δομών και υπηρεσιών Υγείας και έχουν τραυματιστεί πάνω από 924 άλλοι.

Οι επιθέσεις σε κλινικές, νοσοκομεία, δομές Υγείας υπολογίζονται σε τουλάχιστον 450.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι πάνω από 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι (σε σύνολο περίπου 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων) υποφέρουν από μολυσματικές ασθένειες, όπως η ανεμοβλογιά ή ο ίκτερος.

Παράλληλα, εκπρόσωπος του ΠΟΥ διαμαρτυρήθηκε έντονα για την απόφαση του Ισραήλ να εμποδίσει ακόμη και τη μεταφορά ασθενών από τη Λωρίδα της Γάζας στην Αίγυπτο, καθώς οι διακομιδές έχουν σταματήσει εντελώς από τότε που άρχισε η ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Ράφα, στις 6 Μάη.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, «σχεδόν 10.000 άνθρωποι πρέπει να μεταφερθούν για να υποβληθούν στην ιατρική θεραπεία την οποία τόσο πολύ χρειάζονται».

Μεταξύ αυτών, περισσότεροι από 6.000 υποφέρουν από τραυματισμούς και τουλάχιστον 2.000 έχουν προσβληθεί από σοβαρές χρόνιες νόσους.

Πριν από τη διακοπή τους, ο ΠΟΥ είχε λάβει την άδεια να προχωρήσει σε 5.800 διακομιδές ασθενών, δηλαδή σχεδόν το ήμισυ αυτών που έχουν ζητηθεί από τότε που άρχισε ο πόλεμος, πριν από σχεδόν 8 μήνες. Τελικά, μόνο 4.900 ασθενείς κατέστη δυνατόν πράγματι να διακομισθούν.

Μακελειό σε βάρος και των δημοσιογράφων

Τη Δευτέρα, η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) ανακοίνωσε ότι οι προκαταρκτικές της έρευνες δείχνουν πως ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα είναι η πιο θανατηφόρα περίοδος για τους δημοσιογράφους από τότε που η οργάνωση άρχισε να συλλέγει δεδομένα, το 1992.

Ο διευθυντής προγράμματος της CPJ, Κάρλος Μαρτίνες ντε λα Σέρνα, τόνισε ότι «από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα, οι δημοσιογράφοι πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα - τη ζωή τους - για το ρεπορτάζ τους. Χωρίς προστασία, εξοπλισμό, διεθνή παρουσία, επικοινωνίες ή τροφή και νερό, εξακολουθούν να κάνουν την κρίσιμη δουλειά τους για να πουν στον κόσμο την αλήθεια».

Ειδικότερα, η Επιτροπή αναφέρει ότι ως τις 27 Μάη είχε επιβεβαιωθεί πως σκοτώθηκαν τουλάχιστον 107 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, εκ των οποίων 102 Παλαιστίνιοι, 2 Ισραηλινοί και 3 Λιβανέζοι. Επίσης, τραυματίστηκαν 32 δημοσιογράφοι, αγνοούνται άλλοι 2 και συνελήφθησαν άλλοι 38. Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές οργανώσεις, ο αριθμός των θυμάτων δημοσιογράφων είναι ακόμα μεγαλύτερος.

Καταγράφηκε επίσης μπαράζ επιθέσεων, απειλών, κυβερνοεπιθέσεων, λογοκρισίας και δολοφονιών μελών οικογενειών δημοσιογράφων.

Απειλές της Μοσάντ στην πρώην εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», που δεν διαψεύστηκε από τις ισραηλινές αρχές, αναφέρει πως ο Γιόσι Κόεν, πρώην επικεφαλής της Mossad και στενός συνεργάτης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, απείλησε την πρώην γενική εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Φατού Μπενσούντα, ενώ στη διάρκεια μυστικών συναντήσεων προσπάθησε να την πιέσει να εγκαταλείψει την έρευνα για εγκλήματα πολέμου που ξεκίνησε επίσημα το 2021.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ο Κόεν είχε βάλει ανθρώπους να παρακολουθούν τις κινήσεις και τις τηλεπικοινωνίες της Μπενσούντα, του συζύγου της και άλλων μελών της οικογένειάς της, με σκοπό να συγκεντρωθούν «αξιοποιήσιμα στοιχεία» που θα μπορούσαν να την «εκβιάσουν» και να την αναγκάσουν να σταματήσει τις έρευνες σε βάρος του κράτους - δολοφόνου...

Η οργανωμένη δράση του Κόεν για τον εκφοβισμό και την υπονόμευση του ΔΠΔ διήρκεσε αρκετά χρόνια ενώ η εφημερίδα «Guardian» αναφέρει ότι εντάσσεται σε στρατηγικό σχέδιο του Ισραήλ προκειμένου να μην απειληθεί το στρατιωτικό προσωπικό της χώρας και να μη λογοδοτήσει για όσα εγκλήματα διαπράττονται στη Γάζα και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Στο μεταξύ, στο φόντο όλων αυτών των εξελίξεων, ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν στη σκιά του πολέμου πως μία από τις μεγαλύτερες πολεμικές βιομηχανίες του Ισραήλ, η «Elbit Systems», σημείωσε αύξηση πωλήσεων κατά 11,5% μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, λόγω των αυξημένων αναγκών του πολέμου. Η εταιρεία «Elbit Systems» πουλά στον ισραηλινό στρατό όπλα και πυρομαχικά, αλλά και drones, συστήματα πυροβολικού, όπλα λέιζερ, κ.ά.

Ισραηλινές επιθέσεις και συλλήψεις στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη

Την ίδια μέρα, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, οι ισραηλινές αρχές συνέλαβαν τουλάχιστον 22 ανθρώπους (μεταξύ των οποίων ένα παιδί και πρώην φυλακισμένους).

Παράλληλα, στην πόλη Μπέιτ Εϊνούν κοντά στη Χεβρώνα, δύο Ισραηλινοί επιτέθηκαν με μαχαίρι σε έναν Παλαιστίνιο πατέρα και τον γιο του τραυματίζοντάς τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ